Kulttuuriykkönen

Neitsyt Marian viitasta Leijonien pelipaitaan ja lipuntarkastajan takkiin - vuosituhansia sininen oli kultaakin kalliimpi väri

 • 51 min
 • toistaiseksi

Sinistä ja kultaa on pidetty taiteen arvokkaimpina väreinä. Sinebrychoffin taidemuseon amanuenssi Salla Heino, kuvataiteilja Nanna Susi ja tutkija Seppo Hornytzkyj Kansallisgalleriasta keskustelevat sinisen ja kullan eri ulottuvuuksista, historiallisessa ja modernissa taiteessa.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Lähetykset

 • ti 28.5.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Saamelaisten asema ja kulttuuri ovat pitkään olleet valtakulttuurin toimien kohteena. Hiljan on julkaistu kaksi teosta, jotka avaavat saamelaisten asemaa.

  Kukka Rannan ja Jaana Kannisen tuore kirja Vastatuuleen kertoo Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta.

  Päivi Leinon Yle Radio Suomelle toimittama kuusiosainen radiosarja Saamen tyttäret kertoo vahvoista ja rohkeista saamelaisnaisista, jotka pitävät kiinni elämäntavastaan ja kulttuuristaan.

  Haastateltavana ovat Vastatuuleen-kirjan tekijät Kukka Ranta ja Jaana Kanninen, Saamelaiskäräjien jäsen Jan Saijets ja Saamen tyttäret -radiosarjassa kokemuksistaan saamelaisena kertova Erja Morottaja.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Viime aikoina on puhuttu vastamedioista, valeuutisista ja totuuden jälkeisestä ajasta. Hiljan on valmistunut laaja tutkimushanke vastamediasta. Siinä pohditaan, miten ihmiset houkutellaan lukemaan vaihtoehtomedioita ja kuinka vastamedioiden ajatusmaailma on levinnyt. Lisäksi filosofi puntaroi lähetyksessä käsitettä 'totuudenjälkeinen aika', jolla kuvataan viime vuosien mediamurrosta ja poliittista kulttuuria. Keskustelemassa tutkijatohtori Niko Pyrhönen ja filosofi Tuomas Nevanlinna.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Viikon ajankohtaisina puheenaiheina surun julkinen näyttäminen, naisten uusi, roisi huumori, ruotsin asema Suomessa ja roskaruoan uusi artesaanitrendi. Keskustelijoina vakioraatilaiset esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini, päätoimittaja Jouni Kemppainen ja liikemies Sami Kuusela.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Puolalainen Olga Tokarczuk sai vuoden 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Millainen kirjailija Tokarczuk on ja mikä tekee hänen kirjoistaan niin valloittavia? Tokarczukista ja hänen kirjallisuudestaan keskustelevat Tokarczukin suomentaja Tapani Kärkkäinen sekä Tokarczukin kirjallisuuteen ihastunut Finlandia-voittaja Riikka Pelo.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Philomela-naiskuoro perustettiin Helsingissä 35 vuotta sitten. Kuoro tunnetaan värikkäistä esityksistään ja se on nähty laulamassa selällään ja korkokengissä tikapuilla.

  Haastateltavina ovat kuoron perustaja ja johtaja Marjukka Riihimäki ja kuoron tuottaja ja kuorolainen Johanna Sauramäki ja kuorolainen Miia Laine.

  Helsingin Musiikkitalossa tehtävässä suorassa lähetyksessä kuullaan myös kuoron esityksiä.
  Laulajat ovat Laura Aurola, Pia Bäckman, Heidi Chydenius, Annika Ekelund, Leena Gardiner, Hannele Korhonen, Kirsi Hyyppä, Elisa Härmä, Anne Koski, Terhi Kyyrö, Miia Laine, Vilja Maria Tirilä-Raittinen, Maria Matveinen, Cécile Orblin, Marjukka Riihimäki, Sari Salmikivi, Johanna Sauramäki, Anna Sjölund, Ulla Soikkeli ja Aino Torttila.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Helsingin Designmuseon näyttely Keräilijät ja kokoelmat tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia. Tunnetuimpia muotoilun keräilijöitä Suomessa on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen. Hänen lisäkseen ohjelmassa kuullaan Kouvolassa Arabian kannuja keräilevän Virve Mattilan tarina ja Designmuseon amanuenssin Harry Kivilinnan analyysi suomalaisten yksityiskeräiljöiden kokoelmien nykytilasta ja uusista tuulista.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Joker kertoo ahdistuneesta pellestä, joka kokee vastoinkäymisiä ja ajautuu väkivaltaiseksi kostajaksi. Joker-elokuva voitti Venetsian elokuvajuhlilla pääpalkinnon ja elokuva on rikkonut katsojaennätyksiä.

  Joker herättää vahvasti poikkeavia tulkintoja siitä, mikä on silmittömän väkivallan syy ja suhde yhteiskunnallisiin ja poliittisen järjestelmiin. Ajautuuko Joker tappajaksi lapsuuden traumojen vai politiikan katoamisen vuoksi?

  Keskustelemassa ovat Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen sekä kirjailija ja lakimies Jarkko Tontti.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio kampittaa kiirettä, konservatiivista Suomea, sivistystä ja elämän tarkoitusta Helsingin keskustakirjasto Oodista käsin.

  Vieraina kosmologi Kari Enqvist, muoti- ja tyyliasiantuntija, päätoimittaja Mirva Saukkola sekä strategi, ekonomisti Heikki Pursiainen.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Heinähattu ja Vilttitossu ovat esiintyneet lastenkirjoissa jo 30 vuotta. Kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola kertovat, miten heistä tuli kirjailijoita ja miten lastenkirjojen maailma on muuttunut näinä vuosikymmeninä? Kulttuuriykkösen juontaa Ville Talola.

 • Viipuri oli ehdottomasti Suomen viriilein musiikki- ja teatterikaupunki ennen toisen maailmansodan syttymistä. Viipurissa oli useampikin ammattiteatteri, konserttitalo, sinfoniaorkesteri, lukematon määrä kuoroja, jopa kaksi maineikasta musiikkiopistoa, balettikoulu, soittokunta ja erilaisia tanssimusiikin kokoonpanoja. Viipurissa esitettiin myös enemmän operettia kuin missään muualla Suomessa. Ja musiikki soi kaikkialla, niin toreilla kuin kahviloissakin. Siellä myös tanssittiin.

  Viipuri oli myös eri kielten ja kansallisuuksien sekamelska. Kaupungin asukkaat puhuivat äidinkielenään suomea, ruotsia, saksaa, venäjää ja jiddishiä. Englantia ja ranskaa kuului päivittäin kaduilla eli Viipuri oli eittämättä myös Suomen kansainvälisin kaupunki.

  Viipurissa vuonna 1925 syntynyt operettiprimadonna Hilkka Kinnunen sekä professorit Reijo Pajamo ja Pentti Paavolainen kertovat, millaista Viipurin eläväinen musiikki- ja teatterielämä kukoistukautenaan oli.

  Viipurin musiikin menestystarinasta vuosina 1918-1939 kertova verkkosivusto www.yle.fi/viipurinmusiikki avautuu marraskuun alkupäivinä.

  Juontajana on Vesa Kytöoja.

 • Vuonna 2004 kuollut ja dekonstruktiosta tunnettu ranskalaisfilosofi Jacques Derrida on vaikuttanut nykyajatteluun ympäri maailmaa. 2006 julkaistiin hänen eläintä käsittelevät luentonsa, jotka nyt on suomennettu kirjaksi "Eläin joka siis olen". Kirjassa filosofi pohtii, miksi häntä hävettää olla alasti kissan edessä. Teos kyseenalaistaa Descartesista alkavan länsimaisen filosofian tradition eläinkäsitykset ja saa meidät ajattelemaan eläimiä uudella tavalla.

  Keskustelemassa ovat Derridan kirjan suomentanut Anna Tuomikoski sekä Turun yliopistosta filosofi Elisa Aaltola.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Vihreä Lanka -lehti lopettaa ilmestymisensä tähän vuoteen. Vihreiden puoluehallitus päätti lakkauttaa lehden rahoituksen, jonka myötä lehti ilmoitti lopettavansa toimintansa.

  Mikä merkitys puoluelehdillä on some-aikakaudella? Missä määrin journalistisesti tuotettu sisältö palvelee puoluetta ja jos lehdet lakkautetaan niin missä kriittinen keskustelu puolueen linjanvedoista jatkossa käydään? Jos puolueet päättävät jatkossa panostaa puhtaaseen viestintään, kärsiikö demokratia?

  Puoluelehdistöstä, journalismista ja viestinnästä ovat keskustelemassa Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson sekä entinen RKP:n ministeriryhmän mediasuhteista vastannut erityisavustaja, nykyään viestintätoimisto Milttonissa työskentelevä johtaja Patrik Gayer.

  Tuukka Pasanen juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä