Radio Suomi Lahti

Lahti saa uuden missin vuosien tauon jälkeen - haussa on esikuva Lahdelle

 • 10 min
 • toistaiseksi

Miss Lahti-tittelistä kisataan taas vuosien tauon jälkeen, Vuosikymmeniä missikisoja seurannut ja aiemmin missikisojen järjestelyissä mukana ollut missifani Tero Suominen elvytti lahtelaisen missiperinteen, koska Lahdesta puuttui oma missikilpailu. Missikisojen järjestäjä Tero Suominen kertoo, että haussa on lahtelainen esikuva, jolle halutaan saada myös työtehtäviä ja kuvauskeikkoja kilpailun jälkeen. Hän lupaa jatkoa kisoille tulevaisuudessakin. Tulkkeina haastattelussa ovat Niina Lehtinen ja Anne Ronkainen.

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • pe 22.2.2019 10.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Hollolan kunta jatkaa taisteluaan nuorten päihteidenkäyttöä vastaan. Pari vuotta sitten kunnassa havahduttiin valtakunnalliseen kouluterveyskyselyyn, jonka mukaan hollolalaisnuoret käyttivät päihteitä enemmän kuin muualla maassa.

  Hollolan hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen on huomannut kuinka nuuskasta on tehty trendikäs tuote. Tytöillekin nuuskaa mainostetaan kuin meikkejä.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä Suomi on tällä hetkellä Euroopan kärkikolmikossa kiertotalouden edistämisessä. Katainen vierailee maanantaina Lahdessa ja tutustuu kaupungin ympäristöosaamiseen.

  Samalla hän kannustaa ihmisiä äänestämään europarlamenttivaaleissa, sillä eurooppalaisista arvoista käydään nyt kovaa keskustelua.

  Toimittaja on Marjo Pirilä

 • Perinteisen mansikka-kermakakun kehtaa yhä laittaa juhlapöytään, vaikka some on pullollaan toinen toistaan komeampia kakkuluomuksia.
  Salpauksen konditoria-alan opettaja Outi Nieminen kertoo, mitä kotikokkien reseptikirjoissa ei lue.
  Toimittaja on Marjo Pirilä.

 • Lahden yliopistokampuksen pääsihteeri Senja Jouttimäki jää eläkkeelle.

  Jouttimäki on ollut mukana kehittämässä Lahdesta yliopistokaupunkia 1980-luvulta saakka. Yliopistokampus eli entinen Lahden yliopistokeskus on toiminut Lahdessa jo pitkään, ja Jouttimäen uran päätteeksi siitä tuli toinen LUT-yliopiston kotipaikka.

  Yliopistokeskuksen idea lähti halusta tarjota opiskelumahdollisuuksia ja sivistystä kaikille ja kaikkialla.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Suomenlinnan edustalla koettiin jännityksen hetkiä yli 90 vuotta sitten, kun koelentäjä Georg Jäderholm valmistautui koelennolle Ilmailuvoimien lentokonetehtaan johtajan, insinööri Järvisen suunnittelemalla Kurki-koneella. Nousukiito alkoi, mutta Jäderholm ei saanut Kurkea nousemaan normaalein toimenpitein ja kiidon jatkuessa edessä alkoi häämöttää railo. Jäderholm veti ohjaussauvan täysin taakse ja onnistui hyppäyttämään koneen railon yli. Päästäkseen takaisin hän lastasi rungon takaosaan jääkimpaleita, jotka auttoivat tasapainon löytymisessä ja Jäderholm onnistui palaamaan Suomenlinnaan. Kurjella lennettiin 55 koelentoa, joiden jälkeen projektista päätettiin luopua, sillä sen lento-ominaisuudet eivät vastanneet odotuksia eli konetta valmistettiin ainoastaan yksi kappale. Kurki vietti liki 90 vuotta erilaisissa varastoissa, esimerkiksi Päijät-Hämeen ilmailumuseossa Vesivehmaalla, kunnes Ilmailumuseoyhdistys ry:n Tiistaikerho päätti kunnostaa sen museolentokoneeksi.

  Hankkeessa oli mukana Suomen ilmailumuseo, joka tarjosi asiantuntemusta ja muuta apua Kurjen entisöinnissä. Yhteistyötä tehtiin myös Koulutusyhteisö Tavastian kanssa. 

  Kurki on nyt palautettu Vesivehmaalle, jossa Mikko Tuomikoski pääsi seuraamaan Kurjen kokoamista ja tapasi Tiistaikerhon vetäjän Lassi Karivalon sekä lentokapteeni Hannu Iivarisen, Lahden Ilmasilta ry:n puheenjohtajan, joka aluksi kertoo siitä, minkälaisessa tilanteessa Kurkea alunperin ryhdyttiin suunnittelemaan.

 • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alkutaipale on ollut hankala. Nyt yhtymälle yritetään saada uutta alkua - uutta toimitusjohtajaa haetaan, uusi perussopimus on hyväksyttävänä kunnissa ja keskusteluyhteys kuntien ja yhtymän johdossa on avautunut uudella tavalla.
  Myös poliittisessa johdossa on tulossa muutoksia. Hallituksen puheenjohtaja SDP:n Ville Skinnari jättää tehtävänsä ja tilalle on nousemassa Kari Lempinen, joka toimi varapuheenjohtajana, kun Hyky aloitti tuulisen taipaleensa.

 • Päijät-Hämeen Yrittäjät hakee uutta toimitusjohtajaa, kun Outi Hongisto siirtyy helsinkiläisen konsulttiyhtiön leipiin elokuussa.
  Kolmetoista vuotta yrittäjäjärjestöä johtanut Hongisto kehottaa päijäthämäläisiä taistelemaan synkkiä ennustuksia vastaan ja etsimään vaihtoehtoisia tulevaisuudenkuvia.
  Toimitusjohtaja Outi Hongisto ei katsele suopeasti Lahden kaupungin osallistumista tapahtumabisnekseen, mutta ei näe asiaa kovin mustavalkoisena.
  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahden valtuusto hyväksyi maanantaina äänin 32-26 Lahti Eventisin osallistumisen Iitin moottorirata Kymiringiin.
  Yksi valtuutettu äänesti tyhjää. Vihreiden valtuustoryhmä äänesti vastaan, muissa ryhmissä mielipiteet jakautuivat puolesta ja vastaan.
  Lahden tapahtumayhtiö KOKO Lahden hallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Jari Salonen oli helpottunut päätöksestä, vihreiden Aleksi Mäntylä oli muuttanut kantaansa kaupunginhallituksen jälkeen.

  Toimittajana on Marjo Pirilä.

 • Lahden kaupungin tapahtumayhtiö Lahti Events pääsee isoon tapahtumaan käsiksi, jos kaupunki myöntää rahat Kymiringin osakkuuteen. Monia lahtelaisia sijoitus Iittiin kuitenkin epäilyttää, miksi naapurimaakunnan ikuisuushanketta pitäisi rahoittaa?

  Lahti Eventsin emoyhtiön Koko Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki muistuttaa, että kaupunki on antanut yhtiölle tehtäväksi hakea suuria tapahtumia Lahteen. Tapahtumat tuovat alueelle matkailijoita ja piristävät elinkeinoelämää. Tapahtumabisneksessä pyörivät miljoonat eurot.

  Toimittajana on Marjo Pirilä.

 • Kolmekymmentäviisi äitiä saa äitienpäivänä kunniamerkin, joka on valtiovallan tunnustus ansiokkaasta lasten ja nuorten kasvatustyöstä. Yksi palkituista on orimattilalainen Sanna Heikkinen. Yhdeksän lapsen perheenäiti työskentelee kehitysvammahoitajana ja opiskelee uutta ammattia varten. Petri Niemi haastattelee Sanna Heikkistä ja hänen poikaansa Jesseä.

 • Hallitusneuvotteluissa ovat mukana SDP:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Tällä kokoonpanolla hallituksessa olisi 117 kansanedustajaa. SDP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Ville Skinnari Lahdesta ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Kalle Jokinen Orimattilasta kommentoivat hallitusneuvotteluita. Petri Niemi haastattelee.

 • Sysmän lukio aloittaa e-urheilulinjan ensi syksynä. Tietokonepelaamiseen liittyvillä kursseilla kunta yrittää houkutella lisää nuoria alle 30:n oppilaan lukioonsa. E-urheilukursseilla opetellaan pelitaitojen lisäksi muun muassa elämänhallintaa ja pelikasvatusta. e-Sport linjan valmentaja Juuso Sillantaus, lukion vt. rehtori Tuula Vuorinen ja linjalla opiskelunsa aloittava Touko Toivonen kertovat aiheesta Petri Niemen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä