Radio Suomi Lahti

Naisleijonien valmentaja Kari Eloranta: "vaikeaa oli jatkaa ottelua videotarkastuksen jälkeen"

 • 12 min
 • toistaiseksi

Suomi saavutti naisten jääkiekon MM-kisoista historiallisen hopeamitalin. Mitali on paras saavutus suomalaisessa naisten jääkiekossa. Aiemmin suomalaiset ovat saaneet vain pronssisia mitaleita. Suomalaispelaajien sitoutuminen ja motivaatio mahdollistaa yksittäisissä turnauksissa menestymisen. Lahtelainen kiekkolegenda Kari Eloranta toimi joukkueen valmennusryhmässä, Eloranta sanoo havainneensa ottelun jälkeen myös yhdysvaltalaispelaajien reaktioista, ettei Suomelta maalin vienyt videotuomio mennyt ihan oikein.

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • ke 17.4.2019 13.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lahdessa testataan ainutlaatuista mobiilisovellusta, joka kannustaa kaupunkilaisia vähentämään liikkumisesta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä. CitiCAP-sovellus tunnistaa esimerkiksi ajaako käyttäjä autoa vai käveleekö hän. Henkilökohtaisen viikkopäästötavoitteen alittamisesta käyttäjä voi jatkossa saada rahanarvoisia palkintoja. LUT-yliopiston apulaisprofessori Ville Uusitalo ja CitiCAP:in projektipäällikkö Anna Kuokkanen kertovat sovelluksesta. Petri Niemi haastattelee.

 • Osa lahtelaisista poliitikoista haluaa tukea Helsingin kaupunkia huumeidenkäyttöhuoneiden sallimisessa. Huumausaineiden käyttö voitaisiin sallia valvotuissa tiloissa, jotta terveydenhuollon henkilöstö saisi kontaktin pahasti huumekoukussa oleviin ihmisiin. Huumeidenkäyttäjien piikityshuoneiden vastustus ei yllätä lahtelaisvaltuutettu Antti Holopaista, joka on tehnyt pitkän uran päihdelääkärinä muun muassa pääkaupunkiseudulla. Sosiaalisessa mediassa moni sanoo pitävänsä vääränä, että narkomaaneille annettaisiin mahdollisuus käyttää suonensisäisiä huumeita terveydenhuollon siipien suojissa. Holopainen vertaa keskustelua huumeidenkäyttäjien terveys- ja neulanvaihtopisteiden perustamisen aiheuttamaan polemiikkiin.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti haluaa lisätä asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa kaupungin rahankäyttöön. Kaupungissa kokeillaan osallistuvaa budjetointia, johon on otettu jo tuntumaa Nastolan aluejohtokunnassa. Osallisuuskoordinaattori Tia Mäkinen Lahden kaupungilta kertoo, että osallistava budjetointi lisää avoimuutta ja tyytyväisyyttä asukkaissa, kun he pääsevät itse vaikuttamaan rahankäyttöön. Syksyn aikana lahtelaisille tehdään kysely, jonka avulla selvitetään, miten he haluaisivat vaikuttaa ja millaisia toiveita heillä on osallistuvasta budjetoinnista. Päättäjille esitetään ensi vuoden alussa useita eri malleja, joilla osallistuvaa budjetointia voitaisiin toteuttaa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Niin sanottu kova Brexit näyttää todennäköiseltä. Ulkoministeriö pyrkii pitämään yritykset ajan tasalla tilanteesta ja siitä, mitä vaikutuksia Ison-Britannian sopimuksettomalla erolla olisi. Lahtelainen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri, SDP:n Ville Skinnari kertoo, että pallo on nyt Lontoossa. Lokakuu näyttää, miten lopulta käy. Hallitus on lisännyt myös painopistettä Afrikkaan. Ministeri Ville Skinnari näkee Afrikan valtavan potentiaalin, jota suomalaisyritykset eivät ole vielä osanneet hyödyntää.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Yritysjohtaja, tuottaja Milla Bruneau on valittu vetämään Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021-hanketta.
  Valintaa edelsi kohu, kun kaupunginjohtaja meinasi valita Bruneaun tehtävään ilman avointa hakua.

  Bruneau uskoo, että hän erottui valintaprosessissa siksi, että tuntee Lahden ja lahtelaiset. Haastattelussa on myös konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen, joka perustelee valintaa.
  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Pelicans aloittaa uuden jääkiekkoliigakautensa perjantaina kotiottelulla Helsingin IFK:ta vastaan. Viime kausi oli lahtelaisjoukkueelle pettymys, kun runkosarjan kolmonen tippui heti ensimmäisissä pudotuspeleissä juuri IFK:n kyydistä.
  Pelicansin kapteeni Hannes Björninen sanoo, että joukkue aikoo pelata nopeaa ja taistelevaa jääkiekkoa. Petri Niemi haastattelee.

 • Jyrki ja Jussi ovat onnellisia miehiä, sillä 69 Eyes on saanut valmiiksi 12. albuminsa, West Endin ja bändi lähtee yli 30 keikan kiertueelle, joka kulkee ympäri Eurooppaa, Wienistä Lontooseen ja Vilnasta Parmaan. Mikko Tuomikoski tapasi miehet Lahden Moottoripyörämuseossa, jossa julkistettiin samalla Ville Juurikkalan 69 Eyes -aiheinen valokuvanäyttely.

 • Uusi jääkiekkokausi on alkamassa. Jari Haapala on selostanut kymmenkunta vuotta Lahden jäähallista Pelicansin otteluita Yle Puheen taajuudella. Kauden alla selostaja valmistautuu tuleviin otteluihin keräämällä runsaasti taustatietoa joukkueista ja pelaajista. Fanien ohella myös hän odottaa uutta kautta innolla. Jari Haapala odottaa Pelicansin menestyvän myös alkavalla kaudella. Ikimuistoisimmaksi hetkeksi Haapala nostaa kauden, jolloin Lahdessa pelattiin finaaleissa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeen liiton mukaan maakuntaa koskevat uudet ratahankkeet voisivat toteutua aikaisintaan parin kymmenen vuoden kuluttua. Seudukunnan kaipaama suora junayhteys pääradalta Helsinki-Vantaan-lentoasemalle saattaisi syntyä 2030-luvulla. Maakuntajohtaja Laura Leppäsen mukaan tämä edellyttäisi sitä, että päätökset ratahankkeista tehtäisiin sujuvasti. Päijät-Hämeessä toivotaan, että liikenneministeriö päätyisi vahvistamaan nykyistä ratayhteyttä maan itäosiin Lahden kautta. Ratahankkeiden aloittamiseen kuluu vielä vuosikausia.

 • Jalkapalloväki ja kaupunki neuvottelevat yhä uuden stadionin rakentamisesta Lahden Kisapuistoon. Liigajoukkue FC Lahti haluaisi uuden kotikentän, jonne mahtuisi noin 5000 katsojaa ja jonka puitteet täyttäisivät liigan sekä europelien vaatimukset sekä monet muut odotukset. Lahden kaupunginjohto vaatii, että Kisapuiston uudistus tuo lisäarvoa koko kaupungille. Petri Niemi haastattelee Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosta sekä FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hoodia.

 • Lahti ottaa mallia muista suuremmista kaupungeista, kun kaupungin nuorisovaltuusto saa osallistua jatkossa kaupunginvaltuuston kokoukseen. Päätöksiä nuoret eivät pääse tekemään, mutta edustaja voi ottaa osaa keskusteluun puheenjohtajan harkinnan mukaan. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sini Bondarewin mukaan päätös on hieno luottamuksen osoitus lahtelaisnuorille ja heidät otetaan vakavasti. Tähän asti nuorisovaltuustolla on ollut edustajat sivistyslautakunnassa, liikunta- ja kulttuurilautakunnassa sekä Nastolan aluejohtokunnassa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Ravintoloitsijoiden on hankala löytää ammattitaitoista henkilöstöä. Ravintola-alan houkuttelevuutta nakertavat alhaiset palkat ja työn raskaus. Lahtelaisen Rouxin ravintoloitsija Kati Häkkisen mukaan henkilökunnan saaminen alkaa olla jo kasvun esteenä alan yrityksille. Lahdesta ammattilaiset pääsevät myös helposti liikkumaan pääkaupunkiseudulle. Rouxissa asia on pyritty ratkaisemaan maksamalla työntekijöille tavallista parempaa palkkaa. Ravintola Rouxin yrittäjät valittiin viime viikolla Lahden vuoden yrittäjiksi.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä