Lindgren & Sihvonen

Vieraana Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen

 • 57 min
 • toistaiseksi

Lindgren ja Sihvonen saavat vieraakseen Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustosen. Mustonen on toiminut päävalmentajana vuodesta 2014, ja tammikuussa Jääkiekkoliitto solmi hänen kanssaan jatkosopimuksen, joka yltää kevääseen 2022 asti.

Mustonen on pitänyt urheilujulkisuudessa voimakkaasti naisjääkiekkoilun puolia eri tavoin. Hän on ottanut lisäksi kantaa jääkiekkoilun ongelmiin kuten päähän kohdistuviin, aivovammoihin johtaviin taklauksiin.

Lähetykset

 • pe 15.3.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava kilpakävelijä Veli-Matti ”Aku” Partanen on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista Tokion olympialaisissa 2020. Partanen käveli maaliskuussa toiseksi 50 kilometrillä Slovakian Dudincessa aikaan 3.46.54, joka alittaa Tokion tulosrajan.

  Miten Partanen päätyi alun alkaen lajiinsa, joka on yksi kestävyysurheilun raastavimmista? Miten viidenkympin kävelijä kestää ylipäänsä psyykkisesti lähes neljän tunnin epäinhimillisen rääkin? Entä miten Partanen suhtautuu IIHF:n suunnitelmiin tiputtaa 50 kilometrin kävely arvokisojen ohjelmasta?

  Väittelyissä HIFK:n myynti ulkomaalaisomistukseen, Enes Kanterin tapaus ja Jukka Jalosen raivarit.

 • Hämeenlinnan Pallokerho palkkasi elokuussa 2018 urheilujohtajaksi Mika Toivolan, toukokuussa 2019 HPK voitti Suomen mestaruuden. Toivola avaa Kerhon sensaatiomaisen kauden anatomiaa omasta näkökulmastaan.

  Toivola on toiminut SM-liigassa myös kolmen seuran päävalmentajana. Hän linjaakin, että seurojen kannattaisi urheilujohtajia palkatessaan katsoa, että heillä on myös valmentajataustaa. Toivola antaa lähetyksessä kunniaa myös yllättävään suuntaan: joitakin päätöksiä hän on tehnyt kuunneltuaan tarkasti vaimoaan saunanlauteilla.

  Väittelyissä NHL-miesten kieltäytymiset, lätkän videotarkistukset ja Mestarien Liigan futiksen laatu.

 • Tommi Pärmäkoski on toiminut neljä vuotta F1-kuski Sebastian Vettelin kuntovalmentajana ja kuulunut Suomeen palattuaan mm. naisten jääkiekko- ja lentopallomaajoukkueiden valmennustiimeihin.

  Tällä hetkellä Pärmäkoski tunnetaan parhaiten SM-liigaseura Lahden Pelicansin sekä puolisonsa Krista Pärmäkosken fysiikkavalmentajana.

  Millaista on formulakuskin, jääkiekkoilijan tai maastohiihtäjän voimaharjoittelu? Millaiset ominaisuudet eri lajeissa korostuvat? Mikä on tärkein nelinkertaiselta maailmanmestarilta Vetteliltä käteen jäänyt oppi? Entä miten hiihtäjä Pärmäkosken päätös jättäytyä hiihtomaajoukkueesta vaikuttaa fysiikkavalmentaja Pärmäkosken työhön?

  Väittelyissä Tim Sparvin, Juho Mikkosen ja Caster Semenyan tapaukset.

 • 24-vuotias salibandypelaaja Peter Kotilainen on sanonut että halusi jo viisivuotiaana olla lajissaan maailman paras.

  Vuoden 2016 MM-kisoissa Kotilainen voitti Suomen paidassa maailmanmestaruuden sekä henkilökohtaisesti pistepörssin ja turnauksen parhaan pelaajan palkinnon. Niitä seurasi kuitenkin uran vaikein jakso, päihdeongelmia ja peliriippuvuutta. Oliko niistä julkisesti puhuminen vaikea päätös? Miten kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta voittanut nuori salibandytähti näkee oman uransa nyt?

  Miltei koko uransa kasvattajaseura Happeessa pelannut Kotilainen on myös sanonut tähtäävänsä ammattilaiseksi Ruotsiin tai Sveitsiin, mutta millaista on ollut salibandyn ja päiväkotityön yhdistäminen arjessa?

  Väittelyissä Naisleijonat, Edis Tatli ja salibandyfinaalit.

 • Pia Pekonen toimii Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön akatemiaohjelman valmennusosaamisen asiantuntijana.

  Mikä on urheiluakatemiaverkosto tai "suomalainen kaksoisuramalli" ja millaisiin toimintaympäristöihin nuorille urheilijoille urheiluakatemiat tähtäävät? Kuinka valveutuneita huippu-urheilijoiksi tähtäävät suomalaisnuoret ovat Pekosen mielestä? Millaisin keinoin suomalainen valmennuskulttuuri hakee etua kovassa kansainvälisessä kilpailussa?

  Väittelyissä Räikköstä, ex-urheilijat Eduskunnassa ja Naisleijonilta hylätty mestaruusmaali.
  1

 • Euran Karateseuraa edustava 25-vuotias Titta Keinänen voitti maaliskuun lopussa Guadalajarassa ensimmäisen arvokisamitalinsa ottelemalla EM-pronssia yli 68-kiloisten painoluokassa.

  Keinänen päätti 16-vuotiaana lopettaa lajin kokonaan, mutta palasi lopulta karaten pariin neljä vuotta myöhemmin. Vielä vuoden 2017 alussa Keinänen ei mahtunut maailmanlistalla 200 parhaan joukkoon, mutta kaksi vuotta myöhemmin hän komeilee saman listan kakkosena ja lähellä paikkaa Tokion olympialaisiin.

  Miten nousu maailman huipulle on onnistunut ja mitkä ovat Keinäsen vahvuudet vaativassa kamppailulajissa? Entä millainen on suhde valmentajaisä Kai Keinäseen, joka on todennut että "kyllä kirjan voisin kirjoittaa siitä, miksi ei pitäisi lastaan valmentaa"?

  Väittelyissä Teemu Pukkia, lentopallokuohuntaa ja Jarno Pikkaraista.

 • Lindgrenin & Sihvosen 200:s juhlalähetys uppoaa urheiluselostajan ammattiin. Antero Mertaranta on yksi suomalaisen selostustyön isoimmista nimistä, ja Urheilulehti valitsi hänet vuonna 2013 jopa "Suomen kaikkien aikojen parhaaksi urheiluselostajaksi". Mertarannan lauseet ja tunteet niin voittojen kuin tappioidenkin hetkillä ovat juurtuneet osaksi suomalaista urheiluhistoriaa, mutta miten hän itse näkee oman työnsä?

  Mistä urheiluselostajan ammatissa on ennen kaikkea kyse? Millaisia muistoja Mertarannalle palauttavat mieleen hänen omat selostuksensa Suomen jalkapallomaajoukkueen karvaasta MM-karsintatappiosta Unkarille tai Jukka Keskisalon Euroopan mestaruudesta? Kuinka tietoista on Mertarannan jäljittelemätön tyyli ja miten hän suhtautuu kritiikkiin liian sinivalkoisista laseista?

  Väittelyissä Mestarien Liigan hymni, Messin jumaluus ja Moise Kean.

 • Finlandia-palkittu kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme sanoo treenaavansa kuin kilpaurheilija vähintään tunnin joka päivä.

  Mutta miksi ihminen urheilee? Urheilua kansallisvaltioiden lippujen alla on kutsuttu usein jopa sodan korvikeeksi, mutta millainen on Hurmeen mielestä kansallisuusaatteen ja rahan suhde huippu-urheiluun? Voiko urheilun ystävä seurata arvokisoja ilman tunnontuskia kansainvälisten urheilujärjestöjen aiheuttamasta pahasta?

  Väittelyissä Petteri Forsell, e-urheilun suosio nuorten miesten parissa ja NHL:n väkivaltakoodi.

 • Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen aloitti pestissään jo vuonna 2012 ja on seitsemässä vuodessa nostanut joukkueen pohjamudista lähelle maailman kärkeä.

  Millaiset ovat päävalmentajan tunnelmat tuoreeltaan viime viikolla päättyneen kauden jäljiltä? Millaisin keinoin Kukkonen valmennustiimeineen yrittää saada suomalaisten tuloksia kohenemaan myös mäkiosuudella? Entä mitä Kukkosen valmennusfilosofiassa ajatellaan tulosurheilun ja ihmisarvon yhteensovittamisesta?

  Väittelyissä Bottasta, lätkän tasa-arvoa ja tunnekuohuja.

 • Lindgren ja Sihvonen saavat vieraakseen Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustosen. Mustonen on toiminut päävalmentajana vuodesta 2014, ja tammikuussa Jääkiekkoliitto solmi hänen kanssaan jatkosopimuksen, joka yltää kevääseen 2022 asti.

  Mustonen on pitänyt urheilujulkisuudessa voimakkaasti naisjääkiekkoilun puolia eri tavoin. Hän on ottanut lisäksi kantaa jääkiekkoilun ongelmiin kuten päähän kohdistuviin, aivovammoihin johtaviin taklauksiin.

 • Helsinki Seagullsia edustava Tuukka Kotti on Forssan Koripoikien kasvatti, jonka koripalloilijan tie on kulkenut kotimaan pääsarjasta Yhdysvaltain yliopistosarjaan, Italiaan, Saksaan sekä lopulta takaisin Korisliigaan. Kotti on myös kuulunut Susijengin kantaviin voimiin koko 2000-luvun ja hänellä on vyöllään enemmän A-maaotteluita koripallomaajoukkueessa kuin kellään toisella suomalaispelaajalla.

  Miten Kotti on omasta perspektiivistään nähnyt Susijengin nousun lähelle Euroopan korismaiden kärkeä sekä menestyksen mukanaan tuoman hypen? Entä mihin kariutui helmikuussa päättyneiden karsintojen unelma MM-lopputurnauspaikasta? Miten Kotti kommentoi Henrik Dettmannin lausunnoista herännyttä keskustelua Korisliigan harjoittelusta ja nuorten lahjakkuuksien parhaasta pelaajapolusta?

  Väittelyissä Wadan uskottavuus, Tuomas Sammelvuo ja e-urheilu.

 • Vieraana ensimmäistä työpäiväänsä Jääpalloliiton toiminnanjohtajana viettävä Tobias Karlsson.

  Millaisena Karlsson näkee suomalaisen jääpalloilun kentän ja mitkä asiat hän haluaa ensimmäisenä ottaa agendalleen? Miten Karlssonin aiempi kokemus Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtajana on evästänyt häntä uuteen urheilujohtajan pestiinsä? Miten todennäköisenä uusi toiminnanjohtaja pitää paljon kaivattujen jääpallohallihankkeiden etenemistä?

  Väittelyissä Liigan dopingtestausta, Seefeldin alisuorittamista ja Dettmann vs. Korisliiga.

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä