Efter Nio radio

Rullstolsburna Anna Caldén utmanar sig med att gå längre och längre sträckor

 • 34 min
 • toistaiseksi

För att sporra sig själv gav regionpolitikern och eldsjälen Anna Caldén en sjudundrande utmaning. Hon, som är rullstolsburen och 90 cm lång, skulle gå en kilometer. Som hjälpmedel hade hon en rollator och ett par stödskenor som hon fäster på benen. Den mentala tränaren Christoph Treier har följt med Annas utmaning.

Lähetykset

 • to 28.3.2019 14.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Varför ska någon behöva uppge sin sexuella läggning? Det frågar sig Willjam Fagerström som är gymnasist och i dag öppen med sin homosexualitet. Även om vårt samhälle blivit mer tolerant är det ändå en utmaning och en psykologisk process att tala om sin sexuella läggning. Skådespelaren Simon Häger förträngde sin sexualitet i många år. Idag åker han runt i skolor och berättar om vikten av att våga komma ut. Så länge det fortfarande inte är helt accepterat och normalt att vara homosexuell behöver vi tala om detta, säger han.

 • Att sticka är inte tråkigt men det tar otroligt mycket tid, konstaterar författaren Rafael Donner. Han gav sig själv i uppgift att sticka en ylletröja, ett projekt som tar ungefär 20 timmar i anspråk. Genom att sticka övar han upp både sin uthållighet och koncentration.

  – Hade jag stickat under lektionerna i skolan skulle jag ha varit en betydligt mer koncentrerad elev, konstater Rafael Donner.

  För Markus Haakana började stickandet som en hobby men idag utgör det hans levebröd. Han har bland annat gett ut en bok där han delar med sig av sina stickråd för nybörjare. Han har fungerat som mentor för Rafael i hans tröjprojekt.

 • Sophia Heikkilä såg en annons i sitt instagramflöde där det söktes stödpersoner för ungdomar. Hon anmälde sig till verksamheten och fungerar idag som stödperson för en tonåring. Det finns ett stort behov av vuxna som förbinder sig till att ge av sin tid till någon som av olika orsaker känner sig ensam. Hur ska man gå tillväga ifall man vill engagera sig?

 • Kring jul och nyår ordnas det mycket tillställningar och fester. Hör man till den sociala sorten som aldrig tackar nej till ett glas, kan en alkoholfri månad vara ögonöppnande. Hur uppfattas man om man tackar nej? Hur ser det alkoholfria utbudet ut på festmiddagar och kvällstillställställningar? Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström utmanades att tillsammans med allmänläkaren Robert Bergholm hålla en vit månad i november. Att se över sin egen konsumtion och vår inställning till alkohol gav dem insikter.

 • Vår västerländska livsstil är uppbyggd kring konsumtion, effektivitet och ett flygresande utan like. Vi kan ta oss vart som helst för en billig peng samtidigt som allt fler drabbas av flygskam och klimatångest. I veckans Efter Nio har författaren Kjell Westö gett sig själv utmaningen att se över sin livsstil och bland annat dra ner på antalet flygresor. Hur har han lyckats i sin strävan? Tillsammans med programvärdarna gör han ett klimattest för att se vem av dem som är den största klimatboven. Samtidigt ifrågasätter han vårt skuldbeläggande av varandra. Den som vill ändra på sina vanor behöver uppmuntran.

 • Mårten gillar inte sociala tillställningar. Att träffa okända män för att diskutera papparollen är definitivt inte hans grej. Med öppet sinne deltog han trots allt i en killmiddag där åtta män med olika nationalitet diskuterade föräldraskap. Varför upplever en del män det som jobbigt att samlas i grupp för att prata? Sven Claes från Mannerheims barnskyddsförbund berättar om syftet med träffarna.

 • Sonja och Mårten har varit på tystnadsretreat. Den ena njöt av upplevelsen medan det var en större utmaning, kanske rentav en plåga, för den andra. Psykologen Anna Högström är inbjuden till studion för att analysera läget. Varför upplever vi ensamhet, tystnad och händelselöshet så olika?

 • Nästa vecka firas Barnkonventionens dag. Hur bra känner vi till barnens rättigheter, frågar sig Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell. Hon utmanade sig själv och oss att aktivare lyssna till barnen och ta deras åsikter i beaktande. Med och diskuterar är också Tove Lönnqvist från Rädda Barnen.

 • Bloggaren och miljöaktivisten Julia Degerth har följt zero waste-livsstilen i flera år men blev till sist så provocerad att hon slutade. Vad var det som fick henne att göra det? Hur ska man tänka och agera om man vill vara så miljömedveten som möjligt? Camilla Sederholm är expert på hållbara lösningar. Hon är ointresserad av vad som hamnar i sopkärlet – det är själva konsumtionen vi ska komma åt, menar hon.

 • Modejournalisten Sami Sykkö lärde sig svenska då han i ungdomen sålde på salutorget. Hans motivation till att behärska språket var att få så många produkter sålda som möjligt. Då gällde det att prata oavsett om språket var korrekt eller ej. Idag talar Sami en mycket god svenska tack vare sin inställning. Satu Pessi är ordförande för Svensklärarna i Finland. Hon jobbar också som språklärare i Nokia - hur gör hon för att entusiasmera och motivera eleverna? Hurdan nytta har de av att kunna svenska och har de vilja att lära sig det?

 • Skådespelaren och dansaren Dennis ”Ätä” Nylund är en person som älskar intensitet. Han skulle ändå vilja hitta en bättre balans mellan sina emotionella toppar och dalar. Han fick hjälp av meditiationsläraren Tove Palmgren som under en månads tid stöttat honom i processen att hitta harmoni. Har de dagliga meditationsövningarna haft någon effekt och hur ska han nu gå vidare i processen?

 • I veckans Efter Nio tar författaren Sanna Tahvanainen programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström i handen och guidar dem genom processen att skriva dagbok. Från det att de väljer en lämplig dagbok till att de sätter igång med det dagliga skrivandet. I programmet får vi också höra valda snuttar ur deras respektive dagböcker.

Klipit

 • Fredrik Furu är musiker och van vid att skriva låttexter. I veckans Efter Nio utmanar han sig med att skriva en barnbok. För att komma igång med processen får han hjälp av författaren Hannele Mikaela Taivassalo. Vad behövs för en lyckad text och vad ska man tänka på då man skriver? I slutet av programmet blir det världspremiär då Fredrik Furu läser sin pinfärska berättelse för oss.

 • Kasper Strömmans låt.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä