Puheen Aamu

Oletko jatkuvasti somessa? - Somen käyttö hyväksytään, siksi someriippuvuus on vaarallisempaa kuin päihderiippuvuus

 • 11 min
 • toistaiseksi

Someriippuvuudesta puhutaan koko ajan enemmän. Milloin somen käyttö muuttuu ongelmalliseksi? Entä mitkä ovat niitä ensimmäisiä merkkejä someaddiktiosta?

Someriippuvuudesta puhuttiin Puheen Aamussa, kun puhelimen päähän saatiin addiktioihin erikoistunut A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

- Kännykät ja tabletit ovat koko ajan läsnä arjessa ja elämässä ja se on hyväksyttyä, siksi someriippuvuus on osittain vaarallisempaa kuin päihderiippuvuus. Harva meistä voi tempaista kossupullon pöydälle työpaikalla ja todeta, että minäpä otan tästä nyt muutaman ryypyn.

Alina Kulo ja Jenny Lehtinen haastattelevat.

Lähetykset

 • ti 12.3.2019 18.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Studiossa Linda Vettanen, Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

  Cirque de Soleil nykysirkuksen tekijöiden joukosta löytyy myös yksi suomalainen - head of acrobatic rigging Matias Yläkotola.

  Saako nainen panna mitä haluaa? "Munametsä" kertoo tästä, Puheen aamun vieraana esikoiskirjailija Olga Kokko.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa.
  Työelämän digitalisaatio muuttaa ihmisen paikkaa työelämässä. Samalla tarvitaan uusia työelämätaitoja. Keskeinen näistä on tiimiäly. Puheen aamussa vieraana Maaretta Tukiainen ja Ida Hakola.

  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Alina Kulon, Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa.

  EU-vaalien alla Yle Kioskin Hätätila! podcast kysyy, millainen on suomalaisten puolueiden ilmastopolitiikka. Vieraana Hätätilan toimittajat Rosa Kettumäki ja Ina Mikkola.
  Twitter: #puheenaamu

 • Noin viikon uutiset -tv-ohjelmasta tuttu Jukka Lindström on asunut 10 kuukautta Belgiassa ja tuo nyt Suomeen Välikysymys-stand up -shownsa, jossa hän kertoo vitsejä suomalaisesta yhteiskunnasta ja pohtii, ovatko poliitikot sittenkin koomikoita hauskempia.

  - Politiikka näyttää etäämmältä koomisemmalta. Esimerkiksi irtisanomislaissa mua huvitti se, että suomalaiset meni ihan hajalle siitä, että lapsille piti tehdä eväät kouluun - Belgissa eväät tehdään joka aamu, eikä kukaan rikas yrittäjä tule tarjoaamaan pastaa.

  Jukka Lindström kävi kertomassa kuulumisensa Puheen Aamussa. Jere Pehkonen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Nuoremman konstaapelin ja jalkapallomaalivahti Heidi Foxellin elämä muuttui lopullisesti nuoren miehen ammuskeltua kiväärillä liikehuoneiston katolta Hyvinkäällä. Tuore kirja "Luodinkestävä" on Heidi Foxellin tarina epätodennäköisestä selviytymisestä, rankasta toipumisesta ja ihmissuhteiden vaikeudesta.

  Heidi Foxell oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, kuinka selvitä päivästä toiseen, kun kaikki mikä on ollut itsestään selvää, otetaan pois.

 • Arkisessa työssä mietimme rajoitteita, jotka estävät tekemästä asioita. Ketterässä työkulttuurissa tehdään pieniä kokeiluja ja keskitytään asiakkaalle hyvän tekemiseen. Ketterään työkulttuuriin voi tarttua kiinni miettimällä yhdessä, mitä kokeilemme tällä viikolla. Viikon lopulla käydään läpi, mitä odotimme, mitä tapahtui ja mitä opimme.

  Ylen Ketterän kiihdyttämön päällikkö Mirette Kangas on johtava ketterän yrityskulttuurin ja johtamisen asiantuntija ja muutoksentekijä Suomessa. Kankaan kokemuksen mukaan suurin este uudenlaiseen tekemiseen siirtymisessä on pelko: Uskallanko tehdä uudella lailla? Onko mulla lupa tehdä näin? Voidaanko päätöksentekoa ja johtamistapaa muuttaa?

  Mirette Kangas oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavana.

 • Alle kouluikäinen lapsi tulee pahoinpidellyksi todennäköisemmin kotonaan kuin päiväkodissa tai pihalla. Pahoinpitelijä on usein oma äiti. Parikymppinen Henkka halusi nostaa kokemansa väkivallan julkisuuteen, jotta kukaan muu ei joutuisi ajattelemaan olevansa ainoa äitinsä pahoinpitelemä lapsi.

  Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaavan sosiaalityöntekijän Minna Remes-Sieväsen mukaan äidin käyttämä väkivalta on tyypillisesti rankaisuväkivaltaa kuten tukistamista lapsen kurissa pitämiseksi. Toinen äideille tyypillinen tapa on mitätöidä ja vähätellä lasta. Niin henkinen kuin fyysinen väkivalta on lapselle aina haitallista, vaikka lapsi saataisiin sillä hetkellä tottelemaan.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

 • Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kävi syksyllä 2017 viimeistä kertaa neuvottelupöytään nykyisessä tehtävässään. Yleisradion kuvausryhmä pääsi seuraamaan Selinin valmistautumista neuvotteluihin kulissien takana. Talvi oli pitkä ja raastava 57-vuotiaalle Selinille, sillä hän oli hädin tuskin toipunut syöpähoidoista, kun neuvottelukierros pyörähti käyntiin.

  Väsynyt Selin yrittää pitää itsensä kasassa, kun kolmen suurimman ammattiryhmän sopimusneuvottelut junnaavat paikallaan. Periksi antaminen ei kuulu hänen luonteeseensa. Selin aikoo viedä neuvottelut päätökseen, viimeisen kerran, sillä kesäkuussa 2019 hän luopuu PAMin puheenjohtajuudesta.

  - Selinin kiehtovuus löytyy hänen särmikkyydestä. Hän ei varmasti ole se helpoin ihminen elää ja työskennellä, mutta hän puhuu suoraan ja vilpittömästi, jota arvostan suuresti. Keskinäinen kemiamme toimi hyvin, toteaa Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu ohjannut ja käsikirjoittanut Simo Sipola.

  Yli 15 vuotta PAMia johtanut Selin puhuu dokumenttielokuvassa suunsa puhtaaksi työmarkkinoiden ja yhteiskunnan ilmapiiristä. Hän ei säästä maan hallitusta, työnantajia eikä omiaan, ammattiyhdistysliikettä. Poikkeuksellisen avoimessa ja suorapuheisessa elokuvassa pääsee ääneen myös Selinin lähipiiri.

  Simo Sipola oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Liikenneturvan vuonna 2015 julkaistussa kyselytutkimuksessa vastaajista kuusi kymmenestä myönsi ärsyyntyneensä liikenteessä. Useimmiten mielenkuohut haihtuvat nopeasti, jos niihin ei jää vellomaan. Mutta toisinaan niin kutsuttu liikenneraivo roihahtaa.

  Liikenneturvan selvitysten perusteella liikenneraivo ilmenee tavallisesti tööttäilynä, keskisormen heristämisenä, perässä roikkumisena ja kiilailuna.

  Tahallinen vahingonteko on Suomessa hyvin harvinainen ilmiö. Sitä vastoin melko yleistä on esimerkiksi "näpäyttäminen" täpärällä ohittamisella.

  Miten tunteita tulisi hallita auton ratissa? Puheen Aamussa aiheesta oli puhumassa liikennepsykologi Mika Hatakka.

  Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Viimeiset pari vuotta laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula on käynyt läpi eroprosessiaan pitkäaikaisesta kumppanistaan Mikko Pykäristä. Samassa myllerryksessä Iisa loi uudelleen oman nahkansa ja työsti levyn, joka kantaa nimeä Päivii, öitä.

  - Rakkaus ja luopuminen ovat pyörineet tuotannossani aina pääteemoina, mutta nyt ne avautuivat itselleni koko raadollisessa kauneudessaan isommin kuin koskaan ennen, perustuksia myöden, toteaa Iisa.

  Iisa oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, millä tavoin tekemisen tavat ja maailmankatsomus muuttuivat henkilökohtaisen kriisin aikana ja miten se kuuluu uudella albumilla.

Klipit

 • Naisen tulee puhua seksistä ja ruumistaan kauniisti ja siveästi, ei realistisesti tai oikeilla nimillä. Kiertoilmaukset piilottavat sen, mistä oikeasti on kyse. Miesten puhe seksistä kuulostaa avoimelta ja huolettomalta, kun nainen puhuu, on se kutsu seksiin.

  Tätä seksuaalisuuden vinoumaa Olga Kokko korjaa romaanissaan "Munametsä". Päähenkilö Linnea on nainen, joka osaa toimia ja sanoa, eikä jäädy yllättävissäkään tilanteissa. Kokon mukaan Linnean kaltainen nainen koetaan hyökkäävänä ja kastroivana, miesten vihaajana, mutta itse asiassa hän vihaa seksismiä.

  Syitä puheen epäsuhdalle Kokko löytää niin historiasta kuin tiedon puutteesta. Seksuaalivalistus on onnetonta jos vielä tänäkin päivänä suurimpia seksuaalisia painolasteja on kysymys olenko normaali, ovatko haluni normaaleja. Terveempi suhtautuminen naisten seksuaalisuuteen pystyy hyväksymään sekä omat että kumppanin halut ja tarpeet.

  Olga Kokko vieraana Puheen Aamussa, toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • Kun nykysirkuksen suurin nimi, Cirque de Soleil, toi kymmenet rekkansa ja yli satapäisen kiertuehenkilökuntansa Helsinkiin, mukana oli myös suomalaisnimi. Sirkuksen head of acrobatic rigging on Matias Yläkotola. 12-vuotiaana Yhdysvaltoihin muuttanut Yläkotola liittyi sirkukseen vuonna 2005, takana on siis vuosia sirkus- ja matkaelämää.

  Head of acrobatic rigging vastaa siitä, että teknisesti kaikki toimii ja taiteilijat pääsevät loistamaan. Esityksen tulee olla näyttävä ja sujuva, mutta ennen kaikkea turvallinen.

  Työ alkaa taiteilijoiden toiveesta ja Yläkotolan periaate on, että mikään ei ole mahdotonta. Tähän asti oudoimmatkin toiveet, kuten esiintyjän vatsasta aukeava valkokangas, on pystytty toteuttamaan. Oma akrobatiatausta auttaa ymmärtämään artistin tarpeita, mutta nykyään Yläkotola viihtyy enemmän tekniikan kuin trikoiden parissa.

  Matias Yläkotola vieraana Puheen Aamussa, toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

  #puheenaamu

 • Tekoäly muuttaa ja korvaa töitä, joita teemme. Samalla se muuttaa työn tekemisen tapoja ja työssä tarvittavia taitoja. Digitaalisen osaamisen tarve tulee kattamaan myös aloja, joilla se ei tänä päivänä näy. Sitäkin tärkeämpiä ovat inhimilliset työelämätaidot, esimerkiksi kuunteleminen, vuorovaikutus ja oman työn johtaminen.

  Projektiluontoisessa työssä yksilö pääsee näyttämään eri puolia osaamisestaan. Jotta työnteko muuttuvissa tiimeissä olisi mahdollista, oleellista on luoda turvallinen ilmapiiri, jossa on varaa olla eri mieltä ja myös epäonnistua. Pohjan tälle tuo tiimiäly, sanovat Puheen Aamun vieraat, tiimiälystä kirjoittaneet Maaretta Tukiainen ja Ida Hakola.

 • Timo "Wilderness" Korpi aloitti syyskuussa 2018 ilmastopaastonsa, joka ulkopuolisille näyttäytyy mukavuuksista luopumisena. Timolle itselleen kyse on ollut sopeutumista vähän vähempään, esimerkiksi kylmään suihkuun.

  Kun baari ja kuluttaminen eivät ole vaihtoehto, aloitteellisuus ajankäytön suhteen lisääntyy. Korpi on päätynyt miettimään laajemmin myös sitä, miten sosiaalinen elämä rakentuu ja millainen ystävä hän itse on.

  Korpi myöntää olevansa etuoikeutettu. Jos perusasiat, rakkaus ja toimeentulo, ovat kunnossa, on helpompi keskittyä muuhunkin. Kylmän suihkun, ilmastoahdistuksen ja täydellisen paaston ei tarvitse olla kaikkien juttu.

  Puheen Aamussa vieraana ilmastopaastoaja Timo "Wilderness" Korpi ja ilmastoimittaja Minea Koskinen, toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • Yle Kioskin Hätätila! podcast haastaa kahdeksan eurovaaliehdokasta ratkaisemaan ilmastokriisin, ei yksin, vaan sarja kysyy, miten EU:n tulisi kriisi ratkaista. Ehdokkaiden eteen piirretään kuva, joka voisi olla mahdollinen jos niin sanotusti "paska osuu tuulettimeen" ja IPCC:n asettamaan 1,5 asteen tavoitteeseen ei päästä. Silloin puhdas juomavesi on tiukilla ja viljasadon katovuodet seuraavat toisiaan.

  Oma ongelmansa on nuorten onneton äänestysinto EU-vaaleissa. Kun kaikki on hyvin, EU:n merkitystä arjessa ei nähdä, sanovat Hätätilan toimittajat Rosa Kettumäki ja Ina Mikkola. Puhe EU:sta pitää olla muutakin kuin kabinettipolitiikkaa, sen pitää koskea arkea, sillä arki valintoineen on politiikkaa.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

  #puheenaamu

 • Kalevala kuuluu kaikille. Näin uskovat sanataiteilijat Juha Hurme ja Tuomari Nurmio, joiden hanke Kalevalafest on kunnianpalautus ikiaikaisen runouden perinnölle. Juhlapuheet ja pönötykset eivät riitä, Kalevala voi olla kimmokkeena vaikka videopelille. Puuhamiehet eivät tee tätä yksin, kutsu kulttuurityöhön kuuluu kaikille.
  MIksi Kalevala tulee nähdä toisin?

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.
  #puheenaamu

 • Salatut elämät -sarjasta tuttu näyttelijä Tommi Taurula on aktiivinen polkypyöräilijä. Tällä hetkellä miehellä on kaksi polkupyörää käytössä.

  - Lapsesta saakka olen pyöräillyt. Ensimmäinen oikea polkupyöräni oli keltainen, jossa oli pitkä satula, muistelee Taurula.

  Alina Kulo kävi tapaamassa Taurulaa tietysti Salkkareiden lavasteissa, joita muuten haastattelun hetkellä porattiin ja nakuteltiin uuteen uskoon.

 • Oma keittiötarha on lähintä lähiruokaa. Keittiöpuutarhakulttuuri on Suomessa vielä nuorta, mutta harrastajien ja viljeltyjen lajikkeiden määrä on kasvussa.

  Valmiista taimista kasvattaminen sopii aloittelijalle ja pieneen tilaan, siemenistä liikkeelle lähteminen vaatii vähän harrastuneisuutta. Tämän hetken trendiruoka pavut sopii myös kaupunkioloihin. Yrtit taas tuottavat jatkuvasti satoa, niitä voi käyttää monin tavoin ja kasvattaminen onnistuu vaikka ikkunalaudalla.

  Pienen puutarhan vehreässä rivistössä yhdistyy hyöty ja estetiikka sanovat puutarhatoimittaja Johanna Vireaho ja puutarhavalokuvaaja Hanna Marttinen.

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

  #puheenaamu

 • Ilmastonmuutoksen torjunta on kuin työpaikan likainen jääkaappi: jonkun muun ongelma, jonkun muun jäte, jonkun muun siivottava.

  Tällä asenteella jääkaappi pysyy likaisena.

  Compensate-säätiön perustaja Antero Vartia uskoo, että on parempi siivota itse, tehdä edes vähän, kuin jättää kaikki tekemättä. Asiat pitää uskaltaa ajatella myös isosti, 10 sentin ateriakompensaatioiden virrassa voi olla ison muutoksen alku.

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

  #puheenaamu

 • Kaksi uutta levyä, Rakkauslauluja miehille ja Asa & band: Uni näkee unta meistä, juuri julkaissut sekä Jätkäjätkien albumia parasta aikaa vääntävä suomiräpin renesanssimies Asa pysyy kiireisenä myös perheen ja oman levy-yhtiön pyörittämisen myötä. Miten suomiräp antaa artistille energiaa ja inspiraatiota, ja miten aika riittää kaikkeen touhuamiseen ruuhkavuosien keskellä?

  Tätä kysyi Asalta Puheen Aamun Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Ylen suosittu Vintage-valtakunta -ohjelma on saanut jatkoa. Tähtinä ovat tutut Mike Karenius ja Tomppa Kekäläinen, joille vintage on elämäntapa. Heidän mukaan vintagen keräily on vastaisku nykyajan kertakäyttökulttuurille ja kierrätystä parhaimmillaan.

  - Kierrätys voisi olla isompikin bisnes mitä se nykyään on.

  Vintage-valtakunnan toisella tuotantokaudella edetään syvemmälle monipuolisen vintagen ja keräilyharrastuksen maailmaan.

  Mike ja Tomppa piipahtivat Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen vieraina. Arvuuteltiin Juhanin kotitilalta löytyvien esineiden käyttötarkoitusta ja hintaa sekä puhuttiin siitä, miksi Arabian tuotteet eivät vintagemiehiä kiinnosta.

 • Puheen Aamun vieraaksi saapui Pala kurkussa -kirjan kirjoittanut terveystoimittaja Noora Valkonen, jonka kanssa puhuttiin kirjan aiheesta eli syömishäiriöstä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä