Ooppera

Oopperailta Göteborgin oopperassa: Elfrida Andréen Fritiofs saga

 • 3 h 1 min
 • ei kuunneltavissa

3-näytöksinen ooppera. Libretto: Selma Lagerlöf. Musiikinjohto: Marit Strindlund. Göteborgin oopperan kuoro ja orkesteri. Päärooleissa: Ingeborg - Julia Sporsén, sopraano. Fritiof - Markus Pettersson, tenori. Kuningas Helge - Mats Almgren, basso. Guatemi - Ann-Kristin Jones, mezzosopraano. Kuningas Ring - Carl Ackerfeldt, baritoni. Hilding - Anders Lorentzson, basso. Björn - Pater Loguin, basso. (Äänitetty 8.3.) - Väliajalla musiikintutkija Liisamaija Hautsalo ja kirjailija Tapio Koivukari keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä. Toimittajana Risto Nordell.

Oopperan juoni:

Fritjiof ja Ingeborg rakastavat toisiaan mutta sota ja valtapolitiikka erottavat heidät. Ingeborgin veli Helge antaa hänet vaimoksi kuningas Ringille. Fritjiof polttaa Balderin pyhäkön, lähtee maanpakoon ja viikinkiretkelle ja menee lopulta kuolemaa tekevän kuningas Ringin luo, joka luovuttaa hänelle valtakuntansa ja Ingeborgin

1. NÄYTÖS
Ensimmäisessä näytöksessä Fritjiof on jo kosinut Ingeborgia ja kuningas Ringin hyökkäys on alkanut. Naiset pakenevat sitä turvaan pyhitetylle alueelle, Balderin temppeliin. He vievät mukanaan Gautemin, jonka he haluavat surmata. Gautemi on Finnmarkin noita ja hän on harjoittanut noituuttaan Balderin temppelissä, mutta Ingeborg pelastaa kälynsä. Kuningas Ring on asettanut rauhan ehdoksi sen, että hän saisi Ingborgin puolisokseen. Gautemi haluaa pelastaa Ingeborgin joutumasta vaimoksi vanhalle ukolle. Hän kertoo kaikille, että Ingeborg rakastaa. Fritjiofia. Kuningas Ring vihastuu näistä puheista ja Ingeborg on vaarassa joutua häpeään Gautemin puheiden tähden. Ring tajuaa, että Ingeborg on viaton ja päättää kuitenkin ottaa hänet vaimokseen

2. NÄYTÖS
Ensimmäisen ja toisen näytöksen välissä on kulunut pitkä aika. Gautemi ja Helge ovat Balderin temppelissä. Gautemi haluaa pukea rannerenkaan pohjoisesta tuomalleen omalle jumalalleen, jonka nimi myös oopperan tekstissä on Jumala. He korvaavat Balderin patsaan Jumalan kuvalla, pukevat sille Balderin asusteet ja uhraavat sille. Muutkin noidat tietävät, mitä on tekeillä. Fritjiof palaa retkeltään Orkney-saarilta Angantyrin kanssa. Hän näkee rannerenkaan vieraan jumalan kädessä, riisuu sen ja sytyttää temppelin tuleen.

Toisen näytöksen lopussa kaikki on liekkien vallassa. Ingeborg on nyt kuningatar ja hän on vierailulla kotipuolessa. Kuningas Ring on ymmärtänyt, että Ingeborg kaipaa meri-ilmaa. Fritjiof on lähdössä maanpakoon temppelin polttamisen jälkeen ja tulee tapaamaan Ingeborgia. Heidän tavatessaan Fritjiof haluaa ottaa Ingeborgin väkisin mukaansa. Keskustelun lopuksi Fritjiof lähtee pois. Gautemi nostattaa myrskyn, mutta Ingeborgin rukoukset tyynnyttävät sen ja Fritjiof purjehtii turvassa pois.

3. NÄYTÖS
Kolmannessa näytöksessä vietetään joulua kuningas Ringin juhlasalissa. Ingeborg pitää iäkkäästä puolisostaan ja on hänen lastensa äiti. Ring laulaa kuolinlaulunsa ja Ingeborg, että jokin on vialla. Juhlien aikana saliin saapuu kolme ihmistä. Pelästynyt orja kertoo nähneensä tiellä aseistautuneita miehiä. Ring lähettää hänet pois, mutta ilmapiiri käy huolestuneeksi. Sitten tulee Gautemi joka on pakosalla Helgen kuoleman jälkeen- tämä kun jäi kaatuvan Jumalan patsaan alle. Viimeinen tulija on, Fritjiof joka pukeutunut vanhaksi mieheksi. Ingeborg tunnistaa hänet. Kun tulee nukkumaanmenon aika, Fritjiof käy pitkäkseen salin penkille. Gautemi yrittää pakottaa hänet taistelemaan ja ottamaan aseet, mutta hän kieltäytyy. Fritjiofin teeskennellessä nukkuvaa, Ingeborg ilmoittaa, että hän haluaa nähdä hänet hyvänä miehenä. Gautemi yllyttää Björniä ja viikinkejä hyökkäämään, mutta Fritjiof estää sen ja rikkoo miekkansa takkaa vasten. Lopulta hän lyö tikarillaan kilpiin herättääkseen palvelijat. Björn ja viikingit pakenevat ja myös Gautemi katoaa taianomaisesti. Kuningas Ring kannetaan saliin. Hän on haavoittanut itseään keihäällä ja tekee kuolemaa. Hän velvoittaa Fritjiofin pitämään huolta Ingborgista ja lapsista. Kuningas kuolee ja Fritjiof on päässyt voitolle kostonhimostaan. Hän lupaa rakentaa polttamansa temppelin uudestaan.

Lähetykset

 • la 13.4.2019 19.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Claude Debussy: Pelléas ja Mélisande - viisinäytöksinen ooppera

  Libretto pohajutuu Maurice Maeterlinckin samannimiseen näytelmään

  Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri
  Musiikinjohto - Esa-Pekka Salonen

  Rooleissa:
  Pelléas - Ville Rusanen, baritoni
  Mélisande - Camilla Tilling, sopraano
  Golaud - Laurent Naouri, baritoni
  Arkel - Jyrki Korhonen, basso
  Geneviève - Lilli Paasikivi, mezzosopraano
  Yniold - Mia Heikkinen, sopraano
  Lääkäri - Jussi Merikanto, baritoni
  Pelléasin isä - Hannu Tuomi, baritoni

  - 25.5. äänitetyn esityksen väliajalla Risto Nordell ja oopperalaulajat Jenny Carlstedt ja Jorma Hynninen keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

  Oopperan tapahtumat:

  Tapahtuu Allemonden kuningaskunnassa

  I näytös

  1. KOHTAUS
  Eksynyt Golaud kohtaa veden äärellä vieraan naisen, joka on hämmentynyt ja kieltäytyy avusta. Hän sanoo vain nimensä: Mélisande. Vedessä näkyvä kruunu muistuttaa hänen menneisyydestään. Golaud haluaa viedä hänet pois, mutta Mélisande uhkaa surmata itsensä. Kun Golaud kertoo itsekin olevansa eksyksissä, Mélisande suostuu lähtemään hänen kanssaan.

  2. KOHTAUS
  Kuusi kukautta myöhemmin Allemondessa. Pelléas on saanut velipuoleltaan Golaud’lta kirjeen, jossa hän ilmoittaa avioituneensa Mélisanden kanssa. Jos perhe ei sitä hyväksy, hän ei palaa Allemondeen. Golaud pelkää, että hänen isoisänsä Arkel ei hyväksy tätä avioliittoa, sillä hänellä on ollut pojanpojalleen muita avioliittosuunnitelmia. Geneviève, Pelléasin ja Golaud’n äiti, lukee patriarkalle kirjeen, ja hän myöntyy. Pelléas haluaisi jättää Allemonden saatuaan ystävältään avunpyynnön. Koska Pelléasin isä on edelleen sairas, Arkel kieltää häntä lähtemästä.

  3. KOHTAUS
  Mélisande valittaa Allemonden pimeyttä. Geneviève kertoo, että hänenkin piti tottua siihen. Yhdessä Pelléasin kanssa Mélisande uskoo näkevänsä laivan, joka toi hänet. Se lähtee merelle alkavasta myrskystä huolimatta. Pelléas puhuu mahdollisesta lähdöstään.

  II näytös

  1. KOHTAUS
  Pelléas vie Mélisanden lähteelle, jonka vesi on aikanaan tehnyt ihmeitä, ja kysyy hänen suhteestaan Golaud’hin. Mélisande väistää hänen kysymyksensä leikkimällä sormuksella. Sormus putoaa veteen.

  2. KOHTAUS
  Samaan aikaan Golaud on joutunut onnettomuuteen. Mélisande hoitaa häntä ja paljastaa, miten onneton hän on Allemondessa. Golaud uskoo hänen tyytymättömyytensä olevan vain raskauden vaikutusta. Hän huomaa sormuksen puuttumisen, ja Melisande valehtelee kadottaneensa sen luolaan, jossa hän oli etsimässä simpukoita pienelle Ynioldille, Golaud’n pojalle ensimmäisestä avioliitosta. Golaud pakottaa hänet etsimään sormusta vielä samana yönä yhdessä Pelléasin kanssa.

  3. KOHTAUS
  Pelléas vie Melisanden luolalle, jotta hän voisi myöhemmin kuvaila Golaud’lle sormuksen etsimistä. He kohtaavat nälänhädän uhreja ja perääntyvät

  III näytös

  1. KOHTAUS
  Mélisande laulaa unelmoiden. Pelléas aloittaa viattoman leikin hänen hiuksillaan ja kietoutuu niihin intohimoisesti. Silloin Golaud yllättää heidät

  2. KOHTAUS
  Golaud vie Pelléasin kuoleman altaille.

  3 ja 4 KOHTAUS
  Päästyään pimeydestä, Pelléas näkee etäällä Mélisanden. Golaud varoittaa häntä uudelleen ja käskee välttämään Melisandea. Mustasukkainen Golaud yrittää kuulustella poikaansa Ynioldia Pelléasin ja Melisanden suhteesta.

  IV näytös

  1. ja 2. KOHTAUS
  Pelléas kertoo Mélisandelle, että hänen isänsä on lopultakin terve. Isä on vannottanut häntä matkustamaan pois. Pelléas ja Mélisande sopivat viimeisestä tapaamisesta. Arkel on tyytyväinen Pelléasin isän parantumisesta ja toivoo, että lasta odottavalle Mélisandelle ja koko perheelle koittaisi onnellisempi aika. Epäilevä Golaud loukkaa Mélisandea ja pahoinpitelee häntä, kunnes Arkel yrittää saada hänet taas järkiinsä.

  3. JA 4. KOHTAUS
  Yniold etsii leikkikaluaan. Hän näkee miten lampaat kuolevat. Pelléas ja Mélisande tunnustavat toisilleen rakkautensa. Kun portit suljetaan, he ovat valmiita pakenemaan yhdessä. Golaud estää sen ja surmaa Pelléasin.

  V näytös

  Mélisande on lapsen ennenaikaisen syntymän heikentämä. Golaud yrittää viimeisen kerran saada häneltä selville totuuden. Turhaan.

 • Jaakko Kuusiston Jää

  Teos perustuu Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun romaaniin (2012)
  Libretto: Juhani Koivisto

  Suomen kansallisoopperan orkesteri ja kuoro
  Musiikinjohto: Jaakko Kuusisto

  Rooleissa:
  Marjukka Tepponen - Mona Kummel
  Ville Rusanen - Petter Kummel
  Sointu Vestman - Sanna Kummel
  Jussi Merikanto - lukkari
  Jenny Carlstedt - Irina Gyllen
  Jenni Lättilä - Adele Bergman
  Pekka Kuivalainen - Elis Bergman
  Hannu Niemelä - Artur Manström
  Tiina Penttinen - Lydia Manström
  Matias Haakana - suntio
  Tove Åman - Francine
  Jyrki Korhonen - piispa
  Hannu Forsberg - Fredrik Berg
  Petri Vesa - asessori
  Jarmo Ojala - surutalon isäntä
  Helinä Siltanen - naisääni
  Arto Hosio - itäsaarelainen
  Marko Nykänen - länsisaarelainen

  Ohjaaja Anna Kelo
  Lavastus Kati Lukka
  Puvut Marja Uusitalo
  Valaistus- ja videosuunnittelu Thomas Hase
  Äänisuunnittelu Antti Murto
  Koreografi Ari Numminen.

  Ohjelman toimittavat Ainomaija Pennanen ja Inari Tilli.

  Oopperan tapahtumat:

  1. Näytös

  Posti-Anton tuo saarelle uuden papin, Petter Kummelin ja hänen vaimonsa Monan ja pienen tyttärensä Sannan. Pappilassa keskustellaan sillan rakentamisesta. Ilmenee, että länsi- ja itäluotolaiset ovat kaikesta eri mieltä. Petter ja Mona ovat tyytyväisiä ja uskovat jäävänsä saarelle.

  Petter tuskailee ensimmäisen saarnansa kanssa ja käyttää lopulta apuna salkusta löytyvää viimevuotista saarnaa. Kellot ja urut soivat, kirkko on täynnä väkeä, ja Petterin ensimmäinen saarna sujuu hyvin. Seurakuntalaiset näyttävät pitävän hänestä, etenkin nuoret naiset, mitä Mona katsoo vihaisena.

  Saaren lääkäri Irina Gyllen kertoo, miten hän oli joutunut pakenemaan Suomeen ja jättämään
  lapsensa Neuvostoliittoon.

  Petter on vesillä Posti-Antonin kanssa. Anton kertoo, miten häntä autetaan merellä suunnistaessa. Hän näkee oppaita, kuolleita ihmisiä, joita muut eivät näe.

  Talvi on tullut ja jää peittänyt meren, kaikki pääsevät nyt kulkemaan ja saarten väki kokoontuu yhteen. Samalla puhutaan myös kunnan jakautumisesta kahteen saareen ja päätetään sillanrakentamiskomiteasta.

  2. Näytös

  Jäät lähtevät, kuoro kertoo arkielämästä saarella, kesä vieraineen tulee. Syksyllä Posti-Anton lähtee viemään mantereelle Petteriä, jonka pitää suorittaa pastoraalitutkinto.

  Saareen palattuaan Petter kertoo, että tutkinto meni huonosti, vaikka se hyväksyttiin. Petter oli
  väsynyt, sillä hän oli saanut matkustajakodissa vieraakseen heidän entisen palvelijansa Hildan, joka oli puhunut myöhään yöhön. Mona kysyy mustasukkaisena mitä Hilda tahtoi, sillä hän tietää, mitä Petter oli nuorena kokenut Hildan kanssa.

  On joulu, myrskyää, laiva on uponnut Utön edustalla. Petter pitää jumalanpalvelusta ja rukoilee miehistön puolesta ja saarelaiset puhuvat laivan kohtalosta.

  3. Näytös

  On kesä, Petter vihitään kirkkoherraksi, kuoro laulaa jään murtumisesta ja kaikki iloitsevat. Posti-Antonilla on kuitenkin aavistuksia.

  Petter lähtee pitämään muistotilaisuutta taloon, josta on kuollut lapsi. Paluumatkalla hän putoaa jäihin eikä kuule oppaiden neuvoja, on jo pääsemässä ylös, mutta tavoittelee vielä salkkuaan eikä jaksa enää nousta.

  Petter löydetään ja tuodaan pappilaan. Mona ei aluksi ymmärrä hänen kuolleen ja haluaa jäädä Petterin kanssa kaksin. Hän kaipaa Petteriä ja on samalla vihainen siitä, että jää nyt yksin. Mona
  alkaa järjestellä käytännön asioita ja huolehtia hautajaistarjoiluista.

  Samaan aikaan kun Petter on kuollut, Irina Gyllen on saanut tiedon, että hänen poikansa on turvassa.

  Saarelaiset kokoontuvat saattamaan Monaa ja Sannaa, jotka lähtevät saarelta. Silta on valmis, saarella on uusi pappi. Posti-Anton ja kuoro laulavat siitä, miten muistot etääntyvät ja pian papista ja hänen kohtalostaan on tullut tarina, jota saarella kerrotaan.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä