Radio Suomi Lahti

Hanski Kinnunen jättää Ylen

 • 39 min
 • toistaiseksi

Hanski Kinnusen ääni vaimenee Yle Lahdessa. Takana on 45-vuotta DJ:nä ja 36 vuotta radiossa. Marjo Pirilä käy Hanskin kanssa läpi pitkän uran vaiheita.

Lähetykset

 • pe 29.3.2019 15.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Harvinaisen lauha talvi voi tuoda jopa kymmenen prosentin säästöt lämmityskuluihin. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun avulla voi säästää tehokkaasti sähkölaskussa. Parhaan hyödyn saa huolehtimalla siitä, että sisälämpötila ei kohoa liian korkeaksi, muistuttaa energianeuvoja Anna-Maria Rauhala Ramboll Oy:stä.

  Taavi Salmivaara ja Mika Moksu haastattelevat

 • Ringetellä on Suomessa noin 4000 harrastajaa. Naisten ja tyttöjen jäälajissa Suomi on voittanut maailmanmestaruuden seitsemän kertaa putkeen. Lahti Ringeten edustusjoukkueessa yhdistyvät nuoruus ja kokemus. Joukkue metsästää SM-sarjasta mitalia pitkän tauon jälkeen. Hallin jääharkkojen lomassa lajista ja sen vetovoimasta kertovat hyökkääjät Tanja Eloranta ja Sara Saarinen, puolustaja Jemina Hakomäki ja maalivahti Katariina Ek. Petri Niemi haastattelee

 • Harvinaisen lauha talvi voi tuoda jopa kymmenen prosentin säästöt lämmityskuluihin. Kaukolämpöä on kulunut tänä talvena huomattavasti tavallista vähemmän. Lahti Energian kaukolämmön myynti oli joulukuussa noin kymmeneksen pienempää normaalivuoteen verrattuna. Tammikuussa jopa kolmanneksen. Lahti Energian toimitusjohtajan Eero Seesvaaran mukaan tämä ei kuitenkaan aiheuta paineita hintojen nostamiseen. Joulukuussa Lahti Energia laskutti asiakkaita noi miljoona euroa ja tammikuussa nelisen miljoonaa euroa tavallista vähemmän.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kiinan asettama ryhmämatkailukielto Wuhanin koronaviruksen takia iskee loven Päijät-Hämeen talvimatkailuun. Maakunnassa on rakennettu matkailuyhteistyötä varsinkin urheilun ja koulutuksen ympärille. Kiinalaisturistien määrä ei ole toistakseksi ollut Päijät-Hämeessä suuri, mutta kasvuvauhti on ollut kova. Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsmania haastattelee Petri Niemi.

 • Aika ajoin keskusteluun nousee maaseudun väestökato ja autioituminen. Syntyvyys laskee ja kiinteistöjen arvo alenee. Mutta maalle ja kylin jäävät eivät aio antautua suosiolla. Eloa ja arkea koetetaan piristää monella tavalla. Mutta millä maaseudun kyliin syntyy elämää? Paljon on kiinni kylien asukkaista itsestään, sanoo Päijät-Hämeen Kylien kyläaktivaattori Henna Pirkonen.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Lahden kaupunki rakensi reilu vuosi sitten uudenlaisen järjestelmän, jolla hulevesiä, eli kaduilta viemäreihin päätyviä sadevesiä johdetaan puhdistettavaksi. Systeemin tarkoituksena on vähentää luonnonvesiin päätyvien ravinteiden ja haitallisten aineiden määrää. Järjestelmä piti saada käyttöön syksyllä, mutta toisin kävi. Harvinaisen kuiva kesä toi mutkia matkaan, kertoo kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Lahtelaisnuoret voivat ensi kesänä kokeilla siipiään myös kesäyrittäjinä. Kokeilussa kaupunki tukee nuoria omien kesäyritysten perustamisessa. Tarkoitus on, että aloitusrahan suuruus on samaa luokkaa kuin kesätyöseteli. Lahden kaupungin työllisyyssihteeri Jasmina Leb-naui kertoo, että nuorille tarjotaan myös tietoa yrittäjyydestä ja aikuisen tukihenkilön apua yrityksen pyörittämisessä. Tavoitteena on luoda yksi uusi tapa saada nuorille kesätöitä. Kesäyrittäjyyttä on kokeiltu eri puolilla Suomea hyvin kokemuksin.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • 15-vuotias Eemil Mönkkönen on yksityisyrittäjä. Ensimmäisen firmansa, pienoiskanalan hän perusti ollessaan peruskoulun neljännelä luokalla. Nyt hän pyörittää yritystä, joka tarjoaa esimerkiksi pyörähuoltoja. Yrittäjyydessä nuorta hollolalaista kiehtoo oma vapaus, ja tietenkin raha.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Siivousala on kehittynyt hurjaa vauhtia, eikä vähiten siinä, millaisia puhdistusaineita käytetään. Takavuosien vahvat liuottimet ovat taaksejäänyttä aikaa ja tilalla on ympäristöystävällisiä aineita, jotka eivät aiheuta käyttäjälleen terveysriskejä. Ja pesuaineiden kehitys tulee vain kiihtymään, uskoo Koulutuskeskus Salpauksen puhtausalan Lehtori Ritva Kareketo.

  Toimittaja on Mika Moksu

 • Lauha ja lumeton talvi on pysäyttänyt suksikaupan lähes kokonaan. Alkutalvesta tilanne näytti vielä hyvältä, ja esimerkiksi Lahdessa ennätysaikaisin avattu ensilumenlatu sai innokkaimmat hankkimaan suksia ahkerasti. Pitkän linjan lahtelainen urheiluvälinekauppias Ville Järvinen kertoo, että jos lunta tulee, voi helmikuu ja hiihtolomasesonki vielä nostaa suksikaupan plussan puolelle. Urheiluliikkeessä ahkeroidaan suksikaupan sijaan nyt polkupyörien huoltotöissä.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Kiinteistönomistajat ovat entistä innokkaampia tarjoamaan tilojaan yrittäjille, joilla ei ole omaa kiinteää työpistettä. Tero Nieminen yhteisötyötila-yritys Dooroomista kertoo, että vuokranantajat ovat hyvin kiinnostuneita toiminnasta, jossa pienyrittäjät ja isompien yritysten työntekijät hakeutuvat jaettuun työtilaan. Niemisen mukaan vastaavia tiloja on tulossa kevään aikana Lahteenkin lisää. Yhteisötyötilat lisääntyvät, vaikka niiden saaminen kannattavaksi ei ole helppoa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Fazer on tehnyt isoja yrityskauppoja ja mittavia investointeja Lahden alueelle. Viimesimpänä yhtiö osti gluteenittomia tuotteita valmistavan Vuohelan Herkun. Mutta kuinka poikkeuksellista on, että elintarviketeollisuusyhtiö investoi lyhyellä aikavälillä kymmeniä miljoonia? Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Pia Pohjan mukaan se on harvinaista.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Mika Moksu.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Päijät-Hämeen vuoden kyläksi valittu lahtelainen Anttilanmäki kehittää edelleen yhteisöllistä toimintaansa. Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys on neuvotellut kaupungin kanssa kaupungin omistamasta rakennuksesta, jotta siitä saataisiin kylätalo kesään mennessä. Asukasyhdistyksen sihteeri Marja Hyvönen kertoo, että yhdistyksen tavoitteena on saada asukasyhdistyksen lainaamotoiminta kylätalolle. Anttilanmäen omakotitaloalueella asuu nelisensataa ihmistä. Mukaan toimintaan toivotaan myös alueen kerrostaloasukkaita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Nykyään Lahtelainen, Espanjasta lähtöisin oleva rescuekoira Hope kävi Kylässä Radio Suomen Hämeen lauantaivieraana yhdessä hänen uskollisen palvelijansa Marita Salosen kanssa. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Lahdessa etsitään ratkaisua talvipyöräilyn olosuhteiden parantamiseen. Kuten muillakin väylillä myös pyöräteiden liukkaudentorjunnassa on kokeiltu suolaa korvaavaa ecomelter-ainetta. Kaduille usein levitettävä terävä sepeli rikkoo polkupyörän renkaita ja sille etsitään vaihtoehtoja. Kestävää liikkumista edistävän CitiCap-hankkeen projektipäällikkö Anna Huttunen kertoo, että Lahteen etsitään parhaillaan sopivaa kaupunkipyöräjärjestelmää, joka olisi käytössä ensi vuonna. Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa pyörien sijoitteluun.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Voimakkaiden puhdistusaineiden käyttö on vähentynyt ammattisiivouksessa tuntuvasti viime vuosina. Puhdistetun veden avulla siivous yleistyy pikkuhiljaa Suomessa. Helsingin yliopiston dosentti Aki Sinkkonen vetää tutkimushanketta, jossa etsitään keinoja vähentää immuunijärjestelmän häiriöitä, kuten astmaa, allergioita ja ykköstyypin diabetesta. Sinkkosen mukaan ulkoa kulkeutuu sisään elimistön immuunijärjestelmälle hyödyllisiä mikrobeja. Muuten mikrobeista ei tarvitse pyrkiä kokonaan eroon.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä

 • SDP:n lahtelainen kansanedustaja Mika Kari on huolissaan hyvinvointiyhtymän ja ministeriön eriävistä näkemyksistä yhteisyrityksen suhteen. Karin mielestä hykyn ongelmat eivät ratkea pelkästään siirtämällä palveluita yhteisyritykseen, hän pitää hyvänä, että vaihtoehtoja pulmien ratkaisemiseksi selvitetään. Peruspalveluministeri SDP:n Krista Kiuru on todennut epäilevänsä yhteisyritys-suunnitelman laillisuutta. Perustuslakivaliokunnan mukaan kunnan tai kuntayhtymän oman palveluntuotannon täytyy olla aina riittävää. Kansanedustaja Mika Kari kertoo keskustelleensa ministeri Kiurun kanssa ja lakiongelmien vuoksi asiaan palattaneen kevään aikana.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lääkäriin ei pääse ajoissa, asiantuntijoista on pulaa, digipalvelut eivät ole tätä päivää eikä kunnilla ole yhtään ylimääräistä rahaa toiminnan kehittämiseen. Julkisen terveydenhuollon palveluissa on paljon parantamisen varaa.

  Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän virkamiesjohto, toimitusjohtaja Marina Erholan johdolla on ideoinut ongelmiin ratkaisun. Hyvinvointiyhtymä harkitsee yhteisyrityksen perustamista joko Mehiläisen tai Terveystalon kanssa.

  Ideassa on monta mutkaa matkassa eikä vähäisimpänä se, että poliittisesti ajatus on vaikea niellä. Kuntayhtymälle jäisi uudessa yhtiössä vähemmistöomistus.

  Haastattelussa Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola perustelee, miksi yhteisyritys olisi ratkaisu ongelmiin. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila puolestaan kertoo, mitä riskejä yhteisyritykseen liittyy.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Korkeakouluhaussa painotetaan entistä enemmän ylioppilastodistusta, ja sisäänotossa suositaan ensikertalaisia. Kesäyliopistot voivat parantaa oikeaa alaansa pohdiskelevien hakijoiden mahdollisuuksia opiskelupaikkaan. Päijät-Hämeen kesäyliopisto ja Etelä-Karjalan kesäyliopisto ryhtyivät viime syksynä tarjoamaan yhteistyössä LUT-kauppakorkeakoulun kanssa uudenlaisia väyläopintoja, jotka avaavat oven tutkinto-opintoihin. Päijät-Hämeen kesäyliopiston rehtorin Riikka Harjun mukaan vastaavia mahdollisuuksia tarvitaan, koska kaikki eivät tiedä heti tulevaisuudensuunnitelmistaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Monia julkisia palveluja tarjoava Palvelutori on avautunut tänään Lahden keskustassa. Saman katon alla voi asioida muun muassa kaupungin asiakaspalvelussa eli Lahti-Pisteessä, TE-toimiston palveluohjauksessa ja Kelan palvelupisteessä. Tuhannen neliömetrin kokonaisuus sijaitsee kauppakeskus Trion toisessa kerroksessa. Palvelutorilla on myös tiloja, joissa asukkaat ja yhdistykset voivat esimerkiksi pitää kokouksia maksutta. Projektipäällikkö Laura Packalén-Vehko opastaa, mitä kaikkea Palvelutorilta löytyy.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Nuoret hakevat entistä matalammalla kynnyksellä apua seksiin liittyvissä ongelmissa. Jo 20-30 vuotiaat pariskunnat hakeutuvat aiempaa useammin seksuaaliterapiaan. Nuoret tarvitsisivat silti enemmän luotettavaa tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta. Netti on pullollaan asiaa seksistä. Lahtelaisen seksuaalineuvoja Susanna Syldin mukaan seksiin liittyy myös vääristyineitä mielikuvia. Oikeaa tietoa voitaisiin lisätä hyvällä seksuaalikasvatuksella. Tällä hetkellä seksuaalikasvatus on kuitenkin vielä melko yksipuolista.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kauppojen aukiolon vapauttamisen jälkeen yhä useampi suomalainen käy ostamassa ruokansa hypermarketeista tai hieman pienemmistä supermarketeista. Sunnuntaista on vähitellen muodostunut yhä suositumpi ostospäivä. Kaupat pyrkivät tasoittamaan ruoan hinnannousua tehostamalla omaa toimintaansa entisestään. Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja OIli Vormisto muistuttaa, että elintarvikkeiden hinta olisi Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta verotuksen vuoksi kauppakuitin loppusumma on korkeampi kuin monissa muissa maissa. Kaupat etsivät erilaisia tapoja tehdä kannattavia investointeja ja nipistää kuluista, jotta hintataso miellyttäisi edelleen kuluttajia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Finlandia-hiihdon järjestäjät odottavat vielä rauhallisin mielin talven kylmenemistä. Perinteinen massahiihtotapahtuma järjetetään runsaan kuukauden päästä helmikuun loppupuoliskolla. Finlandia-hiihdon pitkiä reittejä olisi vaikea paikata tykkilumella. on runsas kuukausi. Jos talvi jatkuu vähälumisena, tapahtuma sopeutuu, sanoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Saari. Sen sijaan Finlandia-hiihdon pitkiä reittejä olisi vaikea paikata tykkilumella. Ensi vuonna Finlandia-hiihtojen päämatka pitenee vuonna 2021. Aiemmin hiihdetty 50 kilometrin matka kasvaa 65 kilometriin. Tänä talvena tapahtuma järjestetään vielä tutuilla kuvioilla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen huonekaluyritys Isku arvostelee sitä, että valtion ja kuntien kalustehankinnoissa painaa tällä hetkellä eniten halvin hinta.Yritys on keskittänyt koko tuotantonsa Lahteen ja 80 prosenttia hankittavista materiaaleista tulee Suomesta, vaikka halvempaa olisi hankkia vaneria ja muita raaka-aineita esimerkiksi Puolasta tai Liettuasta. Iskun toimitusjohtajan Arto Tiitisen mielestä tällaista vastuullisuutta ei kilpailutuksissa arvosteta, mikä näkyy tilausten vähenemisenä. Siksi yhtiö on käynnistänyt yt-neuvottelut ja 10 miljoonan kustannusten säästöön tähtäävän ohjelman. Petri Niemi haastattelee Tiitistä

  Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä