Kulttuurikartta

Torstaisin klo 20.15, Yle Radio Suomi

Millaisesta kulttuurista suomalainen oikeasti pitää? Kuvittelitko tietäväsi, mitä pääjohtaja tai vaikkapa tennispelaaja kuuntelee tai lukee? Kulttuurikartta hakee tietä suomalaisten kulttuurimakuun.

Jaksot

 • Rumpali Sami Kuoppamäelle kulttuuri on laaja ajatus, jonka sisällä musiikilla on ylikorostunut asema. Eikä ihme, sillä musiikillisessa perheessä kasvanut Sami oli aikanaan legendaarisen Kingston Wallin rumpali ja nykyisin hän soittaa Von Herzen Brothersien ja Ellipsin kanssa.

  Musiikista Kuoppamäki nauttii mielellään albumikokonaisuuksina tai keikoilla. Radiota hän kuuntelee paljon ja aikaa kuluu myös streamauspalveluiden sarjoja katsellen.

  Tällä hetkellä (syksyllä 2019) “Kuoppis” toimii Timanttinen keikka -musiikkiohjelman apulaistuottajana ja studioisäntänä. Hän avautui kulttuurikokemuksistaan keskellä syksyistä kaupunkiluontoa Helsingin Käpylässä. Toimittajana Markus Turunen.

 • Jos hullunkuriset perheet -korteissa olisi pianotehtailija lukisi pianotehtailijan tyttären kohdalla Outi.
  Suomen suurimman kunnan, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä laventaa kulttuurikäsitettä, ainakin omassa elämässään. Toimittajana Marko Miettinen.

 • Meikkitaiteilija, maskeeraaja Raili Hulkkonen kauhistelee omaa suhdettaan kulttuuriin. Hän kokee, ettei harrasta sitä lainkaan riittävästi, koska on yhä 73-vuotiaana niin työorientoitunut.

  Mutta hieman kun pintaa rapsuttaa, alkaa totuus näyttää toisenlaiselta: Hulkkonen lukee elämäkertoja, saa kutsuja teatteriin, nauttii musiikista monessa muodossa ja hankkii taidetta kotiin. Toimittajana on Paula Jokimies.

 • Muumien oikeuksia valvovan Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophia Jansson pitää outona ihmisten taipumusta lokeroida kulttuuri muusta elämästä irralliseksi osioksi. Hän muistuttaa, että kulttuuri on osa elämää siinä kuin politiikka tai talous. Taiteilijankin pitää useimmiten elättää itsensä.

  Pitkään ulkomailla asuneena Sophia Jansson iloitsee nyky-Suomen kulttuuritarjonnasta, myös kaupunkikulttuurista. Ennen Janssonitkin ajattelivat, että kaikki kiinnostava tapahtuu jossain kaukana. Toimittajana on Paula Jokimies.

 • Turun Kaupunginteatterin johtaja Mikko Kouki on laaja-alainen kulttuurin seuraaja.

  Kiinnostus heräsi jo nuorena ja esimerkiksi Saarikosket luettiin ala-asteella. Lukemisen ja teatterin lisäksi mies nauttii myös urheilusta ja ehdoton ykköslaji on jääkiekko.

  Toimittajana Heikki Tikkanen.

 • Sarjakuvataiteilija Ville Ranta on ammattinsa puolesta innoissaan, sillä aika on juuri nyt otollinen taiteilijoille - kaikkeen reagoidaan somen myötä vahvasti.
  Toisaalta taiteen odotetaan olevan nopeaa ja helppoa, mutta kaikkea kulttuuria ei Rannan mukaan voi tehdä suoratoistopalveluihin sopivaksi.

  Oululaislähtöistä kulttuuripiirien kasvattia jututti kotikaupunkinsa keskustassa, Otto Karhin puistossa toimittajamme Adile Sevimli.

 • Kauhajoella kasvanut artisti, säveltäjä ja sanoittaja Irina fanitti lapsena Michael Jacksonia ja Madonnaa ja luki trillereitä ja kauhutarinoita takapihallaan stereot pauhaten.

  Nykyään Heinolassa asuva Irina saa hierojaltaan mitä erikoisempia tapahtumavinkkejä ja nauttii siitä, että monenlaista kulttuuria voi kuluttaa monenlaisissa lokaatioissa. Viimeisimpänä artistin sydämen on valloittanut lastenelokuva Coco.

  Irinaa haastatteli toimittajamme Adile Sevimli.

 • Kuvataitelija Karoliina Hellbergin kiinnostuksen kohteet ovat alati liikkeessä eikä Hellberg koe minkään kulttuurielämyksen olevan turha, sillä jokaisesta taideteoksesta tai esityksestä saa jotain irti. Taiteilija pohtii, miksi esimerkiksi lasten kiinnostus kuvataiteisiin tai urheiluun saatetaan mieltää toisensa poissulkeviksi ominaisuuksiksi.

  Toimittajamme Adile Sevimli jututti Karoliina Hellbergiä taiteilijan kotona Kruununhaassa.

 • Hesburger -pikaravintolaketjun perustajaa Heikki Salmelaa jututti Heikki Tikkanen.

 • Mediapersoona Hanna Sumari kuuntelee työmatkoilla kirjoja ja nukahtaa lentokoneessa tyttären suosittelemaan räp-kappaleeseen. Sumarille kulttuuri merkitsee työn ja arjen vastapainoa.

  Adile Sevimli tapasi mediapersoona, toimittaja Hanna Sumarin hänen kodissaan Espoossa.

 • Toimitusjohtaja Taru Tujusen tapasi Maija Salminen.

 • Näyttelijä Tommi Eronen nappaa kirjavinkit sanomalehdistä ja musiikin pitää alati liikkuvana jälkikasvun nykysuosikit. Olennaista näyttelijälle on yhteyden löytäminen ja asioiden sanallistaminen. Teatteri on kuitenkin tärkein. Toimittajana Markus Turunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä