Radio Suomi Lahti

FC Lahden uusi toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari: Me lahtelaiset ollaan aika kovii ukkoja ja mimmejä

 • 15 min
 • toistaiseksi

FC Lahden uusi toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari rakastaa jalkapalloa. Hän nautti myös aiemmasta konsultin työstään, mutta ei voinut vastustaa, kun kutsu uuteen pestiin esitettiin. Petri Niemi jututtaa Heikaria. Puhetta piisaa muun muassa yleisömääristä ja lahtelaisuudesta. Myös Messi vs. Ronaldo -kysymys käydään läpi.

Lähetykset

 • pe 12.4.2019 15.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Päijät-Hämeen ateriapalveluissa pyritään ympäristöystävällisempään ruokatarjontaan ilman äkkinäisiä muutoksia.
  Päijät-Hämeen kouluissa ja hoitolaitoksissa syödään pitkälti kotimaista naudanlihaa. Naudanliha on vähiten käytetty eläinproteiini yhtiön ruokalistoilla, koulujen lounasruoissa nautaa on keskimäärin kerran viikossa. Päijät-Hämeen ateriapalveluiden toimitusjohtajan Tuulia Pellin mukaan tarvetta esimerkiksi naudalihan nopealle poistamiselle koulujen ja hoitolaitosten ruokalistoilta ei ole. Samalla päähuomio on pidettävä kasvuikäisten lasten sekä nuorten ja sairalaan potilaiden tai vanhusten ravitsemustarpeet.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä.

 • Keskustelu lihan käytöstä on käynyt kiivaana pitkin syksyä. Moni kuluttaja tahtookin yhä eettisempää ruokaa ja se kirittää lähiruokaa tarjoavien myymälöiden kaupankäyntiä. Heinolassa toimiva lähiruokatori Heila luottaa lähellä tuotetun ruuan vetovoimaan ja aloittaa lähiruokatukun. Toimitisjohtaja Minna Ikosen mukaan kysyntää sille riittää myös suurkeittiöissä.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Suomen Yrittäjien tuoreen kyselyn mukaan liki puolet yrittäjistä työllistäisi lisää väkeä, jos irtisanominen olisi nykyistä helpompaa alle kymmenen hengen yrityksissä. Yrittäjä ja OrigoHuollon toimitusjohtaja Pirjo-Liisa Virtanen Orimattilasta sanoo, että työntekijän palkkaaminen on pienellä yrityksellä on aina riski. Petri Niemi haastattelee.

 • Lahden kaupunginvaltuusto ja virkamiesjohto on kaksipäiväisellä valtuustoseminaarimatkalla Helsingissä. Seminaarissa ei tehdä päätöksiä. Seminaarissa valtuusto miettii keinoja parantaa kaupungin mainetta opiskelijakaupunkina. Raportin mukaan nuoret suomalaiset korkakouluopiskelijat pitävät Lahtea turvattomana ja ilmapiiriltään epämukavana ja vain 10 prosenttia suosittelisi Lahtea opiskelukaupunkina. Marjo Pirilä ja Uusi Lahti-lehden päätoimittaja Tommi Berg ruotivat päivien antia.

 • Päijäthämäläinen PHP Holding pohtii, mitä yhtiö voisi tehdä saamillaan Telenor-kaupasta saaduilla rahoilla. PHP Holding myi aiemmin tänä vuonna osuutensa teleoperaattori DNA:sta norjalaiselle Telenorille, mikä kasvatti PHP:n varoja noin puolella miljardilla eurolla. PHP Holding on jo jakanut ylimääräistä osinkoa ja yhtiön hallitus pohtii, miten omistuksia ryhdytään kehittämään. Toimitusjohtaja Ari Turusen mukaan toistaiseksi on linjattu, että PHP pysyttelee telebisneksessä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lusin kylä Heinolassa on vireä ja aktiivinen. Sen sydän, kyläkoulu paloi vuoden 2018 keväällä ja nyt kaupunki harkitsee, että uutta ei rakenneta. Lusin lapsille se tietäisi sitä, että pitkä koulumatka kirkonkylään jatkuisi vastakin. Kylän muut asukkaat jäisivät ilman harrastetiloja. Kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Pekka Ojanen vakuuttaa, että koulun puolesta taistellaan.

  Toimittajana Mika Moksu.

 • Turkin hyökkäys Syyriaan on saanut Suomen keilailumaajoukkueen perumaan joukkueen osallistumisen Turkissa ensi viikolla käytävään turnaukseen. Suomen oli tarkoitus lähettää ensi viikolla Turkin Ankarassa keilattavaan Eurooppa Cupiin kaksi keilaajaa ja valmentajan. Keilailumaajoukkueen päävalmentaja, lahtelainen Jarmo Ahokas kertoo, että liitto teki päätöksen peruutuksesta nopealla aikataululla. Ahokas harmittelee tilannetta keilaajien osalta, koska heillä olisi ollut hyvät mahdollisuudet menestyä henkilökohtaisissa kilpailuissa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden ammattikorkeakoulu on saanut hyviä kokemuksia uudesta muovinpesulaitteistosta, jonka avulla pyritään kehittämään muovin kierrättämistä. Tarkoituksena on saada nykyistä tehokkaammin uusiokäyttöön muun muassa maatalouden muoveja, joita ei nyt pystytä kierrättämään likaisuuden vuoksi. Pesulinjasto antaa esimerkiksi yrityksille mahdollisuuden kokeilla omien tuotteidensa kierrättämistä, sanoo projektipäällikkö Kirsti Cura Lahden ammatikorkeakoulusta:

  Toimittajana Mika Moksu.

 • Politiikassa esiin noussut kärjekäs ilmaisutapa ei sovi kristillisdemokraateille. Kristillisdemokraattien Hämeen piirin puheenjohtaja ja perhepolitiikan asiantuntijana Sonja Falk pitää ongelmana sitä, ettei puolue saa tarpeeksi näkyvyyttä. nyt puolueen sisällä tehdään töitä profiilin kirkastamiseksi. Falk ei ole yllättynyt siitä, että Päijät-Hämeessä tehdään eniten lastensuojeluilmoituksia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeessä yritetään vastata lastensuojelun kasvavaan kysyntään uusilla työtavoilla ja palvelurakennetta muokkaamalla. Viime vuonna 9,4 prosentista 0-17-vuotiaista päijäthämäläisistä oli tehty lastensuojeluilmoitus. Lastensuojelun kiperästä tilanteesta ja tulevista haasteista puhuvat lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Anne Olenius Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä sekä yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg. Nuorten pahasta olosta tietää myös jalkautuvan nuorisotyön työntekijä Anni Ratilainen Lahden kaupungilta. Petri Niemi haastattelee.

  Päijät-Hämeessä lähes joka kymmenennestä alaikäisestä on tehty lastensuojeluilmoitus viime vuonna. Luku on maan korkein.

  Lastensuojelun kasvaneeseen kysyntään yritetään Päijät-Hämeessä vastata uusilla työtavoilla ja lisäämällä yhteistyötä eri viranomaisten välillä.

 • Lintujen muutto käy vilkkaana. Näkyvimpiin ja luuluvimpiin muutajiin lukeutuvat arktisilla alueilla asuvat valkoposkihanhet, joita Päijät-Hämeessä on nähty kymmeniä tuhansia. Niiden määrä onkin kasvanut tasaisesti. Alkusyksystä on tehty myös todella poikkeuksillisia havaintoja, muun muassa suuri parvi jalohaikaroita. Kävimme linturetkellä Asikkalassa Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Saimovaaran kanssa.

  Toimittajana Mika Moksu

 • Suurin osa suomalaisista on soittanu nokkahuilua koulussa. Nokkahuilun soittoa opetellaan edelleen, vaikka sen käyttö on vapaaehtoista. Moni vanhempi kiristelee kotona hampaita lasten nokkahuiluharjoituksista. Lotilan koulun musiikiluokkien opettaja Virve Puttonen kertoo, että nokkahuilu on vain pieni osa koulun musiikinopetusta. Puttonen haluaa tarjota oppilaille kokemuksella olla osana ryhmää, joka tuottaa musiikkia. Lahden kaupunginteatterin muusikko Martti Peippo keräilee erilaisia nokkahuiluja, joita hän käyttää soittaessaan barokkimusiikkia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä