Kirja vs. Leffa

Slummien miljonääri

 • 57 min
 • toistaiseksi

Vikas Swarupin romaani Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin? (2005) nousi laajempaan tietoisuuteen kirjasta tehdyn elokuvan myötä. Kirjan uusissa painoksissa kirjan kanteen olikin vaihdettu sama nimi kuin leffassa: Slummien miljonääri.

Danny Boylen leffasovitus (2008) keräsi peräti kahdeksan Oscaria. Trainspottingin ja 28 päivää myöhemmin -elokuvien ohjaaja hallitsee suvereenisti lajityypistä toiseen siirtymisen. Kirjan ja leffan maailmoista keskustelevat kulttuurituottajaksi opiskeleva Gurmann Saini ja Matkalippu Bollywoodin kirjan tekijä, toimittaja Anna Pesonen-Smith. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • to 18.4.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Pirkko Saision neljäs romaani Betoniyö vuodelta 1981 on karu kuvaus kaupunkilähiöstä sekä yh-äidin ja kahden veljeksen elämästä. Pirjo Honkasalon ohjaama samanniminen draamaelokuva vuodelta 2013 sai ylistävää palautetta kriitikoilta, ja se valittiin Suomen ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon kategoriaan.

  Vieraina ovat Marjo Pipinen Suomen Elokuvasäätiöstä, kirjallisuudentutkija Päivi Koivisto ja ylisukupolvista huono-osaisuutta ja nuorten syrjäytymistä tutkiva Teemu Vauhkonen Nuorisotutkimusseurasta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Thomas Harrisin trillerit ovat yksi syy sarjamurhaajista kertovien kauhudraamojen suosion takana. Harrisin toinen Hannibal Lecter –kirja Uhrilampaat oli jo ilmestyessään menestys.1988 julkaistu romaani suomennettiin heti seuraavana vuonna, Hanna-Liisa Timosen toimesta.

  Jonathan Demme teki vuonna 1991 Uhrilampaista mukaansatempaavan ja lajityyppiä kunnioittavan elokuvasovituksen. Jodie Fosterin ja Anthony Hopkinsin tähdittämä leffa voitti viisi tärkeintä Oscar-palkintoa. Vieraina ovat Nuori Voima -lehden päätoimittaja Maaria Ylikangas ja Elitisti-verkkolehden kriitikko Paavo Ihalainen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vuonna 1981 ilmestynyt Ronja, ryövärintytär on yksi Astrid Lindgrenin suosituimmista teoksista. Kansansatuperinteestä ammentavan metsäseikkailun teemana on kaikki rajat ylittävä ystävyys mutta myös lasten itsenäistyminen. Teoksen on suomentanut Tuula Taanila ja kuvittanut Ilon Wikland.

  Ronjasta kertoo myös vuonna 1984 tehty ruotsalainen elokuva Ronja ryövärintytär, jonka ohjasi Tage Danielsson. Kirjan tarinaa uskollisesti seuraava elokuva palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla. Teoksista keskustelevat Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen ja Koulukinon erityisasiantuntija Marjo Kovanen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vuonna 1957 Emmanuelle Arsan julkasi yhden kaikkien aikojen tunnetuimmista, eroottisista romaaneista. Vielä kirjailijaakin kuuluisammaksi Emmanuelle teki Sylvia Kristelin, joka esitti nimiroolia Just Jaeckinin 1974 ohjaamassa elokuvasovituksessa. Sittemmin tämä pehmopornon merkkiteos on poikinut lukuisia jatko-osia.

  Suomessa Emmanuelle esitettiin tuoreeltaan elokuvateatteri Reassa, mutta televisiosta elokuva tuli ensi kerran vuonna 1987. Teosten merkityksiä pohtivat kirjailija Iida Rauma, stand up -koomikko ja eroottinen kuvataiteilija Pete Harju sekä elokuvan Suomeen tuonut, tuolloin MTV:n ohjelmahankkijana toiminut Jorma Sairanen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja on uuden ajan vanhanaikainen sankari. 80-vuotias tervaskanto ja paremmintietäjä hurmasi suomalaiset vuonna 2010 kirjana ja neljä vuotta myöhemin Dome Karukosken ohjaamana, samannimisenä elokuvana.

  Mielensäpahoittajan suosion takana on havainto siitä, ettei ole olemassa niin pientä asiaa, etteikö siitä joku mieltään pahoittaisi. Universaaliin hahmoon on helppo samaistua. Mielensäpahoittajasta, sekä kirjan sovittamisesta elokuvaksi keskustelevat hahmon luonut kirjailija Tuomas Kyrö ja Solar Filmsin toimitusjohtaja ja tuottaja Jukka Helle. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vikas Swarupin romaani Tyhjentävä vastaus eli kuka voittaa miljardin? (2005) nousi laajempaan tietoisuuteen kirjasta tehdyn elokuvan myötä. Kirjan uusissa painoksissa kirjan kanteen olikin vaihdettu sama nimi kuin leffassa: Slummien miljonääri.

  Danny Boylen leffasovitus (2008) keräsi peräti kahdeksan Oscaria. Trainspottingin ja 28 päivää myöhemmin -elokuvien ohjaaja hallitsee suvereenisti lajityypistä toiseen siirtymisen. Kirjan ja leffan maailmoista keskustelevat kulttuurituottajaksi opiskeleva Gurmann Saini ja Matkalippu Bollywoodin kirjan tekijä, toimittaja Anna Pesonen-Smith. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Bret Easton Ellis julkaisi kohutun Amerikan Psyko teoksensa vuonna 1991. Raakojen väkivaltakuvausten vuoksi kirja sai paljon kritiikkiä, teos joutui jopa sensuurin kohteeksi. Toisaalta, ’kun mikään ei tunnu miltään’ -teeman kuvausta pidetään niin osuvana, että teos noussut kulttikirjan asemaan.

  Mary Harronin samannimisessä elokuvassa vuodelta 2000 pääosaa esittää läpimurtonsa näyttelijänä tehnyt Christian Bale. Amerikan Psykosta keskustelevat ohjaaja ja käsikirjoittaja Ilja Rautsi sekä kirjastonhoitaja Paula Laaksonen Keskustakirjasto Oodista. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Ulvova mylläri on yksi Arto Paasilinnan rakastetuimmista kirjoista. Ulkopuolisuutta ja erilaisuutta hienosti tutkiva teos kertoo samalla katoavasta Suomesta, pontikankeittäjineen ja käsin tekemisellä itsensä elättävine ihmisineen.

  Jaakko Pakkasvirta ohjasi kirjasta saman nimisen elokuvan vuonna 1982. Elokuvan pääosissa Gunnar Huttusen roolissa loistaa Vesa-Matti Loiri. Teoksista keskustelevat mm. TV-maailmaan kirjoittava Henri Waltter Rehnström sekä Yle Teeman kanavatoimittaja Lauri Itäkannas. Äänessä on myös hulluuden nimeämistä Arto Paasilinnan Ulvovassa myllärissä tutkinut Jani Tanskanen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Maailmojen sota on H. G. Wellsin vuonna 1898 julkaistu tieteisromaani, joka kertoo marsilaisten hyökkäyksestä Maahan. Tänä päivänä ajatus tuntuu jo vanhentuneelta, mutta Wellsin kirja on yksi tieteiskirjallisuuden kulmakivistä. Teoksen suomensi Matti Kannosto 1979.

  Kirjasta on tehty lukuisia sarjakuvia, kuunnelmia ja elokuvia. Wellsin kirjasta sekä Tom Cruisen tähdittämästä ja Steven Spielbergin 2005 ohjaamasta leffasta keskustelevat toimittaja Jarmo Laitaneva ja Episodi- ja Film-O-Holic-verkkojulkaisuun kirjoittava Jesse Raatikainen. Äänessä on myös sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen.

 • Liisan seikkailut ihmemaassa on englantilaisen matemaatikon Charles Dodgsonin alias Lewis Carrollin kirjoittama lastenromaani vuodelta 1865. Alunperin souturetkellä lapsille sepitetystä sadusta on noussut nonsense -kirjallisuuden klassikko. Teoksen suosioista kertoo se, että kirja on suomennettu useita kertoja.

  Liisa ihmemaassa teoksesta on tehty lukuisia erilaisia sovituksia. Carrollin kirjasta, sekä Johnny Deppin ja Helena Bonham Carterin tähdittämästä Tim Burtonin vuonna 2010 ohjaamasta elokuvasta, keskustelevat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituspäällikkö Sakari Katajamäki sekä Elitisti-verkkolehden kriitikko Juho Liukkonen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Stieg Larssonin vuonna 2005 ilmestynyt rikosromaani Miehet jotka vihaavat naisia uudisti dekkarigenreä yhteiskunnallisempaan suuntaan. Rikosromaanin muotoon puetun kirjan keskeinen teema on sairaalloisia piirteitä saava seksismi. Millennium-trilogian ensimmäisen osan suomensi Marja Kyrö vuonna 2009.

  Menestyskirjasta on tehty kaksi elokuvaa, Niels Arden Oplevin ohjaama Miehet jotka vihaavat naisia (2009) ja David Fincherin ohjaama Hollywood-versio The Girl with the Dragon Tattoo (2011). Teoksista keskustelevat viestintäasiantuntija Marjo Pipinen Suomen elokuvasäätiöstä sekä WSOY:llä käännetyn kaunokirjallisuuden toimituspäällikkönä työskennellyt Satu Harlahti. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Cormac McCarthyn romaani Tie (The Road 2006) on yksi karuimpia ja tehokkaimpia maailmanlopun liepeille sijoittuvia kuvauksia. Pulitzer-palkinnon voittanut kirja ei sorru selittelyyn, vaan näyttää, miten eri tavoin ihminen ääriolosuhteissa voi käyttäytyä.

  John Hillcoatin sovitus (The Road 2009) mukailee onnistuneesti romaanin tunnelmia. Post-apokalyptinen draama taiteilee tunteisiin vetoavasti toivottomuuden ja toivon rajamailla. Vieraina ovat Nuori Voima-lehden päätoimittaja Vesa Rantama ja vapaana kulttuuritoimittajana työskentelevä, informaatikko Niina Holm Keskustakirjasto Oodista. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä