Politiikkaradio

Tutkijat analysoivat vaalitulosta: Muutosvaalit, mutta mikä on suunta?

 • 1 h 5 min
 • toistaiseksi

Mikä on eduskuntavaalien tulos ja merkitys? Mikä on politiikan suunta eduskuntavaalien jälkeen? Politiikkaradion vaaliextrassa eduskuntavaalien tulosta analysoivat politiikan tutkija Johanna Vuorelma, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen ja valtio-opin tutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta. Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen haastattelevat.

Lähetykset

 • ma 15.4.2019 14.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Antti Kaikkonen pyrkii keskustan puheenjohtajaksi. Kaikkosen tavoite on palauttaa keskustan itseluottamus ja pidemmällä tähtäimellä myös menestyminen vaaleissa.

  Onko keskustan puheenjohtajan valinta samalla aatteellinen kisa keskusta-aatteen päivittämiseksi 2020-luvulle?

  Entä onko kokoomuksessa alkamassa vastaava taisto puolueen linjasta ja paikasta oikeistopuolueena?

  Löytyykö Antti Rinteen (sd.) hallituksesta varakkuudeltaan entiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk.) verrattavissa olevaa ministeriä?

  Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat politiikan viikon tärkeimpiä uutisia.

 • Make America Great -kampanja teki Trumpista presidentin. Vuoden 2020 presidentinvaaleihin tähtäävä Keep America Great -kampanja pyrkii pitämään Trumpin presidenttinä. Onnistuuko Trump toistamiseen siinä, missä hänen ei uskottu onnistuvan ensimmäisellä kerralla?

  Tekeekö Keep America great -kampanja Trumpista uudelleen presidentin?

  Mikä merkitys demokraattien vastaehdokkaalla on Trumpin kampanjaan?

  Trumpin presidentinvaalikampanjaa analysoivat John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kahteen tankkeriin kohdistui isku viime viikon torstaina Omaninlahdella Arabiemiraattien ja Iranin välisellä kansainvälisellä merialueella. Yhdysvallat ja Britannia väittää Iranin tehneen iskun, mutta Iran kiistää syyllistyneensä.

  Yhdysvallat harkitsee kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja - myös sotilaallista vaihtoehtoa. Mitkä ovat Yhdysvaltojen vaihtoehdot?

  Iran päätti irtautua ydinasesopimuksesta 27. kesäkuuta. Yhdysvallat irtautui sopimuksesta jo viime vuonna, ja asetti Iranille talouspakotteita.

  Miten EU:n pitää tähän suhtautua?

  Studiossa konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Kesäkuun alussa EU-komissio julkisti raportin Suomen julkisen talouden tilasta. Samalla komissio antoi ehdotuksensa maakohtaisiksi finanssipolitiikan ja talouspolitiikan suosituksiksi sekä Suomelle että muille EU-maille.

  Miten komissio näkee Euroopan maiden taloustilanteen tässä ja nyt? Mitä suosituksia Suomelle annetaan?

  Miten nähdyt seitsemän talouskasvun vuotta saadaan jatkumaan Euroopassa jatkossakin? Missä kunnossa EU-maat ovat? Mitkä tekijät uhkaavat talouskasvua Euroopassa?

  Vieraina ovat finanssineuvokset Marketta Henriksson ja Laura Vartia Valtiovarainministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Antti Rinteen hallitus on nimitetty. Hallituksen ohjelmaa käsiteltiin eduskunnan tiedonantokeskustelussa kokonaiset kaksi päivää. Ohjelma ja sen myötä Rinteen enemmistöhallitus sai eduskunnalta luottamuksen äänin 113 – 75.

  Löikö eduskunnan hallitusohjelmakeskustelu yli äyräiden? Onko Rinteen hallituksen talouspolitiikka rakennettu juoksuhiekalle vai peruskalliolle?

  Kenen teksiä hallitusohjelmasta löytyy? Mistä mikäkin lause ohjelmaan on kopioitu? Mikä tuo Rinteen hallitusohjelmalle optimistisen sävyn, siinä missä Sipilän hallituksen ohjelmaa leimasi pessimismi? Entä miksi eläinsuojeluasiamiehen virka perustetaan juuri Seinäjoelle?

  Mikä on päivän politiikan sana? Mikä politiikan sana kuvaa koko alkuvuotta?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Britanniassa konservatiivipuolue valitsee puheenjohtajansa pääministeri Theresa Mayn seuraajan. Konservatiivipuolueen puheenjohtajasta tulee automaattisesti myös Britannian pääministeri.

  Pääministeriä ei siis pääse valitsemaan koko Britannian 65 miljoonan ihmisen kansa, vaan äänestykseen voi osallistua vain konservatiivipuolueen jäsenet, joita on noin 160 000.

  Millainen merkitys Britannian pääministerin valinnalla on brexitin suhteen? Onko realistista, että uusi pääministeri pystyisi hoitamaan brexit-neuvottelut paremmin kuin Theresa May?

  Politiikkaradion studiossa Risto E.J. Penttilä, puhelimessa Suomen Britannian suurlähetystön päällikön sijainen Minna Laajava sekä politiikan tutkija Mikko Kuisma.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Rinteen hallitus yrittää tehdä Suomesta kokoaan suuremman maailmalla. Hallitusohjelmaan on kirjattu seitsemän ulkopolitiikan tavoitetta ja viisi EU-politiikan tavoitetta. Lisäksi listataan keinot, joilla Suomesta tulisi kokoaan suurempi.

  Miksi hallitusohjelmassa ei puhuta Itämeren alueen turvallisuusympäristön heikkenemisestä? Miksi Venäjää ei käsitellä erikseen, vaan samassa yhteydessä muiden suurvaltojen kanssa? Miksi hallitus ei mainitse EU:n turvatakuulausekkeen kehittämistä lainkaan?

  Entä haiskahtaako kirjaus "Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita vastaan" kylmän sodan etupiiriajattelulta?

  Riittääkö pelkkä ulkopolitiikan liikkumatilan "ylläpito"? Eikö Suomen ulkopolitiikan liikkumatilaa pitäisi laajentaa?

  Hallitusohjelman ulkopolitiikkaa arvioivat eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.), Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) sekä sekä kansanedustaja Arto Satonen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Eduskunnassa on tänään pääministerin tiedonanto hallitusohjelmasta.

  Uuden hallitusohjelman työllisyystavoite on 75 prosenttia. Miksi Antti Rinteen hallitus pääsisi tähän paremmin kuin Juha Sipilän hallitus?

  Sipilän hallituksen luoma aktiivimalli ollaan perumassa ja työmarkkinajärjestöjä kuullaan työllisyyden nostamisen keinojen suunnittelussa.

  Politiikkaradion studiossa ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.), kansanedustaja Wille Rydman (kok.) ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

  Haastattelijana Linda Pelkonen.

 • Valtioneuvoston selvitys piirtää kuvan sote-uudistuksen valmistelusta ja mammuttiuudistuksen kaatumisesta. Syyt syy soten kaatumiseen olivat vahva ja poukkoileva poliittinen ohjaus, epärealistinen aikataulu ja uudistuksen megalomaaninen koko.

  Miksi näin tapahtui? Eikö poliittinen johto luottanut valmistelussa virkamiesjohdon linjauksiin?

  Sortuuko Rinteen hallituksen ohjelma sote-kirjauksissaan samoihin virheisiin? Kuinka vastaavat virheet vältetään jatkossa?

  Vieraana on sote-uudistuksesta vastannut virkamies alivaltiosihteeri Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Miten kulttuuri vaikuttaa politiikkaan? Miten politiikka vaikuttaa kulttuuriin?

  Politiikkaradio kävi Sideways-festivaalilla käynnistämässä keskustelun kulttuuripolitiikasta torstaina 6. kesäkuuta.

  Keskustelijoina teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, Aalto-yliopiston vararehtori, estetiikan professori Ossi Naukkarinen ja Helsingin kaupungin kulttuurista vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar.

  Haastattelijoina Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

  Keskustelu käytiin seitsemän teesin ympärillä.

  1. Politiikan tuominen taidekentälle on kuin uskonnon tuominen politiikkaan.
  2. Taide muuttaa maailmaa mutta ei politiikkaa.
  3. Raha ratkaisee miltä kulttuurikenttä näyttää.
  4. Poliittinen keskustelu ohittaa kulttuurin ja taiteet
  5. Pieni eliitti määrää mitä massoille tarjotaan.
  6. Suomen itsenäistyminen oli kansallisromanttinen taideprojekti.
  7. Suomalaista kulttuurikenttää vaivaa poliittinen krapula.

 • On arvioitu, että Vladimir Putinin 20 vuoden valtakauden aikana Venäjältä on muuttanut pois puolestatoista kahteen miljoonaa ihmistä. Lukujen valossa osa tutkijoista puhuu emigraation viidennestä aallosta. Maastamuuton vuoksi Venäjä näyttää menettävän etenkin korkeasti koulutettuja osaajia.

  Pitävätkö luvut paikkansa? Mistä maasta muutto Venäjältä kertoo? Miten tulevaisuuden usko ja poliittisen ilmapiirin muutos liittyvät muuttoilmiöön ja korkeasti koulutettujen muuttoon Venäjältä?

  Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Nimitystään odottavassa Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa lisätään valtion menoja 1,2 miljardilla. Tavoitteena on vähentää eriarvoisuutta ja pienentää tuloeroja. Rinteen mukaan valtio ei menojen lisäyksestä huolimatta velkaannu, jos pysytään normaalin talouskasvun oloissa.

  Paljonko on normaali talouskasvu ja mihin se riittää? Poistaako eriarvoisuuden vähentäminen tai tuloerojen pienentäminen köyhyyttä?

  Miksi moni asia jää ohjelmassa auki ja monia kysymyksiä selvitetään ja täsmennetään myöhemmin? Onko Rinteen ohjelma toiveiden tynnyri, jossa rahankäyttö on mitoitettu optimistisen tulevaisuuden varaan?

  Hallitusohjelmaa arvioivat kansanedustajat Anders Adlercreuz (r.) ja Elina Lepomäki (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Miten tulevaisuuden usko ja poliittisen ilmapiirin muutos liittyvät muuttoilmiöön ja korkeasti koulutettujen muuttoon Venäjältä? Politiikkaradion vieraana oli Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila. Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradion Puheet päreiksi -kaksikko dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat vaalikeskustelua ja sitä, miten hallitus-oppositio -asetelman katoaminen päivän politiikan kartalta vaikuttaa eduskuntavaaleihin ja puolueiden kannatukseen.

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä