Ääniversumi

Sounds from distance

  • 54 min
  • ei kuunneltavissa

Jean-Claude Kunerin ääniteos rakentuu ennen julkaisemattomasta materiaalista. Se on yhdysvaltalaisen multimediataiteilijan, David Wojnarowicz, äänittämän materiaalin ensi-ilta.

David Wojnarowicz oli multimediataiteilija jo kauan ennen kuin siitä tuli valtavirtaa.
Hänen alaansa olivat maalaustaide, valokuvaus, elokuva, installaatiot ja piirrokset sekä äänitaide ja musiikki, jota hän teki yhtyeensä ”3 Teens Kill 4”. Hänen vaikutuksennsa Act-up -liikkeessä ja ristiriitansa taiteen kansallisen taiderahaston kanssa 90-luvun alussa teki hänestä roolimalli USA:n poliittisesti valveutuneille taiteilijoille aina tähän päivään asti.
Kuollessaan AIDS: in 1992 vasta 37-vuotiaana hän jätti taiteensa lisäksi laajan äänimateriaalin, joka on ollut varastoituna vuosikymmeniä New Yorkin Fales-kirjastossa.Teoksen pyrkimyksenä on rekonstruoida Wojnarowiczin jättämän äänimateriaalin avulla hänen persoonaansa ja elämäänsä aikakautta. Teoksen käyttämä materiaaali on myös harvinainen sisäinen näkymä taiteilijan intiimimmistä ajatuksista suhteessa elämään, taiteeseen ja hänen pelkoihinsa liittyen ihmisenä- ja taiteilijana olemiseen.
SOUNDS FROM DISTANCE käyttää lähes yksinomaan taiteilijan itsensä tallentamaa materiaalia lukuun ottamatta kahta Marion Scemaman ja Wendy Olsoffin kanssa teosta varten tehtyä haastattelua.

Teoksessa puhuvat:
David Wojnarowicz
Julie Hair
Kikki Smith
Tommy Turner
Marion Scemama
ja
Wendy Olsoff

Lähetykset

  • ti 14.5.2019 21.00 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma. Kuva: Björn Krause

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä