Radio Suomi Lahti

Konsta Hietanen löytää nuoresta Reino Helismaasta tekstitalentin perusjätkän

 • 7 min
 • toistaiseksi

Lahtelainen laulaja ja lauluntekijä Konsta Hietanen hyppää kesällä musiikkiteatterin pariin Herra Helismaan lempilaulu -näytelmän pääosassa. Näytelmä kertoo sananikkari Reino Helismaan nuoruudesta Lahdessa. Mikko Tuomikoski haastattelee Hietasta.

Lähetykset

 • to 14.3.2019 16.08 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lahden alueella operoivien taksien määrä on lisääntynyt kymmenillä viime heinäkuisen taksilakiuudistuksen myötä. Lahden aluetaksi Oy:n toimitusjohtaja Timo Ahokanto arvioi, että takseja on nykyisin 30-50 enemmän kuin ennen uudistusta. Hänen mukaansa tilanne ei ole taksiyrittäjille taloudellisesti kestävä. Traficomin selvityksen mukaan taksikyytien hinnat ovat nousseet 6 prosenttia Päijät-Hämeessä, Ahokannon mukaan mukaan tieto on virheellinen ja taksimatkat ovat halventuneet. Taksien tilaaminen kännykkäsovelluksella on yleistynyt.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomen menestynein golfari, lahtelainen Mikko Ilonen, on ilmoittanut lopettavansa aktiivisuransa kilpakentillä. Samalla Ilonen kertoo haluavansa tukea suomalaisten juniorigolfareiden nousua ammattilaiskentille. Lahden Golfin päävalmentaja Riku Äyri yllättyi lopettamisuutisesta

 • Lahdessa eronneisuus on korkealla tasolla. 20-40 prosenttia parisuhteista päättyy eroon. Erojen määrä on kasvussa ja parit eroavat herkemmin kuin ennen. Perheneuvonta on seitsemänkymmenen vuoden aikana auttanut lahtelaisia pareja suhdekiemuroissa. Perheneuvonnan johtaja Jouko Vesala sanoo, että sosiaalinen media ja internet on lisännyt uskottomuutta ja ongelmia parisuhteissa. Vesala uskoo, että pariterapiasta on hyötyä, vaikka suhde päättyisikin eroon. Keskimäärin terapiassa käydään vuoden ajan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Sibeliustalon ohjelmajohtaja Samppa Rinne on toukokuusta lähtien Tampere-Talon uusi ohjelmajohtaja.
  Rinne lähtee Lahdesta haikeana. Viimeisten 15:n vuoden aikana Sibeliustalossa eri tehtävissä työskennellyt Rinne suhtautui itsekin monen lahtelaisen tapaan vuosituhannen alussa Sibeliustaloon ristiriitaisesti. Hän toivoo ihmisten käyttävän eri tapahtumataloja rohkeasti. Sibeliustalon käyttö- ja täyttöasteeseen hän on tyytyväinen, vaikka tapahtumia voisi olla vielä enemmän.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Seitsemänkymppiset Pelicans-mummot Mikki ja Maikki luottavat, että Lahdessa juhlitaan tänä keväänä liigamitalia. Marja Rinne ja Mirja Siren ovat seuranneet Lahden jäähallissa Pelicansin otteluita, vierasotteluihin he eivät matkusta. Vain muutama kotiottelu on tällä kaudella jäänyt välistä sairastelujen vuoksi. Siskosten mukaan ihmisten suhtautuminen Pelicansiin on muuttunut menestyksen myötä ja irvailut ovat loppuneet. Kaupungilla huomaa selvästi, että Pelicansilla menee hyvin. Mikki ja Maikki uskovat, että Pelicans voittaa ottelusarjan HIFK:ta vastaan selvästi, joko 4-1 tai 4-0.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kärkölän pormestari Markku Koskinen sanoo, että tiukka kuntatalous tekee sote-palveluiden rahoituksesta entistä haastavampaa. Taustalla on sote-menojen kasvu ja väestön ikääntyminen. Koskinen mietiskelee, että Kärkölän kannattaisi ainakin selvittää hyvinvointiyhtymän vaihtoehdot ja niiden kannattavuus. Petri Niemi haastattelee Koskista

 • Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola ei usko, että sote-palveluiden kokonaisulkoistus olisi mikään vaihtoehto pikkukunnalle. Vaikka kunnan rahat ovat tiukilla ja väestö ikääntyy, niin hyvinvointiyhtymästä ei Jaakkolan mielestä kannata irtautua. Petri Niemi haastattelee Jaakkolaa.

 • Liikuntapaikkarakentamisessa on edelleen isot erot kuntien välillä. Suuret kunnat ovat perinteisesti pystyneet resursoimaan työntekijöihin ja monipuolisiin liikuntapaikkoihin. Lähiliikuntapaikkojen määrä on kunnissa lisääntynyt, silti kuntien liikuntapaikat rapistuvat. Kuntien liikuntapaikkojen rakentamisen suurimpana haasteena on edelleen talous.
  Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Sari Virta kehuu Päijät-Hämeen kuntia erityisen hyvin hoidetusta liikuntaneuvontatyöstä. Liikunnan saama rahoitus veikkausvoittovaroista on pysynyt viime vuosina samalla tasolla 28 miljoonassa eurossa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Tapani Kalliomäki tunnetaan näyttelijänä, mutta hän on tehnyt myös ohjauksia. Ensi kesänä Kalliomäki ohjaa Orimattilan Jätinpesään Minna Canthin Työmiehen vaimon. Ohjaajan mukaan Työmiehen vaimo kertoo oman aikansa #metoo-tarinaa. Tuija Veirto haastattelee.

 • Lahden seudun bussien reittejä ollaan muokkaamassa. Tulevaisuudessa linjat ovat aiempaa suorempia ja nopeampia. Muutoksilla pyritään saamaan aikaan myös säästöjä. Joukkoliikennesuunnittelija Katja Suhosen mukaan suunnittelussa on jo hyödynnetty vuosi sitten tehdyn asukaskyselyn tuloksia. Runkolinjastosta on tehty kaksi versiota, joista toisessa kauppakeskus Trion kohdalle perustettaisiin vaihtoterminaali. Uudet runkolinjat otetaan käyttöön vaiheittain vuoteen 2022 mennessä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Tulevaisuudessa sairaanhoitaja saattaa kirjoittaa yhä useamman potilaan reseptin. Tällä hetkellä rajattu oikeus on runsaalla neljällä sadalla hoitajalla, mutta koulutukseen hakeutumista ovat jarruttaneet muun muassa kuntien rahapula ja sote-uudistuksesta johtunut epävarmuus. Vuoden alusta kunnat ovat voineet hakea valtiolta korvausta reseptihoitajien koulutukseen. Petri Niemi haastattelee sairaanhoitaja Tiia Mäntystä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä sekä asiakkuuspäällikkö Ann-Nina Maksimaista Lahden ammattikorkeakoulusta

 • Päijäthämäläisillä on enemmän makuhäiriömerkintöjä kuin muilla suomalaisilla. Liki joka kymmenennellä 18 vuotta täyttäneellä oli Päijät-Hämeessä viime vuonna maksuhäiriömerkintä. Velkasovittelija Satu Mäkelän mukaan yksi syy ylivelkaantumiseen on pikavippien aggressiivinen mainonta. Mäkelän mielestä Suomessa on vaikeaa puhua rahasta ja rahavaikeuksista, hän kaipaa myös kouluihin enemmän talousoppia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä