Radio Suomen Päivä

Kuka ehdolle europarlamenttiin?

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Viimeinen päivä ilmoittautua ehdolle EU-parlamenttivaaliin. Keitä listoilla jo on? Kuka voi kerätä tarvittavan määrän ääniä? Mikä merkitys euroedustajilla ja europarlamentilla on Suomelle? Haastattelussa Ylen EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • to 18.4.2019 11.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Venäjän ihmisoikeustilanne. Mielenosoittajat alkavat kokoontua Presidentinlinnan läheisyyteen. Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson haastattelussa.

  Myös Kokoomusnuoret järjestävät paikalla mielenilmauksen. Mitä he tavoittelevat tempauksella? Poliittisen nuorisojärjestön puheenjohtaja Abdali Ali-Reza kertoo.

  Toimittajina Kauppatorin laidalla Kaija Kellman ja Sanna Raita-Aho.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa presidenttimme Sauli Niinistön tänään Helsingissä. Maailman tämänhetkinen ja lähialueittemme tilanne on varmasti esillä. Keskustelujen sisältöjä ennakoivat ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Erkki Tuomioja ja professori Hiski Haukkala. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

  Venäjän presidentti vierailee tänään Helsingissä. Mitä suomalaiset ajattelevat Putinin vierailusta? Kaija Kellman ja Sanna Raita-Aho kyselevät Kauppatorin tuntumassa.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Maailman ensimmäinen hiihtoputki otettiin käyttöön Vuokatissa 1998 ja hieman myöhemmin 2000-luvun alussa rakennettiin lumilautailijoille oma harjoituspaikka lumilautatunneli. Keväällä aloitettiin lumilautatunnelissa uudistustyöt, joiden tuloksena se muuttuu lumimaailmaksi. Vastaavaa lumimaailmaa, jossa yhdistyvät laskettelu ja leikki, ei ole muualla missään. Arto Loukasmäki on seuraamassa muutostöitä tulevassa lumimaailmassa.

  Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu tänään vierailulle Helsinkiin. Kauppatori on ollut suljettuna jo aamusta. Kuinka odottavat ovat tunnelmat? Paikalla ovat reportterimme Kaija Kellman ja Sanna Raita-aho.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Michael Jackson -näyttely avautuu taidemuseo EMMAssa. Museon vuoden päänäyttely "On the Wall" ei ole fanittava näyttely, vaan kymmenien kuvataiteilijoiden näkemys palvotusta ja myöhemmin kauhistellusta poptähdestä. Silja Raunio vieraili katsomassa teoksia, haastattelussa kuraattori Milja Liimatainen ja kuvaaja Todd Gray.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistaiseksi perunut vierailunsa Tanskaan, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia. Miksi Trump ylipäätään haluaa ostaa Grönlannin? Vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi.

  Gran Canarian maastopalot. Rajut tulipalot ovat laantumaan päin, mutta mikä on tunnelma suomalaistenkin suosimalla turistisaarella? Puhelimessa on Kanarian Sanomien toimittaja Marko Männistö.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Metsästyssyksy. Vesilintujen metsästys ja karhujahti ovat alkamassa. Joko on saatu saalista? Haastattelussa sorsastaja Teemu Ukkonen Hokan Metsästysseurasta Kangasniemeltä. Toimittaja Jouni Kirvesmies.

  Metsästys ja mielenrauha. Metsästys sisältää onnistumisen ilon lisäksi karvaita pettymyksiä, surua, tyyneyttä, yhteenkuuluvuutta ja merkityksellisyyttä. Näin sanoo esikoiskirjailija ja metsästävä IT-konsultti Aleksi Lumme kirjassaan Metsästä - Pyyntionnea ja mielenrauhaa.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Putin tulee - mitkä asiat ovat pinnalla? Venäjän presidentin Vladimir Putinin huomisen Suomen-vierailun edellä ovat otsikoissa olleet muun muassa kiihtyvä sotilasvarustelu ja Venäjän superasekokeilu sekä hallintoon tyytymättömien venäläisten mielenosoitukset Moskovan kaduilla. Haastattelussa Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith ja Ilta-Sanomien Venäjään erikoistunut toimittaja Arja Paananen. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

  Huippuvierailun järjestäminen. Mitä kaikkea Suomen pitää järjestelyissä ottaa huomioon, kun valtionpäämies tulee kylään vaikka vain päiväksi? Haastattelussa Aasian, Afrikan ja Amerikan viestinnän yksikön päällikkö Eevamari Laaksonen ulkoministeriöstä. Toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Seniorin ajo-oikeus. Onko ajo-oikeuden jatkamisen seula liian tiheä? Vai kirjoittaako tuttu tai suuripiirteinen lääkäri iäkkäälle kevyesti lisää ajo-oikeutta? Haastattelussa ajoterveyden arviointiin perehtynyt EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Ponnauttiko veronalennus kaljarallin uuteen kasvuun? Panimoliitto on tilannut selvityksen siitä, miten Viron viinaveron alennus on vaikuttanut hakumatkoihin. Haastattelussa Panimo- ja  virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Koulurauha julistetaan. Toiveena on, että kouluissa vallitsisi työrauha oppilaille ja opettajille sekä yhteistyönhenki, johon ei kuulu kiusaaminen. Haastattelussa suunnittelija Satu Suomalainen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

  Mitä lopulta päätetään al-Holin Isis-leirillä olevien suomalaisten lasten ja naisten kohtalosta? Haastattelussa sisäministeri Maria Ohisalo, vihr. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Mitä kuuluu nuoriso? Walkers-toiminta on matalan kynnyksen nuorisotyötä, jossa nuorisotyöntekijät ja vapaaehtoiset aikuiset kohtaavat kymmeniätuhansia nuoria vuosittain.
  Vieraanamme on valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela Aseman Lapset ry:stä.
  Monet nuorten ongelmat johtuvat siitä, ettei heillä ole kontaktia tavallisiin aikuisiin. Lasten ja nuorten häiriökäytös ulkoistetaan helposti viranomaisille ja ammattikasvattajille, arvioi Lahtela.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen

 • Suomalainen sodanajan tarkka-ampuja Simo Häyhä herättää kiinnostusta maailmalla Rautjärvellä sijaitsee Simo Häyhä museo, jossa kesän aikana vierailee myös useita kymmeniä ulkomaalaisia. 72-vuotias japanilainen Masatoshi Sasayama käveli 300 kilometriä Helsingistä Rautjärvelle. Sirkka Haverinen oli vasta museolla, kuten myös Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Popin kuningas Michael Jackson oli kiistelty hahmo, mutta kiistatta jätti pysyvän jäljen pop-historiaan - ja kulttuuriimme yleisemminkin.
  Jackson on innoittanut lukuisan määrän taidetta ja taiteilijoita. Michael Jackson: On the Wall -näyttely Espoon EMMA-museossa esittelee 48 nykytaiteilijan töitä, joita kaikkia Jackson on inspiroinut.
  Näyttely nähtiin ensiksi National Portrait Galleryssa Lontoossa vuonna 2018, jonka jälkeen se kiersi Pariisiin ja Bonniin. EMMAssa näyttely on esillä tästä päivästä ensi tammikuun lopulle.
  Viime keväänä julkaistun, kuohuttaneen Leaving Neverland -dokumentin jälkeen EMMAssakin pohdittiin dokumentin ja näyttelyn suhdetta. Näyttelyä ei kuitenkaan haluttu esimerkiksi perua.
  Teoksissaan taitelijat ovat tutkineet Michael Jacksonin elämän ja taiteen merkitystä kulttuuriin ja ajatteluun. Näyttelyssä käsitellään yhteiskunnallisia teemoja, kuten etnistä alkuperää, sukupuolta ja julkisuutta. Näyttelyn kuraattorin Milja Liimataisen sekä Michael Jacksonin henkilökohtaisena valokuvaajana 70- ja 80-luvuilla toimineen Todd Grayn tapasi EMMAssa Silja Raunio. Liimatainen kertoo, että fanikulttuuriakin käsitellään, mutta faninäyttelystä ei ole kyse.

  Kuva: Private Collection. Image courtesy of Mark Ryden, MJJ Productions, Inc. and Paul Kasmin Gallery.

 • Sanomalehdet ovat viime aikoina olleet täynnä negatiivisia uutisotsikoita nuorista. Mutta onko se koko totuus?
  25-vuotispäiväänsä juhliva Aseman lapset ry on seurannut suomalaisia nuoria jo pitkään. Järjestön Walkers-toiminnassa kohdataan vuosittain noin 100 000 nuorta eri puolilla Suomea. Tavoitteena on kohdata ne, jotka eivät käytä nuorisopalveluita ja eivätkä harrasta mitään.
  Valtakunnallisen Walkers-toiminnan toimintavastaava Minna Lahtela kertoo, miten suomalaisilla nuorilla menee. Toimittajina Linda Vettanen ja Matti Ylönen.
  Kuva: Risto Koskinen / Yle

 • Lapsi on älypuhelimen kautta yhteydessä ystäviin, kotiin ja maailmaan. Millaisia rajoja ja suojelua hän tarvitsee?
  Haastattelussa erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa Lapset -järjestöstä ja ammattibloggaaja ja kansainvälisen sometoimiston perustaja Mira Rinne Seinäjoelta, joka on asettanut sisältörajoituksia lapsensa puhelimeen. Toimittajana Kaija Kellman.
  Kuva: AOP.

 • Millaisia terveysvaikutuksia hunajalla on? Moni käyttää hunajaa kurkkukipuun ja yskään, mutta kannattaako hunajaa laittaa kuuman teen joukkoon? Mitä tutkimukset kertovat hunajan vaikutuksista ja terveellisyydestä? Kaija Kellman kysyi hunajatutkimuksesta projektipäällikkö Anneli Saloselta Suomen Mehiläishoitajien liitosta.

  (Kuva: Kalevi Rytkölä / YLE)

 • Poliisi on paljastanut poikkeuksellisen ison lapsiin ja nuoriin kohdistuneen seksuaalirikosten sarjan. Seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtui pääosin netissä. Epäilyllä on jopa yli 50 uhria, jotka ovat iältään 9-15 vuotiaita.

  Millaisesta kokonaisuudesta on kyse? Asiaa kommentoi tutkinnanjohtaja, rikoskomissario Max Bock. Toimittajina ovat Matti Ylönen ja Aki Laine. Kuva Marko Väänänen / Yle

 • The Beatles-yhtyeestä Abbey Roadilla otetusta kuvasta tulee tänä kesänä kuluneeksi 50 vuotta. Monelle Beatles-fanille kuva on ikoninen. Monet ovat myös käyneet ottamasta itsestään kuvan samalla suojatiellä. Kuvaan liittyy kuitenkin paljon outoja huhuja ja tarinoita, kertoo musiikkitoimittaja Jake Nyman Matti Ylösen haastattelussa.

 • Suomi-kouluja on ympäri maailmaa noin 140. Niissä opiskelee yli 4000 ulkosuomalaislasta ja - nuorta.

  Suomi-koulujen opettajien kokoontumiseen Helsingissä osallistuneet Kaarina Havilo Milanon Suomi-koulusta ja Pirjo Brooks Portlandin Suomi-koulusta kertovat, millaisia arvoja lapsille opetetaan ja millaista on koulujen yhteisöllisyys. He avaavat myös sitä, miten kieltä, kulttuuria ja juuria pidetään yllä. Toimittajana Marija Skara.

 • Marja- ja sieniretki on monelle turistille elämys. Feel the nature -luontomatkailuyritys järjestää ohjattuja marjan- ja sienenpoimintaretkiä pienryhmille Nuuksion kansallispuistossa. Helsinkiin saapuvat matkailijat ovat valmiita maksamaan siitä, että he pääsevät lomamatkallaan oppaan johdolla muutamaksi tunniksi vaikkapa mustikkaan.

  Eräopas Olli Rinne sanoo, että valtaosa ohjatuille marjaretkille osallistujista on Aasiasta. Matkailijat Nistha, Vivek ja Kumiko kertovat havainnoistaan, millaista on poimia marjoja ja miltä metsämustikka maistuu. Toimittajana Mira Stenström.

 • Helsingissä suunnitteilla olevan pikaraitiotie Raide-Jokerin hakkuut on laitettu jäihin, koska radan varrelta Pajamäestä on löytynyt liito-oravien papanapuu. Korkein hallinto-oikeus päätti keskeyttää puunkaadot, jotta se voi tutkia Pajamäen alueen luontoarvojen turvaamiseksi tehdyn valituksen.

  Onko liito-oravasta tullut kaupunkisuunnittelijan pahin painajainen? Entä voiko löytyneistä papanoista päätellä kuinka monta liito-oravaa alueella asustaa? Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tutkija Maarit Jokinen Sanna Pirkkalaisen ja Juha Blombergin haastateltavana.

 • Suomen tasavaltainen hallitusmuoto eli vuonna 1919 säädetty perustuslaki täyttää sata vuotta. Varsinainen merkkipäivä on 17.7. ja sen kunniaksi liput liehuvat saloissa. Miten tähän on päästy?

  Vahvistettu hallitusmuoto ja siihen liittyvä lainsäädäntö on vaikuttanut monella tapaa siihen, että millaisessa Suomessa nyt elämme. Hallitusmuodolla ratkaistiin ylimpien valtioelinten ja erityisesti valtionpäämiehen, hallituksen ja eduskunnan keskinäiset suhteet. Lisäksi säädettiin tavasta, jolla valtion päähenkilö valitaan.

  Miten paljon nuo suhteet ovat siinä järjestyksessä kuin ne olivat sata vuotta sitten? Asiaa kommentoi valtiotieteen tohtori ja Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Martti Häikiö. Toimittajana Silja Raunio. Kuva: Yle

 • Helsingin poliisi lopettaa rikostutkintaryhmiään, jotka ovat tutkineet rikollisuutta omaehtoisesti ja niitä paljastaen.
  Esimerkiksi jengi- ja katurikollisuuteen liittyvät ryhmät lakkautetaan ja resursseja siirretään osin talousrikostutkintaan.
  Jatkossa muun muassa ulkomailta tulleiden rikollisliigojen tekemät taskuvarkaudet ja asuntomurrot selvitetään eri yksiköiden yhteistyöllä. Helsingin poliisin rikostutkintayksikön päällikön Jonna Turusen mukaan kyse on kuitenkin vain resurssien siirtämisestä, ei vastuiden muuttamisesta tai toiminnan lopettamisesta.
  Turusta aiheesta haastatteli Heidi Laaksonen.
  Kuva: Paulus Markkula/Yle.

 • Sanonnan mukaan ruotsinsuomalaiset tuntevat olevansa eniten kotonaan ruotsinlaivalla, Suomen ja Ruotsin välissä. Mutta päteekö tämä myös nuoriin, Ruotsissa asuviin suomalaisiin?
  Marika Pietilä muutti Tukholmaan seitsemän vuotta sitten. Hän ei koe olevansa täysin ruotsalainen, mutta ei myöskään enää täysin suomalainen. Pietilä kokee sen sijaan saavansa molemmista kulttuureista parhaat puolet.
  Minun Suomeni -sarjassa tavataan toisen polven ruotsinsuomalaisia. Pietilää tämän Suomen road tripillä haastatteli Pirkko Kukko-Liedes. Haastattelu tehtiin Ruotsin ja Suomen rajalla, jossa myös Pietilä kokee henkisesti elävänsä.
  Kuva: Pirkko Kukko-Liedes. Kuvassa vasemmalla Marika Pietilä ja oikealla ystävä Aino Sartola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä