Radio Suomen Päivä

Japanin keisari vaihtuu, Miten vapusta tuli vappu?

 • 27 min
 • 9 pv

Japanin keisari vaihtuu. Keisari Akihito luopuu ja keisarin tehtävät saa kruununprinssi Naruhito. Keisarivaihdoksen merkityksestä Japanille kertoo Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Vapun historia. Kevättä on juhlittu ammoisista ajoista, mutta vappua vasta vähän toistasataa vuotta. Useimmissa maissa ja kielissä se on nimeltään vain toukokuun ensimmäinen, mutta Suomessa se on ollut alusta saakka eli 1800-luvun lopulta saakka ytimekkäästi vappu. Mutta ensimmäinen työväen vappu ei ollut hilpeä, kertoo noin 30 vuoden takaa Työväenarkiston johtaja, Esa Lahtinen.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ti 30.4.2019 10.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Entistä paremmaksi sauvakävelijäksi. Sauvakävely on parikymmenvuotias suosikkilaji, mutta moni voisi harrastaa sitä vielä tehokkaammin. Sauvakävelyn opettaja Saara Viren neuvoo. Toimittaja Sirkku Savusalo.

  Sähköpyörän selkään. Sähköpyörillä on kysyntää vaikka sähköpyörä on tyyris hankkia. Se ei kuitenkaan ole niin kallis tavalliseen pyörään verrattuna kuin moni luulee. Helsingin keskustassa markkinoidaan sähköpyöriä suuressa koeajotapahtumassa koko päivän. Haastattelussa sähköpyöräilykokemuksistaan kertoo Seppo Forsgren. Haastattelussa myös pyöräyhtiö Helkaman myyntipäällikkö Harri Halme. Toimittaja Jari Mäkäräinen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Eurovaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Äänestäminen on kiinnostanut, niin että puoliltapäivin ylitettiin edellisten vuonna 2014 pidettyjen eurovaalien ennakkoäänestysprosentti. Haastattelussa äänestäjät Hanne Kokko ja Kari Alitalo sekä neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä. Eurovaalien ennakkoäänestyspaikalla Helsingin keskustakirjasto Oodissa on toimittaja Hanna Juuti. 

  Suomen pääkaupunki keskelle maata. Kansalaisaloite esittää Jyväskylää Suomen pääkaupungiksi. Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston mukaan idea on hyvä, vaikka se ei Keski-Suomesta tullutkaan. Toimittaja Jussi Lindroos.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

  Pääkaupunki keskelle maata. Kansalaisaloite esittää Jyväskylää Suomen pääkaupungiksi. Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston mukaan idea on hyvä, vaikka se ei Keski-Suomesta tullutkaan. Toimittaja Jussi Lindroos.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Itävallan kohun vaikutukset. Itävallan varaliittokanslerin eroon johtanut videokohu kuohuttaa Itävalta Itävalta puhuu uusiin vaaleihin vieneestä videosta. Millaista keskustelua Itävallassa nyt käydään kohuvideosta? Mitä videon julkaisijoista ja heidän motiiveistaan tiedetään? Wienistä raportoi Keski-Euroopan kirjeenvaihtaja Dan Ekholm. 

  Itävallan kohun vaikutukset. Videossa varaliittokansleri näytti olevan suostuvainen lehmänkauppoihin venäläisten kanssa. Populistipuolueilla ympäri Eurooppaa on läheisiä kytköksiä Venäjän hallintoon. Miksi? Entä miten kohu vaikuttaa Itävaltaan ja muiden populistipuolueiden vaalimenestyksiin eurovaaleissa? Haastattelussa Turun yliopiston yliopistolehtori Johanna Rainio-Niemi ja Helsingin yliopiston akatemiatutkija Oula Silvennoinen. Toimittaja Pirjo Auvinen.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Eurovaalit: Puheenjohtajatentin satoa. Neljän suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat olivat illalla Ylen tv-tentissä puhumassa EU-politiikasta. Mistä puhuttiin? Kuinka puheenjohtajat Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) pärjäsivät? Tenttiä, sen painotuksia ja puheenjohtajien puheita arvioi toimittaja Hannele Muilu.

  Turun funikulaari liikkeellä. Turussa esitellään Kakolanmäen rinteelle rakennettua rinnejunaa eli funikulaaria. Funikulaarin kyydissä on Turussa Ari Welling.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Niki Lauda on kuollut. Lauda oli Formula yksi -maailmanmestari ja autourheilun suuri nimi. Laudaa muistelee ja hänen merkityksestään lajille kertoo formuladelostajana tunnettu Matti Kyllönen.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Maailman mehiläispäivä muistuttaa pölyttäjien tärkeydestä. Pölyttäjäkato huolestuttaa maailmanlaajuisesti. Suomikin valmistelee parhaillaan pölyttäjästrategiaa ja Korkeasaareen kaavaillaan pölyttäjäpuistoa. Mehiläistarhuri Markku Pöyhönen kertoo enemmän ihmisille elintärkeistä pölyttäjistä. Hänellä on parinkymmenen vuoden kokemus mehiläisten kasvattamisesta ja hunajan tuotannosta. Koska työ on Korkeasaaressa eläintehoitajana, Hanna Juuti lähti tapaamaan mehiläistarhuria sinne.

  Lisäksi kuulemme mehiläisten perimästä. Käynnissä on laaja dna-tutkimus. Tarkoituksena on kartoittaa pölyttäjien dna - mehiläisten parempi terveys on tavoitteena. Viime vuosina on huolettanut mehiläisten ja muiden pölytystä hoitavien hyönteisten joukkokato. Keski-Suomen mehiläishoitajien puheenjohtaja Anssi Hiekkala kertoo tutkimuksesta. Timo Hytönen haastattelee,

  Studiossa Matti Ylönen.

 • Kuorma-auto Vanja on vuosimallia 1960. Millaista tällaisen museopelin entisöinti on? Pekka Lapatto kertoo. Hänet tapasi Kuljetus- ja logistiikkamessuilla Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Matti Ylönen.

 • Kesä lähestyy ja moni suuntaa matkalle jonnekin päin Suomea. Matkaohjelma Egenlandin Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldèn antavat vinkkejä kohteista, joista harva tietää.

  Matkusta mummolaan. Lapset ja lapsenlapset saattavat matkustaa monta kertaa vuodessa ulkomaille, mutta omia vanhempia ei välttämättä ehditä moikkaamaan. Olisiko nyt aika? Kuhmoislainen Mirja Uosukainen oli Jari Mäkäräisen haastattelussa.

  Studiossa Heidi Laaksonen ja Matti Ylönen.

 • Jo kolmekymppisestä voi tunnistaa työkyvyttömyyden riskit. FM Sanna Kärkkäinen väitteli aiheesta vasta Itä-Suomen yliopistossa. Mira Stenström haastattelee.

  Studiossa Matti Ylönen.

 • Google keskeyttää Android-käyttöjärjestelmän päivityksiä kiinalaisiin Huawein puhelimiin. Mistä on kysymys ja mitä Googelen päätöksen taustalla on ja millaisia vaikutuksilla voi olla suomalaisiinkin käyttäjiin? Tietokirjailija ja IT-asiantuntija Petteri Järvinen kertoo.

  Miten hallitusneuvottelut etenevät tällä viikolla? Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen ennakoi tätä Mira Stenströmin haastattelussa.

  Studiossa Matti Ylönen.

 • Suomen ja Japanin satavuotiset diplomatiasuhteet. Viikonloppuna suhteita juhlitaan muun muassa suomalais-japanilaisin voimin kantamalla mikoshi-pyhäkköä yhteisvoimin läpi Helsingin keskustan. Haastattelussa Suomessa pitkään asunut yrittäjä Norio Tomida ja ylijohtaja Elina Anttila Kansallismuseosta. Toimittaja Marko Tammi.

  Koko Suomen Saunapäivä jälleen kesällä. Yle kampanjoi suomalaisten saunojen, saunomisen ja saunakulttuurin puolesta. Heinäkuun Saunapäivän tavoitteena on saada yhden päivän aikana kaikki mahdolliset saunat Suomessa auki ja suomalaiset yhdessä saunomaan. Saunapäivän tuottaja Tiina Klemettilä kertoo lisää.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Mehujää aikuiseen makuun. Nauvolainen ravintolayrittäjäpariskunta on kehitellyt kesän kuumuuteen vaikkapa marjasoseesta tehdyn jäädykkeen, joka nautitaan alkoholilla tai ilman. Tuotteesta keroo ravintoloitsija Henri Talvitie. Toimittaja Kalle Talonen.

  Lapin kunniatohtoreita. Lapin yliopisto vihkii kunniatohtoreiksi muun muassa Monacon ruhtinas Albert II:n ja taiteilija Rosa Liksomin. Toimittaja Jarmo Siivikko.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Jyväskylää ehdotetaan Suomen pääkaupungiksi Kansalaisaloite-sivustolla.
  Kuukauden päivät julki ollut aloite on kerännyt vasta alle 400 kannattajaa. Jotta se etenisi eduskunnan käsiteltäväksi sen pitäisi saada 50 000 kannatusilmoitusta.
  Toimittaja Jussi Lindroos haastatteli Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivistoa, joka on tutustunut aloitteeseen.

 • Vauvaperheet saavat jatkossa neuvolatarkastuksessa kirjakassin, jolla kannustetaan perheitä lukemaan ääneen heti lapsen ensi kuukausista alkaen.

  Kirjakassit lähtevät ensi viikolla jaettaviksi neuvoloiden toimipisteisiin. Haastattelussa Lukukeskuksen hankepäällikkö Emmi Jäkkö. Toimittaja on Katariina Lahtonen.

 • Suomessa on noin 1,6 miljoonaa äitiä ja heitä juhlitaan äitienpäivänä. Viime vuonna ensimmäisen lapsensa synnytti hieman vajaa 19 400 naista. Tapasimme yhden heistä, tuoreen äidin, 26-vuotiaan Varpu Somersalon. Hän sai tyttärensä, Hilman, 25-vuotiaana viime joulukuussa.

  Somersalo kuvailee, että hänellä on äitinä rento ote. Hän on löytänyt vertaistukea seurakunnan Eka vauva -kerhosta. Mutta mitä kaikkea uusi perheenjäsen on laittanut arkielämässä uusiksi? Toimittajana Kaija Kellman.

 • Rohingyat ovat maailman vainotuimpia vähemmistöjä. Heidän tilanteensa nousi esille vuoden 2017 elokuussa, jolloin yli 500 000 rohingyaa pakeni Myanmarin asevoimien vainoa Bangladeshin puolelle.

  Muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällikkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru olivat viime viikon maailman suurimmalla pakolaisleirillä Bangladeshin Cox's Bazarissa. Leirillä asuu vaikeissa oloissa valtava määrä ihmisiä.

  "Lähes miljoona rohingyaa asuu muovipressuista ja bambusta viritetyissä hökkeläissään, jotka eivät missään tapauksessa ole myrskynkestäviä. Heillä on täällä pakopaikka, mutta he eivät ole turvassa". Näin kirjoitti muusikko Anssi Kela Facebookissa matkapäiväkirjassaan.

  Kelan ja Harun vierailun aikana alueella oli jopa +42 astetta varjossa. Tulipalon riski on alueella läsnä joka hetki, kun ruokaa tehdään kaasukeittimillä ja alueella asutaan hyvin tiheästi.

  Kelan mukaan heidän vierailun aikana alueella tapahtui tulipalo, jonka takia 30 taloa paloi maan tasalle ja 17 taloa vahingoittui. Hänen mukaansa asukkaat yrittivät sammuttaa paloa heittämällä vettä liekkeihin pienillä astioilla.

  Minkälainen mieliala alueella on ja miten Unicef jatkaa työtään alueella? Kokemuksistaan Cox's Bazarin pakolaisleiristä kertovat muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällkkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru. Aki Laine ja Matti Ylönen haastattelevat.

  Kuva: Unicef/ Jari Kivelä

 • Kevätporriäinen on vuosittain ilmestyvä lehti, johon kerätään Helsingin alakoulujen oppilaiden tekstejä, mietteitä, ihmettelyjä ja vitsejä omasta elinpiiristä. Lehti on ilmestynyt jo 70 vuotta, ja se on nähnyt maailman muuttumisen ja muuttunut siinä itsekin.

  Kati Lahtisen ja Matti Ylösen studiovieraana on lähes 30 vuotta Kevätpörriäisen päätoimittajana työskennellyt Liisa Vasamies.

 • Millaisiin päästövähennyksiin olemme sitoutuneet ja millaisilla sopimuksilla?
  Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuluttajien päästöt ovat kasvaneet vuosina 2000-2016. Lisäksi Suomella on useita sitoumuksia ja lakeja, jotka velvoittavat Suomea lähes puolittamaan päästöt vuoteen 2030 mennessä.
  Haastateltavana Radio Suomen Päivä -ohjelmassa on ympäristöneuvos Magnus Cederlöf ympäristöministeriöstä. Toimittajat ovat Matti Ylönen ja Kati Lahtinen.

 • Psykologi ja organisaatioviestinnän työelämäprofessori, entinen vihreiden poliitikko Pekka Sauri näkee vaalituloksessa merkkejä äänestäjien ajautumisesta omiin kupliinsa. Suomalaisia jakavia kysymyksiä ovat mm. ilmastonmuutoksen torjunta ja maahanmuuttokysymykset, arvioi Sauri. Heidi Laaksonen haastattelee. Kuva: Katriina Laine/Yle

 • Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri Matti Torvinen arvioi, että puolueen putoaminen pois eduskunnasta johtui epäsuositusta hallituksesta. Sunnuntain eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhtään paikkaa eduskuntaan.
  - Meistä tuli Sipilän ja Orpon kyytipoikia, toteaa Torvinen Radio Suomen Päivä –ohjelman haastattelussa.

  Juontajina ovat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • EU-johtajat ja Britannian pääministeri Theresa May ovat sopineet, että Britannian EU-eroa lykätään lokakuun loppuun asti. Britannia voi kuitenkin erota EU:sta jo ennen sitä. Skotlannissa EU-eroa on vastutettu jo vuoden 2016 kansanäänestyksestä lähtien.
  Nyt skotit haluavat päätöksen brexit-sotkuun.

  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa Skotlannissa asuva suomalainen Paula Murray kertoo, millaisia ajatuksia brexit tällä hetkellä herättää. Toimittaja on Raisa Pöllänen.

 • Väestöliitto on päivittänyt yli kymmenen vuotta vanhan lausuntonsa, joka antaa oikeudenkäyntejä varten tietoa alaikäisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vaikutuksista. Asiantuntijalausunto sisältää nyt ensimmäistä kertaa tietoa alaikäisen uhrin erilaisista reagointitavoista, kuten lamaantumisesta tai alistumisesta. Aihetta käsiteltiin keskiviikkona Radio Suomen Päivä -lähetyksessä.

  Haastateltavat ovat Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras, erikoissyyttäjä Leena Salovartio ja rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta. Toimittaja on Atte Uusinoka.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

  Kuva: EPA

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä