Kulttuuriykkönen

"Lukemisesta tulee antoisaa, kun tajuaa kriitikon svengin" - kritiikki ei enää ole taiteen eliitistä tarkastelua

 • 51 min
 • toistaiseksi

Millainen on taide- ja kulttuurikritiikin tulevaisuus? Siitä on saatu konkreettista tietoa, kun Suomen arvostelijain liitto SARV järjesti kritiikki-kirjoituskilpailun nuorille. Kulttuuriykkösessä keskustelevat kritiikin tilasta ja tulevaisuudesta kisassa menestynyt lukiolainen Lili Saarikivi, kisan tuomariston jäsen ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen sekä kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen.
Jakke Holvas juontaa.

Lähetykset

 • ti 7.5.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa Sami Kuusela, Heikki Pursiainen ja Tuukka Pasanen keskustelevat Tampereen yliopiston konsulttisekoilusta, nuorten miesten syrjäytymisestä ja monsterivalmentajista sekä Oodin narkkarivälikohtauksesta. Juontajana Pekka Toikka.

 • Marco Bjurströmin ohjaama ooppera Carmen sai ensi-iltansa Tampere-talossa ystävänpäivänä. Kesällä legendaarisen oopperan aivan toinen sovitus nähdään Savonlinnan oopperajuhlilla.

  Georges Bizet’n vuonna 1875 säveltämä ooppera perustuu Prosper Mériméen samannimiseen novelliin. Miksi juuri Carmenista on ajan myötä tullut yksi maailman suosituimmista oopperoista?

  Vieraina ovat ohjaaja Marco Bjurström, Savonlinnassa Moralèsin roolin esittävä baritoni Sampo Haapaniemi ja Taideylipiston Sibelius-Akatemian yliopistotutkija Ulla-Britta Broman-Kananen, joka on tutkinut Carmenin ensimmäisiä esityksiä Pohjoismaissa.

  Yleisradion musiikkitoimituksen taltioima Carmen-ooppera näkyy suorana lähetyksenä Tampere-talolta Areenassa 19. helmikuuta klo 18.25. Teos on katsottavissa Areenassa kuuden kuukauden ajan. Yle Teemalla ooppera nähdään pääsiäisenä.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Helsingin Musiikkitalon Talvijamit tuo musiikin riemua lapsille ja lomalaisille hiihtolomaviikon jokaisena päivänä. Tänä vuonna teemana on maailma musiikissa. Kulttuuriykkösen vieraina ovat Merve Abdurrahmani, virtuoottinen pianisti, Anna Murtola, maailman pohjoisin flamencolaulaja ja Lotta-Maria Pitkänen, viulisti ja säveltäjä, jonka ohjelmistoon kuuluu niin klassinen viulunsoitto kuin jazz- ja folkmusiikin eri genret.

  Ohjelmassa kuullaan Merve Abdurrahmanin ja Chrysan esityksen kappaleesta Yiğidim aslanım / Moiroloi ja kappale Olin ennen otramaana (säv. Barbora Silhanova san.trad. Guzheng), Barbora Silhanovan esittämänä.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Suurin osa suomalaisista elää perinteisessä monogamisessa parisuhteessa. Useat parisuhteet johtavat avioliittoon, joista puolestaan noin puolet päättyy eroon, ja puolet kestää läpi elämän.

  Solmittujen avioliittojen määrä on kuitenkin selvässä laskussa. Mediassa puhutaan yhä avoimemmin mm. avoimista suhteista ja rohkaistaan etsimään omaa tapaa olla kumppanin tai kumppanien kanssa.

  Onko parisuhde murroksessa?

  Keskustelemassa Väestöliiton professori emeritus Osmo Kontula, seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell Sexpo-säätiöstä sekä tuoreen "Suhteellisen vapaata" -romaanin julkaissut toimittaja-kirjailija Riikka Suominen. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Video tappoi radiotähden, rallatettiin vuonna 1981. Brittiyhtye The Bugglesin Video Killed The Radio Starin video oli ensimmäinen musiikkikanava Music Televisionin näyttämä musiikkivideo.

  Nyt, liki 40 vuotta myöhemmin musiikkivideo on yhä voimissaan, mutta sen jakelukanavat ovat muuttuneet. Tänä päivänä musiikkivideoita katsotaan nyt taskussa kulkevistä kännyköistä, kun ennen omia suosikkeja toivottiin osuvan lähetysvirtaan.

  Keskustelemassa ovat Emma-palkittu Pariisin Kevään Onks se rakkautta -videon ohjannut Juho Lähdesmäki, valokuvaaja ja ohjaaja Iiris Heikka ja musiikkitoimittaja-ohjaaja Joonas Josefsson. Tohtorikoulutettava Hanna-Mari Riihimäki Turun yliopiston musiikkitieteen laitokselta kommentoi musiikkivideoiden stereotypioita.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kisastudiolainen tutustui Ilkka Remeksen jännäriin - ja innostui!

  Perjantaiseen tapaan Kulttuuriykkösen kisastudio suorana lähetyksenä Helsingin keskustakirjasto Oodista. Luvassa visaista sanailua!

  Keskustelemassa liikemies Sami Kuusela, kulttuurituottaja Annu Kemppainen ja ekonomisti Heikki Pursiainen.

  Lähetyksen juontaa Jakke Holvas.

 • Louisa M. Alcottin omaelämäkerrallinen tyttökirja Pikku naisia on klassikko vuodelta 1868 ja nyt se pyörii elokuvateattereissa. Ohjaaja Greta Gerwigin näkemys painottaa romaanin feminismiä. Yleisradiossa Jane Austenin Sanditon-romaaniin perustuva tv-sarja kerää katsojia ja Helsingin Kaupunginteatterissa Emily Brontën Humiseva harju-kirjan pohjalta tehty Lauri Maijalan ohjaama näytelmä puhuttelee katsojia.

  Mikä 1800-luvun kirjailijoiden Jane Austenin ja Emily Brontën maailmankuvassa vetää aikamme ihmistä puoleensa? Vieraina ovat Jane Austen-tutkija Heta Pyrhönen, kääntäjä Kersti Juva ja filosofian tohtori Pajari Räsänen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Maaliskuussa 60 vuotta täyttävä Markus Selin haaveili nuorena miehenä papin urasta, mutta päätyi kirjoittamaan pornolehtiin eroottisia kertomuksia ja monien käänteiden jälkeen viihteen Vennamoksi, Suomen tunnetuimmaksi elokuvatuottajaksi. Ura käynnistyi Renny Harlinin kanssa yhdessä tehdyllä elokuvalla Jäätävä polte (1986), joka jäi aikanaan "raaistavan sisältönsä" ja neuvostovastaisuutensa takia sensuurin kouriin.

  Selinin perustaman elokuvatuotantoyhtiö Solar Filmsin tuotantoja ovat muun muassa Häjyt (1999), Pahat pojat (2003), Puhdistus (2012), Kätilö (2015), Yösyöttö (2017) ja Olen suomalainen (2019) sekä Vares-, Mielensäpahoittaja- ja Luokkakokous-elokuvat,

  Lähetyksen juontaa Paulina Grym.

 • Koronavirustapauksia paljastuu päivittäin lisää. Se on näkymätön uhka. Parannuskeinoa ei ole keksitty. Se on rajalla, se lähestyy...

  Kulttuuriykkösessä käsitellään tiedotusvälineiden pelkoa aiheuttavia uutisointeja.
  Ihmisiin vaikutetaan parhaiten pelottelulla. Miten mediassa tiedostetaan tämä? Kuinka politiikassa ja taloudessa hyödynnetään pelkoja?

  Keskustelemassa teatteriohjaaja ja toimittaja Susanna Kuparinen, käsikirjoittaja freelance-toimittaja Jari Hanska sekä Helsingin Sanomista politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari.

  Jakke Holvas juontaa lähetyksen.

 • Helsingin Keskustakirjasto Oodissa käydään vilkasta keskustelua ajankohtaisista aiheista esseisti Silvia Hosseinin, Sitran johtaja Mari Pantsarin ja yrittäjä Jussi Turhalan kanssa.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kirjailija-runoilija Hannu Salamalta julkaistaan helmikuussa uusi romaani. Lisäksi Salaman ja muusikko Hepa Halmeen yhteisprojekti julkaisee uutta musiikkia kevään aikana, ja Juhannustanssien uusi tulkinta pyörii Tampereen Työväen Teatterissa.

  Mitä elämänsä aikana niin vasemmalta kuin oikealta huutia saanut Salama ajattelee nyt 2020-luvulla nykymaailman tilasta? Entä miltä kotimaan kenties merkittävimmän sananvapaus-oikeustaiston läpikäynyt kirjailija ajattelee nykyisistä kysymyksistä sananvapaudesta ja sen rajoista? Millaisen jäljen Juhannustanssit-ruljanssi kirjailijaan jätti?

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Anna-Karin Grönroosin ohjaama Orkesterin edessä on dokumenttielokuva luovasta johtajuudesta kerrottuna kolmen nuoren kapellimestarin ja kokeneiden opettajien kautta. Lähetyksessä peilataan opetuksen nykytilaa myös suomalaisen musiikkikoulutuksen syntyvuosiin.

  Haastateltavina ovat Orkesterin edessä -dokumentin ohjaaja Anna-Karin Grönroos ja kapellimestariopiskelija Emilia Hoving, musiikkipedagogi Lena von Bonsdorff, jonka kirjoittama suomalaisen musiikkikoulutuksen isäksikin kutsutun Martin Wegeliuksen (1846–1906) elämäkerta on nyt käännetty suomeksi - Herkulesta odottaessa. Martin Wegelius – uraauurtava musiikkipedagogi.

  Juontajana on Olli Kangassalo.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä