Ykkösaamu - päivän poiminta

Mitä eduskunnan päättynyt istuntokausi opetti?

 • 6 min
 • toistaiseksi

Ykkösaamussa menneestä istuntokaudesta puhuivat eduskunnan nuorin kansanedustaja SDP:n Ilmari Nurminen Pirkanmaalta ja kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Sari Sarkomaa Helsingistä. Toimittajana Jari Niemelä.

Lähetykset

 • ke 20.3.2019 10.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Ykkösaamu löytyy Yle Areenasta.

 • Alkuviikosta Alko julkisti viime vuotta koskevan vuosikertomuksen, jonka mukaan Alkon litramyynti on laskenut. Taustalla alkoholijuomien valmisteveron korotus ja paljon puhutut uudistukset alkoholilainsäädännössä. Jari Niemelän vieraana Alkon pääjohtaja Leena Laitinen ja puhelimen päässä Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

 • Ykkösaamun alussa puhuttiin brexitistä. Tänään nähdään Eurooppaneuvoston kokouksessa, kuinka EU-maat suhtautuvat Britannian pääministerin pyyntöön saada jatkoaikaa EU-erolle. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on asettanut lykkäämisen ehdoksi sen, että brittiparlamentti tukisi erosopimusta.
  Yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta kertoi, että ongelma voi syntyä siitä, jos Britannia ei haluaisi järjestää EU-parlamenttivaaleja toukokuun lopussa, mutta joutuisi jatkamaan EU:n jäsenenä vielä kesäkuunkin jälkeen. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Ykkösaamussa menneestä istuntokaudesta puhuivat eduskunnan nuorin kansanedustaja SDP:n Ilmari Nurminen Pirkanmaalta ja kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Sari Sarkomaa Helsingistä. Toimittajana Jari Niemelä.

 • Viime torstaina Ylen vaalikeskustelussa syntyi kiihkeä debatti, kun poliitikot päätyivät pohtimaan lihan syönnin haitallisuutta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne halusi brasilialaiselle häränfileelle kestävän kehityksen arvonlisäveron ja hänen mukaansa Suomessakin pitää huolehtia päästöistä, jotka lihantuotannosta syntyvät. Vihreätkin ovat puhuneet lihaverosta, mutta miten helposti tällainen vero olisi järjestettävissä. Vastaamassa hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Perjantaina koululaisten ja opiskelijoiden Ilmastolakkoon osallistui Suomessa tuhansia nuoria ympäri maata. Pelkästään Helsingissä lakkoon osallistui arviolta noin kolmetuhatta ihmistä. Ilmastonmuutos on etenkin nuorten keskuudessa selkeästi suurin tulevaisuuden uhka viimeisimpien barometrien mukaan. Mutta ilmastolakkoja on ollut muissakin maissa. Millaista liikehdintää viikonlopun aikana Euroopassa on ollut ja millaista keskustelua ilmastoasioista tällä hetkellä Euroopassa käydään. Jari Niemelä jututti Ateenasta Sara Saurea, Brysseli EU-kirjeenvaihtaja Petri Raiviota sekä Pariisiin kirjeenvaihtajaa Annastiina Heikkilää.

 • Siinä missä amerikkalaiset ovat harjoittaneet tiedustelua ja vakoilua paljon tekniikan avulla, britit ovat pitäneet tärkeänä myös ulkomaalaisten tietolähteiden värväystä. Yksi merkittävimmistä tapauksista oli KGB-eversti Oleg Gordijevski, joka toimi brittien salaisena kaksoisagenttina 1970-80-luvuilla.
  Haastateltavana historiantutkija Kimmo Rentola Helsingin yliopistosta. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Ylen eduskuntavaalien verkkotuottaja Ville Seuri avaa vaalikoneen toimintaa sekä turvallisuutta. Ykkösaamussa myös Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen kuvaa vaalikevään laajuutta Ylellä. Toimittaja on Jari Niemelä.

 • "Moniin perusteollisuuden aloihin on panostettu niin paljon, ettei niitä ole varaa ahdistaa nurkkaan ilmastonmuutoksen perusteella", sanoo ilmastoalan asiantuntija Kaisa Hietala, joka ei usko auringonlaskun aloihin. Ykkösaamussa vieraili allitusammattilainen, ilmastoalan asiantuntija Kaisa Hietala. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Kiinasta on lupailtu rahoitusta Peter Vesterbackan Tallinna-tunnelille, mutta kulkeeko tunnelin toinen pää Espoon vai Helsingin kautta lentokentälle? Tallinna-tunnelin rahoista ja linjauksesta keskustelevat Espoon kaupunginhallituksen sekä Uudenmaan liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Markku Markkula ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, vihreiden Otso Kivekäs. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • Britannian EU-eropäivä lähestyy. Maan on tarkoitus erota 29.3. Britanniassa ei ole vieläkään pystytty päättämään, millä tavalla maa irtaantuu Euroopan unionista. Ykkösaamussa Nordean analyytikko Sanna Kurronen ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela. Millaista myllerrystä Britannian parlamentissa on tällä viikolla odotettavissa? Toimittaja on Jari Niemelä.

 • Naistenpäivänä Ykkösaamussa pureuduttiin marttailuun ja naisen aseman muutokseen aikojen saatossa. Martat täyttää 120 vuotta ja ensimmäinen yhdistys perustettiin kansan rokottamiseksi venäläistämistä vastaan. Käsitys naisten roolista yhteiskunnassa on järjestössä matkan varrella laajentunut, alkua voi pitää jopa anarkistisena. Uutta martta-ajattelua edustaa niin ikään anarkistiseksi luonnehdittu proMartat-yhdistys, jonka perustaja Taina Raiski vieraili Ykkösaamussa. Marja Ala-Kokon vieraana myös Marttajärjestön pääsihteeri Pirkko Haikkala.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä