Puheen Aamu

Tiistain lähetys

 • 3 h 0 min
 • ei kuunneltavissa

Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan seurassa.
Twitter: #puheenaamu

Lähetykset

 • ti 7.5.2019 6.59 • Yle Puhe

Jaksot

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa.

  Tv-sarjoja ja puhetta tv-sarjoista. Television tiiliskivien tämän vuoden paketti avautuu tänään. Vieraana paketin koonnut JP Pulkkinen.

  Uusi albumi, suomiräpin historiikkilevy ja "13 kertaa kovempi" opaskirja räppiin. Kolme julkaisua, kaikkien takana yksi mies, Paleface.

  WhatsApp: 040 163 8586
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Kati Lahtisen seurassa.

  Eurovaalien alla dokumentti "24 tuntia Euroopassa" seuraa vuorokauden ajan yli 60 nuoren ja nuoren aikuisen elämää eri puolilla Eurooppaa. Yle Teemalla nähtävän dokumentin selostavat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan.

  WhatsApp: 040 163 8586
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Studiossa Linda Vettanen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

  Game of Thrones on nyt nähty. Sarjan merkitystä summaa Westerosin kirjeenvaihtaja, toimittaja Jussi Ahlroth.

  Millaista on havahtua siihen, ettei oma elämä olekaan itsen näköistä? "Entiset heterot" kirjassa puhuvat aikuisiällä oman identiteettinsä löytäneet. Vieraana kirjan toimittaneet Rose-Marie Peake ja Outi Santavuori.

  WhatsApp: 040 163 8586
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon seurassa.

  Digihuijatut-sarjassa nettihuijareiden uhrit kertovat tarinansa, jotta muut voisivat välttää samat ansat. Vieraana sarjan juontaja, Puheen Nostostakin tuttu Juho Keskitalo.

  WhatsApp: 040 163 8586
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan seurassa.
  Twitter: #puheenaamu

 • Noin viikon uutiset -tv-ohjelmasta tuttu Jukka Lindström on asunut 10 kuukautta Belgiassa ja tuo nyt Suomeen Välikysymys-stand up -shownsa, jossa hän kertoo vitsejä suomalaisesta yhteiskunnasta ja pohtii, ovatko poliitikot sittenkin koomikoita hauskempia.

  - Politiikka näyttää etäämmältä koomisemmalta. Esimerkiksi irtisanomislaissa mua huvitti se, että suomalaiset meni ihan hajalle siitä, että lapsille piti tehdä eväät kouluun - Belgissa eväät tehdään joka aamu, eikä kukaan rikas yrittäjä tule tarjoaamaan pastaa.

  Jukka Lindström kävi kertomassa kuulumisensa Puheen Aamussa. Jere Pehkonen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Nuoremman konstaapelin ja jalkapallomaalivahti Heidi Foxellin elämä muuttui lopullisesti nuoren miehen ammuskeltua kiväärillä liikehuoneiston katolta Hyvinkäällä. Tuore kirja "Luodinkestävä" on Heidi Foxellin tarina epätodennäköisestä selviytymisestä, rankasta toipumisesta ja ihmissuhteiden vaikeudesta.

  Heidi Foxell oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, kuinka selvitä päivästä toiseen, kun kaikki mikä on ollut itsestään selvää, otetaan pois.

 • Arkisessa työssä mietimme rajoitteita, jotka estävät tekemästä asioita. Ketterässä työkulttuurissa tehdään pieniä kokeiluja ja keskitytään asiakkaalle hyvän tekemiseen. Ketterään työkulttuuriin voi tarttua kiinni miettimällä yhdessä, mitä kokeilemme tällä viikolla. Viikon lopulla käydään läpi, mitä odotimme, mitä tapahtui ja mitä opimme.

  Ylen Ketterän kiihdyttämön päällikkö Mirette Kangas on johtava ketterän yrityskulttuurin ja johtamisen asiantuntija ja muutoksentekijä Suomessa. Kankaan kokemuksen mukaan suurin este uudenlaiseen tekemiseen siirtymisessä on pelko: Uskallanko tehdä uudella lailla? Onko mulla lupa tehdä näin? Voidaanko päätöksentekoa ja johtamistapaa muuttaa?

  Mirette Kangas oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavana.

 • Alle kouluikäinen lapsi tulee pahoinpidellyksi todennäköisemmin kotonaan kuin päiväkodissa tai pihalla. Pahoinpitelijä on usein oma äiti. Parikymppinen Henkka halusi nostaa kokemansa väkivallan julkisuuteen, jotta kukaan muu ei joutuisi ajattelemaan olevansa ainoa äitinsä pahoinpitelemä lapsi.

  Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaavan sosiaalityöntekijän Minna Remes-Sieväsen mukaan äidin käyttämä väkivalta on tyypillisesti rankaisuväkivaltaa kuten tukistamista lapsen kurissa pitämiseksi. Toinen äideille tyypillinen tapa on mitätöidä ja vähätellä lasta. Niin henkinen kuin fyysinen väkivalta on lapselle aina haitallista, vaikka lapsi saataisiin sillä hetkellä tottelemaan.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

 • Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kävi syksyllä 2017 viimeistä kertaa neuvottelupöytään nykyisessä tehtävässään. Yleisradion kuvausryhmä pääsi seuraamaan Selinin valmistautumista neuvotteluihin kulissien takana. Talvi oli pitkä ja raastava 57-vuotiaalle Selinille, sillä hän oli hädin tuskin toipunut syöpähoidoista, kun neuvottelukierros pyörähti käyntiin.

  Väsynyt Selin yrittää pitää itsensä kasassa, kun kolmen suurimman ammattiryhmän sopimusneuvottelut junnaavat paikallaan. Periksi antaminen ei kuulu hänen luonteeseensa. Selin aikoo viedä neuvottelut päätökseen, viimeisen kerran, sillä kesäkuussa 2019 hän luopuu PAMin puheenjohtajuudesta.

  - Selinin kiehtovuus löytyy hänen särmikkyydestä. Hän ei varmasti ole se helpoin ihminen elää ja työskennellä, mutta hän puhuu suoraan ja vilpittömästi, jota arvostan suuresti. Keskinäinen kemiamme toimi hyvin, toteaa Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu ohjannut ja käsikirjoittanut Simo Sipola.

  Yli 15 vuotta PAMia johtanut Selin puhuu dokumenttielokuvassa suunsa puhtaaksi työmarkkinoiden ja yhteiskunnan ilmapiiristä. Hän ei säästä maan hallitusta, työnantajia eikä omiaan, ammattiyhdistysliikettä. Poikkeuksellisen avoimessa ja suorapuheisessa elokuvassa pääsee ääneen myös Selinin lähipiiri.

  Simo Sipola oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Liikenneturvan vuonna 2015 julkaistussa kyselytutkimuksessa vastaajista kuusi kymmenestä myönsi ärsyyntyneensä liikenteessä. Useimmiten mielenkuohut haihtuvat nopeasti, jos niihin ei jää vellomaan. Mutta toisinaan niin kutsuttu liikenneraivo roihahtaa.

  Liikenneturvan selvitysten perusteella liikenneraivo ilmenee tavallisesti tööttäilynä, keskisormen heristämisenä, perässä roikkumisena ja kiilailuna.

  Tahallinen vahingonteko on Suomessa hyvin harvinainen ilmiö. Sitä vastoin melko yleistä on esimerkiksi "näpäyttäminen" täpärällä ohittamisella.

  Miten tunteita tulisi hallita auton ratissa? Puheen Aamussa aiheesta oli puhumassa liikennepsykologi Mika Hatakka.

  Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Viimeiset pari vuotta laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula on käynyt läpi eroprosessiaan pitkäaikaisesta kumppanistaan Mikko Pykäristä. Samassa myllerryksessä Iisa loi uudelleen oman nahkansa ja työsti levyn, joka kantaa nimeä Päivii, öitä.

  - Rakkaus ja luopuminen ovat pyörineet tuotannossani aina pääteemoina, mutta nyt ne avautuivat itselleni koko raadollisessa kauneudessaan isommin kuin koskaan ennen, perustuksia myöden, toteaa Iisa.

  Iisa oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, millä tavoin tekemisen tavat ja maailmankatsomus muuttuivat henkilökohtaisen kriisin aikana ja miten se kuuluu uudella albumilla.

Klipit

 • "Television tiiliskivet" -sarjassa J.P. Pulkkienen esittelee 2000-luvun tv:n laatusarjoja. Tiiliskivipaketti tarkoittaa puhetta tv-sarjoista Yle Radio 1:ssä ja Yle Areeanssa sekä tv-sarjoja Yle Teemalla.

  Sarjana "Television tiiliskivet" alkoi vuonna 2009. Tv:n tarjonta oli laadukasta, sisältö selkeästi uudenlaista ja sarjoissa oli imua. Pulkkinen arveli kahdentoista jakson riittävän kattamaan tämän uuden, hyvän tarjonnan. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin alkava tiiliskivikausi on kaikkiaan kuudes. Kymmenessä vuodessa tv on kasvattanut myös katsojien odotuksia.

  Tämän kauden paketista Puheen aamussa Handmaid's Tale, Patrick Melrose ja Päivä, jona kukat kukkivat. Suurista sarjoista puhutaan myös Game of Thronesista - spoilerivaroitus!
  Puheen Aamussa vieraana JP Pulkkinen.
  #puheenaamu

  Television tiiliskivet Yle Areenassa.
  https://areena.yle.fi/1-1255910

 • Uutta musiikkia, kokoelmalevyn suomalaisen rap-musiikin alkuvuosilta sekä ensimmäisen suomenkielisen rap-oppaan julkaissut Paleface on nähnyt räpin nousun tämän päivän suosituimmaksi musiikiksi.
  - 80-luvulla tuli turpaan jos rupesi kehuskelemaan itseäään. Myöskään tunteista kertominen ei ole ollut cool tai sallittua. Räppi on opettanut tervettä itseluottamusta ja ylpeyttä omista taidoista, mikä ei perinteisesti ole kuulunut suomalaiseen kulttuuriin.

  Yhdessä Esa Salmisen kanssa kirjoittamaansa "Kolmetoista kertaa kovempi" -käsikirjaan Paleface on analysoinut eri artistien tyylejä ja tekstejä. Lisäksi kirja kuvaa musiikkibisnestä, kiertue-elämää ja esimerkiksi settilistojen rakentamista. Tätä tietoa kootaan yhteen nyt ensimmäistä kertaa.

  "Nauhat - Suomiräpin underground 1988-1996" -kokoelmalevy puolestaan avaa suomalaisen räpin historiaa. Palefacen mukaan suomalaisten ajanlasku räpissä alkaa Fintelligensin Voittamaton-kappaleesta vuodelta 1998. Todellisuudessa se vaati kymmenen vuoden ruohonjuuritason pohjatyön. Suomirapissa oli elinvoimainen skene jo 30 vuotta sitten.

  Paleface vieraana Puheen Aamussa, toimittajina Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.
  #puheenaamu

 • Viimeinen kausi ei ollut paras, mutta hieno matka sai arvoisensa päätöksen. Näin summaa juuri päättyneen Game of Thronesin Westerosin kirjeenvaihtajana tunnettu Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Ahlroth. Kahdeksasta kaudesta neljä hän on katsonut sarjaa myös työkseen.

  Suomalaisfaneille kirjeenvaihtajan jaksoarvioista on tullut osa sarjaa. Tämä kuvaa laajemminkin fanikulttuuria. Sarjat ovat yhteistä perintöä, kokemus sarjan rakastamisesta ja sen käänteiden vihaamisesta halutaan jakaa.
  Sarja on muuttanut myös kulttuurijournalismia. Kun aiemmin arviot tehtiin ennen julkista esitystä, tehdään ne nyt esityksen jälkeen. Näin annetaan lisää huomiota keskusteluun, jota ennen käytiin työpaikan kahvipöydässä, nyt netissä.

  Viikon välein 192 maata odotti uutta jaksoa sarjasta, jonka aiheena ovat ikiaikaiset asiat, valta ja rakkaus. Game of Thronesin maailmanlaajuinen suosio osoittaa, että huhut suurten tarinoiden kuolemasta ovat liioiteltuja.

  Puheen Aamun vieraana Westerosin kirjeenvaihtaja Jussi Ahlroth, toimittajina Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.
  #puheenaamu

  Kuva: HBO

 • Mitä tapahtuu kun on elänyt elämänsä heterona ja vasta aikuisiällä huomaa olevansa kiinnostunut omasta sukupuolestaan? Joku tuntee elävänsä uutta teini-ikää, toinen on yksin myös sateenkaariyhteisössä. Historioitsija Rose-Marie Peake ja seksuaaliterapeutti Outi Santavuori ovat keränneet näitä kokemuksia, myös omiaan, kirjaan “Entiset heterot”.

  Uusi seksuaalinen identiteetti ei tarkoita koko eletyn elämän muuttumista huonoksi tai merkityksettömäksi. Näkökulma kuitenkin muuttuu. Merkittävin ero ydinperheeseen on vapautuminen perinteisistä sukupuolirooleista, heteroperheen normatiivisuus tulee näkyväksi.
  Entinen heterous ei vieläkään ole yksilön yksityisasia. Muutos vaikuttaa kumppaniin, se mutkistaa sukulaisuussuhteita ja sijoittaa ihmisen yhteiskunnalliseen marginaaliin. Kaapistatulo on identiteettiprosessi myös perheen lapsille.

  Peake ja Santavuori sanovat, että uuden identiteetin löytäminen ei välttämättä ole mutkaton prosessi, mutta lopulta se parantaa elämänlaatua - ja myös seksin laatua.

  Puheen Aamussa toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.
  #puheenaamu

 • Digihuijatut -sarjassa nettihuijareiden uhrit kertovat millaista elämä on kun huijari astuu elämään. Huijaamisen keinoihin kuuluvat muun muassa pelimaailman rikokset, romanssihuijaukset, nettikiusaaminen, sometilihäiriköinti ja identiteettivarkaus.

  Nettihuijaus ei ole pelkästään epätoivoista yrittämistä, vaan tekijät ovat aiempaa taitavampia. Ennen kaikkea huijauksen onnistuminen perustuu määrään - mitä useampi syötti heitetään, sen todennäköisemmin joku siihen tarttuu. Työ on organisoitua kolmivuorotyötä, yhden amerikantädin kirjeenvaihdon takana voi olla monta ihmistä. Yksi avaa keskustelun, luottamuksen saavuttamisen jälkeen vuoro siirtyy kokeneemmalle ja kun puhe siirtyy rahaan, kuvioon astuu tähän erikoistunut huijari.

  Digihuijatut sarjassa uhrit kertovat tarinansa, jotta muut voisivat välttää samat ansat.
  Puheen Aamussa vieraana sarjan juontaja ja toimittaja Juho Keskitalo.
  Toimittajina Linda Vettanen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.
  #puheenaamu

  Digihuijatut Yle Areenassa.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/05/18/digihuijatut-nain-valtat-nettipetkuttajan-ansan

 • Vaikka Suomi on monelle lapselle hyvä maa, se ei ole sitä kaikille. Lapsiperheet tarvitsevat parempia palveluita ja rahaa. Perusturva on nostettava tasolle, jossa ei jouduta turvautumaan toimeentulotukeen. Näin vaatii toukokuun alussa lapsiasiavaltuutettuna aloittanut Elina Pekkarinen.

  Eriarvoisuuden lisäksi Pekkarinen aikoo puhua turvallisuudesta ja ympäristöstä. Netti on tuonut lasten maailmaan uuden toimintakentän, joka tulee tuntea. Ympäristökysymyksissä ei riitä, että lapselle opetetaan kierrätys ja arjen teot, vaan lasten äänen on kuuluttava myös isoissa kysymyksissä ja muissakin kuin lapsille ilmeisissä asioissa.

  Vanhemmuudesta puhutaan ehkä enemmän kuin koskaan, vanhempia syyllistetään ja vanhemmat myös syyllistyvät. Elina Pekkarinen perää vanhemmille armollisuutta. Lapsen kasvattaminen on pieniä yhteisiä asioita, silmiin katsomista ja kohtaamista. Tätä voisivat aikuiset tehdä myös toisilleen.

  Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen vieraana Puheen Aamussa, toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • Naisen tulee puhua seksistä ja ruumistaan kauniisti ja siveästi, ei realistisesti tai oikeilla nimillä. Kiertoilmaukset piilottavat sen, mistä oikeasti on kyse. Miesten puhe seksistä kuulostaa avoimelta ja huolettomalta, kun nainen puhuu, on se kutsu seksiin.

  Tätä seksuaalisuuden vinoumaa Olga Kokko korjaa romaanissaan "Munametsä". Päähenkilö Linnea on nainen, joka osaa toimia ja sanoa, eikä jäädy yllättävissäkään tilanteissa. Kokon mukaan Linnean kaltainen nainen koetaan hyökkäävänä ja kastroivana, miesten vihaajana, mutta itse asiassa hän vihaa seksismiä.

  Syitä puheen epäsuhdalle Kokko löytää niin historiasta kuin tiedon puutteesta. Seksuaalivalistus on onnetonta jos vielä tänäkin päivänä suurimpia seksuaalisia painolasteja on kysymys olenko normaali, ovatko haluni normaaleja. Terveempi suhtautuminen naisten seksuaalisuuteen pystyy hyväksymään sekä omat että kumppanin halut ja tarpeet.

  Olga Kokko vieraana Puheen Aamussa, toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • Kun nykysirkuksen suurin nimi, Cirque de Soleil, toi kymmenet rekkansa ja yli satapäisen kiertuehenkilökuntansa Helsinkiin, mukana oli myös suomalaisnimi. Sirkuksen head of acrobatic rigging on Matias Yläkotola. 12-vuotiaana Yhdysvaltoihin muuttanut Yläkotola liittyi sirkukseen vuonna 2005, takana on siis vuosia sirkus- ja matkaelämää.

  Head of acrobatic rigging vastaa siitä, että teknisesti kaikki toimii ja taiteilijat pääsevät loistamaan. Esityksen tulee olla näyttävä ja sujuva, mutta ennen kaikkea turvallinen.

  Työ alkaa taiteilijoiden toiveesta ja Yläkotolan periaate on, että mikään ei ole mahdotonta. Tähän asti oudoimmatkin toiveet, kuten esiintyjän vatsasta aukeava valkokangas, on pystytty toteuttamaan. Oma akrobatiatausta auttaa ymmärtämään artistin tarpeita, mutta nykyään Yläkotola viihtyy enemmän tekniikan kuin trikoiden parissa.

  Matias Yläkotola vieraana Puheen Aamussa, toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

  #puheenaamu

 • Tekoäly muuttaa ja korvaa töitä, joita teemme. Samalla se muuttaa työn tekemisen tapoja ja työssä tarvittavia taitoja. Digitaalisen osaamisen tarve tulee kattamaan myös aloja, joilla se ei tänä päivänä näy. Sitäkin tärkeämpiä ovat inhimilliset työelämätaidot, esimerkiksi kuunteleminen, vuorovaikutus ja oman työn johtaminen.

  Projektiluontoisessa työssä yksilö pääsee näyttämään eri puolia osaamisestaan. Jotta työnteko muuttuvissa tiimeissä olisi mahdollista, oleellista on luoda turvallinen ilmapiiri, jossa on varaa olla eri mieltä ja myös epäonnistua. Pohjan tälle tuo tiimiäly, sanovat Puheen Aamun vieraat, tiimiälystä kirjoittaneet Maaretta Tukiainen ja Ida Hakola.

 • Timo "Wilderness" Korpi aloitti syyskuussa 2018 ilmastopaastonsa, joka ulkopuolisille näyttäytyy mukavuuksista luopumisena. Timolle itselleen kyse on ollut sopeutumista vähän vähempään, esimerkiksi kylmään suihkuun.

  Kun baari ja kuluttaminen eivät ole vaihtoehto, aloitteellisuus ajankäytön suhteen lisääntyy. Korpi on päätynyt miettimään laajemmin myös sitä, miten sosiaalinen elämä rakentuu ja millainen ystävä hän itse on.

  Korpi myöntää olevansa etuoikeutettu. Jos perusasiat, rakkaus ja toimeentulo, ovat kunnossa, on helpompi keskittyä muuhunkin. Kylmän suihkun, ilmastoahdistuksen ja täydellisen paaston ei tarvitse olla kaikkien juttu.

  Puheen Aamussa vieraana ilmastopaastoaja Timo "Wilderness" Korpi ja ilmastoimittaja Minea Koskinen, toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • Yle Kioskin Hätätila! podcast haastaa kahdeksan eurovaaliehdokasta ratkaisemaan ilmastokriisin, ei yksin, vaan sarja kysyy, miten EU:n tulisi kriisi ratkaista. Ehdokkaiden eteen piirretään kuva, joka voisi olla mahdollinen jos niin sanotusti "paska osuu tuulettimeen" ja IPCC:n asettamaan 1,5 asteen tavoitteeseen ei päästä. Silloin puhdas juomavesi on tiukilla ja viljasadon katovuodet seuraavat toisiaan.

  Oma ongelmansa on nuorten onneton äänestysinto EU-vaaleissa. Kun kaikki on hyvin, EU:n merkitystä arjessa ei nähdä, sanovat Hätätilan toimittajat Rosa Kettumäki ja Ina Mikkola. Puhe EU:sta pitää olla muutakin kuin kabinettipolitiikkaa, sen pitää koskea arkea, sillä arki valintoineen on politiikkaa.

  Puheen Aamussa toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

  #puheenaamu

 • Kalevala kuuluu kaikille. Näin uskovat sanataiteilijat Juha Hurme ja Tuomari Nurmio, joiden hanke Kalevalafest on kunnianpalautus ikiaikaisen runouden perinnölle. Juhlapuheet ja pönötykset eivät riitä, Kalevala voi olla kimmokkeena vaikka videopelille. Puuhamiehet eivät tee tätä yksin, kutsu kulttuurityöhön kuuluu kaikille.
  MIksi Kalevala tulee nähdä toisin?

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.
  #puheenaamu

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä