Kulttuuriykkönen

Game of Thrones on tv-historian kirkkain tähti - väkivalta, raiskaukset ja juoppo kääpiö ovat koukuttaneet 100 miljoonaa fania

 • 51 min
 • toistaiseksi

Miljoonat katsojat ympäri maailmaa jännittävät tv-sarja Game Of Thronesin loppuratkaisua, kun sarjan viimeinen tuotantokausi päättyy. Miksi lohikäärmeiden, jättiläisten ja julmuuksien maailmasta tuli yksi suosituimmista sarjoista kautta aikojen? Keskustelemassa Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson, YLE X:n toimittaja Jussi Latvala ja kirjailija Mike Pohjola.

Jakke Holvas juontaa.

Lähetykset

 • ma 13.5.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Metalliyhtye Stam1nan Antti Hyyrysen esikoisromaani Viimeinen Atlantis kertoo kahdesta pakolaisesta lähitulevaisuuden luhistuvassa maailmassa.

  Samaan aikaan kirjan kanssa ilmestyy myös uusintapainos yhtyeen samannimisestä albumista, joka julkaistiin vuonna 2010. Viimeinen Atlantis -albumille myönnettiin ympäristöpalkinto ilmestymisvuonnaan kulutuskriittisen teemansa johdosta.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kaksi nuorta muusikkolahjakkuutta, panistit Ossi Tanner ja Tarmo Peltokoski, keskustelevat soittamisesta ja esittävät huimaa improa. Mitä on musiikillinen lahjakkuus ja mille tasolle voi harjoittelulla kehittyä?

  Jakke Holvas juontaa suoran lähetyksen musiikkitalosta.

 • Taiteilija Kuutti Lavosen taideteoksissa on ulkoinen ja sisäinen ulottuvuus. Hänen mielestään taidetta ei tarvitse ymmärtää, vaan se täytyy kokea. Aika etenee taaksepäin yhtä voimakkaasti kuin se kulkee eteenpäin, on hänen teesinsä. Minkälaiselle matkalle taidehistoriaan ja ihmisen mieleen Lavonen vie katsojan?

  Kuutti Lavonen on Kulttuuriykkösen vieraana.

  Kuutti Lavonen - Aika ja ikuisuus
  Didrichsenin taidemuseo, Helsinki. 1.2.–3.5.2020

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Logged in -dokumenttisarja on herättänyt paljon keskustelua ja kysymyksiä siitä kuinka hyvin tai huonosti suomalaiset nuoret miehet voivat. Viisiosainen dokumenttisarja tutustuu pääosin netissä viettäviin nuoriin miehiin, joista osa käyttää huumeita, osa paljon alkoholia, osalla on mielenterveysongelmia, ja joista kukaan ei käy aktiivisesti töissä.

  Mediassa päähenkilöitä kohtaan on esitetty paljon ymmärrystä ja syitä syrjäytymiselle on vieritetty yhteiskunnan niskaan. Toisaalta sosiaaliturvajärjestelmää on syytetty liian avokätiseksi ja nuoria miehiä on haluttu passittaa töihin. Missä määrin syrjäytyminen on yksilön valinta, missä määrin yhteiskunnan tuotosta? Miten saada ihmiset aktivoitua?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa ovat dokumenttisarjan ohjaaja Sami Kieksi, Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari sekä kirjailija ja kolumnisti Jari Ehrnrooth. Tuukka Pasanen juontaa.

  Logged in -sarja Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50409258

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa Sami Kuusela, Heikki Pursiainen ja Tuukka Pasanen keskustelevat Tampereen yliopiston konsulttisekoilusta, nuorten miesten syrjäytymisestä ja monsterivalmentajista sekä Oodin puukotusvälikohtauksesta. Juontajana Pekka Toikka.

 • Marco Bjurströmin ohjaama ooppera Carmen sai ensi-iltansa Tampere-talossa ystävänpäivänä. Kesällä legendaarisen oopperan aivan toinen sovitus nähdään Savonlinnan oopperajuhlilla kesällä. Kansallisbaletissakin pyörii oma Carmeninsa.

  Georges Bizet’n vuonna 1875 säveltämä ooppera perustuu Prosper Mériméen samannimiseen novelliin. Miksi juuri Carmenista on ajan myötä tullut yksi maailman suosituimmista oopperoista?

  Vieraina ovat ohjaaja Marco Bjurström, Savonlinnassa Moralèsin roolin esittävä baritoni Sampo Haapaniemi ja Taideylipiston Sibelius-Akatemian yliopistotutkija Ulla-Britta Broman-Kananen, joka on tutkinut Carmenin ensimmäisiä esityksiä Pohjoismaissa.

  Yleisradion musiikkitoimituksen taltioima Carmen-ooppera näkyy suorana lähetyksenä Tampere-talolta Areenassa 19. helmikuuta klo 18.25. Teos on katsottavissa Areenassa kuuden kuukauden ajan. Yle Teemalla ooppera nähdään pääsiäisenä.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Helsingin Musiikkitalon Talvijamit tuo musiikin riemua lapsille ja lomalaisille hiihtolomaviikon jokaisena päivänä. Tänä vuonna teemana on maailma musiikissa. Kulttuuriykkösen vieraina ovat Merve Abdurrahmani, virtuoottinen pianisti, Anna Murtola, maailman pohjoisin flamencolaulaja ja Lotta-Maria Pitkänen, viulisti ja säveltäjä, jonka ohjelmistoon kuuluu niin klassinen viulunsoitto kuin jazz- ja folkmusiikin eri genret.

  Ohjelmassa kuullaan Merve Abdurrahmanin ja Chrysan esityksen kappaleesta Yiğidim aslanım / Moiroloi ja kappale Olin ennen otramaana (säv. Barbora Silhanova san.trad. Guzheng), Barbora Silhanovan esittämänä.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Suurin osa suomalaisista elää perinteisessä monogamisessa parisuhteessa. Useat parisuhteet johtavat avioliittoon, joista puolestaan noin puolet päättyy eroon, ja puolet kestää läpi elämän.

  Solmittujen avioliittojen määrä on kuitenkin selvässä laskussa. Mediassa puhutaan yhä avoimemmin mm. avoimista suhteista ja rohkaistaan etsimään omaa tapaa olla kumppanin tai kumppanien kanssa.

  Onko parisuhde murroksessa?

  Keskustelemassa Väestöliiton professori emeritus Osmo Kontula, seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell Sexpo-säätiöstä sekä tuoreen "Suhteellisen vapaata" -romaanin julkaissut toimittaja-kirjailija Riikka Suominen. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Video tappoi radiotähden, rallatettiin vuonna 1981. Brittiyhtye The Bugglesin Video Killed The Radio Starin video oli ensimmäinen musiikkikanava Music Televisionin näyttämä musiikkivideo.

  Nyt, liki 40 vuotta myöhemmin musiikkivideo on yhä voimissaan, mutta sen jakelukanavat ovat muuttuneet. Tänä päivänä musiikkivideoita katsotaan nyt taskussa kulkevistä kännyköistä, kun ennen omia suosikkeja toivottiin osuvan lähetysvirtaan.

  Keskustelemassa ovat Emma-palkittu Pariisin Kevään Onks se rakkautta -videon ohjannut Juho Lähdesmäki, valokuvaaja ja ohjaaja Iiris Heikka ja musiikkitoimittaja-ohjaaja Joonas Josefsson. Tohtorikoulutettava Hanna-Mari Riihimäki Turun yliopiston musiikkitieteen laitokselta kommentoi musiikkivideoiden stereotypioita.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Kisastudiolainen tutustui Ilkka Remeksen jännäriin - ja innostui!

  Perjantaiseen tapaan Kulttuuriykkösen kisastudio suorana lähetyksenä Helsingin keskustakirjasto Oodista. Luvassa visaista sanailua!

  Keskustelemassa liikemies Sami Kuusela, kulttuurituottaja Annu Kemppainen ja ekonomisti Heikki Pursiainen.

  Lähetyksen juontaa Jakke Holvas.

 • Louisa M. Alcottin omaelämäkerrallinen tyttökirja Pikku naisia on klassikko vuodelta 1868 ja nyt se pyörii elokuvateattereissa. Ohjaaja Greta Gerwigin näkemys painottaa romaanin feminismiä. Yleisradiossa Jane Austenin Sanditon-romaaniin perustuva tv-sarja kerää katsojia ja Helsingin Kaupunginteatterissa Emily Brontën Humiseva harju-kirjan pohjalta tehty Lauri Maijalan ohjaama näytelmä puhuttelee katsojia.

  Mikä 1800-luvun kirjailijoiden Jane Austenin ja Emily Brontën maailmankuvassa vetää aikamme ihmistä puoleensa? Vieraina ovat Jane Austen-tutkija Heta Pyrhönen, kääntäjä Kersti Juva ja filosofian tohtori Pajari Räsänen.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Maaliskuussa 60 vuotta täyttävä Markus Selin haaveili nuorena miehenä papin urasta, mutta päätyi kirjoittamaan pornolehtiin eroottisia kertomuksia ja monien käänteiden jälkeen viihteen Vennamoksi, Suomen tunnetuimmaksi elokuvatuottajaksi. Ura käynnistyi Renny Harlinin kanssa yhdessä tehdyllä elokuvalla Jäätävä polte (1986), joka jäi aikanaan "raaistavan sisältönsä" ja neuvostovastaisuutensa takia sensuurin kouriin.

  Selinin perustaman elokuvatuotantoyhtiö Solar Filmsin tuotantoja ovat muun muassa Häjyt (1999), Pahat pojat (2003), Puhdistus (2012), Kätilö (2015), Yösyöttö (2017) ja Olen suomalainen (2019) sekä Vares-, Mielensäpahoittaja- ja Luokkakokous-elokuvat,

  Lähetyksen juontaa Paulina Grym.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä