Monika Fagerholmin säihkenäyttämöllä

Kolme Monika Fagerholmin romaaniin perustuvaa kertomusta tytöistä, jotka jäävät henkiin ja jatkavat elämäänsä. Kuunnelmat perustuvat romaaneihin Diiva (1998, suom. Arja Tuomari), Amerikkalainen tyttö (2004, suom. Liisa Ryömä) ja Säihkenäyttämö (2009, suom. Liisa Ryömä).
Kolme nuoren polven kirjailijaa on valinnut romaanien monitasoisista kudelmista säikeet, jotka on muokattu kuunnelmiksi.

Jaksot

 • "Minä löysin kerran Portugalista, Liz-tädin talvikodista sylillisen lääkepurkkeja. Unilääkkeitä, rauhoittavia, sellaisia. Avaamattomia, puolityhjiä, läjäpäittäin purkkeja ja keittiön kaapinloukossa oli lisää. Mutta minä unohdin sen, työnsin syrjään yli kaksikymmentä vuotta."

  Monika Fagerholmin romaanin Säihkenäyttämö pohjalta kirjoitettu kuunnelma Talvipuutarha - kuolema Portugalissa on kertomus Maj-Gunista ja Suzettesta. Eräästä kohtaamisesta alkaa kutoutua auki tarina teoista, joita ei saa tekemättömiksi, sanoista, joissa ei ole totuutta nimeksikään mutta jotka äkkiä ovatkin totta. Ystävättäristä, jotka odottivat elämän alkavan.

  Kirjoittanut: Pipsa Lonka.
  Ohjaus ja äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Laulu: Kirsi Poutanen.
  Kitaristi: Jarmo Julkunen.
  Dramaturgi: Maria Kilpi.
  Rooleissa:
  Maj-Gun Maalamaa - Minna Kivelä.
  Suzette Maalamaa os. Paclén - Iida Kuningas.
  Isännöitsijä eli Tobias Forström - Gustav Wiklund.
  Tom Maalamaa - Peter Kanerva.
  Bengt - Sampo Sarkola.
  Liz Maalamaa - Kirsi Poutanen.

  Ensilähetysvuosi: 2011.

 • Monika Fagerholmin romaaniin Amerikkalainen tyttö perustuva kuunnelma Sisar yö ja sisar päivä on kertomus Sandrasta ja Doriksesta. Kun Sandra Yö ja Doris Päivä tapaavat, käy pian ilmiselväksi, että he tulevat olemaan toisilleen sisaret, äidit ja isät, kunnes kuolema heidät erottaa.

  Sisar yö ja sisar päivä on kertomus iästä, jolloin ystävyys on niin kaikkivoipaa, että sen avulla voi muuttaa todellisuutta. Sandra ja Doris luovat yhdessä maailman, jossa eriajat ja niiden tarinat ovat olemassa rinnakkain. Mutta täytyykö lopulta kaiken, mikä on avointa, muuttua suljetuksi maailmaksi?

  Kirjoittanut: Iida Hämeen-Anttila.
  Ohjaus: Anna-Mari Karvonen.
  Äänisuunnittelu: Ari Mursula.
  Dramaturgi: Maria Kilpi.
  Rooleissa:
  Doris Flinkenberg - Sara Melleri.
  Sandra Wärn - Pia Andersson.
  Oolantilainen - Niklas Åkerfet.
  Lorelei Lindberg - Kati Outinen.
  Bengt - Ville Ahonen.
  Micke Friberg - Johannes Brotherus.

  Ensilähetysvuosi: 2011.

 • 13-vuotias Diiva asuu Vartolan seudulla samassa kerrostalossa kuin Hammarsköldin perhe, jonka vanhin tytär Kari on menettänyt puhekykynsä. Vaikka Karin huoneen ikkuna on teipattu umpeen, Diiva tietää, että iltaisin Kari laskee pitkät hiuksensa kolmannesta kerroksesta alas, niin että jääkiekkoa pelaavat kiekkojuipit pääsevät kiipeämään hiuksia pitkin Karin luokse. Nukkelaboratorio kertoo huoneesta, jonka salaisuuden kaikki tietävät. Ne, jotka huoneeseen pääsevät, eivät unohda koskaan ja lopulta kaipuu on kuristaa heidät hengiltä.

  Monika Fagerholmin teoksesta Diiva Radioteatterille dramatisoinut Niina Miettinen.
  Suomennos: Arja Tuomari.
  Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén.
  Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen.
  Dramaturgi: Maria Kilpi.
  Rooleissa:
  Diiva - Hanna Seppä.
  Kari - Mia Renwall.
  SannaMaria - Niina Sillanpää.
  Keskimmäinen karhu - Jussi Vatanen.
  Isokarhu - Jukka Peltola.
  Märta - Kaija Pakarinen.
  Diivan äiti - Erja Manto.

  Ensilähetysvuosi: 2011.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä