X3M Fokus

Torsdag: 1,2 kilogram mat i en sittning

 • 1 h 59 min
 • 26 pv

Isabella dissar amerikanska företag och Simon en dansk hockeyspelare i veckans Får man göra så? Max och Simon snackar 5G-nätverk och forskningsinstitutet Sitras klimatrapport. Också: anekdoter.

Lähetykset

 • to 16.5.2019 12.00 • Yle X3M

Jaksot

 • Än en gång ett kontroversiellt nyhetsquiz. Då allt lugnat sig fortsätter Simon, Max och Isabella att prata om allt från ryska storkar till Robert Pattinson. Theresa May, Donald Trump och Stafettkarnevalen figurerar också.

 • Isabella dissar amerikanska företag och Simon en dansk hockeyspelare i veckans Får man göra så? Max och Simon snackar 5G-nätverk och forskningsinstitutet Sitras klimatrapport. Också: anekdoter.

 • Är Game of Thrones världens bästa tv-serie någonsin? Är studentbetyget viktigt? Är aborträtten i Finland hotad? Och vad är curly girl-metoden? Det, och mycket mer (nä inte mycket mer) i detta avsnitt av Fokus!

 • I Roast the news kommer Max med outtömlig information om månen och gör en oklar jämförelse mellan Billie Eilish och Kaapo Kakko. Isabella berättar om allt från sitt tandläkarbesök till handelskrig. My kommer in och berättar om senaste avsnittet Imperfekt, som handlar om smygrasism.

 • Simon får besök av Felicia, Wilanda och Marika från teatergruppen Nya Tadam som är fem dagar från premiären av sin pjäs Vilja andas, som handlar om psykisk ohälsa. Nyhetsquizzet havererar och Simon klagar på folk som klagar på sälar, havsörn och andra skärgårdsdjur. Isabella berättar om mycket men bland annat om handelskriget mellan Kina och USA, där spännande frågor ställs.

 • Det är veckoquiz som gäller. Mathilda och Evelina tampas om vinsten. Lyfter också upp 9 exempel på teknik och design som skapas av och för män. Anna Sorokin, svindlaren, har fått sin dom och Dinah berättar allt om det och svarar på frågor om EU-valet. Max trycker också på "PLAY" för att spela upp X3M Eftermiddagens Oliver Kivi, som diskuterar ishockey-VM med dom Finländska landslagsmålvakterna Kevin Lankinen och Juho Olkinuora. Allt det och lite till i dagens avsnitt.

 • Max, Isabella och Evelina leker får man göra så. Får man klaga på sin ekonomi fast man köper kaffe och går på gym, får man säga A men inte B och får prins Harry och Meghan inte ge en titel till Master Archie? Isabella berättar också skvaller och analyserar Finlands regeringsförhandlingar. Dinah berättar om ett misstänkt mobbningsfall i försvarsmakten och vi går igenom varför Mueller-rapporten är i stormens öga igen. EU val snackar vi om också. Så avslutar vi med lätta ämnen som sugardejting, klimatförändring och spelindustrin tillsammans med Max, Isabella och Björn.

 • Max, Evelina och Isabella leker Change my mind, där dagens påstående är: Staten borde låta bli att bry sig i hur mycket vi röker och dricker. Dagens största samtalsämnen är metoo-kampanj för mammor, mässlingen sprider sig, regeringsdiskussioner och porrpass i Storbritannien. Dinah tar också en titt på varför valet i Sydafrika är intressant och Simon kommer in och talar om miraklet på Anfield. Det och lite annat i dagens avsnitt!

 • Det är tisdag så vi rostar nyheter med Mathilda och Evelina. Muggfiaskot i GoT, inbrottstjuvar och studentbetyget får varsin känga. Max försöker febrilt ge popnyheter och kändisskvaller till folket, men folket säger nej. Ishockey VM för Finland ser dåligt ut, Axel vill slå nynazister och Arktiska rådet kan inte komma till en slutdeklaration. Av nån orsak börjar alko sälja vatten också. Allt det här och kanske lite till i dagens avsnitt.

 • Max trycker på knapparna i dag medan Simon är borta. Ändå dyker Simon upp och snackar ramadan och idrottare som fastar. Evelina går igenom dagens stora samtalsämnen: Flygolycka i Moskva, eldupphör i Israel, USA hotar Kina, Bruneis brutala lagar och Havretrender. Dinah kommer också och berättar om hur stressiga unga studeranden är i Finland, och har med tips om hur man ska bota stressen. Max undrar om Lily Collins får säga att Ted Bundys mordsoffer hemsökte henne och sa att hon gör ett bra jobb, och diskuterar våldstankar med Evelina.

 • Det är veckans andra fredag och mycket händer. Simon råkar mordhota Infowars galjonsfigur, Isabella gissar rätt i nyhetsquizzet och Max reder ut hela Hussein al-Taee-härvan. Vi tar också reda på vem som spelar i Champions League-finalen och när fotbolls-VM 2019 äger rum.

 • Isabella är sur på att folk betalar för muminmuggar och för att Swedish House Mafia är sura på SAS och för att Primark finns. Max presenterar problematiken kring sydafrikanska medeldistansaren Caster Semenya och försöker med Simon och Isabella diskutera. Vi kollar på läget i Venezuela, får besök av Imperfektpoddens My och mycket mer; bland annat säger Simon att han inte tycker nedskräpning är farligt.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä