Maailmanpolitiikan arkipäivää

Kuvamme Afrikan siirtolaisuudesta on vääristynyt

 • 24 min
 • toistaiseksi

Afrikan siirtolaisista puhuminen tuo helposti mieleen Välimerellä täynnä ihmisiä olevat alukset. Suurin osa Afrikan siirtolaisuudesta tapahtuu kuitenkin maanosan sisällä. Lisäksi moni pyrkii lähialueen maihin. Ohjelmassa kuullaan Etiopiasta ja Ugandasta Persianlahden maihin lähteneiden nuorten kohtaloita ja kysytään miten Afrikan sisäistä laillista siirtolaisuutta yritetään helpottaa. Toimittajina ovat Maria Tolsa, Liselott Lindström ja Sari Taussi.

Kuva: Maria Tolsa / Yle

Lähetykset

 • la 6.4.2019 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Israelissa on etsitty politiikan suuntaa jo kaksissa vaaleissa vuoden sisällä. Uusimpia vaaleja on pidetty myös kansanäänestyksenä kovan linjan pääministeristä Benjamin Netanyahusta. Mihin suuntaan Israel on valtiona kehittymässä? Puhuuko kukaan enää rauhasta? Ohjelmassa käydään Israelissa ja keskustellaan maan kehityksestä tutkijatohtori Timo Stewartin kanssa. Toimittajina ovat Sampo Vaarakallio ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Anders Johansson.
  Kuva: Abir Sultan / EPA

 • Oikeistopopulistinen ja osin äärioikeistolainen AfD -puolue sai suuret vaalivoitot äskettäin itäisessä Saksassa. Mikä ruokkii jopa natsimenneisyyttä ihannoivan puolueen menestystä? Kuinka paljon on kyse yleiseurooppalaisesta maaseudun ja kaupunkien etääntymisestä toisistaan? Ohjelmassa käydään mm. AfD:n vaalivalvojaisissa sekä tavataan saksalaisia maallemuuttajia. Toimittajina ovat Suvi Turtiainen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Jouni-Pekka Uitto.

  Kuva: Felipe Trueba / EPA

 • Ilmastonmuutos koettelee ja muuttaa maanviljelyä eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Vietnamissa monet riisinviljelijät ovat joutuneet luopumaan perinteisestä elinkeinostaan, riisinviljelystä, ja siirtyneet kahvin kasvatukseen - tosin sillekin ennustetaan tulevaisuudessa vaikeuksia. Ohjelmassa pohditaan miten suurten muutosten edessä ruuan tuotanto on ja minkälaisia selviytymiskeinoja on näkyvissä. Ohjelman toimittavat Silja Massa ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Marko Vierikko.

  Kuva: AOP

 • Amazonin alueen sademetsien palot ovat herättäneet huolta koko maapallon ilmastolle tärkeiden metsien tuhosta. Erityisen ankaran arvostelun kohteeksi on joutunut Brasilian presidentti Jair Bolsonaro. Voiko politiikalla pelastaa sademetsiä? Mitä muun maailman pitäisi tehdä? Ohjelman juontaa Sari Taussi.

 • Hongkongissa Kiinan keskusjohtoa vastustavien mielenosoittajien ja poliisin yhteenotot ovat äityneet poikkeuksellisen rajuiksi. Mielenosoitukset ovat jatkuneet yli kaksi kuukautta. Onko Hongkong menettämässä lopullisesti erivapautensa ja mikä on Kiinan keskushallinnon suunnitelma Hongkongin tulevaisuudesta? Ohjelman toimittavat Mika Mäkeläinen ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Anders Johansson.

 • Elokuun alussa El Pasossa, Teksasissa, 20 ihmistä surmannut ampuja ilmoittautui valkoisen ylivallan kannattajaksi. Samana päivänä toinen nuori mies ampui yhdeksän ihmistä Daytonissa, Ohiossa. Ohjelmassa kuullaan Iowan maatalousmessujen osallistujien kantoja Yhdysvaltojen aselakeihin sekä kysytään, voiko Yhdysvaltojen nykyjohtoa syyttää väkivallan kasvusta. Toimittajina ovat Paula Vilén ja Sari Taussi. Äänitarkkailija Tuomas Vauhkonen.

  Kuva: Michael Reynolds / EPA

 • Demokratian toivoa ja kovia otteita Moskovan kaduilla
  Moskovassa on eletty poliittisen heräämisen kesää, kun tuhannet ihmiset ovat marssineet kaduilla vaatien demokratiaa ja rehellisiä vaaleja. Poliisi on vastannut opposition liikehdintään väkivallalla ja ottanut poikkeuksellisen määrän ihmisiä kiinni. Kertovatko viime viikkojen tapahtumat syvempien jännitteiden purkautumisesta Venäjällä? Ohjelman toimittavat Helsingissä Juho Takkunen ja Moskovassa Erkka Mikkonen. Äänet Juha Sarkkinen.

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Sari Taussi tapasi Suomenlinnassa Kiinassa lähes 15 vuotta asiantuntijana olleen Mikko Puustisen. Puustinen on nähnyt niin Kiinan avautumisen kuin vaurastumisen. Tällä hetkellä Kiinan kehityksessä kuitenkin huolestuttaa valtion entistä vahvempi rooli.
  Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelman kesäsarjassa kuullaan suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Kosovo tavoittelee unionin jäseneksi Serbian vastustuksesta huolimatta. Albaanien ja serbien suhteet ovat edelleen jännitteiset. Erja Tuomaala tapasi Suomen Kosovon lähettilään Pia Stjernvallin Pristinassa.

  kuva: Antti Haanpää/Yle

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Suhde Saksaan on Suomelle perinteisesti tärkeä. Tapaamme Ritva Koukku-Ronden, joka toimi toukokuun loppuun asti Suomen Saksan-suurlähettilääänä. Mikä on Saksan rooli maailmassa keskellä kansainvälisten suhteiden nykyistä myllerrystä? Dan Ekholm tapasi Ritva Koukku-Ronden vielä Berliinin taivaan alla.
  Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

 • Verkkoteksti: Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Afrikasta Eurooppaan tulevan muuttoliikkeen painopiste on siirtynyt Espanjaan. Espanjalaiset kuitenkin suhtautuvat asiaan rauhallisesti, kertoo Suomen Madridin-suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen. Johanna Numminen tapasi hänet juhannusviikolla tuulisessa Helsingissä.
  Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia, maailmanpolitiikan näkymättömiä sankareita. Sarjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan Etelä-Amerikan näkymiä suurlähettiläs Teemu Turusen kanssa. Millaisen taakan sotilasdiktatuurien aika jätti alueen demokratioille? Johanna Kippo tapasi Teemu Turusen kesäisessä Helsingissä.
  Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä