Kulttuuriykkönen

Saamelaissauvat lävistävät Alvar Aallon paviljongin Venetsian biennaalissa - Outi Pieskille liikkuminen on aikamme isoin kysymys

 • 52 min
 • toistaiseksi

Venetsian biennaali on yksi maailmaan tärkeimmistä nykytaiteen katselmuksista ja Outi Pieski on ensimmäinen saamelaisia edustava taiteilija näyttelyn kansallisissa paviljongeissa. Biennaalin Suomen paviljonki ottaa muutenkin etäisyyttä nationalistiseen, suomalaista taidetta esittävään traditioon. Pieskin teos on osa monikansallisen the Miracle Workers -kollektiivin teoskokonaisuutta, joka purkaa politiikan kansallisia realiteetteja.

Taiteilija Outi Pieski ja saamelaista kulttuuriperintöä tutkiva, arkeologi Eeva-Kristiina Harlin ovat Pietari Kylmälän vieraina.

Lähetykset

 • ti 21.5.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Millä tavalla 30 vuotta juhliva Suomalainen barokkiorkesteri FiBO on omassa ajassamme kiinni? Millä tavalla barokkimusiikki puhuttelee ihmistä ajasta riippumatta? 1600-luvun ja 1700-luvun alkupuoliskon musiikkia alettiin kutsua barokkimusiikiksi vasta 1900-luvulla. Baroque-sana tarkoittaa ranskaksi epäsäännöllistä.

  Helsingin Musiikkitalossa kokoontuvat FiBOn taiteellinen suunnittelija Pauliina Fred, FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander ja huilisti Petra Aminoff, joka soitti jo FiBOn ensikonsertissa 30 vuotta sitten.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Jalkapallo on maailman suurin urheilulaji ja keskeinen, jopa määrittävä osa kulttuuria monessa maassa. Siksi siinä pyörii myös päätähuimaavat määrät rahaa ja näin olleen siihen liittyy vahvasti myös politiikka niin arvokisojen kuin suurten seurajoukkueiden tasolla.

  Ensi kesänä koittaa jälleen taistelu Euroopan mestaruudesta. Karsintojen tultua päätökseen on hyvä tarkastella mitä kaikkea jalkapallon kulisseissa kiiltokuvien alta oikeastaan paljastuu.

  Sekä kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA että Euroopan jalkapalloliitto UEFA ovat olleet viime vuosina kasvavien korruptioepäilyjen kohteena. Etenkin Qatarin tulevien arvokisojen valintamenettelyä on kyseenalaistettu rankasti.

  Keskustelemassa jalkapallomaailmasta omilla tahoillaan kirjoittaneet Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares sekä yhteiskuntatieteiden tohtori, mediatutkija Sami Kolamo.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Nuorille suunnattu uusi näytelmä Otteita perustuu 300 nuoren haastatteluun. Se on Kansallisteatterin yhteyteen perustetun uuden nuorten teatteriosasto Kantin ensimmäinen tuotanto, jota esitetään Pasilan Konepajan rouheassa ympäristössä. Camilla Rantasen käsikirjoittaman immersiivisen näytelmän kehyksenä on klasariklassikko Breakfast Club, mutta teemat ovat Z-sukupolven ätä päivää. Käynnissä on samaan aikaan useita kohtauksia, joissa yleisö saa kulkea vapaasti.

  Kulttuuriykkösessä keskustellaan siitä, millainen teatteri kiinnostaa älylaitesukupolvea ja mitä tapahtuu, kun kännykälle annetaan lupa olla päällä teatterissa.

  Haastateltavina ovat Otteita-näytelmän näyttelijä Henna Tanskanen, digisuunnittelija Maria Oiva ja Kantin taiteellinen vastaava ja vetäjä, teatteriohjaaja Satu Linnapuomi. Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Keskustakirjasto Oodissa kokoontuu Kulttuuriykkösen kisastudio. Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ja ilmiöistä keskustelemassa vakioraatilaiset kosmologian professori Kari Enqvist, kulttuurituottaja Annu Kemppainen ja yrittäjä Anna Moilanen. Aiheina kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kansanomaisuus, idoleiden hyödyllisyys ja vaarallisuus, englannin kielen asema suomalaisessa mielenmaisemassa ja taideteosten taiteilijoiden ja aktivismin suhde.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Ruutuaika lisääntyy ja jo pienet lapset katsovat animaatioita omilta pädeiltään. Miten lasten- ja nuortenkirjallisuuden käy? Millä keinoilla saadaan lapset houkuteltua astumaan kirjan luomaan maailmaan, illuusioon?

  Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se on jaettu vuodesta 1997. Tänä vuonna palkinto jaetaan 27 marraskuuta. Mitkä ovat trendit tänä vuonna?

  Kulttuuriykkösen haastateltavina ovat kirjavinkkari Pirkko Ilmanen Entresse-kirjastosta ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden valinnat tehneen lautakunnan puheenjohtaja, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Hilkka Lamberg.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

  LISTA EHDOKKAISTA:

  Lena Frölander-Ulfin kirjoittama ja kuvittama Nelson Tiikeritassu (suom. Jaana Nikula)
  Tomi Kontion ja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa tapaa kissan
  Maria Laakson ja Johanna Rojolan Taltuta klassikko
  Anniina Mikaman Huijarin oppipoika
  Kaija Pannulan ja Netta Lehtolan Kettujuttuja - Kolme hännäkästä tarinaa
  Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli

 • Kaartin soittokunta juhlii tänä vuonna 200-vuotista taivaltaan ja seuraavaksi luvassa ovat juhlakonsertit Helsingin Musiikkitalossa ja Lahden Sibelius-talossa.

  Mitä Kaartin 200-vuotiseen historiaan oikein kuuluu, millainen rooli puolustusvoimain soittokunnalla 2020-luvun kynnyksellä Suomessa on ja miten sotilasmusiikkia tulisi lähestyä?

  Keskustelemaan saapuvat soittokunnan entinen pitkäaikainen kapellimestari ja päällikkökapellimestari Raine Ampuja, aiemmin yli kolme vuosikymmentä soittokunnassa soittanut Viapori Jazzin tuottaja ja Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo sekä soittokunnan tiedottaja, trumpetisti Markus Virtala.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Saamelaisten asema ja kulttuuri ovat pitkään olleet valtakulttuurin toimien kohteena. Hiljan on julkaistu kaksi teosta, jotka avaavat saamelaisten asemaa.

  Kukka Rannan ja Jaana Kannisen tuore kirja Vastatuuleen kertoo Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta.

  Päivi Leinon Yle Radio Suomelle toimittama kuusiosainen radiosarja Saamen tyttäret kertoo vahvoista ja rohkeista saamelaisnaisista, jotka pitävät kiinni elämäntavastaan ja kulttuuristaan.

  Haastateltavana ovat Vastatuuleen-kirjan tekijät Kukka Ranta ja Jaana Kanninen, Saamelaiskäräjien jäsen Jan Saijets ja Saamen tyttäret -radiosarjassa kokemuksistaan saamelaisena kertova Erja Morottaja.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Viime aikoina on puhuttu vastamedioista, valeuutisista ja totuuden jälkeisestä ajasta. Hiljan on valmistunut laaja tutkimushanke vastamediasta. Siinä pohditaan, miten ihmiset houkutellaan lukemaan vaihtoehtomedioita ja kuinka vastamedioiden ajatusmaailma on levinnyt. Lisäksi filosofi puntaroi lähetyksessä käsitettä 'totuudenjälkeinen aika', jolla kuvataan viime vuosien mediamurrosta ja poliittista kulttuuria. Keskustelemassa tutkijatohtori Niko Pyrhönen ja filosofi Tuomas Nevanlinna.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Viikon ajankohtaisina puheenaiheina surun julkinen näyttäminen, naisten uusi, roisi huumori, ruotsin asema Suomessa ja roskaruoan uusi artesaanitrendi. Keskustelijoina vakioraatilaiset esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini, päätoimittaja Jouni Kemppainen ja liikemies Sami Kuusela.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Puolalainen Olga Tokarczuk sai vuoden 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Millainen kirjailija Tokarczuk on ja mikä tekee hänen kirjoistaan niin valloittavia? Tokarczukista ja hänen kirjallisuudestaan keskustelevat Tokarczukin suomentaja Tapani Kärkkäinen sekä Tokarczukin kirjallisuuteen ihastunut Finlandia-voittaja Riikka Pelo.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Philomela-naiskuoro perustettiin Helsingissä 35 vuotta sitten. Kuoro tunnetaan värikkäistä esityksistään ja se on nähty laulamassa selällään ja korkokengissä tikapuilla.

  Haastateltavina ovat kuoron perustaja ja johtaja Marjukka Riihimäki ja kuoron tuottaja ja kuorolainen Johanna Sauramäki ja kuorolainen Miia Laine.

  Helsingin Musiikkitalossa tehtävässä suorassa lähetyksessä kuullaan myös kuoron esityksiä.
  Laulajat ovat Laura Aurola, Pia Bäckman, Heidi Chydenius, Annika Ekelund, Leena Gardiner, Hannele Korhonen, Kirsi Hyyppä, Elisa Härmä, Anne Koski, Terhi Kyyrö, Miia Laine, Vilja Maria Tirilä-Raittinen, Maria Matveinen, Cécile Orblin, Marjukka Riihimäki, Sari Salmikivi, Johanna Sauramäki, Anna Sjölund, Ulla Soikkeli ja Aino Torttila.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Helsingin Designmuseon näyttely Keräilijät ja kokoelmat tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia. Tunnetuimpia muotoilun keräilijöitä Suomessa on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen. Hänen lisäkseen ohjelmassa kuullaan Kouvolassa Arabian kannuja keräilevän Virve Mattilan tarina ja Designmuseon amanuenssin Harry Kivilinnan analyysi suomalaisten yksityiskeräiljöiden kokoelmien nykytilasta ja uusista tuulista.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä