Kirja vs. Leffa

Slummien miljonääri

 • 57 min
 • toistaiseksi

Vikas Swarupin romaani Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin? (2005) nousi laajempaan tietoisuuteen kirjasta tehdyn elokuvan myötä. Kirjan uusissa painoksissa kirjan kanteen olikin vaihdettu sama nimi kuin leffassa: Slummien miljonääri.

Danny Boylen leffasovitus (2008) keräsi peräti kahdeksan Oscaria. Trainspottingin ja 28 päivää myöhemmin -elokuvien ohjaaja hallitsee suvereenisti lajityypistä toiseen siirtymisen. Kirjan ja leffan maailmoista keskustelevat kulttuurituottajaksi opiskeleva Gurmann Saini ja Matkalippu Bollywoodin kirjan tekijä, toimittaja Anna Pesonen-Smith. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • to 18.4.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Hienoja kirjoja ja upeita elokuvia on maailma täynnä. Mutta monestako hienosta kirjasta on onnistuttu tekemään upea elokuva? Sitä selvittää Kirja vs. Leffa, jossa käydään läpi menestyskirjoja ja niistä tehtyjä menestyselokuvia.

  Märta Tikkasen vuonna 1975 ilmestyneestä romaanista Miestä ei voi raiskata sekä Jörn Donnerin kolme vuotta myöhemmin tekemästä elokuvasovituksesta keskustelevat elokuvalehti Episodiin kirjoittava Jesse Raatikainen sekä toimittaja ja kriitikko Leena Virtanen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Trainspotting on skottilaisen Irwine Welshin karu ja raju esikoisteos vuodelta 1993. Kolmisen vuotta myöhemmin Danny Boyle ohjasi kirjasta samannimisen elokuvan. Elokuva nousi nopeasti modernin klassikon asemaan. Elokuvan myötä myös Welshin maine inhorealismin kuvaajana alkoi kasvaa.

  Welshin ja Boylen teoksista keskustelevat kulttuuriviennin suunnittelija Otto Suuronen Suomen elokuvasäätiöstä sekä elokuvatoimittaja ja Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin tiedottaja Janne Sundqvist. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Bram Stokerin Dracula ilmestyi jo vuonna 1897. Teos on suomennettu ainakin kaksi kertaa, Risto Kalliomaa 1952 ja Jarkko Laine 1977. Transilvanialainen vampyyri, kreivi Dracula on myös kaikkien aikojen filmatuin kauhuhahmo. Yksi vakuuttavimmista sovituksista on Francis Ford Coppolan kirjalle varsin uskollinen versio vuodelta 1992.

  Kaikkien aikojen kauhuklassikosta keskustelevat tutkija Outi Hakola Helsingin yliopistolta ja Nuori Voima -lehden toinen päätoimittaja Maaria Ylikangas. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vanki nimeltä Papillon on Henri Charrièren omaelmäkerrallinen romaani vuodelta 1969. Tarinan todenperäisyydestä on kiistelty kirjan ilmestymistä lähtien, joka tapauksessa teos lienee maailman kuuluisin vankilaolojen ja -pakojen kuvaus. Kirjan suomensi Matti Brotherus 1970.

  Kolme vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen Franklin J. Schaffner ohjasi kirjasta elokuvan, jonka päärooleissa esiintyvät Steve McQueen ja Dustin Hoffman. Vuonna 2017 valmistunut Michael Noerin versio on enemmänkin edellisen elokuvan uudelleen filmatisointi kuin alkuperäisen kirjan uusi sovitus.

  Kirjasta ja elokuvista keskustelevat Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen ja Episodi-lehden toimituspäällikkö Jussi Huhtala. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Järki ja tunteet on englantilaisen kirjailijan Jane Austenin romaani vuodelta 1811. Vaikka säätyläisyhteiskunnan tärkeilevät ihmiset voivat tuntua jo menneeltä maailmalta, Austenin humoristinen ja sydämellinen tyyli on tehnyt teoksesta ajattoman klassikon.

  Ang Leen ohjaama ja Emma Thompsonin käsikirjoittama Oscar-palkittu elokuva Järki ja tunteet sai ensi-iltansa vuonna 1995. Parhaaksi kutsutussa Austen-filmatisoinnissa näyttelevät Emma Thompsonin lisäksi mm. Kate Winslet, Alan Rickman ja Hugh Grant.

  Vieraina Austenin elämäkerran kääntänyt Maria Lyytinen sekä Rakkautta & Anarkiaa festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Mario Puzon vuonna 1969 julkaisema Kummisetä uudisti sekä kirja- että elokuvateollisuutta. Syntyi kokonaan uusi lajityyppi, mafiaromaani, jossa uskollisuutta, petosta, kostoa ja vallan käyttöä käsiteltiin uudella tavalla. Bestsellerin suomensi Pekka Hakala vuonna 1971.

  Myös kirjan filmatisointi, Francis Ford Coppolan Kummisetä vuodelta 1972 on teos, johon muita saman genren elokuvia verrataan. Marlon Brando oli kuvattaessa jo arvostettu tekijä, mutta tulevat tähdet, kuten Al Pacino, Robert Duvall ja James Caan saivat Kummisedästä kovan nosteen uralleen.

  Vieraina kirjailija ja toimittaja JP Pulkkinen ja näyttelijä Juhani Laitala. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Pirkko Saision neljäs romaani Betoniyö vuodelta 1981 on karu kuvaus kaupunkilähiöstä sekä yh-äidin ja kahden veljeksen elämästä. Pirjo Honkasalon ohjaama samanniminen draamaelokuva vuodelta 2013 sai ylistävää palautetta kriitikoilta, ja se valittiin Suomen ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon kategoriaan.

  Vieraina ovat Marjo Pipinen Suomen Elokuvasäätiöstä, kirjallisuudentutkija Päivi Koivisto ja ylisukupolvista huono-osaisuutta ja nuorten syrjäytymistä tutkiva Teemu Vauhkonen Nuorisotutkimusseurasta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Thomas Harrisin trillerit ovat yksi syy sarjamurhaajista kertovien kauhudraamojen suosion takana. Harrisin toinen Hannibal Lecter –kirja Uhrilampaat oli jo ilmestyessään menestys.1988 julkaistu romaani suomennettiin heti seuraavana vuonna, Hanna-Liisa Timosen toimesta.

  Jonathan Demme teki vuonna 1991 Uhrilampaista mukaansatempaavan ja lajityyppiä kunnioittavan elokuvasovituksen. Jodie Fosterin ja Anthony Hopkinsin tähdittämä leffa voitti viisi tärkeintä Oscar-palkintoa. Vieraina ovat Nuori Voima -lehden päätoimittaja Maaria Ylikangas ja Elitisti-verkkolehden kriitikko Paavo Ihalainen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vuonna 1981 ilmestynyt Ronja, ryövärintytär on yksi Astrid Lindgrenin suosituimmista teoksista. Kansansatuperinteestä ammentavan metsäseikkailun teemana on kaikki rajat ylittävä ystävyys mutta myös lasten itsenäistyminen. Teoksen on suomentanut Tuula Taanila ja kuvittanut Ilon Wikland.

  Ronjasta kertoo myös vuonna 1984 tehty ruotsalainen elokuva Ronja ryövärintytär, jonka ohjasi Tage Danielsson. Kirjan tarinaa uskollisesti seuraava elokuva palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla. Teoksista keskustelevat Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen ja Koulukinon erityisasiantuntija Marjo Kovanen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vuonna 1957 Emmanuelle Arsan julkasi yhden kaikkien aikojen tunnetuimmista, eroottisista romaaneista. Vielä kirjailijaakin kuuluisammaksi Emmanuelle teki Sylvia Kristelin, joka esitti nimiroolia Just Jaeckinin 1974 ohjaamassa elokuvasovituksessa. Sittemmin tämä pehmopornon merkkiteos on poikinut lukuisia jatko-osia.

  Suomessa Emmanuelle esitettiin tuoreeltaan elokuvateatteri Reassa, mutta televisiosta elokuva tuli ensi kerran vuonna 1987. Teosten merkityksiä pohtivat kirjailija Iida Rauma, stand up -koomikko ja eroottinen kuvataiteilija Pete Harju sekä elokuvan Suomeen tuonut, tuolloin MTV:n ohjelmahankkijana toiminut Jorma Sairanen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja on uuden ajan vanhanaikainen sankari. 80-vuotias tervaskanto ja paremmintietäjä hurmasi suomalaiset vuonna 2010 kirjana ja neljä vuotta myöhemin Dome Karukosken ohjaamana, samannimisenä elokuvana.

  Mielensäpahoittajan suosion takana on havainto siitä, ettei ole olemassa niin pientä asiaa, etteikö siitä joku mieltään pahoittaisi. Universaaliin hahmoon on helppo samaistua. Mielensäpahoittajasta, sekä kirjan sovittamisesta elokuvaksi keskustelevat hahmon luonut kirjailija Tuomas Kyrö ja Solar Filmsin toimitusjohtaja ja tuottaja Jukka Helle. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vikas Swarupin romaani Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin? (2005) nousi laajempaan tietoisuuteen kirjasta tehdyn elokuvan myötä. Kirjan uusissa painoksissa kirjan kanteen olikin vaihdettu sama nimi kuin leffassa: Slummien miljonääri.

  Danny Boylen leffasovitus (2008) keräsi peräti kahdeksan Oscaria. Trainspottingin ja 28 päivää myöhemmin -elokuvien ohjaaja hallitsee suvereenisti lajityypistä toiseen siirtymisen. Kirjan ja leffan maailmoista keskustelevat kulttuurituottajaksi opiskeleva Gurmann Saini ja Matkalippu Bollywoodin kirjan tekijä, toimittaja Anna Pesonen-Smith. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä