Radio Suomi Lappeenranta

Tanssiliiketerapia on matka omaan itseensä - "tähtäin on paremmassa elämässä ja hyvinvoinnissa"

 • 8 min
 • toistaiseksi

Tanssiliiketerapiaa käytetään hyvinvoinnin lisäämiseen, terveyden ylläpitoon ja sairauksien hoitoon. Tanssiliiketerapia auttaa myös tunnistamaan tunteita ja hallitsemaan niitä. Lappeenrannassa edistetään syöpäpotilaiden kuntoutumista tanssiliiketerapian avulla. Raili Roponen sairastui aggressiivisen syöpään vuonna 2009. Anne-Liisa Lindgren den Oude sairastui kolmannen kerran rintasyöpään vuonna 2015. Molemmat osallistuvat Saimaan syöpäyhdistyksen järjestämään tanssiterapiaryhmään, jota vetään tanssiliiketerapeutti Katja Puranen. Toimittaja Sirkka Haverinen kävi tapaamassa ryhmäläisiä. Anne-Liisa kokee jo kolmannen kokoontumiskerran jälkeen saaneensa "ihmeellisiä asioita" aikaan omassa kehossaan ja mielessään.

Lähetykset

 • to 28.3.2019 13.52 • Yle Areena

Jaksot

 • Joutsenolainen Hurriganes-coverbändi Black Devils teki pääsiäisenä kolme keikkaa Hurriganesin alkuperäiskitaristi Ile Kallion kanssa.
  Kesällä on luvassa toistakymmnetä klubi- ja festivaalikeikkaa samalla kokoonpanolla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi kitaristi Ile Kallion huhtikuun alussa Lappeenrannassa, kun mies oli päivän harjoittelemassa Black Devils -kolmikon kanssa.
  Puhetta riitti niin tulevasta kesästä, kuin "Ganesin" menestyksen huippuvuosista 1970-luvulla. Maailmanvalloituskin oli tuolloin hyvin lähellä.

 • Joutsenolainen Hurriganes-coverbändi Black Devils tekee kesällä harvinaisen kiertueen. Yhtye ei varsinaisesti ole koskaan tehnyt keikkakiertuetta, mutta toukokuun lopusta alkaen on luvassa toistakymmentä keikkaa ympäri Suomea.
  Yhtyettä vahvistaa Hurriganesin alkuperäiskitaristi Ile Kallio.
  Yhtyeen rumpali ja laulaja J-P Kakkola oli innoissaan jo pääsiäisen yhteiskeikoista, kesästä puhumattakaan.
  Kakkolan tapasi toimittaja Ville Toijonen.

 • Imatran Ketterä juhlii sensaatiomaisesti Mestiksen kauden 2018-19 mestaruutta. Joukkue pelaa vasta toista kauttaa Mestiksessä, mutta mestaruus irtosi lopulta vakuuttavilla otteilla. Kuuntele joukkueen tunnelmia suoraan jäältä mestaruuden juuri ratkettua. Vesa Winbergin haastateltavina ovat joukkueen päävalmentaja Maso Lehtonen, kapteeni Jarno Lippojoki, maalivahti Karolus Kaarlehto, hyökkääjä Jesse Juntheikki sekä Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen.

 • Imatranajo-tapahtuma on tienhaarassa. Toinen tie vie ”kotikutoiseen” eteläkarjalaiseen kesäviikonloppuun ja toinen kansainväliseen huippuviikonloppuun, missä keskiössä ovat sankarilliset hurjapäät katuradalla.
  Imatran moottorikerho hoitaa kisan ja perustettu Imatranajo Oy markkinoinnin ja oheistapahtumat.
  Imatranajo Oy:n hallituksen puheenjohtajana on Imatran ex-kaupunginjohtaja Pertti Lintunen. Oheistapahtumien konsulttina on manageri Sakari Timonen.
  Osaamisena ja suhteensa on soppaan lyönyt myös Jarmo Mahonen. Mahonen on entinen FIA:n MM-rallien johtaja ja mies nykyisen Jyväskylän MM-rallin kehittäjänä.
  Tämän kolmen miehen hartioilla on paljon odotusta Imatranajojen kehityksessä seuraavien kolmen vuoden aikana.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi kolmikon Imatralla.

 • Lappeenrannan musiikkiopiston satapäinen opiskelijajoukko opettajineen järjesti suuren juhlakonsertin musiikkiopiston 60-vuotisjuhlan kunniaksi Lappeenranta-salissa 10.4.2019. Konsertin aluksi kuului opiston oppilaan Thomas Jonesin säveltämä juhlafanfaari, jonka musiikkiopiston vaskisoittajat (kuvassa) esittivät. Ennen illan konserttia toimittaja Sirkka Haverinen tapasi Lappeenrannan musiikkiopiston oppilaat Vilma Liikkasen, Aleksi Tuovisen, Jonatan Länsivuoren, Petra Naukkarisen, Thomas Jonesin ja orkesterinjohtaja Inka Puhakan.

 • Suomalaisen rockin historia voisi olla kovin toisenlainen, jos Hurriganes ei olisi jättänyt Englannin kiertuetta kesken. Lisäksi yhtyeen kitaristista Ile Kalliosta oltiin kiinnostuneita muissakin yhtyeissä.
  Suomalaisen yhtyeen läpimurto maailmalla vaatii kovaa ja suunnitelmallista työtä.
  Toimittajat Ville Toijonen ja Juha-Pekka Taskinen puhuvat Ile Kallion ja Stam1nan Antti Hyyrysen kanssa suomalaisen yhtyeen kansainvälisestä menestymisestä.

 • Imatran Ketterä johtaa voitoin 2-0 välieräsarjaa Turun TUTO Hockeyta vastaan. Imatralaiset ovat pelanneet pudotuspeleissä tarkkaa kiekkoa ja pysyneet poissa jäähyaitioista, joka tuli liiankin tutuksi runkosarjan aikana.
  Joukkueen värikäs päävalmentaja Matias "Maso" Lehtonen on tyytyväinen joukkueen tämänhetkiseen menoon ja lupailee kolmanteen kohtaamiseen Imatralla lämmintä ja viihdyttävää iltaa.
  Tällä kaudella Mestis on ollut vahva myös sosiaalisessa mediassa ja siitäkin toimittaja Ville Toijonen puhuu päävalmentaja Lehtosen kanssa.

 • Lemin kuntaa vuodesta 2015 johtanut Jussi Stoor joutuu jättämään tehtävänsä. Stoor ei nauttinut päättäjien luottamusta ja valtuusto äänesti Stoorin epäluottamuksesta äänin 19-2.

  Jussi Stoor itse ei edelleenkään tiedä epäluottamuksensa lopullisia syitä ja asia valkeni hänelle vastas maaliskuun lopussa. Jussi Stooria haastattelevat Juha-Pekka Taskinen, Joni Takalo ja Tanja Hannus.

 • Useamman kymmenen metrin korkuinen torninosturi on tuttu näky isoilla rakennustyömailla. Usein tuntuu, että nosturi on kohonnut keskelle kaupunkia kuin tyhjästä. Nopeimmillaan nosturin pystytykseen ei kulu edes koko päivää.
  Entä millaista mahtaa olla nosturin kopissa istuminen monta tuntia päivässä? Koska kuljettaja tulee nosturista alas ja miten hän hoitaa esimerkiksi wc-hädän?
  Toimittaja Ville Toijonen otti asioista selvää Skinnarilassa Lappeenrannassa. Haastateltavana ovat Seppo Sonkkanen IS-Toimi oy:stä sekä torninosturikuljettaja Jari Seppäläinen.

 • Tanssiliiketerapiaa käytetään hyvinvoinnin lisäämiseen, terveyden ylläpitoon ja sairauksien hoitoon. Tanssiliiketerapia auttaa myös tunnistamaan tunteita ja hallitsemaan niitä. Lappeenrannassa edistetään syöpäpotilaiden kuntoutumista tanssiliiketerapian avulla. Raili Roponen sairastui aggressiivisen syöpään vuonna 2009. Anne-Liisa Lindgren den Oude sairastui kolmannen kerran rintasyöpään vuonna 2015. Molemmat osallistuvat Saimaan syöpäyhdistyksen järjestämään tanssiterapiaryhmään, jota vetään tanssiliiketerapeutti Katja Puranen. Toimittaja Sirkka Haverinen kävi tapaamassa ryhmäläisiä. Anne-Liisa kokee jo kolmannen kokoontumiskerran jälkeen saaneensa "ihmeellisiä asioita" aikaan omassa kehossaan ja mielessään.

 • Lappeenrannassa Elokuva Luotola Oy myi keväällä 2017 Nuijamies- ja Kino-Aula-elokuvateattereiden liiketoiminnan Finn-Kinolle. Elokuva Luotolan toimitusjohtaja Merja Luotola-Maarnela kertoi tuolloin, että myyntipäätös oli sen astisen elämän vaikein päätös. Myyntipäätöksen jälkeen Merjan elämään tuli valtava tyhjyys. Nyt elämässä on jälleen valoa. Merja Luotola-Maarnela perusti naistenvaateliikkeen. Sirkka Haverinen kävi kysymyssä miten Merja kaikesta selvisi?

 • Vuoden Terveydenhoitajaksi 2019 on valittu luumäkeläinen Katriina Ovaska. Hän tehnyt terveyden eteen työtä jo vuodesta 1992 saakka.
  Ovaskan valintaa Vuoden Terveydenhoitajaksi puoltaa ennen kaikkea hänen laaja-alainen osaamisensa ja kokemuksensa sekä moniammatillinen yhteistyö. 
  Vuoden terveydenhoitajaksi valittu toivoisi, että omaa ammattitaitoa ja osaamista voisi käyttää enemmän. Ovaskan tapasi toimittaja Ville Toijonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Erektiohäiriö tunnetaan usein nimellä ovenkahvatauti. Se on viimeinen asia, mikä otetaan lääkärikäynnillä puheeksi, kun toinen käsi on jo ovenkahvassa.
  Kiusallisuus leimaa edelleen miesten vaivaa, johon on olemassa monia erilaisia lääkkeitä ja hoitoja. Lääkkeillä on myös haittavaikutuksia, joten käynti lääkärillä tuo ongelmaan oikean hoidon ja lääkkeet.
  Toimittaja Ville Toijonen ottaa asiasta selvää Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Haastateltavana on urologian osaston ylilääkäri Nikola Fösel.

 • Etelä-Karjalan Vuoden 2018 yrittäjinä palkittiin Mikko ja Marko Kilpiä Kuljetus Kilpiä Oy:stä Lappeenrannasta.

  Kilpiän veljekset edustavat kolmatta sukupolvea 90 vuotta toimineen perheyrityksen johdossa.

  Kilpiän kalusto kuljettaa eri puolilla Suomea ja myös Venäjällä. Yhtiön palveluksessa on noin 70 ihmistä Suomessa ja kolmisenkymmentä Venäjällä. Katsastettavaa kalustoa on 250 ajoneuvon verran.

  Valinnan teki Etelä-Karjalan yrittäjäyhdistys. Ville Toijonen tapasi yrittäjäveljeksistä vanhemman, Marko Kilpiän.

 • Rajavartijan työ on etenkin rajalla partioidessa hyvin erähenkistä. Työpäivän aikana metsässä vietetään tunteja säällä kuin säällä ja siellä on selvittävä työtehtävistä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
  Toimittaja Ville Toijonen selvittää rajapartion työtä Lappeenrannassa Nuijamaan rajavartioaseman päällikön Janne Määttäsen kanssa.

 • Imatran kaupunki palkitsi Vuoden liikuttaja 2018 tunnustuksella Mika Hallikaisen. Hallikainen on 19 vuoden ajan käyttänyt vapaa-aikaansa ja kalustoaa tehdäkseen hiihtolatuja Vuoksenniskan pohjoispuolella Imatralla.
  Toimittaja Ville Toijonen tapasi vaatimattoman, tunnustusta saaneen Hallikaisen.

 • Puheterapeuteilla on kädet täynnä töitä ainakin Etelä-Karjalassa. Puhe- ja äännevikoja korjataan edelleen hyvin tuttujen keinojen avulla. Kielen, suun ja leuan motoriikkaa harjoitellaan ohjatusti ja kotiharjoituksissa.
  Toimittaja Ville Toijonen kävi kyselemässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin puheterapeutilta Maija Ylämäeltä, millaista puhevikojen korjaaminen nykyään on.

 • Myytinmurtajat TV-ohjelmasta tuttu Jamie Hyneman vieraili Lappeennrannassa kesäkuussa 2017. Tuolloin hän kertoi Ylen toimittaja Kalle Schönbergille ajatuksiaan tieteestä, keksinnöistä, myyteistä ja uuden luomisesta. Kuuntele 14.6.2017 tehty englanninkielinen haastattelu tästä.

 • Maajoukkuepelaaja Vilma Kesänen palaa naisten Korisliigaan muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Lappeenrannan Catz saa kovan ja tutun vahvistuksen, sillä Kesänen pelasi Catzin paidassa kausina 2007-2012.
  Toimittaja Ville Toijonen vei Kesäsen Lappeenrannan Urheilutalolle puhumaan ammattilaisuudesta ulkomailla.

 • 1.11.2017 Ruokolahden Eukkoaukiolla paljastettiin leijonapatsas muistuttamaan kesällä 1992 Ruokolahdella tavatusta leijonasta. Toimittaja Petri Kivimäki tapasi kesällä 1992 jahtipäällikkönä olleen Antti Väisäsen patsaanpaljastuksen yhteydessä.

 • Saksan pääkaupuki Berliinistä on tullut lukuisten suomalaisten suosittu matkakohde sekä parin tuhannen suomalaisen uusi koti. Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin oleva Nea Auhtola saapui Berliiniin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja huomasi yhtäkkiä asuvansa Berliinissä vakituisesti. Lähde Nea Auhtolan ja toimittaja Petri Kivimäen kanssa puolen tunnin kävelyretkelle Berliiniin.

 • Kansanedustajat Kaj Turunen Jani Mäkelä kertovat olevansa hyvissä väleissä edelleen, vaikka savonlinnalainen Turunen siirtyi Sininen tulevaisuus -ryhmään ja Mäkelä jäi Perussuomalaisten riveihin. Miehet olivat Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa maanantaina aamupäivällä. Toimittajana on Juha-Pekka Taskinen.

 • Suomalainen ryhmä vieraili 18. maaliskuuta 1973 Svetogorskin rakennustyömaalla. Toimittajana Kosti-Heikki Lahti.

 • Poliisi on jatkanut Imatran ampumatapauksen tutkintaa. Poliisi on kuulustellut esitutkinnan aikana yli kymmentä todistajaa ja käynyt läpi valvontakameran tallenteita tapahtuma-alueelta. Kuuntele tästä tutkinnajohtaja Saku Tielisen haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen. Haastattelu on tehty Imatralla 5.12.2016 puolen päivän aikoihin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä