Yle Vega Österbotten

Vår digitala vardag är i fokus under "All digital week"

 • 15 min
 • toistaiseksi

Digitaliseringens möjligheter, problem och lösningar tas upp under den europeiska kampanjveckan "All digital week" 25-31.3.

I FInland är det kick off-för veckan i Vasa. Marie Granbacka och Johanni Larjanko från Bildningsalliansen, samt Fredrik Kullberg från Vasa Arbis, berättar mera. Roger Källman intervjuar.

Lähetykset

 • ke 20.3.2019 13.10 • Yle Areena

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lamadjur i Österbotten är ingen vanlig syn. Men på Juthas Djurgård i Nykarleby strövar sju ståtliga exemplar omkring. Men de är långt ifrån ensamma för Katarina Widjeskog-Nylund och Kenneth Nylund har också grisar, kor, getter, hönsfåglar, kaniner, får, katter, hundar, åsnor och en häst. De välkomna folk till sin djurgård och besökarna har även möjlighet att delta i sysslorna. Inom verksamheten "Green Care" vill Juthas Djurgård hjälpa barn och unga må bättre.

 • Svensk-Österbottniska Samfundet firar i år 100 års-jubileum. En del av festligheterna är fem stycken SÖS-talks, i vilka fem forskare ger korta presentationer av sina expertisområden. Jubileumskoordinator Maria Österåker berättar om konceptet.

 • Österbottens cancerförening efterlyser frivilliga stödpersoner för cancersjuka i livets slutskede och deras anhöriga. En utbildning för frivilliga stödpersoner startar i mars. Markku Suoranta som är verksamhetsledrae vid Österbottens cancerförening säger att behovet är stort av stödpersoner.

 • Det som skulle bli Gamble Carleby stadh bestod år 1620 av tolv gråa, vindpinade stugor. Men svenske kungen Gustav II Adolf behövde skattepengar. Den 7 september 1620 grundade Gustav II Adolf både Karleby och Nykarleby på en och samma dag.
  Att Karleby är en väldigt gammal stad är Jacob Granholm, 4 år, Jolanda Uusitalo, 5 år, och Väinö Jutila, 5 år överens om.

 • Martin Backholm har intervjuat Klas "Klasin" Åkerholm om dennes yrkesverksamma liv. Intervjun har getts ut på skiva och innehåller bland annat minnen om svarta börshandel, en hemlig bränsletransport och Klas egna företag.

 • Carita Löfmark var frissa innan hon gifte in sig i kötthandlarfamiljen Löfmark. Men ganska snart efter att hon och maken Guy tog över affären stod det klart att de skulle stå där i Saluhallen sida vid sida. Någonstans på motorvägen mellan stan och hemmet i Solf bytte de roller, från kollegor till man och fru, varje dag. Det blev många år tillsammans som kötthandlare och någon semester tog de sällan ut. Det var en livsstil de trivdes alldeles utmärkt med.

 • Ridsporten kunde gärna uppmärksammas mer menar Laura Erkkola, Wilma Sandström, Silli och Katrina Nylund samtliga verksamma inom Nykarleby Ridklubb. Klubben som firade 30-årsjubileum ifjol riktar in sig på såväl hobby- som tävlingsverksamhet. Hästintresset är stort i Nykarlebynejden. Klubben har cirka 150 tvåbenta medlemmar från vida omkring och för tillfället bor det 17 hästar på området.

 • Det finns många frågor kring fladdermössens liv och leverne i Kvarken. Sedan 2013 har fladdermössen undersökts vid Valsörarnas biologiska station. 327 fladdermöss av fem olika arter har ringmärkts under mörka höstnätter. Med hjälp av ny teknik där man bygger upp ett lokalt nätverk av radiomottagarstationer kan man i realtid följa fladdermössens rörelser. Niclas Fritzén leder projektet och han hoppas kunna locka österbottenbördiga biologistuderande till Valsörarna och erbjuda högklassisk naturvetenskaplig forskning.

 • Ungefär en miljon finländare hjälper en anhörig eller närstående på något sätt. Att vara närståendevårdare är en ansvarsfull och ofta tung uppgift. Genom projektet "Erfarenhetsmentorer för närståendevårdare" har 25 personer med erfarenhet av närståendevård utbildats till att kunna hjälpa och stöda andra i samma situation.
  Margareta Björkman, Johan Häggström, Pia Nabb och Sarah Åkerman intervjuas av Roger Källman.

 • Erik Hägglund från Rökiö öppnade sin första fotoateljé år 1910. Under sina 50 aktiva år tog han tusentals ateljéfoton och cyklade också omkring för att dokumentera livet i Österbotten.
  Eriks son Bror Hägglund - även han fotograf - guidar runt i museet som är uppbyggt runt Eriks arbete.

 • Vasabon Patrick Lax tillträdde som rektor för Vasa Arbis vid årsskiftet. För att lära känna sin nya arbetsplats har han under sin första arbetsvecka tagit långa promenader med personalen. Han vill på sikt införa mer distansstudier men framhåller att traditionella kurser kommer att finnas kvar i samma utsträckning som förr. Han menar också att den svenskspråkiga fria bildningen i Vasa lever tryggt. Trumpinnarna kommer han inte att lägga på hyllan utan fortsätter som frilansande musiker vid sidan om rektorsjobbet.

 • Meteoria Söderfjörden - mitt på Söderfjärden - har allt sedan invigningen för elva år sen fått sin el i huvudsak från solpaneler och ett litet vindkraftverk.
  Nu i vinter har de här kompletterats med en så kallad "biomeiler". Hans Lindén och Matts Andersén intervjuas av Roger Källman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä