Halme & Saarinen - Diginen iltapäivä

Tyydyttääkö jaettu moottoripyörä viidenkympin villityksen?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Viisikymppisenä saavutetaan kulutuksen huippu. Puolen vuosisadan rajapyykillä rahaa käytetään muita enemmän huonekaluihin, koruihin ja kelloihin, lihaan ja viineihin – ja autoihin.

Omistaminen ei kuitenkaan ole samaa kuin ennen, kun tilalle tulee uusi, digitaalinen talous: jakamistalous, alustatalous, vertaistalous, kiertotalous. Diginen iltapäivää analysoi tapaa, jolla internet pistää 49–56-vuotiaiden elämän uusiksi rahankäytön kannalta.

Erityisesti uusi talous haastaa oman auton omistamisen. Miten käy viidenkympin villityksen Mobility as Service -aikana, jolloin liikennevälineet ovat yhteisiä? Jani Halmeen ja Tomi Saarisen vieraana on MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen, joka ennustaa, miten kyytien jakaminen ja robottiautot mullistavat liikenteen. Samalla mietitään, mitä kaikkea muutakin voisi jakaa omistamisen sijaan.

Lähetykset

 • ti 7.5.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Digisen iltapäivän toisen tuotantokauden lopuksi Jani Halme ja Tomi Saarinen käyvät läpi koko ihmiselämän digitaaliset lasit päässä. Mitä olemme oppineet taaperoiden tablettiajasta, kilpapelaamisen kauneudesta ja matkailun murroksesta?

 • Onko tietokoneiden ja netin kyllästämä tulevaisuutemme välttämättä Skynetin aiheuttama katastrofi tai Star Trek -verryttelypukuinen fantasia? Diginen iltapäivä selvittää yhdessä väitöskirjatutkija Esko Suorannan kanssa, millaisia digitaalisia utopioita ja dystopioita on löydettävissä science fictionista. Mitä ovat protopiat, solarpunk ja hopepunk?

  Lisäksi tarjoamme lisäsuosituksia aihepiiriin tutustumiseen. Janelle Monaen Dirty Computer -albumi ja musiikkivideoiden sarja, Dave Eggersin The Circle -romaani, Malka Olderin ja Annalee Newitzin kirjat sekä Arizona State Universityn "Everything Change: An Anthology of Climate Fiction" -kirja.

 • Sen lisäksi, että netti on muokannut elämäämme perinpohjaisesti, se on pannut uuteen uskoon myös ajanjaksot ennen syntymää ja kuoleman jälkeen. Jani Halme ja Tomi Saarinen pohtivat, liekö nykyään edes mahdollista odottaa lasta ilman, että sitä seuraisi sen seitsemällä vekottimella.

  Digisen iltapäivän vieraana on internetin vaikutusta kuolemarituaaleihin tutkinut Anna Haverinen. Hänen kanssaan keskustellaan virtuaalisista hautaisista ja muistomerkeistä, online-hautajaisista sekä siitä, mitä tapahtuu digitaaliselle jäämistölle, kun ihmisestä aika jättää.

 • Iän merkitys vähenee, kun jokainen meistä saa supervoimia, lisäaisteja ja ennustajan kykyjä suoraan puhelimesta. Jani Halme ja Tomi Saarinen löytävät Digisessä iltapäivässä esimerkkejä tavoista, joilla yli 70-vuotiaiden elämät myllääntyvät uuteen uskoon digitaalisuuden myötä. Vieraana studiossa on Blindsquare-sovelluksen kehittänyt Ilkka Pirttimaa, jolla on vakaa teoria siitä, miksi lisätty todellisuus onnistuu paremmin äänen kuin kuvan välityksellä.

 • Eläkkeelle siirtyminen on kenties ihmiselon kipein kriisi. Kun työpaikan ovi sulkeutuu, elämälle pitäisi löytää uutta merkitystä. Sitä paitsi eläkeikäiset ovat terveempiä ja tarmokkaampia kuin koskaan, ja etenkin naisilla saattaa olla vielä kolmasosa elämästä edessä.

  Synkän tunnelin päässä pilkottaa kuitenkin valoa. Harmaapantterit ja hopeaketut ovat astuneet e-sportsin taistelukentille. Kuka olisi oivempi niittämään Suomelle mainetta kuin joutilaat suuret ikäluokat?

  Yhdessä 62-vuotiaan studiovieraan Irmeli Pietilän kanssa Jani Halme ja Tomi Saarinen toteavat insinööritaidon vihdoin kehittyneen niin, että myös ikäihmiset voivat leikkiä internetissä. Pokemon Go -mestari Pietilän eläketavoite on olla “hole-in-the-wall” nuorille ihmisille sekä 2020-luvun ensimmäinen teknologisesti omavarainen ihminen. Vaikka se ei kuulu hänen tavoitteisiinsa, hänestä tulee Halmeen ja Saarisen uusi idoli.

 • Eläkeiän kynnyksellä on mukava porskuttaa. On valtaa, varallisuutta ja asemaa, ja eläkepäivät häämöttävät. Mutta miten voisi olla vielä mukavampaa?

  Digisen iltapäivän Jani Halme ja Tomi Saarinen väittävät, että ikävuosina 56–63 katse kääntyy arjen laadun parantamiseen. Ja parempaa arkea on meille luvattu jo vuosikaudet, kun olemme odottaneet älykotien tulemista. Mikä sinä kestää? Mitä etua on älylampuissa ja älylukoissa? Vai tekeekö älykoti meistä uusavuttomia niin, että emme saa enää edes valoja päälle?

  Studiossa on vieraana Cozifyn toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki, joka kertoo visionsa tulevaisuuden arjesta.

 • Viisikymppisenä saavutetaan kulutuksen huippu. Puolen vuosisadan rajapyykillä rahaa käytetään muita enemmän huonekaluihin, koruihin ja kelloihin, lihaan ja viineihin – ja autoihin.

  Omistaminen ei kuitenkaan ole samaa kuin ennen, kun tilalle tulee uusi, digitaalinen talous: jakamistalous, alustatalous, vertaistalous, kiertotalous. Diginen iltapäivää analysoi tapaa, jolla internet pistää 49–56-vuotiaiden elämän uusiksi rahankäytön kannalta.

  Erityisesti uusi talous haastaa oman auton omistamisen. Miten käy viidenkympin villityksen Mobility as Service -aikana, jolloin liikennevälineet ovat yhteisiä? Jani Halmeen ja Tomi Saarisen vieraana on MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen, joka ennustaa, miten kyytien jakaminen ja robottiautot mullistavat liikenteen. Samalla mietitään, mitä kaikkea muutakin voisi jakaa omistamisen sijaan.

 • Kun 42–49-vuotias ihminen miettii työtä, mielikuviin sotkeutuu entistä useammin digitalisaatio – eikä pelkästään positiivisessa mielessä. Jani Halme ja Tomi Saarinen miettivät, mitä tapahtuu työpaikoilla ja -yhteisöissä, kun internet pistää tiimit ja toimistot uuteen uskoon.

  Digisen iltapäivän vieraana on Ellun kanojen liiketoimintajohtaja Marjaana Toiminen, joka on selvittänyt työn muutokseen liittyviä voimia sekä teoriassa että käytännössä. Mitä voimme oppia hollantilaisessta Buurtzorgista? Milloin digitaalisuus sotkee pakkaa ja miksi vanhoista tavoista on niin vaikeaa luopua?

 • Onko nykyään enää edes mahdollista harrastaa liikuntaa ilman, että mittaa kaiken mitä tekee – ja kertoo siitä sosiaalisessa mediassa tutuille ja tuntemattomille? Diginen iltapäivä pohtii 35–42-vuotiaiden elämää kuntoilun näkövinkkelistä.

  Tomi Saarinen esittelee aktiivisuusrannekkeensa piirtämiä käppyröitä ja analysoi niiden saloja. Jani Halme varoittelee jatkuvasti enemmän ja enemmän kertyvän datan synnyttämästä kaikkitietoisuusharhasta. Vieraana studiossa on Oura-älysormuksen kehittäneen yhtiön innovaatiojohtaja ja perustajajäsen Petteri Lahtela.

  Ja mitä olisikaan Diginen iltapäivä ilman Kivaa vai kauheaa -osiota? Se ei olisi mitään, ei niin yhtään mitään.

 • Mikä yksinkertainen oivallus sinkautti Airbnb-majoituspalvelun käytön rakettimaiseen kasvuun? Miksi TripAdvisor ei enää ole luotettavia suosituksia etsivien matkailijoiden suosiossa? Ja miksi ihmeessä Spotify-tietojen jakaminen parantaa deittailutodennäköisyyksiä Tinderissä?

  Jani Halme ja Tomi Saarinen selvittävät, miksi matkailu ei ole muuttunut kotisohvalta tehtäväksi virtuaalireissaamiseksi. Digisen iltapäivän vieraana on matkamedia Tripsterin luova johtaja ja viestintäpäällikkö Paula Kultanen-Ribas.

 • Onko millenniaalille digimaailmassa tärkeintä vähentäminen? Miksi kaksikymppinen konmarittaa somekanavansa? Jani Halme ja Tomi Saarinen analysoivat 21–28-vuotiaiden eli milleniaalien digitaalista elämää.

  Miltä maailma näyttää viimeisen digimurroksen alusta loppuun todistaneen sukupolven silmin? Kalenterikarjuna tunnettu tubettaja Mikko Toiviainen kertoo, mikä on someammattilaisen “creator burnout”. Ovatko milleniaalit koelaboratoriosukupolvi, jolta nykyajan työelämä vaatii digiosaamista ja itsensä johtamista, vaikka niitä ei ole opetettu missään?

  Vastauksen näihin kysymyksiin sekä siihen, mitkä sovellukset Halme ja Saarinen poistavat pakon edessä puhelimistaan, kuulet vain Digisessä iltapäivässä.

 • Teini-ikä on aina ollut vaikeaa ja mahtavaa aikaa. Diginen iltapäivä pohtii, millaista on etsiä itseään ja rakentaa maailmankuvaa 14–21-vuotiaana Tiktokissa, Snapchatissä ja YouTubessa. Jani Halme ja Tomi Saarinen keskustelevat aiheesta Anni Lintulan kanssa, joka työskentelee nuorten liiketoiminnan johtajana A-lehdissä.

  Entä millainen ansa viritetään Kivaa vai kauheaa -osiossa, jossa Halme etsii ihmeellisiä vekottimia internetin kummallisimmista nurkkauksista?

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä