Politiikkaradio

Eduskuntavaalit 2019 - vaalitentissä Li Andersson (vas.)

 • 46 min
 • toistaiseksi

Minkä pitää olla politiikan suunta Suomessa vaalien jälkeen? Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan aktiivimalli pitää purkaa ja Suomi on pidettävä sotilaallisesti liittoutumattomana. Lisäksi Vasemmistoliitto ei halua olla mukana hallituksessa, joka romuttaa työmarkkinoiden sääntelyjärjestelmää.

Vaalitentissä Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Tenttijöinä Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

Lähetykset

 • ti 2.4.2019 12.13 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kiinan kommunistinen puolue on ottanut tehtäväkseen "Kiinan unelman" ja "suuren kansallisen uudelleenheräämisen" toteuttamisen. Yksinvaltaiseen asemaan tukeutuva puolue haluaa tulla verratuksi Kiinan muinaisaikojen mahtaviin dynastioihin. Puhuvatko kommunistisen Kiinan nykyhallitsijoiden neuvonantajat samaa kieltä kuin neuvonantajat tuhansia vuosia sitten?

  Miten Kiinassa vaikutusvaltaisen kungfutselaisuuden, tai sen siteeratuimman ajattelijan Mengzin, opit ovat sovitettavissa yhteen kommunistisen puolueen yksinvallan kanssa? Kuinka varmaa tai epävarmaa on Kiinan pysyminen yksipuoluejärjestelmänä?

  Onko Kiinan demokratisoituminen haihattelua? Onko rauhanomaisen vallanvaihdon mahdollisuus pois pelistä? Miksi Kiina on perääntynyt yhden vahvan johtajan järjestelmään?

  Vieraana on kungfutselaisuuden tärkeimmän ajattelijan Mengzin Veljellisyyden tie -klassikkoteoksen suomentaja, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Miten hallitus aikoo ratkaista internetin digitaalisten alustojen tuomien työelämän haasteiden ratkaisemiseksi?

  Haastateltavana työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Anna Kontula (vas.) ja tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand (rkp).

  Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmassa todetaan, että työelämän muutoksen kääntöpuolena on työelämän epävarmuuden lisääntyminen. Hallitus aikoo selvittää lainsäädännön muutostarpeita työn murroksen näkököulmasta.

  "Työelämän epävarmuuden vähentämiseksi täsmennetään työsopimuslain työsopimuksen käsitettä siten, että työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään", hallitusohjelmassa kirjataan.

  Mitä tämä käytännön tasolla tarkoittaa?

  Kontulan mielestä tarvittaisiin selvyyttä työntekijän ja yrittäjän määrittelyyn, mutta poliittista yhteisymmärrystä tästä ei ole.

  Kontulan mielestä isoja muutoksia tarvitaan, koska Suomessa on hyvin heikosti suojattuja yrittäjiä.

  Esimerkiksi Kaliforniassa on uusi laki, joka edellyttää, että Uberin kaltaiset alustatalousyritykset ottavat keikkatyöntekijänsä palkkalistoilleen. Britanniassa on nähty polkupyörälähettien lakkoja. Voiko Suomi oppia jotain näistä kansainvälisistä esimerkeistä?

  Kontula ja Strand näkevät internetin digitaalisissa alustoissa ja alustataloustyössä myös paljon potentiaalia.

  "Tulevaisuudessa voit toivon mukaan yhdistämään itsekin eri tyyppistä työtä, jos vaikka opiskelet tai teet toista työtä - et ole vain duunissa tai opiskele tai ole eläkkeellä, vaan pystyt yhdistämään erilaisia rooleja ja siitä pysyy alustan kautta kaikki kartalla niin verottaja kuin normaalit ihmisetkin", Strand sanoo.

  Kontula näkee myönteisiä ilmiöitä alustataloudessa.

  "On mahdollista että pääoman kasautumisprosessissa tapahtuu isoja muutoksia, koska vaikka yritykset ovat isoja yrityksiä ja kerää isoja voittoja, tulos siitä työstä jakautuu kuitenkin laajemmalle porukalle kuin tällaisessa perinteisessä teollisuustyömallissa on voinut jakautua", hän toteaa.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen suosio on Lännen Median selvityksen mukaan selvästi korkeampi kuin edeltäjä Antti Rinteen (sd.) hallituksen suosio. Mistä tämä johtuu?

  Vieraana politiikan toimittajat Lauri Nurmi Iltalehdestä ja Simo Alastalo Demokraatti-lehdestä. Toimittajana Linda Pelkonen.

  Etenkin naiset ovat erityisen tyytyväisiä nykyiseen hallitukseen. 73 prosenttia naisista ja 55 prosenttia miehistä kertoi olevansa tyytyväisiä Marinin hallitukseen.

  Nurmi nostaa, että hallitus on vienyt muutoksia kysymyksiin, jotka ovat etenkin naisille tärkeitä, kuten koulutus ja päivähoito.

  Alastalo vertaa Marinin hallitusta Sipilän hallitukseen.

  "Kun muistellaan Sipilän hallituksen trioa, tämä kontrasti aika iso kun katsoo tätä viisikkoa. Ymmärrän sen, että moni nainen on tyytyväinen, varsinkin kun on tapahtunut se muutos, että on vähemmän konservatiivista ja vähemmän oikeistolaista politiikkaa," hän toteaa.

  Entä miksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) marssi ulos Kesärannasta? Onko kyse performanssista vai jostain suuremmasta?

  Keskustakonkari Seppo Kääriäinen sanoi viime viikolla, että keskustalla on puoli vuotta aikaa saada aikaan tuloksia. Miten vakavaa kädenvääntöä keskusta käy vihreiden kanssa?

  Politiikkaradion Areena-jatkoilla pohditaan kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostamaa "oikeisto-oppositiota". Onko kokoomus lipumassa lähemmäs perussuomalaisia? Miksi ex-ministeri Antti Häkkänen kieltäytyi haastamasta istuvaa puheenjohtajaa Petteri Orpoa?

  "Kokoomuksessa on vähän maaseudun kokoomus, joka on konservatiivisempi ja sitten kaupungissa on toista," Alastalo pohtii.

  Nurmi puolestaan nostaa esiin esimerkin Ruotsista.

 • Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalien esivaaleja. Demokraatit valitsevat istuvalle presidentille Donald Trumpille haastajan joukostaan.

  Haastateltavana Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja toimittaja, kirjailija Maria Annala.

  Las Vegasissa käytiin eilen kiihkeä vaaliväittely demokraattien presidenttiehdokkaan paikasta kisaavien kesken.

  "Oli aikamoinen väittely, hyvin aggressiivisesti lähtivät toisiaan vastaa hyökkäilemään," Annala sanoo.

  "Nyt pitää näyttää, että on tarpeeksi vahva ja aggressiivinen jotta pärjää Trumpia vastaan," Salonius-Pasternak toteaa.

  Miksi New Yorkin ensinen pormesteari Michael Bloomberg oli suuremman haaston kohteena kuin ykköspaikkaa gallupeissa pitävä Bernie Sanders? Bloomberg on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Annala arvioi, että Bloomberg on liiankin samanlainen Trumpin kanssa pärjätäkseen lopullisessa kisassa.

  "Ne joita demokraattien pitäisi saada riittävä määrä vaaliuurnille, ovat niitä jotka inhoavat Trumppia, inhoavat seksistisiä kommentteja, inhoaa kaikkea sitä, mitä hän edustaa. Eivät he tule äänestämään ollenkaan, jos katsovat, että siellä on kaksi samanlaista vanhaa valkoista ukkoa, joilla molemmilla on törkyturpa ja epämiellyttävä käytös," Annala pohtii.

  Bloomberg on käyttänyt kampanjaansa noin 400 miljoonaa dollaria.

  "Bloombergilla ei ole mitäään muuta kuin rahaa ja sitä riittää. Hänellä on niin paljon käteistä käytettävänä, ettei sitä voi edes survoa sinne järjestelmään. Käytännössä ei ole edes tarpeeksi mainospaikkoja myydä että voisi käyttää kaiken rahansa", Salonius-Pasternak sanoo.

  Miksi Bernie Sanders johtaa mielipidemittauksia? Hän vetoaa selkeästi erityisesti nuorempaan väestöön. Sanders käyttää avoimesti sanaa sosialismi, vaikka suuri osa amerikkalaisista pitää sitä kirosanana.

  Politiikkaradiossa käydään läpi demokraattien esivaalien kärkinimet. Kuka demokraattien esivaalien ehdokkaista olisi paras haastaja Donald Trumpille?

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Miten työelämä muuttuu kun alustatalousyritykset yleistyvät Suomessakin? Mitä mahdollisuuksia ja haasteita internetin digitaaliset alustatalousyritykset tuovat?

  Studiossa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lakiasiainhoitaja Markus Äimälä ja SAK:n työehdot osaston johtaja Heli Puura.

  "Uusi yritystoiminta tuo uutta potkuna ja me näemme tämän positiivisena asiana", Äimälä kommentoi alustatalouden yleistymistä.

  Puura näkee ilmiössä myös isoja riskejä: alustataloudessa toimiva mikroyrittäjä ei välttämättä pysty vaikuttamaan työnteon ehtoihin, häntä valvotaan kuin työntekijää, mutta kohdellaan kuin yrittäjää.

  Alustatalousyritys voi saada suurenkin kilpailuedun ulkostamalla työnteon yrittäjille sen sijaan, että palkkaisi työntekijöitä.

  "Voidaan välttää työnantajan eläkemakus, sairasvakuutusmaksut ja työttömyysturvamaksut - se on iso potti, puhutaan helposti 25 prosentista palkkakuluista," Puura kertoo.

  Miltä tulevaisuus näyttää? Tuleeko yhä useammalle yritykselle painetta kilpailla alustatalousyritysten kanssa ja ulkoistaa työntekijöitä mikroyrittäjiksi?

  SAK:ssa nähdään, että tilanne vaatii lakimuutosta. Äimälän mukaan nykyinenkin lainsäädäntö riittää pitkälle, mutta yksittäisiin sudenkuoppiin pitää etsiä ratkaisuja.

  Mitä Suomi voi oppia esimerkiksi Kalifornian uudesta laista, Britanniassa käydyistä polkupyörälähettien työtaisteluista ja Ruotsissa aiheesta käydystä keskustelusta?

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on päässyt sopuun perhevapaauudistuksesta. Kotihoidontukeen ei koskettu ja molemmille vanhemmille tulee 6,6 kuukauden kiintiöt. Kuitenkin molemmat vanhemmat voivat siirtää toiselle 69 päivää vapaata omasta kiintiöstään.

  Studiossa kansanedustajat Emma Kari (vihr.), Matias Mäkynen (sd.), Saara-Sofia Sirén (kok.) ja Arja Juvonen (ps.).

  Marinin hallitus on julistautunut feministiseksi. Miten feminismi näkyy hallituksen perhevapaauudistuksessa?

  "Halutaan antaa molemmille vanhemmille samanlaiset mahdollisuudet luoda uraa ja luoda suhdetta omaan lapseen," Emma Kari toteaa.

  Mäkynen kertoo, että tällä hetkellä monessa työehtosopimuksessa isät ovat heikommassa asemassa kuin äidit.

  "Tämä parantaa nimenomaan isien asemaa monessa työehtosopimuksessa," hän toteaa.

  Oppositiopulueiden edustajat Sirén ja Juvonen ovat tyytyväisiä, että perhevapaita uudistetaan, mutta näkevät myös ongelmia hallituksen suunnitelmassa.

  "Perusajatuksena hienoa, että kehitetään perhevapaita uudistetaan, mutta kuinka paljon meidän velkaisella yhteiskunnalla on tehdä uudistuksia joilla on iso hintalappu?" Juvonen pohtii.

  Sirén korosti, että vaikka hallitus on päässyt sopuun uudistuksesta, se pitää vielä viedä eduskunnan käsitelyyn. Hänen mielestään mahdollisuus siirtää omasta kiintiöstä toiselle vanhemmalle johtaa todennäköisesti siihen, että isät siirtävät äideille omia vapaitaan jatkossakin.

  Perhevapaauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2021. Mikä muuttuu?

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Miten vastakkainasettelujen äitymistä konflikteiksi voidaan yhteiskunnassa estää?

  Haastattelussa väestösuhteisiin erikoistunut sovittelija Miriam Attias ja tutkija, sovittelija Jonna Kangasoja, jotka ovat kirjoittaneet kirjaan Me ja ne - Välineitä vastakkainasettelujen aikaan (Into 2020).

  Polarsioituvassa tilanteessa ihmiset ottavat erilaisia rooleja: yllyttäjä, liittyjä, sillanrakentaja, syntipukki ja hiljaiset. Usein yllättäen sillanrakentajat hyödyttävät yllyttäjien tarkoitusperiä.

  "Sillanrakentaja saattaa kutsua yhteen sellaiset jotka eivät edes halua käydä keskustelua. Kutsuttuna on usein ne joilla on vahvat ja mustavalkoiset mielipiteet - se mustavalkoistaa mielipiteitä," Attias kertoo.

  Yleinen virhe sovittelussa on pyrkiä lopettamaan erimielisyydet liian nopeasti, ja riskinä on ongelmien niin sanottu maton alle lakaiseminen.

  Miten pitäisi suhtautua esimerkiksi uskonnollisiin kiistoihin tai äärimmäiseen nationalismiin ilman, että lisää polarisoitumista näissä kysymyksissä?

  "Suomella on mahdollisuus kirjoittaa oma historiansa ja olla seuraamatta muiden maiden merkkejä," Kangasoja sanoo.

  Attias ja Kangasoja kertovat keinoja sovitella vaikeissa konfliktiherkissä tilanteissa. Kangasoja on sovitellut esimerkiksi Tenojoen kalastuskiistaa sekä susiin liittyvää erimielisyyttä.

  Yhdysvalloissa aborttikiistan sovitteluun kehitettiin PCP-menetelmä 1980-luvulla. Menetelmää on sovellettu myöhemmin myös aselakeihin, samansukupuolisten avio-oikeutta ja etnisiä jännitteitä koskeviin kiistoihin.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin ja Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon sananvaihto suorassa televisiolähetyksessä herättää kysymyksiä poliittisesta keskustelukulttuurista Suomessa. Mistä Li Anderssonin paskapuhetta-sivallus kertoo?

  Ovatko niin sanottu ”jauhottaminen”, jossa keskustelukumppanille heitetään vertauskuvallisesti ”jauhot suuhun”, tai pöyristyminen, jossa suurieleisesti tyrmistytään sanotusta, uuden poliittisen keskustelukulttuurin valtavirrat?

  Miksi ministerin pitäisi provokaatioista huolimatta pysyä asiallisena ja asiatyylissä? Miksi opposition pitäisi välttää huomiohakuista provosointia ja tahallista väärinymmärtämistä?

  Oliko Anderssonin sanavalinta kiroilua, rumien puhumista, vai alatyyliä?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n ja Vietnamin välisen vapaakauppasopimuksen. Sopimus meni läpi EPP-ryhmän, sosialistiryhmän, konservatiivisen ECR-ryhmän ja liberaalien äänillä. Vihreät ja parlamentin nationalistiryhmä äänestivät sopimusta vastaan.

  Miksi EU-Vietnam -vapaakauppasopimus hyväksyttiin? Olisiko sopimus pitänyt jättää hyväksymättä Vietnamin ihmisoikeustilanteen takia? Mikä on sopimuksen merkitys alueella, jossa Kiinan poliittinen ja taloudellinen vaikutus on vahva?

  Ovatko neuvottelut EU:n ja Iso-Britannian välisestä sopimuksesta ajamassa karille Iso-Britannian hallituksen brexit-tavoitteiden takia?

  Mikä on tilanne Euroopan unionin ulkorajoilla?

  Euroopan parlamentin studiossa Strasbourgissa keskustelevat europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (epp), Nils Torvalds (re) ja Heidi Hautala (greens).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Peli Saksan seuraavasta johtajasta ja liittokansleri Angela Merkelin seuraajasta on avattu. Saksan mahtipuolueen kristillisdemokraattien puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer jätti puoluejohtajan tehtävät CDU:n sotkeuduttua Thüringenissä yhteistyöhön äärioikeiston kanssa.

  Minkälainen poliittinen pommi Thüringenissä laukesi? Onko Thüringen Saksan poliittisen järistyksen todellinen syy vaan vain tuorein oire siitä?

  Kuka nousee Angela Merkelin seuraajaksi? Miten pitkään Saksan ylimmässä johdossa on liittokanslerin ja vahvan puoluejohtajan mentävä johtajuusaukko?

  Miksi Annegret Kramp-Karrenbauerista ei tullutkaan Merkelin manttelin perijää?

  Saksan sisäpoliittista tilannetta analysoivat Kauppalehden Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen, tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta sekä tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Etlan tutkimuksen mukaan EU:n vuosina 1995 – 2016 solmimat vapaakauppasopimukset ovat vaikuttaneet vähän Suomen ulkomaankaupan kasvuun. Suomen vienti on kasvanut maihin, jotka ovat solmineet vapaakauppasopimuksia EU:n kanssa, mutta kasvun takana on globalisaatiosta johtuva kaupan kasvu. Vuosina 1995 – 2016 solmittujen vapaakauppasopimusten suora vaikutus Suomeen jää keskimääräistä alemmaksi EU:ssa.

  Hyötyykö Suomi vapaakaupasta vähemmän kuin ennen, vähemmän kuin kuvitellaan, vai siinä missä ennenkin? Mikä on Suomen ulkomaankaupalle ratkaisevin asia?

  Mihin suuntaan kauppapolitiikka kehittyy jatkossa? Vieläkö talousteoreettinen pohja vapaakaupan hyödyistä pätee nykymaailmassa?

  Vieraana on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Tero Kuusi.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Uuden vuosikymmenen ensimmäiset valtiopäivät avattiin tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) puheilla. Minkälaisessa poliittisessa tilanteessa Suomi aloittaa uuden politiikan kymmenluvun?

  Miksi puolueiden kannatus elää enemmän kuin aikoihin? Miksi keskustan kannatus hätyyttelee kaikkien aikojen pohjalukemia? Repiikö Perussuomalaisten kannatus kokoomuksen kahtia oikeistosiipeen ja liberaalisiipeen? Onko kokoomus strategisen valinnan edessä?

  Entä mitä tapaus Mäenpää kertoo nykypolitiikan tilasta ja vallitsevasta politiikan kulttuurista? Mitä politiikassa saa sanoa ja mitä ei?

  Vieraana on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Miten perhevapaauudistus ottaa huomioon yksinhuoltajat ja sateenkaariperheet? Politiikkaradiossa vieraina kansanedustajat Emma Kari (vihr.), Matias Mäkynen (sd.), Saara-Sofia Sirén (kok.) ja Arja Juvonen (ps.). Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Uusnationalismin ihannoima yhtenäiskullttuuri voi kulkea vain fasistisen väkivallan kautta, kerrotaan kirjassa Me ja ne - välineitä vastakkainasettelujen aikaan. Riskit väkivaltaiseenkin konfliktiin on olemassa. Suomessa on heiluteltu natsilippuja itsenäisyyspäivän marsseilla ja uusnationalismi on nousussa. Mitä yhteiskunnan polarisoitumiselle voidaan tehdä?

  Politiikkaradion vieraina väestösuhteisiin erikoistunut sovittelija Miriam Attias ja tutkija, sovittelija Jonna Kangasoja, jotka ovat kirjoittaneet kirjaan Me ja ne - Välineitä vastakkainasettelujen aikaan (Into 2020). Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Britannian EU-ero on totisinta totta. Iso-Britannia eroaa EU:sta perjantaina 31. tammikuuta 2020 kello 12 yöllä Brysselin aikaa.

  Minkälaiseen maailmaan astutaan Iso-Britannian EU-eron myötä?

  Politiikkaradiossa Brexit-päivän seurauksia analysoi tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kiina on yrittänyt suojautua koronavirusta vastaan eristämällä kokonaisia kaupunkeja ja rajoittamalla joukkoliikennettä. Kiina on myös kieltänyt kaiken villieläinten kaupan toistaiseksi. Kykeneekö diktatuuri parempaan virustorjuntaan kuin demokratia? Politiikkaradiossa lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Vuonna 2019 Suomessa näki päivänvalon 45 597 lasta. Ennakkotietojen mukaan kyse on koko mittaushistorian alhaisimmasta määrästä suomalaisia taaperoita. Syntyvyys on painunut 1800-luvun nälkävuosien tasolle. Mikä syntyvyyden laskua selittää?

  Politiikkaradiossa syntyvyyden laskua analysoi THL:n tutkimusprofessori sekä Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Mitä Sanna Marinin hallituksen pitäisi tehdä ilmastotavoitteen saavuttamiseksi? Ilmastoaktivisti Greta Thunberg arvosteli Davosissa puoluepolitiikkaa. Mitä poliitikalla voidaan tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi? Politiikkaradion studiossa Etlan tutkija Ville Kaitila ja Aalto Yliopiston professori Peter Lund. Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Virkarikosoikeudenkäynti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan senaatissa alkaa. Miltä virkarikossyytteen poliittiset ja juridiset lähtökohdat näyttävät: pannaanko presidentti Trump viralta vai ei?

  Entä mistä virkarikossyytteessä on kyse: poliittisesta vai oikeudellisesta prosessista, vai molemmista?

  Politiikkaradiossa Trumpin virkarikossyytettä analysoivat johtava asiantuntija Vesa Lehtonen Ulkoministeriöstä sekä Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä. Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Miksi Venäjän hallitus erosi? Politiikkaradiossa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila, Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro ja Venäjään erikoistunut toimittaja Polina Kopylova. Toimittajana Linda Pelkonen.

  Kuva: AOP

 • Lähi-idän tilannetta sekä Iranin ja Yhdysvaltain välisiä suhteita analysoivat Politiikkaradiossa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen sekä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio. Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Lähteekö Timo Soini presidenttikisaan? Entä mikä on populistin vastuu? Miksi ruma kielenkäyttö vetoaa ihmisiin? Soini vastaa näihin Politiikkaradion haastattelussa. Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Jos lapsen etu vaatii äidin auttamista, onko lapsen etu ensisijainen? Entä jos äidit eivät anna lapsiaan, niin eikö lapsiakaan tuoda?

  Politiikkaradion al-hol välikysymyskeskustelussa hallituksen linjauksesta keskustelivat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.), kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk.) ja RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz. Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Kuva: Ahmed Mardnli / EPA

 • Rauhoittuvatko hallituksen sisäiset valtakiistat ja linjariidat pääministerin vaihtumisen myötä? Oliko Antti Rinteen erottaminen oire hallituksen sisällä alusta lähtien jyllänneistä valtataisteluista, jotka liittyivät esimerkiksi hallituksen linjaan työmarkkinapolitiikassa tai työllisyystoimien valmistelussa. Politiikkaradiossa kysymykseen vastaa Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja Sanna Marinin hallituksen opetusministeri Li Andersson. Toimittajana Tapio Pajunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä