Mahadura & Özberkan

Henkilökuva: Bella Forsgrén

 • 58 min
 • toistaiseksi

Mahadura & Özberkanin vieraaksi saapuu vihreiden uusi kansanedustaja Bella Forsgrén.

Eduskuntavaalien voittajia olivat muun muassa naiset, sillä uudessa eduskunnassa on historiallisen suuri määrä naisia kansanedustajina. Vihreiden Bella Forsgrén on yksi heistä.

Bellaa on hehkutettu myös siksi, että hän on ensimmäinen ulkomailta adoptoitu sekä ensimmäinen tummaihoinen nainen eduskunnassa. Mitä Bella itse ajattelee tästä kaikesta?

Haastattelussa syvennytään Bellan elämään ja unelmiin ja kysytään Bellalta, mitä hän odottaa tulevalta neljältä vuodelta eduskunnassa?

Lähetykset

 • to 25.4.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Me kaikki kiihotumme jostain. Se mistä sytymme on täysin henkilökohtaista eikä sitä voi kukaan muu sanella. Fantasioilla ja seksuaalisilla mieltymyksillä ei ole rajoja.

  Joskus omat fantasiat voivat aiheuttaa häpeää tai ahdistusta. Mahadura & Özberkanissa sukelletaan seksuaalisten fantasioiden maailmaan.

  Miten löytää omat seksuaaliset fantasiat? Uskaltaako kumppanille kertoa fetisseistä? Mistä on ok kiihottua? Vieraana somepersoonaksi Sita Salminen ja Herkkä mies -blogin kirjoittaja Samuel Jyrinki. Äänessä myös Sexpon puheenjohtaja, seksuaaliterapeutti Tiia Forsström.

 • Joker-elokuva on Todd Phillipsin ohjaus ja tulkinta Batmanin arkkivihollisesta Jokerista. Elokuva ei ole pelkkä antisankarin splättertarina, vaan teoksessa syvennytään mielenterveyshäiriöistä kärsivän ja yhteiskunnan syrjimän miehen tarinaan. Elokuva on kauhistuttanut ja myös aiheuttanut keskustelua syrjäytymisestä ja mielenterveysongelmista.

  Miksi kuvaus syrjäytyneestä ja mielenhäiriöistä kärsivästä miehestä kauhistuttaa?

  Mahadura & Özberkanissa syvennytään pohtimaan poikien ja nuorten miesten hyvinvointia. Miten yhteiskunta voi auttaa syrjäytyviä miehiä? Miten poikien ja miesten mielenterveyshäiriöihin suhtaudutaan?

  Vieraanan lääkäri Jonne Juntura ja kansalaisaktivisti Arto Sivonen.

 • Maailmalla leviää trendi-ilmiö alkoholittomasta elämästä. Ilmiö näkyy myös Suomessa ja se kiinnostaa Mahadura & Özberkania.
  Tilastot kertovat, että nuoret käyttävät entistä vähemmän alkoholia niin meillä Suomessa kuin maailmalla. Nuorten keskuudessa puhutaan sober curious -ilmiöstä. Tällä tarkoitetaan sitä, että nuoret luopuvat alkoholinkäytöstä ja esittelevät raitista elämäänsä sosiaalisessa mediassa.

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan, miten alkoholinkäytön vähentäminen onnistuu Suomessa, jossa vallitsee erittäin vahva alkoholikulttuuri ja alkoholia tarjoillaan lähes kaikkialla. Entä voiko alkoholin käytön jättää pois ilman suurempaa syytä ja miten siihen suhtaudutaan?

  Studiossa vieraana toimittaja ja radiojuontaja Laura Haimila sekä sosiaalisen median asiantuntija ja tubettaja Mikko Toiviainen eli Kalenterikarju.

 • Uskottomuutta tuomitaan jyrkemmin kuin koskaan mutta uskottomuus ei siltikään ole hävinnyt. Miehistä 39 prosenttia ja naisista 30 prosenttia on pettänyt kumppaniaan.

  Miten perhetausta voi vaikuttaa pettämiseen? Minkälaisia traumoja pettäminen voi jättää, pitääkö pettämisestä aina kertoa entä missä menee pettämisen raja?

  Studiossa vieraana näyttelijä Chike Ohanwe ja yksi Ubuntu Film clubin vetäjistä Alice Mutoni

 • " Synnytystalkoot?! "
  " Kuka teitä hoitaa ja kuka maksaa teidän eläkkeet?! "
  Siinä on kuumimmat puheenaiheet tällä hetkellä ja niistä keskustellaan myös Mahadura&Özberkanissa.

  Mitä tarkoitetaan hedelmällisyysahdistuksella? Minkälaisia paineita kokee ihminen, joka ei välttämättä halua lapsia entä ihminen, joka haluaa lapsia? Lähetyksessä pohditaan myös lasten vaikutusta, minä kuvaan, uraan, parisuhteeseen ja ystävyyteensuhteeseen.

  Studiossa vieraana yrittäjä ja somepersoona Linda Juhola sekä Tyyliä metsästämässä-bloggaaja Veera Korhonen

 • Minkälainen suhde sinulla on rahaan? Oletko varautunut pahan päivän varalle ja piilottanut muutaman setelin patjan alle tai kenties sijoittanut? Vai meneekö raha joka kuukauden lopussa nollille, koska parempi elää hetkessä ja käyttää rahaa, nyt ja tässä, kun vielä ollaan elossa?

  Mahadura&Özberkanissa selvitetään, minkälaisia vaikutuksia rahalla on identiteettiin ja ihmissuhteisiin. Miten käyttää rahaa fiksusti?

  Özberkanilla on kultakätkö, Mahadura taas ei halua kiintyä rahaan, koska buddhalaisuus, mutta silti raha ahdistaa. Raha vaikuttaa kaikkeen. Siltä emme voi välttyä. Se vaikuttaa parisuhteeseen, perheeseen, ystävyyssuhteisiin, tulevaisuudensuunnitelmiin ja melkein jokaiseen arkiseen päätökseen.

  Mahadura&Özberkanissa puhutaan rahasta. Avoimesti ja rehellisesti. Studiossa vieraana Kaikki rahasta - kirjan kirjoittaja Julia Thurén ja bloggaaja Natalia Salmela.

 • "Jokaisessa yhteiskunnassa on ryhmiä, joilla on enemmän poliittista, yhteiskunnallista tai taloudellista valtaa kuin toisilla. Tällaiseen ryhmään syntyminen tuo mukanaan etuja."

  Mahadura&Özberkanissa keskustellaan valkoisuudesta, rakenteista sekä normeista. Mistä me puhumme kun puhumme valkoisuudesta entä mitä tarkoitetaan valkoisella etuoikeudella?

  Miksi on ongelmallista sanoa, ettei näe ihonväriä, entä miksi ihonväristä pitää puhua?

  Studiossa vieraana Fem-R puheenjohtaja Aurora Lemma sekä koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors

 • Muistatko sen tunteen, kun söit jäätelöä sydän särkyneenä sohvalla ja kuuntelit kerta toisensa perään Adelen Someone Like You -biisiä?

  Mahadura & Özberkanissa sukelletaan syvälle erojen syövereihin. Studiossa pohditaan, mikä on paras tapa erota tai jättää toinen ihminen. Lähetyksessä analysoidaan myös erotapoja ghostaamisesta tekstarilla jättämiseen. Miten ero vaikuttaa identiteettiin? Miten selvitä erosta? Saako exän perheen kanssa hengailla ja kuinka nopeasti kannattaa hypätä uuteen suhteeseen? Tätä kaikkea puidaan studiossa yhdessä kirjailija ja toimittaja Koko Hubaran sekä bloggaaja Jenni Rotosen eli Pupulandian kanssa.

  Tämä jakso on omistettu kaikille niille, joiden sydän on särkynyt kerran, jos toisenkin.

 • Aika monella sellainen on jalkojen välissä, mutta aika vähän siitä silti moni tietää. Tunnetko sinä oman pillusi? Millä nimellä kutsut sitä? Puhutko pillusta koskaan kavereiden kanssa? Mitä olet oppinut pillustasi ja mistä tämän tiedon olet saanut?

  Mahadura & Özberkanissa puhutaan pimperoista, pimpsoista ja pilluista. Jaksossa puretaan myyttejä ja uskomuksia liittyen pilluun, puhutaan pillun mediarepresentaatiosta ja poliittisesta ja yhteiskunnallisesta tilasta sekä pohditaan, mitä pillulle tapahtuu esimerkiksi synnytyksen ja iän myötä.

  Susanin ja Yagmurin vieraana seksuaalineuvoja Amu Urhonen ja HS Hyvinvoinnin kolumnisti Pinja Päivänen.

 • Maailman suurimmat hiilinielut ovat tulessa Etelä-Amerikassa ja Keski-Afrikassa. Metsien suojelu on yksi tämän hetken suurimmista ilmastokysymyksistä.

  Mahadura & Özberkanissa selvitetään, mistä metsäpaloissa on kyse ja minkälaisia vaikutuksia niillä on maapallollemme. Mikä on päättäjien tehtävä metsien suojelussa ja mitä tavallinen kansalainen voi tehdä? Studiossa otetaan myös selvää, millä tavalla metsäpalot polkevat alkuperäiskansojen oikeuksia.

  Vieraana kansanedustaja Mai Kivelä, Greenpeace Nordicin maajohtaja Sini Harkki sekä saamelaisaktivisti Petra Laiti.

 • Nyt se vihdoin tapahtui. Özberkan pääsi vihdoin vihille rakastamansa kumppanin kanssa yhdeksän vuoden odottelun jälkeen.

  Özberkanin päälle sateli seteleitä ja Mahadura hikoili etsiessään kultaa työparilleen. Tässä jaksossa kuullaan kaikki Özberkanin häistä ja perinteisistä Turkki-Kurdi rituaaleista, joita juhlissa nähtiin. Minkälaiset ovat häät, joiden eteen on pitänyt taistella vuosikausia, jotta ne edes toteutuisivat?

  Syksyn ensimmäisessä Mahadura & Özberkanissa puhutaan rakkaudesta ja yritetään selvittää mistä tuossa kummassa voimassa on kyse.

  Vieraana studiossa kulttuurituottaja, transaktivisti ja podcastaaja Mira Eskelinen sekä valmistuva seksuaalikasvattaja ja seksibloggaaja Kaisa Merelä.

 • "Jääprinsessat, misuehdokkaat, noidat", näin on politiikoista puhuttu sekä kirjoitettu. Mahadura&Özberkan tarttuvat aiheeseen ja puhuvat seksismistä politiikassa.

  Kevään viimeisessä Mahadura&Özberkanissa pohditaan sitä, mitä tarkoitetaan seksismillä politiikassa? Millä tavalla seksismi, sukupuoleen liittyvät stereotypiat ja epätasa-arvo näkyvät politiikassa? Entä miten seksismi ja epätasa-arvoinen keskustelukulttuuri voidaan kitkeä?

  Mahadura&Özberkanin lisäksi äänessä ovat politiikkaradion toimittaja Linda Pelkonen, politiikan tutkija Johanna Kantola sekä kansanedustaja Iiris Suomela.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä