Radio Suomen Päivä

Vedet alhaalla

 • 27 min
 • 27 h

Sadetta on saatu niukasti, mikä on pohjaveden ja vesistöjen tilanne? Kaipaavatko viljelykset jo vettä? Haastattelussa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sri Lankan terrori-isku oli tarkkaan suunniteltu. Iskun toteutusta ja terrorijärjestöjen nykyistä toimintaa arvioi sotatieteiden tohtori Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

Studiossa Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ke 24.4.2019 10.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Miten Suomi saataisiin menestymään nykyistä paremmin arvokisoissa? Haastattelussa Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja ja OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Erilaisten avustusjärjestöjen toiminta on suuri tuki köyhille lapsiperheille. Ne tukevat lasten harrastamista ja jakavat esimerkiksi lahjoituksina saatuja leluja ja vaatteita. Ongelmia tuovat yhä enemmän huonokuntoiset lahjoitustavarat. Ne teettävät lisätyötä ja kustannuksia aiheuttaessaan tekevät lovea avustusvaroihin. Haastattelussa Hope Hämeenlinnan varastovastaava Anne Tolvanen.

  Lapsiperheköyhyys pysyvä ilmiö? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilaston mukaan Suomen lapsista noin 150.000 elää vähävaraisissa perheissä. Hämeenlinnalainen "Eliisa" kertoo kolmilapsisen perheensä tilanteesta. Toimittaja Riitta Tapiomäki.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Murhapaikat vetävät turisteja. Miksi? Haastattelussa kriminologian yliopistonlehtori Matti Näsi. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

  Espoon Bodominjärven kolmoismurhan mysteeri on yksi Suomen tunnetuimpia rikoksia. Murhapaikalla on riittänyt kiinnostuneita kävijöitä kautta vuosikymmenten. Nyt arkeologiopiskelijat tekevät murhapaikalla kaivauksia selvittääkseen, mitä uteliaat ovat jättäneet jälkeensä 60-luvulta nykypäivään. Haastatelussa kaivausten johtaja, arkeologian maisteriopiskelija Emmi Karvinen sekä arkeolgiaopiskelijat Maria Ahola ja Taika-Tuuli Kaivo. Toimittaja Marko Tammi.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Kolme opettajaa lähtee perustamaan matematiikkakoulua Vietnamiin. Haastattelussa yksi suomalaiseen opetussuunnitelmaan perustuvan matematiikkakoulun käynnistäjistä opettaja Toni Tran Eiran aikuislukiosta Helsingistä. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Nuorisourheilu ja nuuska. Kouvolalaiset suuret urheiluseurat ovat aloittaneet "Menesty nuuskatta" -kampajan, jolla nuorten nuuskaamista pyritään vähentämään. Haasttelussa jääkiekkojuniorien valmentaja Antti Kinnunen. Toimittaja Juulia Tillaeus.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Eurovaalit: Arvio siitä, miten vaaleissa käy. Yle julkisti aamulla eurovaalien kannatuskyselyn. Sitä avaa politiikan toimittaja Matti Koivisto.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Naisten innovaatiopalkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Tapaamme 110 000 euron palkinnon saajan. Hän on professori Heli Jantunen Oulun yliopistosta. Ja merkittävä tiedepalkinto tuli matalien lämpötilojen keraamikomponenttien valmituksesta. Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Tapaamme myös Turun Runosmäen vanhimman skeittarin, 46-vuotiaan Tero Mäkelän, joka skeittaa yhä lähes joka päivä. Kalle Talonen oli hänen kanssaan betonipoolilla.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström

 • Luokkaretkien kuumin sesonki. Vierailemme tiedekeskus Heurekassa ja Korkeasaaressa. Millaisia elämyksiä niissä tarjotaan ja kuinka tärkeä yhteinen retki lukuvuoden päätteeksi on? Haastattelussa Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski, opettaja Arttu Koskinen Kirkonkylän koulusta Lahdesta sekä koululaisia.

  Atte Uusinoka ja Hanna Juuti kyselevät.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

 • Alabaman aborttilaki ja naisten seksuaalioikeuksien vastustus. Arizonassa asuva toimittaja Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss kertoi Heidi Laaksosen haastattelussa, että Alabaman aborttilaki on tiukkuudessaan järkyttänyt. Osavaltiossa on paljon huonotuloisia, siirtolaistaustaisia yksinhuoltajaäitejä, joiden asemaa tiukennukset saattavat heikentää entisestään.

  Lisäksi Väestöliiton asiantuntija Kamomilla Ilmonen kertoo laajemmin naisten seksuaalioikeuksiin kohdistuvista hyökkäyksistä. Kuka hyötyy siitä, että naisten oikeuksia kavennetaan?

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

 • Millaista on poliittinen väkivalta nyky-Suomessa? Miten paljon vihapuhe ja uhkailut nakertavat demokratiaa ja aiheuttavat pelkoa?
  Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko on tutkinut asiaa. Hänen kirjansa "Vihalla ja voimalla" julkaistiin vasta.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

 • Hallitusneuvotteluissa keskustellaan muun muassa siitä, pitääkö valtion omaisuutta myydä, jotta kaavaillut massiiviset väylähankkeet saadaan toteutettua. Rahoituksen professori Seppo Puttonen arvioi asiaa.

  Informaatiovaikuttaminen on osa sosiaalisen median todellisuutta myös Suomessa. Yle on lanseerannut trollitehdaspelin, jonka avulla voi tutustua siihen, miten somessa lietsotaan vihaa ja ja manipuloidaan tunteita ja mielipiteitä. Jarno Koponen Yle News Labista kertoo lisää.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

 • Entistä paremmaksi sauvakävelijäksi. Sauvakävely on parikymmenvuotias suosikkilaji, mutta moni voisi harrastaa sitä vielä tehokkaammin. Sauvakävelyn opettaja Saara Viren neuvoo. Toimittaja Sirkku Savusalo.

  Sähköpyörän selkään. Sähköpyörillä on kysyntää vaikka sähköpyörä on tyyris hankkia. Se ei kuitenkaan ole niin kallis tavalliseen pyörään verrattuna kuin moni luulee. Helsingin keskustassa markkinoidaan sähköpyöriä suuressa koeajotapahtumassa koko päivän. Haastattelussa sähköpyöräilykokemuksistaan kertoo Seppo Forsgren. Haastattelussa myös pyöräyhtiö Helkaman myyntipäällikkö Harri Halme. Toimittaja Jari Mäkäräinen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Eurovaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Äänestäminen on kiinnostanut, niin että puoliltapäivin ylitettiin edellisten vuonna 2014 pidettyjen eurovaalien ennakkoäänestysprosentti. Haastattelussa äänestäjät Hanne Kokko ja Kari Alitalo sekä neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä. Eurovaalien ennakkoäänestyspaikalla Helsingin keskustakirjasto Oodissa on toimittaja Hanna Juuti. 

  Suomen pääkaupunki keskelle maata. Kansalaisaloite esittää Jyväskylää Suomen pääkaupungiksi. Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston mukaan idea on hyvä, vaikka se ei Keski-Suomesta tullutkaan. Toimittaja Jussi Lindroos.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

  Pääkaupunki keskelle maata. Kansalaisaloite esittää Jyväskylää Suomen pääkaupungiksi. Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston mukaan idea on hyvä, vaikka se ei Keski-Suomesta tullutkaan. Toimittaja Jussi Lindroos.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Luokkaretkisesonki on kuumimmillaan. Huvipuistot ovat vakiopaikkoja luokkaretkiläisille, mutta iso osa koululaisista matkaa myös tiedepuistoihin, kuten tiedekeskus Heurekaan.

  Heureka on viime vuosina nostanut kävijämääriään, ja vuodelle 2019 asetettu tavoite, 300 000 kävijää, on ylittymässä kevyesti. Näin kertoo Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski. Onko kävijämäärien nousuun syynä koripalloa pelaavat rotat vai jättimäiset dinosaurukset? Entä minkälaisia ajatuksia luokkaretki on herättänyt Lahden Kirkonkylän koulun oppilaassa Polinassa ja koulun opettajassa, Arttu Koskisessa?

  Kuva: Atte Uusinoka / Yle

 • Jyväskylää ehdotetaan Suomen pääkaupungiksi Kansalaisaloite-sivustolla.
  Kuukauden päivät julki ollut aloite on kerännyt vasta alle 400 kannattajaa. Jotta se etenisi eduskunnan käsiteltäväksi sen pitäisi saada 50 000 kannatusilmoitusta.
  Toimittaja Jussi Lindroos haastatteli Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivistoa, joka on tutustunut aloitteeseen.

 • Vauvaperheet saavat jatkossa neuvolatarkastuksessa kirjakassin, jolla kannustetaan perheitä lukemaan ääneen heti lapsen ensi kuukausista alkaen.

  Kirjakassit lähtevät ensi viikolla jaettaviksi neuvoloiden toimipisteisiin. Haastattelussa Lukukeskuksen hankepäällikkö Emmi Jäkkö. Toimittaja on Katariina Lahtonen.

 • Suomessa on noin 1,6 miljoonaa äitiä ja heitä juhlitaan äitienpäivänä. Viime vuonna ensimmäisen lapsensa synnytti hieman vajaa 19 400 naista. Tapasimme yhden heistä, tuoreen äidin, 26-vuotiaan Varpu Somersalon. Hän sai tyttärensä, Hilman, 25-vuotiaana viime joulukuussa.

  Somersalo kuvailee, että hänellä on äitinä rento ote. Hän on löytänyt vertaistukea seurakunnan Eka vauva -kerhosta. Mutta mitä kaikkea uusi perheenjäsen on laittanut arkielämässä uusiksi? Toimittajana Kaija Kellman.

 • Rohingyat ovat maailman vainotuimpia vähemmistöjä. Heidän tilanteensa nousi esille vuoden 2017 elokuussa, jolloin yli 500 000 rohingyaa pakeni Myanmarin asevoimien vainoa Bangladeshin puolelle.

  Muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällikkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru olivat viime viikon maailman suurimmalla pakolaisleirillä Bangladeshin Cox's Bazarissa. Leirillä asuu vaikeissa oloissa valtava määrä ihmisiä.

  "Lähes miljoona rohingyaa asuu muovipressuista ja bambusta viritetyissä hökkeläissään, jotka eivät missään tapauksessa ole myrskynkestäviä. Heillä on täällä pakopaikka, mutta he eivät ole turvassa". Näin kirjoitti muusikko Anssi Kela Facebookissa matkapäiväkirjassaan.

  Kelan ja Harun vierailun aikana alueella oli jopa +42 astetta varjossa. Tulipalon riski on alueella läsnä joka hetki, kun ruokaa tehdään kaasukeittimillä ja alueella asutaan hyvin tiheästi.

  Kelan mukaan heidän vierailun aikana alueella tapahtui tulipalo, jonka takia 30 taloa paloi maan tasalle ja 17 taloa vahingoittui. Hänen mukaansa asukkaat yrittivät sammuttaa paloa heittämällä vettä liekkeihin pienillä astioilla.

  Minkälainen mieliala alueella on ja miten Unicef jatkaa työtään alueella? Kokemuksistaan Cox's Bazarin pakolaisleiristä kertovat muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällkkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru. Aki Laine ja Matti Ylönen haastattelevat.

  Kuva: Unicef/ Jari Kivelä

 • Kevätporriäinen on vuosittain ilmestyvä lehti, johon kerätään Helsingin alakoulujen oppilaiden tekstejä, mietteitä, ihmettelyjä ja vitsejä omasta elinpiiristä. Lehti on ilmestynyt jo 70 vuotta, ja se on nähnyt maailman muuttumisen ja muuttunut siinä itsekin.

  Kati Lahtisen ja Matti Ylösen studiovieraana on lähes 30 vuotta Kevätpörriäisen päätoimittajana työskennellyt Liisa Vasamies.

 • Millaisiin päästövähennyksiin olemme sitoutuneet ja millaisilla sopimuksilla?
  Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuluttajien päästöt ovat kasvaneet vuosina 2000-2016. Lisäksi Suomella on useita sitoumuksia ja lakeja, jotka velvoittavat Suomea lähes puolittamaan päästöt vuoteen 2030 mennessä.
  Haastateltavana Radio Suomen Päivä -ohjelmassa on ympäristöneuvos Magnus Cederlöf ympäristöministeriöstä. Toimittajat ovat Matti Ylönen ja Kati Lahtinen.

 • Psykologi ja organisaatioviestinnän työelämäprofessori, entinen vihreiden poliitikko Pekka Sauri näkee vaalituloksessa merkkejä äänestäjien ajautumisesta omiin kupliinsa. Suomalaisia jakavia kysymyksiä ovat mm. ilmastonmuutoksen torjunta ja maahanmuuttokysymykset, arvioi Sauri. Heidi Laaksonen haastattelee. Kuva: Katriina Laine/Yle

 • Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri Matti Torvinen arvioi, että puolueen putoaminen pois eduskunnasta johtui epäsuositusta hallituksesta. Sunnuntain eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhtään paikkaa eduskuntaan.
  - Meistä tuli Sipilän ja Orpon kyytipoikia, toteaa Torvinen Radio Suomen Päivä –ohjelman haastattelussa.

  Juontajina ovat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • EU-johtajat ja Britannian pääministeri Theresa May ovat sopineet, että Britannian EU-eroa lykätään lokakuun loppuun asti. Britannia voi kuitenkin erota EU:sta jo ennen sitä. Skotlannissa EU-eroa on vastutettu jo vuoden 2016 kansanäänestyksestä lähtien.
  Nyt skotit haluavat päätöksen brexit-sotkuun.

  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa Skotlannissa asuva suomalainen Paula Murray kertoo, millaisia ajatuksia brexit tällä hetkellä herättää. Toimittaja on Raisa Pöllänen.

 • Väestöliitto on päivittänyt yli kymmenen vuotta vanhan lausuntonsa, joka antaa oikeudenkäyntejä varten tietoa alaikäisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vaikutuksista. Asiantuntijalausunto sisältää nyt ensimmäistä kertaa tietoa alaikäisen uhrin erilaisista reagointitavoista, kuten lamaantumisesta tai alistumisesta. Aihetta käsiteltiin keskiviikkona Radio Suomen Päivä -lähetyksessä.

  Haastateltavat ovat Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras, erikoissyyttäjä Leena Salovartio ja rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta. Toimittaja on Atte Uusinoka.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä