Kulttuuriykkönen

"Näköalaton poika kuuntelee, kun äidin huoneessa sängyn pääty hakkaa seinään" - köyhyys ajaa lähiön ihmiset vääriin valintoihin

 • 51 min
 • toistaiseksi

Porilaisen kirjailijan, taidekriitikon ja kolumnistin Hanna-Riikka Kuisman uusin romaani Kerrostalo on moniääninen lähiöromaani köyhyydestä ja ohuiden seinien erottamista todellisuuksista.

Keskustelu ongelmalähiöistä leimaa asukkaita ja vaikuttaa ihmisten käsityksiin omasta itsestään, sanoo tutkija Lotta Junnilainen, joka on Lähiökylä-väitöskirjassaan tutkinut yhteisöllisyyttä ja eriarvoisuutta.

Mukana keskustelussa ovat kirjailija Hanna-Riikka Kuisma ja tutkija Lotta Junnilainen Tampereen yliopistosta.

Juontajana on Pauliina Grym.

Lähetykset

 • to 2.5.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomalaiset muusikot Antero Priha ja Timo Kiiskinen ovat tuoneet meditaation ja buddhalaisuuden jazziin. Kiiskinen-Prihan tuore albumi Buddha souls yhdistää buddhan oppeja jazzimprovisaatioon. Molemmat ovat pitkään meditoineet ja nyt he jakavat rauhoittumisen sanomaa englanninkielisellä uudella levyllään.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Venetsian biennaali on yksi maailmaan tärkeimmistä nykytaiteen katselmuksista ja Outi Pieski on ensimmäinen saamelaisia edustava taiteilija näyttelyn kansallisissa paviljongeissa. Biennaalin Suomen paviljonki ottaa muutenkin etäisyyttä nationalistiseen, suomalaista taidetta esittävään traditioon. Pieskin teos on osa monikansallisen the Miracle Workers -kollektiivin teoskokonaisuutta, joka purkaa politiikan kansallisia realiteetteja.

  Taiteilija Outi Pieski ja saamelaista kulttuuriperintöä tutkiva, arkeologi Eeva-Kristiina Harlin ovat Pietari Kylmälän vieraina.

 • Elokuvateollisuuden kerma on paraikaa koolla Ranskan Cannesissa 72. kertaa. Tänä vuonna elokuvajuhlilla saa maailmanensi-iltansa peräti kaksi suomalaista elokuvaa, Teemu Nikin All Inclusive ja J-P Valkeapään Koirat eivät käytä housuja. Suomalaiset ovat pyrkineet Cannesiin jo 1950-luvulla, mutta politiikka piti Tuntemattoman sotilaan pois filmijuhlilta vuonna 1956. Television saavuttua kansalaisten olohuoneisiin taistelu yleisön kiinnostuksesta sai elokuvantekijät apinoimaan ranskalaisia toimintaelokuvia, vaan minkälaisin seurauksin?

  Keskustelemassa ovat Unelmatehdas Liisankadulla - Suomen Filmiteollisuus Oy:n tarina -kirjan toimittaja, Oulun Yliopiston elokuvatutkimuksen lehtori Kimmo Laine ja kirjaan Eddie Constantine -mukaelmista kirjoittanut elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jaakko Seppälä Helsingin yliopistosta.

  Janne Sundqvist haastattelee Ranskan Rivieran legendaarisessa elokuvatapahtumassa ohjaaja J-P Valkeapäätä (Koirat eivät käytä housuja), ohjaaja Mikko Myllylahtea (Metsurin tarina) ja tuottaja Jani Pösöä (All Inclusive).

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • "Lapsuuteni Vaasa on täysin muuttunut, mutta yksi iso kivi on jäänyt", sanoo Sixten Korkman. Kulttuuriykkösen kisastudiossa kotiseuturakkaudesta ja kulttuurin ajankohtaisista aiheista keskustelemassa ovat talousasiantuntija Sixten Korkman, palkittu esseisti Silvia Hosseini ja professori Henrika Franck.

  Juontajana on Jakke Holvas.

 • Runoilija ja kirjailija Johanna Venho uppoutui Sylvi Kekkosen, ikonisen presidentinrouvan, elämään. Uudessa romaanissaan, Ensimmäinen nainen, hän kuvailee ristiriitaista naista. Mitä hän piilotti sisimmässään? Vieraina ovat Johanna Venho ja Raija Oranen, joka on kirjoissaan myös käsitellyt Urho ja Sylvi Kekkosen elämää.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Populaarimusiikkiin keskittyneen Rumba-lehden taival päättyy ensi perjantaina. Samalla päättyy yksi ajanjakso kotimaisen syventävän musiikkijournalismin historiassa. Kriittiselle musiikkijournalismille on kuitenkin tilausta.

  Suomalaisen populaarimusiikin journalismin tilasta keskustelemassa ovat vuoden musiikkitoimittajanakin palkittu YleX:n toimittaja Anne Lainto, entinen Rumban päätoimittaja, nykyinen Music Finlandin viestintäpäällikkö Teemu Fiilin sekä vapaa toimittaja Oskari Onninen.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Internetin avointa sanakirjaa Wikipediaa päivittävistä 90 prosenttia on miehiä ja suomenkielisessä Wikipediassa alle 19 prosenttia henkilöartikkeleista käsittelee naisia. Vaikka pyrimme kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa, verkko on edelleen vahvasti sukupuolittunut. Mitä nämä erot tarkoittavat tasa-arvon ja arjen kannalta?

  Mukana keskustelemassa ovat Wikipedia-aktivisti Jenni Janakka, nykykulttuurin tutkija Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta ja Yle Areenan palvelukehitystiimin päällikkö Kari Haakana.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Miljoonat katsojat ympäri maailmaa jännittävät tv-sarja Game Of Thronesin loppuratkaisua, kun sarjan viimeinen tuotantokausi päättyy. Miksi lohikäärmeiden, jättiläisten ja julmuuksien maailmasta tuli yksi suosituimmista sarjoista kautta aikojen? Keskustelemassa Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson, YLE X:n toimittaja Jussi Latvala ja kirjailija Mike Pohjola.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Pia-Maria Lehtolan johdolla Kulttuuriykkösen kisastudion vakioraati kokoontuu Keskustakirjasto Oodiin keskustelemaan viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista. Kosmologi Kari Enqvist, galleristi Pia Maria Montonen ja yrittäjä Annu Kemppainen puhuvat mm. prinssi Harryn ja Meghanin esikoispojasta, ihmiskunnan kollektiiviisesta sokeudesta, taidenautinnoista ja taideteosten tuhoutumisesta.

 • Kieli on liikettä, ääntä ja muotoa, sanoo Stina Saari, yksi Tanssivan Karhun palkintoehdokas.

  Kulttuuriykkösessä käydään läpi Yleisradion jakaman 4000 euron arvoisen runouspalkinnon ehdokkaat tämänvuotisen raadin puheenjohtajan Anja Erämajan sekä kirjallisuuskriitikko Aleksis Salusjärven toimesta. Taso on korkealla.

  Kuusi ehdokasta - Silene Lehto, Miira Luhtavaara, Tuukka Pietarinen, Nelli Ruotsalainen, Stina Saari sekä Jere Vartiainen - kisaavat heinäkuussa Kajaanin runoviikoilla julkistettavasta palkinnosta. Kulttuuriykkösessä kuullaan ehdokkaista Vartiaisen sekä Saaren ajatuksia omasta runoudestaan sekä runot heidän itsensä tulkitsemina.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Suomalainen mieskuorolaulu on tuontitavaraa 1800-luvun Saksasta, missä kuorolaululla vastustettiin Napoleonin valtaa, luontovertauksiin puettuna. Myös Suomessa mieskuorolaulu on ollut poliittista, ja sotien jälkeen kärsimysten ja traumojen purku jatkui mieskuorolaulussa, kun niistä puhumiselle ei yhteiskunnassa vielä ollut sijaa.

  Keskustelemassa ovat projektinjohtaja, mieskuoro Manifestumin puheenjohtaja Jan Salvén ja Kanadaan Vancouverin kamarikuoron johtajaksi muuttava Kari Turunen. Turunen on muun muassa mieskuoro Akademiska Sångföreningenin, Suomen kanttorikuoro Chorus Cantorum Finlandiaen, renessanssiyhtye Ensemble Petraloysion ja Lumen Valo -lauluyhtyeen jäsen.

  Musiikkitalossa tehdyssä suorassa lähetyksessä lauloi Polyteknikkojen Kuoron tuplakvartetti eli
  Luukas Kumpunen, Timo Vehviläinen, Topias Kähkönen, Santeri Simanainen, Simo Hellgrén, Heikki Hirvonen, Lassi Mölsä ja Antti Villberg.

  Juhlavuosi huipentuu kahteen suurkonserttiin, 7.5. Turun Konserttitalossa ja 14.5. Helsingin Musiikkitalossa.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Millainen on taide- ja kulttuurikritiikin tulevaisuus? Siitä on saatu konkreettista tietoa, kun Suomen arvostelijain liitto SARV järjesti kritiikki-kirjoituskilpailun nuorille. Kulttuuriykkösessä keskustelevat kritiikin tilasta ja tulevaisuudesta kisassa menestynyt lukiolainen Lili Saarikivi, kisan tuomariston jäsen ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen sekä kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen.
  Jakke Holvas juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä