Sivuhenkilöt, sidekickit ja muut suomalaisuuden salaiset sankarit

Mitä sivuosat kertovat kulttuuristamme?

Käsikirjoittaja Emma Taulo palaa tutkimaan suomalaista sankaruutta alueelta, jonne aurinko ei yleensä paista eikä julkisuuden valokeila loista: sivuhenkilöiden ja sidekickien näkökulmasta.

Mitä olisi Pekka ilman Pätkää, Uuno ilman Härski-Hartikaista tai Koskelan Jussi ilman Almaa? Entä mitä olisikaan suomalainen mies ilman perivihollistaan, suomalaista naista?

Kolmiosaisessa esseesarjassa käsitellään kulttuurimme keskeisiä sankareita, mutta tällä kertaa heille kirjoitettujen sivuhenkilöiden kautta. Kuten sankarimme, myös heidät voidaan palauttaa muinaisiin kansanrunoihin ja Elias Lönnrotin kokoamaan kansalliseepos Kalevalaan.

Koska sivuhenkilön tehtävä on paljastaa sankarista jotain olennaista ja tuoda esiin tämän eri puolia, he ovat siis keskeisiä teemojen ja tarinoiden kannattelijoita. He osoittavat, mikä todella on ihailemissamme sankareissa tärkeää ja tärkeinä pitämissämme tarinoissa tärkeää.

Mutta kenet Lönnrot määritteli suuren tarinamme sivullisiksi, ja miksi? Mitä kulttuurimme keskeiset sivuhenkilöt kertovat suurimmista sankareistamme, ja miksi he ovat niin usein yksin? Ja mitä tämä kaikki kertoo meistä?

Jaksot

  • Jakso 3/3. Lönnrotin toinen aikaansaannos on ollut korostaa miesjoukkioiden merkitystä: sotaisat kollektiivset päähenkilöt Seitsemästä veljeksestä Tuntemattomaan ja Pohjantähdestä MM-ysivitoseen ovat meille tärkeitä. Mutta lähemmin tarkastellessa sodankäynninkin mahdollistaa tietyntyyppinen nainen. Toimittaja Emma Taulo, äänisuunnittelija Tuomas Vauhkonen, informaatikko Tuuli Raento ja tuottaja Pertti Ylikojola.

  • Jakso 2/3. Ihan joka tarinassa suomalainen sankari ei ole yksin. Erityisesti komediassa aisaparit ovat tuttu ilmiö; rakastetuimmissa klassikoissa kuten Uuno Turhapurossa päähenkilöllä on jopa oma sivuhenkilöpari. Mutta missä ovat suomalaisen kulttuurin bromancet Tuttu jutun tapaan, ja millainen sivutuki antisankarilla voikaan olla? Toimittaja Emma Taulo, äänisuunnittelija Tuomas Vauhkonen, informaatikko Tuuli Raento ja tuottaja Pertti Ylikojola.

  • Jakso 1/3. Suomalainen sankari on perinteisesti yksinäinen mies, joka taistelee yksin suurta vihollista vastaan. Mutta Lönnrot asemoi muutamalla käsikirjoituksellisella kikalla suomalaisen naisen suomalaisen miehen suurimmaksi viholliseksi - ja siitä me kaikki maksamme hintaa tänäkin päivänä. Toimittaja Emma Taulo, äänisuunnittelija Tuomas Vauhkonen, informaatikko Tuuli Raento ja tuottaja Pertti Ylikojola.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä