Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Onko naimisiin menevä feministi jengipetturi?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Kasvatustieteen apulaisprofessori Sonja Kosunen on tutkinut perheiden kouluvalintoja. Hän kertoo, mitä on Suomeen hiipinyt koulushoppailu ja millaisia hienovaraisia strategioita vanhemmat käyttävät saadakseen lapsensa haluamaansa kouluun.
Peligraafikko ja esikoiskirjailija Emma Kantanen kertoo, miksi modernilla teknologia-alalla jylläävät vanhakantaiset ja naisvihamieliset asenteet.
Mutta miksi ihmeessä feministi haluaa mennä nykypäivänä naimisiin? Siitä väittelevät jaksossa rouva Kaartamo ja neiti Tapanainen.

Lähetykset

 • ke 10.4.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Miksi keskiluokka on normi, jonka kautta katsomme maailmaa? Vieraamme, keskiluokasta köyhyyteen pudonnut Auli Viitala kertoo, missä kaikessa tuo normi näkyy. Entä miltä tuntuvat huipputuloisten kommentit työnvieroksujista ja yhteiskunnan varoilla lomailijoista?

  Puhumme siitä, miksi naisen on niin vaikea ilmaista vihaa. Opimme jo lapsina, että tytön viha on luonnotonta ja tuhoavaa, poikien kiukku taas kuuluu asiaan. Miksi vihan tunteiden rakentavaa ilmaisua kannattaisi kuitenkin opetella?

  Mietimme myös, miksi meillä päästetään niin usein ääneen asiantuntijoita, joiden agendalla on lähinnä naisten syyllistäminen. Vai ovatko viherkasvit pian naisille aviomiehiä tärkeämpiä?
  Isolta feministiltä taas tiedustellaan, miksi äitipuolen osa herättää niin ristiriitaisia tunteita. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Vegeaktivisti ja tietokirjailija Suvi Auvinen kertoo, miksi lihan syöminen on normaalia, mutta kasvissyönti ideologinen valinta. MIksi emme juurikaan pohdi, onko meillä oikeutta riistää eläinten henkeä oman nautintomme tähden? Onko intersektionaalisessa feminismissä unohdettu toislajisten siskojen kärsimys?

  Mietimme myös ikäsyrjintää työelämässä. Miksi Suomessa korostuu naisten ikäperusteinen työsyrjintä? Onko nainen aina joko liian nuori, liian hedelmällinen tai liian vanha?

  Pohdimme myös, millaista tarinaa haluamme kertoa edesmenneistä suurmiehistä. Minkä viestin annamme, jos pyyhkäisemme muisteloiden alta aina uhrien kokemukset?
  Iso feministi taas vastaa kysymykseen, miksi virheen tehnyt nainen jää usein yksin. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Aivotutkija Katri Saarikivi kertoo, miksi on niin nautinnollista osoitella toisten virheitä somessa.
  Miksi woke-kulttuuri johtaa harvoin ongelman korjaantumiseen? Mikä olisi parempi tapa nostaa esiin epäkohtia ja syrjintää?

  Pohdimme myös sitä, miksi rakastamme luoda vastakkainasettelua miesten ja naisten välille parisuhteessa: nainen eli hallitus kieltää mieheltä kaiken hauskanpidon. Olisiko aika päivittää kuluneet vitsit vastaamaan todellisuutta?

  Puhumme myös siitä, miten naisen kehon kommentoinnilla lypsetään rahaa ja mediahuomiota.
  Iso feministi puolestaan kertoo, voiko feministi muuttuu krooniseksi valittajaksi. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Ikävät ja aggressiiviset tunteet omaa lasta kohtaan aiheuttavat äideissä syyllisyyttä ja häpeää. Maria-akatemian ehkäisevän väkivaltatyön vastaava Hanna Kommeri kertoo, mistä väkivaltaiset impulsiot voivat johtua ja milloin on syytä hakea apua.

  Mietimme muutenkin vallankäyttöä perheessä ja sitä, miksi feminismi on työtä rakastavamman perhe-elämän eteen.

  Iso paha feministi vastaa kysymykseen, miksi naiset niin usein rientävät tukemaan virheen tehnyttä miestä – muiden naisten kustannuksella. Kysymme myös, mikä erottaa hyvän päivän huonosta. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Virpi Haatainen kertoo, miten #metoo on muuttanut teatterimaailmaa. Vieläkö naisnäyttelijän tärkeimmät ominaisuudet ovat sääret, tissit ja perse? Entä miksi laitosteattereiden ulkopuolella tehdään paljon kiinnostavia tarinoita naisista?

  Naisasiatoimistossa pohditaan seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa häirintää. Miten jo nuorena alkava häirintä vaikuttaa käsitykseen itsestämme?

  Mietimme myös sitä, miksi asioista luopumista ei kannata ajatella uhrauksina vaan tekoina, jotka rikastuttavat elämää. Iso feministi taas vastaa kysymykseen, miksi biseksuaaleja naisia pidetään uskottomina ja häilyväisinä heitukoina. Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Monimuotoisuutta edistävän Inklusiiv-yhdistyksen perustaja Katja Toropainen kertoo, tuoko 2020-luku naiset ja muut liike-elämän ytimeen. Miksi suomalaisessa työelämässä ei vieläkään tunnisteta seksismiä ja rasismia? Entä miksi yritys menestyy paremmin, jos se palkkaa erilaisia ihmisiä?

  Mietimme, miksi siisti ja virtaviivainen koti merkitsee korkeampaa moraalia, oikeanlaista naiseutta sekä parempaa vanhemmuutta. Pohdimme myös arkista vallankäyttöä: miksi asiakaspalvelijan takana ei aina nähdä ihmistä?

  Iso feministi vastaa tällä kertaa kysymykseen, onko pienillä feministeillä velvollisuus tehdä ei-feministien ja muiden vähäuskoisten parissa jatkuvaa käännytystyötä.

 • Keskustelemme vieraamme, sotatieteiden tohtori Saara Jantusen kanssa siitä, miten asepalvelusta pitäisi uudistaa. Miksi niin moni nainen keskeyttää armeijan?
  Oliko sukupuolesta Saaralle haittaa armeijassa, tai nykyisin työssä Puolustusvoimilla?

  Teemme seitsemän tosifeministin uudenvuodenlupausta - miten niihin liittyvät miesten tunteet ja keskiluokan normit?
  Puhumme myös laiskuuden auvosta, pyrkimättä parempaan suorituskykyyn.

  Kysy feministiltä, jos Sirillä, Alexalla tai Neiti Ajalla on päänsärkyä -sarjassa vastataan siihen, mitä feminismissä tapahtuu seuraavaksi.

 • Tänään jätämme jäähyväiset 2010-luvulle. Vieraamme, kirjoittaja Maryan Abdulkarim summaa, miten feminismin neljäs aalto on muuttanut maailmaa. Entä jos asettaisimme 2020-luvun tavoitteeksi sukupuolittuneen väkivallan poistamisen?

  Puhumme myös kiroilun iloista. Voimasanoista saa voimaa, mutta sadattelu on toisille sallitumpaa kuin toisille.

  Pohdimme, olisiko aika lopettaa asioista mieltä oleminen ja vaihteeksi vain kuunnella. Feministiltä taas haetaan vastausta siihen, mitä niin usein kysytään Googlelta: voiko nainen olla hauska?

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus

 • Törkeästä ihmiskaupasta epäillyn kulttuurineuvos Veijo Baltzarin yhteisössä tapahtunut vallankäyttö on nyt tapetilla. Vieraamme, kirjailija Maria Peura ajautui joogalahkoon ja kävi vuosia koulutuksestaan valehdelleella valeterapeutilla. Miten tunnistaa kulttimaisten yhteisöjen manipulointi ja vallankäyttö?

  Puhumme myös sanan- ja ilmaisunvapaudesta. Miksi monia harmittaa, ettei sorretuille ihmisryhmille saa enää nauraa?

  Mietimme, odotetaanko naisministereiltä edelleen korkeampaa poliittista moraalia, ja lopuksi Iso Feministi vastaa kysymykseen naisten sooloseksiin liittyvästä häpeästä.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Yksinhuoltajuudesta puhutaan usein pelkästään köyhyys- tai sankaritarinoiden kautta. Sosiologi, yhden vanhemman perheessä elävä Kitti Suoranta haluaisi, että puhuisimme myös sen hyvistä puolista.

  Vain naisen vakavalla naamalla on oma nimensä - resting bitch face. Miksi kaikki huomaavat, jos nainen ei hymyile? Miksi poliitikkonaisenkin täytyy olla lämmin ollakseen tykätty?

  Mietimme myös, miksi Camilla Parker-Bowlesia kohdeltiin vuosikymmeniä brittihovin sylkykuppina. Feministiltä taas tiedustellaan tällä viikolla, kokeeko mies menettävänsä jotain miehuudestaan valitessaan kebabin sijasta vebabin.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Kirjailija Siiri Enoranta on polyamoristi, jonka mielestä yksiavioisen parisuhteen säännöt tuntuvat lähes mielivaltaisilta. Miksi meillä saa olla useita ystäviä mutta vain yksi romanttinen kumppani, jolta täytyy saada kaikki.? Miksi Siiri voi paremmin polyamorisissa suhteissa?

  Syntyvyys laskee, paniikki kasvaa. Keskustelemme, miksi niin monet naiset ovat lakanneet haluamasta lapsia.

  Kysy feministiltä, jotta säästät sähköä -sarjassa kysytään abortista: miksi kuulemme niin vähän tarinoita raskaudenkeskeytyksestä?

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Jyväskylän yliopiston lihavuustutkija Hannele Harjunen tutkii, miltä lihavuus tuntuu. Miksi ihmisen koosta päätellään hänen henkisiä ominaisuuksiaan? Miksi kehopositiivisuusliike on lihavien lahja kaikille ihmisille?

  Puhumme myös siitä, miksi meidän on aika avata silmämme pikamuodin rumalle totuudelle. Mitä on feministinen muoti?

  Rakastetussa Kysy feministiltä, jos et vieläkään usko, että kaikki on patriarkaatin syytä -osuudessa puretaan sitkeää myyttiä Suomesta tasa-arvon mallimaana.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä