Silvo Sokan uskomaton rakettilento

17-vuotias kuopiolainen Silvo Sokka sai syksyllä 1948 aikaiseksi hämmästyttävän mediasensaation. Märkänä ja tajuttomana Suonenjoelta löytynyt nuorukainen kertoi lentäneensä itse rakentamallaan raketilla 50 kilometrin matkan kolmessa ja puolessa minuutissa, joutuneensa onnettomuuteen ja pudonneensa järveen. Tapauksesta tuli maailmanlaajuinen uutinen, ja lehdistö kutsui Sokkaa nuoreksi keksijäneroksi. Sakari Silvolan toimittama sarja käy läpi uskomattoman tapahtumasarjan käänteet, joiden aikana hulvaton seikkailu muuttuu traagisia sävyjä saavaksi tarinaksi kunniasta ja häpeästä.

Jaksot

 • Osa 3/3.
  Kuka oli mies rakettisensaation takana - ja mitä hän teki elämässään myöhemmin? Sakari Silvolan toimittaman sarjan päätösosassa otetaan selvää Silvo Sokan elämästä ja ajatuksista muun muassa hänen sukulaisilleen lähettämiensä kirjeiden perusteella.

  Ohjelmassa kuullaan myös kalantilaista maanviljelijää, jonka tilalla Sokka asui ja työskenteli 80- ja 90-lukujen taitteessa. Omia tulkintojaan Sokasta tekevät taiteilijat Faarao Pirttikangas ja Tuomas Linna.

  Miksi Silvo Sokka kiehtoo yhä? Oliko rakettisensaatio oman aikansa valeuutinen ja some-kohu?

 • Osa 2/3.
  Rakettilento paljastuu keksityksi tarinaksi. Silvo Sokkaa hävettää, mutta itsetutkiskelun paikka on myös lehdistöllä, joka on muutaman päivän ajan uskonut tarinan. Tilanne on vaikea myös Silvo Sokan perheelle, joka yrittää vaieta tapauksen kuoliaaksi.

  Sakari Silvolan toimittaman sarjan toisessa osassa käydään myös läpi rakettiteknologian historiaa ja kysytään, olisivatko Sokan lentolaite ja lento voineet olla mahdollisia.

  Ohjelmassa tavataan myös kaksi Silvo Sokan sukulaista, jotka eivät enää vaikene aiheesta. Päinvastoin: toinen heistä valmistaa Silverstar-raketin muotoisia koruja, ja toinen kirjoittaa rakettiepisodista romaania.

 • Osa 1/3.
  17-vuotias Silvo Sokka löytyy lokakuussa 1948 Suonenjoen maamieskoulun pihalta tajuttomana ja märkänä. Hän kertoo lentäneensä itse suunnittelemallaan ja rakentamallaan raketilla 50 kilometrin matkan kolmessa ja puolessa minuutissa, joutuneensa onnettomuuteen, pudonneensa järveen ja pelastautuneensa uimalla rantaan. Seuraavana päivänä Savo-lehden toimitukseen ilmestyy kirje, jonka kirjoittaja kertoo olevansa nuoren keksijäneron Silvo Sokan avustaja ja insinööri.

  Alkaa vertaansa vailla oleva mediasensaatio: Kuopio täyttyy toimittajista, ja uutinen uskomattomasta rakettilennosta leviää ympäri maailman. Tapaus saa myös poliittisen kierteen, sillä Sokan lentolaitetta epäillään rauhansopimuksen vastaiseksi. Mutta onko rakettilentoa edes tapahtunut?

  Sakari Silvolan toimittaman sarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi aikansa uutissensaation hämmästyttävät käänteet.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä