Radio Suomen Päivä

Tapani Ripatti vaikutti Daruden uraan – missä on alkuperäinen Sandstorm?

 • 5 min
 • toistaiseksi

Tapani Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa. Eräänä päivänä posti toi toimittajalle c-kasetin, jonka oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude.
Ripatti kertoi Radio Suomen Päivä –ohjelmassa, kuinka hän tutustui musiikintekijä Darudeen ja mikä olikaan mystisen c-kasetin tarina. Toimittaja on Lauri Rautavuori.

Lähetykset

 • pe 1.3.2019 13.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Karjalanpiirakka on EU-standardoitu elintarvike. Karjalanpiirakkaentusiasti, museojohtaja Terhi Pietiläinen arvioi Heinolan torin piirakat. Toimittaja Tuija Veirto on mukana tutkimassa, ovat rypytykset kohdallaan ja ruiskuori riittävän rapsakka.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Ilmastonmuutos puhuttaa myös Maailma kylässä -festivaalilla. Marko Tammen haastattelussa ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski ja saamelaisaktivisti Anni Koivisto.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Heinäpaalin kääreet, puutarhaviljelyn harsot ja katteet -minne kaikki tuo muovi joutuu? Mitään keräysjärjestelmää tällaiselle muoville ei ole. Katariina Lahtonen kävi Mikko Salmisen tilalla Somerolla. Haastattelussa myös Leena Erälinna Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

  Studiossa Aki ja Matti Ylönen

 • Kuinka eurooppalaisia olemme? Tätä on hyvä pohtia eurovaalien kynnyksellä. Vieraanamme on valtio-opin dosentti Markku Koivusalo Helsingin yliopistosta.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Suuren eurovaalikeskustelun saldo. Politiikan toimittaja Hannele Muilu analysoi.

  EU:lle valitaan sunnuntaina päättäjiä viideksi vuodeksi ja Suomesta on tulossa EU-puheenjohtajamaa. Unionin tilanne on monella tavalla auki. Millaisia päätöksiä tarvitaan, jotta luottamus EU:hun vahvistuisi? Keskustelussa ovat mukana tutkijat Suvi Kansikas ja Timo Miettinen sekä taloustieteilijä Sixten Korkman. Marja Ala-Kokko haastattelee.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Miten Suomi saataisiin menestymään nykyistä paremmin arvokisoissa? Haastattelussa Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja ja OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Erilaisten avustusjärjestöjen toiminta on suuri tuki köyhille lapsiperheille. Ne tukevat lasten harrastamista ja jakavat esimerkiksi lahjoituksina saatuja leluja ja vaatteita. Ongelmia tuovat yhä enemmän huonokuntoiset lahjoitustavarat. Ne teettävät lisätyötä ja kustannuksia aiheuttaessaan tekevät lovea avustusvaroihin. Haastattelussa Hope Hämeenlinnan varastovastaava Anne Tolvanen.

  Lapsiperheköyhyys pysyvä ilmiö? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilaston mukaan Suomen lapsista noin 150.000 elää vähävaraisissa perheissä. Hämeenlinnalainen "Eliisa" kertoo kolmilapsisen perheensä tilanteesta. Toimittaja Riitta Tapiomäki.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Murhapaikat vetävät turisteja. Miksi? Haastattelussa kriminologian yliopistonlehtori Matti Näsi. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

  Espoon Bodominjärven kolmoismurhan mysteeri on yksi Suomen tunnetuimpia rikoksia. Murhapaikalla on riittänyt kiinnostuneita kävijöitä kautta vuosikymmenten. Nyt arkeologiopiskelijat tekevät murhapaikalla kaivauksia selvittääkseen, mitä uteliaat ovat jättäneet jälkeensä 60-luvulta nykypäivään. Haastatelussa kaivausten johtaja, arkeologian maisteriopiskelija Emmi Karvinen sekä arkeolgiaopiskelijat Maria Ahola ja Taika-Tuuli Kaivo. Toimittaja Marko Tammi.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Kolme opettajaa lähtee perustamaan matematiikkakoulua Vietnamiin. Haastattelussa yksi suomalaiseen opetussuunnitelmaan perustuvan matematiikkakoulun käynnistäjistä opettaja Toni Tran Eiran aikuislukiosta Helsingistä. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Nuorisourheilu ja nuuska. Kouvolalaiset suuret urheiluseurat ovat aloittaneet "Menesty nuuskatta" -kampajan, jolla nuorten nuuskaamista pyritään vähentämään. Haasttelussa jääkiekkojuniorien valmentaja Antti Kinnunen. Toimittaja Juulia Tillaeus.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Eurovaalit: Arvio siitä, miten vaaleissa käy. Yle julkisti aamulla eurovaalien kannatuskyselyn. Sitä avaa politiikan toimittaja Matti Koivisto.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Naisten innovaatiopalkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Tapaamme 110 000 euron palkinnon saajan. Hän on professori Heli Jantunen Oulun yliopistosta. Ja merkittävä tiedepalkinto tuli matalien lämpötilojen keraamikomponenttien valmituksesta. Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Tapaamme myös Turun Runosmäen vanhimman skeittarin, 46-vuotiaan Tero Mäkelän, joka skeittaa yhä lähes joka päivä. Kalle Talonen oli hänen kanssaan betonipoolilla.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström

 • Luokkaretkien kuumin sesonki. Vierailemme tiedekeskus Heurekassa ja Korkeasaaressa. Millaisia elämyksiä niissä tarjotaan ja kuinka tärkeä yhteinen retki lukuvuoden päätteeksi on? Haastattelussa Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski, opettaja Arttu Koskinen Kirkonkylän koulusta Lahdesta sekä koululaisia.

  Atte Uusinoka ja Hanna Juuti kyselevät.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

Klipit

 • Luokkaretkisesonki on kuumimmillaan. Huvipuistot ovat vakiopaikkoja luokkaretkiläisille, mutta iso osa koululaisista matkaa myös tiedepuistoihin, kuten tiedekeskus Heurekaan.

  Heureka on viime vuosina nostanut kävijämääriään, ja vuodelle 2019 asetettu tavoite, 300 000 kävijää, on ylittymässä kevyesti. Näin kertoo Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski. Onko kävijämäärien nousuun syynä koripalloa pelaavat rotat vai jättimäiset dinosaurukset? Entä minkälaisia ajatuksia luokkaretki on herättänyt Lahden Kirkonkylän koulun oppilaassa Polinassa ja koulun opettajassa, Arttu Koskisessa?

  Kuva: Atte Uusinoka / Yle

 • Jyväskylää ehdotetaan Suomen pääkaupungiksi Kansalaisaloite-sivustolla.
  Kuukauden päivät julki ollut aloite on kerännyt vasta alle 400 kannattajaa. Jotta se etenisi eduskunnan käsiteltäväksi sen pitäisi saada 50 000 kannatusilmoitusta.
  Toimittaja Jussi Lindroos haastatteli Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivistoa, joka on tutustunut aloitteeseen.

 • Vauvaperheet saavat jatkossa neuvolatarkastuksessa kirjakassin, jolla kannustetaan perheitä lukemaan ääneen heti lapsen ensi kuukausista alkaen.

  Kirjakassit lähtevät ensi viikolla jaettaviksi neuvoloiden toimipisteisiin. Haastattelussa Lukukeskuksen hankepäällikkö Emmi Jäkkö. Toimittaja on Katariina Lahtonen.

 • Suomessa on noin 1,6 miljoonaa äitiä ja heitä juhlitaan äitienpäivänä. Viime vuonna ensimmäisen lapsensa synnytti hieman vajaa 19 400 naista. Tapasimme yhden heistä, tuoreen äidin, 26-vuotiaan Varpu Somersalon. Hän sai tyttärensä, Hilman, 25-vuotiaana viime joulukuussa.

  Somersalo kuvailee, että hänellä on äitinä rento ote. Hän on löytänyt vertaistukea seurakunnan Eka vauva -kerhosta. Mutta mitä kaikkea uusi perheenjäsen on laittanut arkielämässä uusiksi? Toimittajana Kaija Kellman.

 • Rohingyat ovat maailman vainotuimpia vähemmistöjä. Heidän tilanteensa nousi esille vuoden 2017 elokuussa, jolloin yli 500 000 rohingyaa pakeni Myanmarin asevoimien vainoa Bangladeshin puolelle.

  Muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällikkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru olivat viime viikon maailman suurimmalla pakolaisleirillä Bangladeshin Cox's Bazarissa. Leirillä asuu vaikeissa oloissa valtava määrä ihmisiä.

  "Lähes miljoona rohingyaa asuu muovipressuista ja bambusta viritetyissä hökkeläissään, jotka eivät missään tapauksessa ole myrskynkestäviä. Heillä on täällä pakopaikka, mutta he eivät ole turvassa". Näin kirjoitti muusikko Anssi Kela Facebookissa matkapäiväkirjassaan.

  Kelan ja Harun vierailun aikana alueella oli jopa +42 astetta varjossa. Tulipalon riski on alueella läsnä joka hetki, kun ruokaa tehdään kaasukeittimillä ja alueella asutaan hyvin tiheästi.

  Kelan mukaan heidän vierailun aikana alueella tapahtui tulipalo, jonka takia 30 taloa paloi maan tasalle ja 17 taloa vahingoittui. Hänen mukaansa asukkaat yrittivät sammuttaa paloa heittämällä vettä liekkeihin pienillä astioilla.

  Minkälainen mieliala alueella on ja miten Unicef jatkaa työtään alueella? Kokemuksistaan Cox's Bazarin pakolaisleiristä kertovat muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällkkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru. Aki Laine ja Matti Ylönen haastattelevat.

  Kuva: Unicef/ Jari Kivelä

 • Kevätporriäinen on vuosittain ilmestyvä lehti, johon kerätään Helsingin alakoulujen oppilaiden tekstejä, mietteitä, ihmettelyjä ja vitsejä omasta elinpiiristä. Lehti on ilmestynyt jo 70 vuotta, ja se on nähnyt maailman muuttumisen ja muuttunut siinä itsekin.

  Kati Lahtisen ja Matti Ylösen studiovieraana on lähes 30 vuotta Kevätpörriäisen päätoimittajana työskennellyt Liisa Vasamies.

 • Millaisiin päästövähennyksiin olemme sitoutuneet ja millaisilla sopimuksilla?
  Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuluttajien päästöt ovat kasvaneet vuosina 2000-2016. Lisäksi Suomella on useita sitoumuksia ja lakeja, jotka velvoittavat Suomea lähes puolittamaan päästöt vuoteen 2030 mennessä.
  Haastateltavana Radio Suomen Päivä -ohjelmassa on ympäristöneuvos Magnus Cederlöf ympäristöministeriöstä. Toimittajat ovat Matti Ylönen ja Kati Lahtinen.

 • Psykologi ja organisaatioviestinnän työelämäprofessori, entinen vihreiden poliitikko Pekka Sauri näkee vaalituloksessa merkkejä äänestäjien ajautumisesta omiin kupliinsa. Suomalaisia jakavia kysymyksiä ovat mm. ilmastonmuutoksen torjunta ja maahanmuuttokysymykset, arvioi Sauri. Heidi Laaksonen haastattelee. Kuva: Katriina Laine/Yle

 • Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri Matti Torvinen arvioi, että puolueen putoaminen pois eduskunnasta johtui epäsuositusta hallituksesta. Sunnuntain eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhtään paikkaa eduskuntaan.
  - Meistä tuli Sipilän ja Orpon kyytipoikia, toteaa Torvinen Radio Suomen Päivä –ohjelman haastattelussa.

  Juontajina ovat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • EU-johtajat ja Britannian pääministeri Theresa May ovat sopineet, että Britannian EU-eroa lykätään lokakuun loppuun asti. Britannia voi kuitenkin erota EU:sta jo ennen sitä. Skotlannissa EU-eroa on vastutettu jo vuoden 2016 kansanäänestyksestä lähtien.
  Nyt skotit haluavat päätöksen brexit-sotkuun.

  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa Skotlannissa asuva suomalainen Paula Murray kertoo, millaisia ajatuksia brexit tällä hetkellä herättää. Toimittaja on Raisa Pöllänen.

 • Väestöliitto on päivittänyt yli kymmenen vuotta vanhan lausuntonsa, joka antaa oikeudenkäyntejä varten tietoa alaikäisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vaikutuksista. Asiantuntijalausunto sisältää nyt ensimmäistä kertaa tietoa alaikäisen uhrin erilaisista reagointitavoista, kuten lamaantumisesta tai alistumisesta. Aihetta käsiteltiin keskiviikkona Radio Suomen Päivä -lähetyksessä.

  Haastateltavat ovat Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras, erikoissyyttäjä Leena Salovartio ja rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta. Toimittaja on Atte Uusinoka.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä