Maailma on täynnä harhaanjohtavaa tietoa, disinformaatiota, propagandaa ja valeuutisia. Toimittaja Johanna Vehkoon ohjelmassa yritetään ymmärtää, mistä kaikesta siinä on kyse.

Jaksot

 • Meihin kaikkiin vaikuttaa joukko psykologisia mekanismeja, jotka saavat meidät uskomaan väärään tietoon. Näitä ovat esimerkiksi vahvistusharha, motivoitu päättely ja lumetotuusvaikutus. Valheenpaljastaja auttaa sinua tunnistamaan tärkeimmät ajatusvinoumat.

 • Kun internetin käyttö yleistyi, suomenkielisessä verkossa keskusteltiin paljon netiketistä, verkon hyvän käytöksen säännöistä. Nyt sana on miltei kadonnut kielenkäytöstä. Hyvien tapojen vaaliminen on vaihtunut pahimman vihapuheen karsimiseen.

 • Googlen omistamaa videopalvelua on syytetty salaliittoteorioiden ja muun häiritsevän ja jopa vaarallisen sisällön levittämisestä. Youtuben äärimmäisen tehokas suosittelualgoritmi vie katsojan yhä syvemmälle äärimielipiteiden madonreikään. Toimittajana Johanna Vehkoo. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa kesäkuussa 2018.

 • Valeuutisista puhutaan niin paljon, että on suorastaan vaikea tietää, mistä oikeastaan puhutaan. On aika palauttaa mieliin, mitä valeuutinen tarkoittaa. Toimittajana Johanna Vehkoo. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa tammikuussa 2017.

 • Ihmiset hakeutuvat sellaisen tiedon pariin, joka vahvistaa heidän maailmankuvaansa ja välttävät tietoa, joka sotii heidän uskomuksiaan vastaan. Toimittajana Johanna Vehkoo. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa elokuussa 2015.

 • Äärioikeistolaiset trollit ovat oppineet manipuloimaan mediaa niin tehokkaasti, että hyvin pienten ryhmien ajatukset ovat saaneet paljon kokoaan suuremman huomion. Uusi raportti selkeyttää disinformaation hämärää kenttää ja kertoo, kuka vaikuttaa kehen ja millä keinoin. Toimittajana Johanna Vehkoo. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa toukokuussa 2017.

 • Filtterikuplista ja sosiaalisen median kaikukammioista tehty tutkimus paljastaa, että alituinen puhe kuplissa elämisestä on vahvasti liioiteltua. Todellisuudessa useimmat ihmiset näkevät myös omille mielipiteilleen vastakkaista sisältöä verkossa. Vain harvat elävät kuplissa, joihin yllättävä tai erilainen sisältö ei pääse tunkeutumaan. Toimittajana Johanna Vehkoo. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa joulukuussa 2018.

 • Maradona ei kuollut jalkapallon MM-kisojen aikaan, vaikka uskottava miesääni väitti niin Whatsapp-viestissä. Väärää ja haitallista informaatiota levittävä ääniviesti on uusi, nousussa oleva verkkohuijauksen muoto. Koneoppimisen nopea kehitys tuo pian kaikkien ulottuville teknologian, jonka avulla kuka tahansa voi laittaa kenet tahansa sanomaan mitä tahansa. Toimittajana Johanna Vehkoo. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa syyskuussa 2018.

 • Tuoreet tutkimukset paljastavat, että suuri osa esimerkiksi Amazonin käyttäjäarvioista on todellisuudessa maksettua mainontaa. Valheenpaljastaja listaa hurjimmat tarinat ja antaa vinkit, joiden avulla vältät selkeimmät feikkiarvostelut. Toimittajana Johanna Vehkoo. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa joulukuussa 2018.

 • Suomi on hevimusiikin luvattu maa, ja niinpä täältä löytyy tukea ja ymmärrystä kahdelle seniori-ikäiselle miehelle, jotka karkasivat vanhainkodista pitämään hauskaa Wacken Open Air -metallifestareille Saksassa. Hauska juttu – mutta oliko se totta? Toimittajana Johanna Vehkoo. Tämä sisältö on julkaistu artikkelimuodossa elokuussa 2018.

 • Botiksi kutsutaan automatisoitua tiliä, joka pyrkii esiintymään oikeana ihmisenä. Valheenpaljastajan vinkkien avulla opit erottamaan botin ihmisestä – ainakin useimmiten. Toimittajana Johanna Vehkoo.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä