Minna Pyykön maailma

Paksuja, pörröisiä ja älykkäitä!

 • 26 min
 • toistaiseksi

Kimalaiskuningattaret ovat nyt juuri liikkeellä. Ne ovat superäitejä jotka etsivät parhaillaan kuumeisesti uutta pesäpaikkaa tulevalle yhteiskunnalle jonka sitten perustavat. Niiden karvaisilla harteilla onkin paljon, esimerkiksi tulevan mustikkasadon suuruus!
Onneksi kimalaiset ovat myös hämmästyttävän älykkäitä. Minna Pyykkö juttelee kahden kimalaistutkijan professori Dave Goulsonin ja tutkijatohtori Olli Loukolan kanssa siitä, miten hämmästyttäviä kavereita kimalaiset oikein ovatkaan.
Kuva: Minna Pyykkö / Yle

Lähetykset

 • su 12.5.2019 8.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Miten luontokokemuksen voi tallentaa elokuvaan? Pitääkö leffan eläinten olla söpöjä ja karvaisia? Sopiiko samanlainen musiikki kovakuoriaisten ja hirvien taustalle? Mikä on musiikin merkitys luontoelokuvissa? Minna Pyykkö jutteli luontoleffoja pitkään tehneen tuottaja Marko Röhrin ja säveltäjä Panu Aaltion kanssa siitä, miten Suomen luonto sopii elokuvan aiheeksi.

 • Jonain lämpimänä kesäisenä päivänä kannattaa katsella luonnossa häärääviä kovakuoriaisia. Ne ovat monella tavalla hämmästyttävää porukkaa. Minna Pyykkö kävi juttelemassa kovakuoriaisista professori Jyrki Muonan kanssa Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon hyönteisosastolla. Kovakuoriaisten elämän ihmeellisyyksien lisäksi ohjelmassa päästään puhumaan myös erikoisista tutkijoista, kreiveistä, sattumasta, räjähtävästä hyppyvoimasta, vuosimiljoonista, mannerlaattojen liikkeistä ja metsien synnystä! Kuva: Juha Laaksonen / Yle

 • Kalojen käyttäytymistä on tutkittu tosissaan vasta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Siksi viime aikoina onkin selvinnyt hämmästyttäviä tietoja siitä, miten kalat oppivat ja muistavat. Minna Pyykkö juttelee kalojen käyttäytymisestä Helsingin yliopiston dosentti Heikki Hirvosen kanssa Helsingissä Vanhankaupunginkosken rannalla. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Oletko koskaan potkaissut lehmänläjää ja kumartunut katsomaan kuoriaisporukkaa, joka läjästä paljastuu. Mitä ihmettä ne siellä tekevät? Miksi ne viihtyvät siellä? Miten hankalaa on elää kakassa? Miksi niiden tutkiminen on tärkeää? Entä miten dinosaurukset ja pyramidit liittyvät lantakuoriaisiin? Professorit Kari Heliövaara ja Tomas Roslin ovat olleet pitkään kiinnostuneita lantakuoriaisista. Minna Pyykkö lähti heidän kanssaan lantakuoriaisretkelle Kosken kartanon laitumelle Varsinais-Suomeen. Ohjelma on uusinta viime kesältä. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Millaisia ovat suomalaiset ihmissudet? Miksi syntytarinat ovat olleet tärkeitä entisajan ihmisille? Mikä on käärmeiden käräjäkivi? Entä miksi sananjalka kukkii vain juhannusyönä?
  Minna Pyykkö tapasi Turussa perinteen ja kulttuurintutkija Merja Leppälahden. He juttelivat juhannuksen kunniaksi siitä, millaisia myyttisiä hahmoja ensiajan ihmiset ovat voineet kuvitella keskikesän luonnossa kohtaavansa.

 • Nyt eletään parasta kukka-aikaa luonnossa. Niitä voi löytää pellon pientareilta, niityiltä, kalliolta, rannoilta, soilta, metsistä tai pihamaalta.
  Biologi tietokirjailija Pentti Halenius on kasviretkeillyt aktiivisesti viimeisen kuuden vuoden ajan. Hän on tehnyt yhdessä Arto Rantasen kanssa opasta Kasvibongarille. Minna Pyykkö kävi Nurmijärvellä Pentti Haleniuksen kotipihalla juttelemassa luonnonkukista ja niiden maailmasta. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

 • Miten muurahaiset näkevät maailman? Ovatko ne ahkeria? Kuka muurahaiskeossa päättää asioista?
  Muurahaisten elämään liittyy paljon kiehtovia kysymyksiä. Monet muurahaistutkijat ovat selvittäneet niiden elämää kekseliäillä kokeilla, mutta tuntuu, että mitä enemmän muurahaisia tutkitaan sitä hämmästyttävämpiä asioita selviää. Minna Pyykkö on biologi tietokirjailija Katja Bargumin kanssa muurahaiskeon äärellä Helsingin keskuspuistossa juttelemassa muurahaisten elämästä
  ja tutkimuksesta. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Nyt kesän alussa eletään lähes koko Suomessa sammakoiden "varhaislapsuuden", nuijapäiden aikaa. Niiden elämää ja kehittymistä on hauska seurata. Minna Pyykkö kävi Helsingin Viikissä sammakko- ojan äärellä biologi Jarmo Saarikiven kanssa ihmettelemässä nuijapäiden menoa.Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Millaisia ovat jääkauden viimeiset henkäykset kalliossa? Miksi varhaiset geologit uskoivat mieluummin vedenpaisumusteoriaan kuin jääkausiajatukseen? Miten ihmeessä jäälautat ovat voineet kuljettaa monen metrin korkuisia rapakivilohkareita idästä tänne?
  Minna Pyykkö oli jääkauden jäljillä Helsingin Vuosaaressa geologi emeritusprofessori Veli- Pekka Salosen kanssa. Ohjelma oli uusinta vuodelta 2017. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Lintujen muuttoreittien selvittämisessä vapaaehtoisilla harrastajilla on suuri merkitys. Joka kevät ja syksy Itämeren saarten lintuasemilla harrastajat rengastavat lintuja ja seuraavat muuton etenemistä. Monet odottavat myös harvinaisuuksia. Ja toisinaan niiden muisto voi kantaa vuosikymmenten taakse.
  Minna Pyykkö kävi Nokialla tapaamassa luontokartoittaja Pekka Rintamäkeä. Hän on tänä keväänä ryhtynyt skannaamaan tuhansia valokuviaan Lågskärin saarelta jossa hän vietti pitkiä aikoja kolmisenkymmentä vuotta sitten. Muistot ovat edelleen hämmästyttävän elävinä mielessä. Kuva: Pekka Rintamäen kuva-arkisto

 • Kimalaiskuningattaret ovat nyt juuri liikkeellä. Ne ovat superäitejä jotka etsivät parhaillaan kuumeisesti uutta pesäpaikkaa tulevalle yhteiskunnalle jonka sitten perustavat. Niiden karvaisilla harteilla onkin paljon, esimerkiksi tulevan mustikkasadon suuruus!
  Onneksi kimalaiset ovat myös hämmästyttävän älykkäitä. Minna Pyykkö juttelee kahden kimalaistutkijan professori Dave Goulsonin ja tutkijatohtori Olli Loukolan kanssa siitä, miten hämmästyttäviä kavereita kimalaiset oikein ovatkaan.
  Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Yle Luonto osallistui toukokuussa legendaariseen, Irlannin yleisradioyhtiön RTÉ Radio 1:n luomaan The Dawn Chorus- lähetykseen. Sen ideana on seurata linnunlaulun alkua eri puolilla Eurooppaa.
  Suomen osuus toteutettiin Lohjalta, Hyvelänjärven peltoalueelta. Paikka on ollut järvi, joka on jo 1800- luvulla kuivattu maanviljelytarkoituksiin. Alue tulvii nykyään keväisin, ja houkuttaa paikalle kahlaajia ja muuttolintuja. Paikalla olivat lintuasiantuntijana Jan Södersved Birdlife Suomesta ja Ylen luontotoimittajat Asko Hauta- aho ja Minna Pyykkö.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä