Radio Suomen Päivä

Hiihtokeskusten talvi. RSO:n uusi ylikapellimestari.

 • 0 s
 • 10 pv

Miten meni hiihtokeskusten talvi? Rukalla lasketellaan vielä äitienpäivään saakka. Haastattelussa
Miten on mennyt laskettelukeskuksissa? Tänä vuonna pääsiäinen oli poikkeuksellisen myöhään ja harva etelän ihminen suuntaa enää huhtikuun lopussa pohjoiseen, joten siellä hiihtokeskusten tulos hieman heikkeni, mutta kaikkiaan luvassa on pientä nousua sekä kävijämäärissä että tuloksissa, kertoo Suomen hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Parhaiten on mennyt Rukalla. Siellä rinteessä ovat laskettelija Pete Pohjola Lahdesta sekä Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen sekä toimittaja Ensio Karjalainen.

RSO:n uusi ylikapellimestari englantilainen Nicholas Collon. Hän työskentelee nyt perustamansa Aurora-orkesterin ylikapellimestari Lontoossa, Residentie -
orkesterin ylikapellimestari Haagissa sekä Gürzenich -orkesterin päävierailijana Kölnissä. Collon aloittaa RSO:n johdossa syksyllä 2021, kun nykyisen ylikapellimestarin, Hannu Linnun, kausi päättyy. Tiedotustilaisuudessa vieraili toimittajamme Katariina Lahtonen. Radion sinfoniaorkesterin valtuuskunnan puheenjohtaja Marja Puusaari haastattelussa.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • to 2.5.2019 12.13 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Naisten innovaatiopalkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Tapaamme 110 000 euron palkinnon saajan.

  Tapaamme myös Turun Runosmäen vanhimman skeittarin, 46-vuotiaan Tero Mäkelän, joka skeittaa yhä lähes joka päivä.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Luokkaretkien kuumin sesonki. Vierailemme tiedekeskus Heurekassa ja Korkeasaaressa. Millaisia elämyksiä niissä tarjotaan ja kuinka tärkeä yhteinen retki lukuvuoden päätteeksi on? Haastattelussa Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski, opettaja Arttu Koskinen Kirkonkylän koulusta Lahdesta sekä koululaisia.

  Atte Uusinoka ja Hanna Juuti kyselevät.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

 • Alabaman aborttilaki ja naisten seksuaalioikeuksien vastustus. Arizonassa asuva toimittaja Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss kertoi Heidi Laaksosen haastattelussa, että Alabaman aborttilaki on tiukkuudessaan järkyttänyt. Osavaltiossa on paljon huonotuloisia, siirtolaistaustaisia yksinhuoltajaäitejä, joiden asemaa tiukennukset saattavat heikentää entisestään.

  Lisäksi Väestöliiton asiantuntija Kamomilla Ilmonen kertoo laajemmin naisten seksuaalioikeuksiin kohdistuvista hyökkäyksistä. Kuka hyötyy siitä, että naisten oikeuksia kavennetaan?

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

 • Millaista on poliittinen väkivalta nyky-Suomessa? Miten paljon vihapuhe ja uhkailut nakertavat demokratiaa ja aiheuttavat pelkoa?
  Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko on tutkinut asiaa. Hänen kirjansa "Vihalla ja voimalla" julkaistiin vasta.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

 • Hallitusneuvotteluissa keskustellaan muun muassa siitä, pitääkö valtion omaisuutta myydä, jotta kaavaillut massiiviset väylähankkeet saadaan toteutettua. Rahoituksen professori Seppo Puttonen arvioi asiaa.

  Informaatiovaikuttaminen on osa sosiaalisen median todellisuutta myös Suomessa. Yle on lanseerannut trollitehdaspelin, jonka avulla voi tutustua siihen, miten somessa lietsotaan vihaa ja ja manipuloidaan tunteita ja mielipiteitä. Jarno Koponen Yle News Labista kertoo lisää.

  Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

 • Entistä paremmaksi sauvakävelijäksi. Sauvakävely on parikymmenvuotias suosikkilaji, mutta moni voisi harrastaa sitä vielä tehokkaammin. Sauvakävelyn opettaja Saara Viren neuvoo. Toimittaja Sirkku Savusalo.

  Sähköpyörän selkään. Sähköpyörillä on kysyntää vaikka sähköpyörä on tyyris hankkia. Se ei kuitenkaan ole niin kallis tavalliseen pyörään verrattuna kuin moni luulee. Helsingin keskustassa markkinoidaan sähköpyöriä suuressa koeajotapahtumassa koko päivän. Haastattelussa sähköpyöräilykokemuksistaan kertoo Seppo Forsgren. Haastattelussa myös pyöräyhtiö Helkaman myyntipäällikkö Harri Halme. Toimittaja Jari Mäkäräinen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Eurovaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Äänestäminen on kiinnostanut, niin että puoliltapäivin ylitettiin edellisten vuonna 2014 pidettyjen eurovaalien ennakkoäänestysprosentti. Haastattelussa äänestäjät Hanne Kokko ja Kari Alitalo sekä neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä. Eurovaalien ennakkoäänestyspaikalla Helsingin keskustakirjasto Oodissa on toimittaja Hanna Juuti. 

  Suomen pääkaupunki keskelle maata. Kansalaisaloite esittää Jyväskylää Suomen pääkaupungiksi. Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston mukaan idea on hyvä, vaikka se ei Keski-Suomesta tullutkaan. Toimittaja Jussi Lindroos.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

  Pääkaupunki keskelle maata. Kansalaisaloite esittää Jyväskylää Suomen pääkaupungiksi. Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston mukaan idea on hyvä, vaikka se ei Keski-Suomesta tullutkaan. Toimittaja Jussi Lindroos.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Itävallan kohun vaikutukset. Itävallan varaliittokanslerin eroon johtanut videokohu kuohuttaa Itävalta Itävalta puhuu uusiin vaaleihin vieneestä videosta. Millaista keskustelua Itävallassa nyt käydään kohuvideosta? Mitä videon julkaisijoista ja heidän motiiveistaan tiedetään? Wienistä raportoi Keski-Euroopan kirjeenvaihtaja Dan Ekholm. 

  Itävallan kohun vaikutukset. Videossa varaliittokansleri näytti olevan suostuvainen lehmänkauppoihin venäläisten kanssa. Populistipuolueilla ympäri Eurooppaa on läheisiä kytköksiä Venäjän hallintoon. Miksi? Entä miten kohu vaikuttaa Itävaltaan ja muiden populistipuolueiden vaalimenestyksiin eurovaaleissa? Haastattelussa Turun yliopiston yliopistolehtori Johanna Rainio-Niemi ja Helsingin yliopiston akatemiatutkija Oula Silvennoinen. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Eurovaalit: Puheenjohtajatentin satoa. Neljän suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat olivat illalla Ylen tv-tentissä puhumassa EU-politiikasta. Mistä puhuttiin? Kuinka puheenjohtajat Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) pärjäsivät? Tenttiä, sen painotuksia ja puheenjohtajien puheita arvioi toimittaja Hannele Muilu.

  Turun funikulaari liikkeellä. Turussa esitellään Kakolanmäen rinteelle rakennettua rinnejunaa eli funikulaaria. Funikulaarin kyydissä on Turussa Ari Welling.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Niki Lauda on kuollut. Lauda oli Formula yksi -maailmanmestari ja autourheilun suuri nimi. Laudaa muistelee ja hänen merkityksestään lajille kertoo formuladelostajana tunnettu Matti Kyllönen.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Maailman mehiläispäivä muistuttaa pölyttäjien tärkeydestä. Pölyttäjäkato huolestuttaa maailmanlaajuisesti. Suomikin valmistelee parhaillaan pölyttäjästrategiaa ja Korkeasaareen kaavaillaan pölyttäjäpuistoa. Mehiläistarhuri Markku Pöyhönen kertoo enemmän ihmisille elintärkeistä pölyttäjistä. Hänellä on parinkymmenen vuoden kokemus mehiläisten kasvattamisesta ja hunajan tuotannosta. Koska työ on Korkeasaaressa eläintehoitajana, Hanna Juuti lähti tapaamaan mehiläistarhuria sinne.

  Lisäksi kuulemme mehiläisten perimästä. Käynnissä on laaja dna-tutkimus. Tarkoituksena on kartoittaa pölyttäjien dna - mehiläisten parempi terveys on tavoitteena. Viime vuosina on huolettanut mehiläisten ja muiden pölytystä hoitavien hyönteisten joukkokato. Keski-Suomen mehiläishoitajien puheenjohtaja Anssi Hiekkala kertoo tutkimuksesta. Timo Hytönen haastattelee,

  Studiossa Matti Ylönen.

 • Kuorma-auto Vanja on vuosimallia 1960. Millaista tällaisen museopelin entisöinti on? Pekka Lapatto kertoo. Hänet tapasi Kuljetus- ja logistiikkamessuilla Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Matti Ylönen.

Klipit

 • Luokkaretkisesonki on kuumimmillaan. Huvipuistot ovat vakiopaikkoja luokkaretkiläisille, mutta iso osa koululaisista matkaa myös tiedepuistoihin, kuten tiedekeskus Heurekaan.

  Heureka on viime vuosina nostanut kävijämääriään, ja vuodelle 2019 asetettu tavoite, 300 000 kävijää, on ylittymässä kevyesti. Näin kertoo Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski. Onko kävijämäärien nousuun syynä koripalloa pelaavat rotat vai jättimäiset dinosaurukset? Entä minkälaisia ajatuksia luokkaretki on herättänyt Lahden Kirkonkylän koulun oppilaassa Polinassa ja koulun opettajassa, Arttu Koskisessa?

  Kuva: Atte Uusinoka / Yle

 • Jyväskylää ehdotetaan Suomen pääkaupungiksi Kansalaisaloite-sivustolla.
  Kuukauden päivät julki ollut aloite on kerännyt vasta alle 400 kannattajaa. Jotta se etenisi eduskunnan käsiteltäväksi sen pitäisi saada 50 000 kannatusilmoitusta.
  Toimittaja Jussi Lindroos haastatteli Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivistoa, joka on tutustunut aloitteeseen.

 • Vauvaperheet saavat jatkossa neuvolatarkastuksessa kirjakassin, jolla kannustetaan perheitä lukemaan ääneen heti lapsen ensi kuukausista alkaen.

  Kirjakassit lähtevät ensi viikolla jaettaviksi neuvoloiden toimipisteisiin. Haastattelussa Lukukeskuksen hankepäällikkö Emmi Jäkkö. Toimittaja on Katariina Lahtonen.

 • Suomessa on noin 1,6 miljoonaa äitiä ja heitä juhlitaan äitienpäivänä. Viime vuonna ensimmäisen lapsensa synnytti hieman vajaa 19 400 naista. Tapasimme yhden heistä, tuoreen äidin, 26-vuotiaan Varpu Somersalon. Hän sai tyttärensä, Hilman, 25-vuotiaana viime joulukuussa.

  Somersalo kuvailee, että hänellä on äitinä rento ote. Hän on löytänyt vertaistukea seurakunnan Eka vauva -kerhosta. Mutta mitä kaikkea uusi perheenjäsen on laittanut arkielämässä uusiksi? Toimittajana Kaija Kellman.

 • Rohingyat ovat maailman vainotuimpia vähemmistöjä. Heidän tilanteensa nousi esille vuoden 2017 elokuussa, jolloin yli 500 000 rohingyaa pakeni Myanmarin asevoimien vainoa Bangladeshin puolelle.

  Muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällikkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru olivat viime viikon maailman suurimmalla pakolaisleirillä Bangladeshin Cox's Bazarissa. Leirillä asuu vaikeissa oloissa valtava määrä ihmisiä.

  "Lähes miljoona rohingyaa asuu muovipressuista ja bambusta viritetyissä hökkeläissään, jotka eivät missään tapauksessa ole myrskynkestäviä. Heillä on täällä pakopaikka, mutta he eivät ole turvassa". Näin kirjoitti muusikko Anssi Kela Facebookissa matkapäiväkirjassaan.

  Kelan ja Harun vierailun aikana alueella oli jopa +42 astetta varjossa. Tulipalon riski on alueella läsnä joka hetki, kun ruokaa tehdään kaasukeittimillä ja alueella asutaan hyvin tiheästi.

  Kelan mukaan heidän vierailun aikana alueella tapahtui tulipalo, jonka takia 30 taloa paloi maan tasalle ja 17 taloa vahingoittui. Hänen mukaansa asukkaat yrittivät sammuttaa paloa heittämällä vettä liekkeihin pienillä astioilla.

  Minkälainen mieliala alueella on ja miten Unicef jatkaa työtään alueella? Kokemuksistaan Cox's Bazarin pakolaisleiristä kertovat muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällkkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru. Aki Laine ja Matti Ylönen haastattelevat.

  Kuva: Unicef/ Jari Kivelä

 • Kevätporriäinen on vuosittain ilmestyvä lehti, johon kerätään Helsingin alakoulujen oppilaiden tekstejä, mietteitä, ihmettelyjä ja vitsejä omasta elinpiiristä. Lehti on ilmestynyt jo 70 vuotta, ja se on nähnyt maailman muuttumisen ja muuttunut siinä itsekin.

  Kati Lahtisen ja Matti Ylösen studiovieraana on lähes 30 vuotta Kevätpörriäisen päätoimittajana työskennellyt Liisa Vasamies.

 • Millaisiin päästövähennyksiin olemme sitoutuneet ja millaisilla sopimuksilla?
  Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuluttajien päästöt ovat kasvaneet vuosina 2000-2016. Lisäksi Suomella on useita sitoumuksia ja lakeja, jotka velvoittavat Suomea lähes puolittamaan päästöt vuoteen 2030 mennessä.
  Haastateltavana Radio Suomen Päivä -ohjelmassa on ympäristöneuvos Magnus Cederlöf ympäristöministeriöstä. Toimittajat ovat Matti Ylönen ja Kati Lahtinen.

 • Psykologi ja organisaatioviestinnän työelämäprofessori, entinen vihreiden poliitikko Pekka Sauri näkee vaalituloksessa merkkejä äänestäjien ajautumisesta omiin kupliinsa. Suomalaisia jakavia kysymyksiä ovat mm. ilmastonmuutoksen torjunta ja maahanmuuttokysymykset, arvioi Sauri. Heidi Laaksonen haastattelee. Kuva: Katriina Laine/Yle

 • Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri Matti Torvinen arvioi, että puolueen putoaminen pois eduskunnasta johtui epäsuositusta hallituksesta. Sunnuntain eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhtään paikkaa eduskuntaan.
  - Meistä tuli Sipilän ja Orpon kyytipoikia, toteaa Torvinen Radio Suomen Päivä –ohjelman haastattelussa.

  Juontajina ovat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • EU-johtajat ja Britannian pääministeri Theresa May ovat sopineet, että Britannian EU-eroa lykätään lokakuun loppuun asti. Britannia voi kuitenkin erota EU:sta jo ennen sitä. Skotlannissa EU-eroa on vastutettu jo vuoden 2016 kansanäänestyksestä lähtien.
  Nyt skotit haluavat päätöksen brexit-sotkuun.

  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa Skotlannissa asuva suomalainen Paula Murray kertoo, millaisia ajatuksia brexit tällä hetkellä herättää. Toimittaja on Raisa Pöllänen.

 • Väestöliitto on päivittänyt yli kymmenen vuotta vanhan lausuntonsa, joka antaa oikeudenkäyntejä varten tietoa alaikäisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vaikutuksista. Asiantuntijalausunto sisältää nyt ensimmäistä kertaa tietoa alaikäisen uhrin erilaisista reagointitavoista, kuten lamaantumisesta tai alistumisesta. Aihetta käsiteltiin keskiviikkona Radio Suomen Päivä -lähetyksessä.

  Haastateltavat ovat Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras, erikoissyyttäjä Leena Salovartio ja rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta. Toimittaja on Atte Uusinoka.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä