Radio Suomi Helsinki

Ida Paul ja Kalle Lindroth taistelevat kyynisyyttä ja paikoilleen jämähtämistä vastaan positiivisella naivismilla

 • 12 min
 • toistaiseksi

Duo Kalle Lindroth ja Ida Paul julkaisivat esikoisalbuminsa, Nää kaikki kertoo susta, vuonna 2018 ja se sai jo ennakkoon platinalevyn. Kaksikon tahti ei ole hiipunut hurjan aloituksen jälkeen maantieteellisestä välimatkasta huolimatta. Mistä heidän keskinäinen kemia kumpuaa ja mikä on Idan lanseeraama positiivinen naivismi? Ennen filosofisempia pohdinta aloitetaan kuitenkin heidän taannoisesta esiintymisestä Suomilovessa. Suositussa musiikkiohjelmassa Ida ja Kalle esittivät kappaleensa Päällekkäin pitkän välimatkan erottamille ystäville, Violalle ja Helmille, juuri ennen jälkimmäisen lähtöä Amerikkaan. Ystävysten tilanteessa oli paljon tuttua myös musikaaliselle duolle.

Toimittajana Justus Laitinen.

Lähetykset

 • ti 2.4.2019 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingissä järjestetään 5.-6.1. SM-kisat lajissa, joka on kaikille tuttu, mutta harvoille harrastus. Pöytäjääkiekon SM-kisat järjestetään nyt jo 29. kerran.
  Vesa Marttinen kävi perehtymässä lajin saloihin moninkertaisen Suomen-mestarin Juha Erälaukon kanssa.

 • Tänä vuonna Kansalaisareena valitsi kaksi vuoden vapaaehtoista: Tapani Vainikaisen sekä Jouko Näivän. The Streetbarberina eli katuparturina tunnettu Näivä on tehnyt monia sekalaisia töitä, soittanut parissa bändissä ja saattaapa joku muistaa hänet vuoden 2012 Big Brother- talostakin. Nyt hän on leikannut vähän yli vuoden ajan syrjäytyneiden, kodittomien ja vähävaraisten hiuksia ja kohtaa heidät ihmisenä. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kansalaisareena valitsi joulukuussa jälleen vuoden vapaaehtoisen tai itseasiassa tänä vuonna vuoden vapaaehtoiset: Tapani “Tapsa” Vainikaisen ja Jouko “the Streetbarber” Näivän.
  Korsossa, Woimanurkassa, tavallisesti senioreita liikkumiseen iloihin innostava ja opastava Tapani Vainikainen antaa toimittaja Justus Laitiselle vinkkejä niin salille kuin elämäänkin.

 • Vantaalainen Hanna Fiskari on sisustubloggaaja ja innokas askartelija. Tämän joulun hittituote lienee käpyhyasintti, joka syntyi myös Hannan hyppysissä.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hannan kotona. Samalla hän sai helpon vinkin joulukranssin tekemiseen.

 • Finnwave-rahtialus on rantautunut poikkeuksellisesti Vuosaaren satamaan Helsingissä. Toimittaja Olli-Pekka Kursi kipuaa laivaan aamuhämärissä, jossa ensimmäisenä tapaa laivan kapteenin, Mika Kärin.
  Sitten alkaakin pikaperehdytys siihen, millaista on olla joulun aika laivassa.
  Aluksen kansainvälisen miehistön ansiosta jouluperinteissä yhdistyvät suomalaiset ja filippiiniläiset tavat.
  Matruusi Mikko Toivonen on jo kolmatta joulua hommissa laivalla ja talousapulainen Vipri Mäkinen pitää huolta siitä, että aluksessa on tarjolla juhlapyhienkin aikaan hyvää ruokaa ja mahdollisimman levollinen tunnelma.

 • Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin neljäkymmentä vuotta sitten, kun taideaineista leikattiin maanlaajuisesti hurjalla tavalla.
  Tällä hetkellä kuvataidekouluosaamisesta halutaan tehdä vientituote: Japanissa ja Kiinassa ollaan hyvin kiinnostuneita ainutlaatuisesta suomalaisesta taideoppimisesta.
  Kuvataidekoulun rehtori Hannamaija Heiska iloitsee taidenkoulun arjesta. Kaiken lisäksi maalausluokan ikkunasta avautuu yksi pääkaupunkiseuden upeimmista maisemista. Sitä ihaili myös toimittaja Olli-Pekka Kursi

 • Harva tietää, että Suomella on tutkimusasema Etelämantereella – ja näin on ollut jo 30 vuotta. Retkikuntaan kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen tutkija Juho Vehviläinen ja FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Vehviläisen edellisestä ja ainoasta Etelämantereen-vierailusta on jo kymmenen vuotta, kun taas Kalakoski on käynyt siellä viitisentoista kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1999. Minkälaiset olosuhteet tutkimusasemalla on vastassa ja miten Etelämantereelle edes pääsee?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Timo Vihma / Ilmatieteen laitos

 • Miltä tuntuu, kun teatterin lava vaihtuu yhdessä yössä sairaalavuoteeseen ja pyörätuoliin? Piia Korisevalle kävi näin kymmenen vuotta sitten, kun migreeni aiheutti aivoinfarktin ja hänen oikea puolensa halvaantui. Viisi vuotta sitten Piia Koriseva juoksi puolimaratonin, tosin intervallina, koska oikea jalka alkoi aina välillä laahata.

  Piia Korisevan kanssa jutteli Ippi Arjanne.

 • Uusi lastensairaala Meilahdessa on täynnä toinen toistaan erilaisempia innovaatioita, joiden tarkoituksena on tehdä pienille potilaille sekä heidän omaisille käynti tai joissakin tapauksissa pidempikin oleskelu sairaalassa miellyttävämmäksi. Eräs kävijöitä eniten yllättäneistä elementeistä ovat olleet alan viimeisintä teknologiaa edustavat äänisuihkut, joita on ripoteltu eri puolille sairaalaa. Justus Laitinen kävi paikan päällä projektia johtaneen Aalto-yliopiston lehtori Antti Ikosen sekä äänisuunnittelussa mukana olleen lastentautien dosentti Pekka Lahdenteen kanssa virkistäytymässä äänisuihkussa.

 • Lahjoilla on mukava ilahduttaa läheisiään. Mutta meneekö lahjasta fiilis, jos se on paketoitu rumasti? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen tunnustaa kuuluvansa siihen ihmisryhmään, jolta joulupakettien tekeminen ei suju käden käänteessä. Niinpä hän lähti askarteluun, tee-se-itse-henkeen ja sisutusratkaisuihin keskittyneen Kaikki paketissa-blogin pitäjien, Aleksi Koskisen ja Jani Lindbergin, luo oppiin.

 • Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittama tietokirja Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Miten blues saapui Suomeen ja millaisia ominaispiirteitä se pohjoisessa sai? Millaisia alueellisia blueskeskittymiä syntyi Helsinkiin, Lahteen ja vaikkapa Nurmijärvelle tai Järvenpäähän? Entä miten Suomi-blues voi tänä päivänä?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjan tekijät Helsingin Kalliossa, jossa asui pitkään eräs suomalaista bluesia muokannut merkkimies.

 • Niklas Ansamaan ura alkoi jo teini-iässä, kun hän koodasi ensimmäisen applikaationsa 14-vuotiaana auttaakseen äitiään sienestyksessä. Neljä vuotta myöhemmin hän on perustanut yrityksen ja opettanut ohjelmointia niin Ruandassa kuin Supercell-peliyrityksessäkin.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • 150 tuhatta toukkaa! Tanssija lateksipuvussa! Ihmisen kosketus muuhun ympäristöön hakusessa?
  Kiasma-teatterissa nähtiin MASS - bloom explorations -pergormanssiteos, joka liittyi kiinteästi Kiasman Yhteiselo-näyttelyyn.
  Kokoelmanäyttelyssä tutkitaan ihmisen suhdetta ympäristöön toisten lajien näkökulmasta.

  Reportteritoimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi museovieraat Marko Marilan ja Emma Moringin teatterinovella.

  Kuva: Kansallisgalleria/Petri Virtanen
  Mitä ajatuksia teos heissä herätti?

 • “Päällisin puolin kaikki on hattaraa / Mut sisältö ei kestä päivänvaloa” – näin laulaa Ellinoora uudella albumillaan Vaaleanpunainen vallankumous.

  Ellinooran hattaraisen ja vaaleanpunaisen julkisuuskuvan alla on muusikon, yrittäjän, esiintyjän ja pomon roolit – somesta puhumattakaan. Lisäksi hän Ellinoora on nuori, 25-vuotias naisartisti, ja nämä ominaisuudet muistetaan mainita useammin kuin hän välittäisi.

  Somehattara aiheuttaa helposti ahdistusta. Onko somessa mikään aitoa, onko kaikella taka-ajatus? Entä millainen johtaja Ellinoora on? Entäpä naiseus: miten hän haluaisi siitä puhua ja minkälainen sukupuolijakauma artistin tiimissä on?

  Toimittaja Ippi Arjanne.

 • Fadolaulaja Kirsi Poutanen kävi Anna Keräsen vieraana

 • Miten viski koodataan? Sen tietää Jarno Kartela, joka on mukana tekemässä Mackmyra-tislaamossa maailman ensimmäistä tekoälyviskiä. Maistaako eron tavalliseen viskiin? Sitä osaa analysoida viskiasiantuntija Jarkko Nikkanen.

  Jarno Kartela puhuu parametrien puolesta ja Jarkko Nikkanen taas tarinoiden – niitähän me ihmiset rakastamme, erityisesti ruoassa. Miten hifistelyn käy, kun koskettava tarina tammitynnyrin elämänvaiheista puuttuu? Voiko tekoäly tehdä viskistä entistä luovempaa? Entä mahdollistaisiko tekniikka alkoholittoman viskin tekemisen?

  Ippi Arjanne tapasi Jarno Kartelan ja Jarkko Nikkasen eräänä varhaisena aamuna muutama kuukausi ennen AI-viskin julkistusta.

 • Helsinkiläinen Tauri Oksala (s. 1970) tunnetaan parhaiten muusikkona: hän soittaa viisikielistä bluegrass-banjoa Jussi Syren and the Groundbreakers -yhtyeessä, ja on tehnyt musiikkia myös tv-sarjoihin ja elokuviin.
  Oksalalla on myös toisenlainen taiteellinen puoli: jo lapsuudesta kytenyt haave omasta sarjakuva-albumista toteutuu nyt, kun Suuri kurpitsa julkaisee hänen ensimmäisen sarjakuva-albuminsa Kymppiegee.
  Kymppiegee kertoo yhden setelin tarinan Helsingissä. Tai oikeammin se kertoo niistä ihmisistä, joilla seteli hetken on.
  Radio Suomen toimittaja Vesa Marttinen tapasi Tauri Oksalan hänen kotonaan Helsingissä.

 • Suomalaiset lähtevät lomallaan usein merta edemmäs kalaan: vuonna 2018 suomalaiset tekivät ulkomaille 8,2 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa, kertoo Tilastokeskus. Matkailukiinnostus on molemminpuolista, ja Business Finlandin tilastot kertovat, että matkailu Suomeen kasvaa viiden prosentin vuosivauhtia.

  Suomessa matkailutilastoissa nousevat pääkaupunkiseutu sekä Lappi, joiden vetovoima on viime vuosina kasvanut. Suomi on erityisesti venäläisten, saksalaisten, brittien, ruotsalaisten ja kiinalaisten suosiossa. Suomalaiset taas lähtevät entistä enemmän Etelä-Eurooppaan, kun taas vuonna 2018 Viron-matkailu on vähentynyt selvästi.

  Matkailu avartaa, mutta olemme sen suhteen yhä vaativampia. Pakettimatka rantalomakohteeseen ei enää riitä – haluamme jotain “autenttista”. Mitä se on? Ja missä vaiheessa kiinnostus toista kulttuuria ja paikkaa kohtaan muuttuu eksotisoinniksi ja tirkistelyksi? Meillä on vapaus liikkua, mutta onko meillä oikeutta mennä ihan minne tahansa?

  Toimittaja Ippi Arjanne keskusteli näistä teemoista turismiin ja kaupunkibrändäykseen erikoistuneen tutkijatohtorin Salla Jokelan kanssa.

 • Valtakunnallista tietokirjaviikkoa vietetään elokuun lopulla maanantaista sunnuntaihin.
  Viikon jokaisena päivänä järjestetään ilmainen tietokirjatapahtuma. Tapahtumia on tarjolla kirjakeskusteluista kaupunkikävelyyn.
  Miten tietokirjallisuus Suomessa tänä päivänä voi? Mikä oikeastaan on tietokirja? Entä miten voi tulla tietokirjailijaksi?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen perehtyi tietokirjaviikon antiin seuranaan tapahtuman järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Anne Rutanen sekä tietokirjailija Kai Myrberg.

 • Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön eli niin sanotun murharyhmän entinen johtaja Juha Rautaheimo jäi neljä vuotta sitten eläkkeelle tehtyään yli 40 vuoden työuran kovien rikosjuttujen parissa.
  Porvoon sunnuntainen ampumistapaus, sitä seurannut kiinniotto Pirkanmaalla ja poliisin tiedotustilaisuudet ovat olleet tämän viikon pääuutisaiheita. Poliisin niukka tiedotuslinja ja median riepottelemat silminnäkijähavainnot välittävät paikoin ristiriitaista viestiä tapahtumien kulusta.
  Rautaheimo tietää hyvin, millaisessa ristipaineessa tämänkaltaisen ison rikosjutun tutkinnanjohtaja on. Miksi poliisi ei voi kertoa kaikkea? Entä miten yli-innokas media voi haitata tutkintaa?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi Juha Rautaheimon, joka kertoo haastattelussa myös tuoreesta muistelmateoksestaan Hermo – murharyhmän mies.

 • Maija Hyvönen on kenties Suomen erikoisimpia kahvilanpitäjiä. Maijan kahvila on rikastuttanut Kivinokan idyllistä miljöötä jo parikymmentä vuotta – mutta ensi kesä jäänee viimeiseksi.

  Yle Radio Suomen toimittaja Ippi Arjanne kävi tutustumassa Maijan Hyvösen tiluksiin elokuussa 2019. Juontajana Olli Aimola.

 • Milana Misic juhlistaa äitinsä Laila Kinnusen musiikkia "Lailan Laulut"-konserttisarjalla. Vuonna 2019 Laila Kinnunen olisi täyttänyt 80 vuotta. Milana kävi Radio Suomen aamussa Olli Aimolan vieraana vastaamassa kysymykseen, miksi konserttisarja piti järjestää.

 • Porvoon laitamilla alkoi elokuun puolivälissä varsin erikoisluonteinen projekti. Joukko Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoista kiinnostuneita ihmisiä rakentaa toteemipaalun, joka nousee keskellä metsää sijaitsevan yksityiskodin pihaan.
  Mutta voiko toteemipaalun rakentamista itäuusmaalaisen maalaistalon pihaan pitää kulttuurisena omimisena? Entä vastaako Pohjois-Amerikan intiaanireservaattien todellinen arki sitä usein romantisoitua kuvaa, jota populaarikulttuuri pääsääntöisesti välittää? Minkälainen on alkuperäiskansojen asema tämän päivän Kanadassa?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi taitelija Edward Bryantin, dosentti Riku Hämäläisen sekä toteemikurssille osallistuneen Lauri Pitkäsen.

 • Pyöräilijä Sini Savolainen on kouluttanut koko kesän Helsingin Paloheinässä maastopyöräilijöitä. Tämän ohessa Sini on kilpaillut aktiivisesti niin rata- kuin myös maantiepyöräilyssä. Eikä kesä ole sujunut ilman haavereita, mutta toisaalta palkintona on ollut mm. uusi Suomen ennätys ratapyöräilyssä. Toimittajana Petri Rinne.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä