Radio Suomen Päivä

Mitä suomalainen ajattelee tulevaisuuden autoiluista?

 • 27 min
 • 26 pv

Millaisilla autoilla tulevaisuudessa ajetaan? Sähköllä, dieselillä, yhteiskäyttöautoilla vai robottiautoilla?
Autoalan tiedotuskeskus on kysellyt suomalaisten asenteista autoiluun. Kehittyvä tekniikka ja vaihtoehdot auton omistamiselle muuttavat pikkuhiljaa liikkumista ja toki ilmastohaasteet.

Toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan keskusliitosta ja toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä Marko Tammen haastattelussa.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • to 16.5.2019 11.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Suomen ja Japanin satavuotiset diplomatiasuhteet. Viikonloppuna suhteita juhlitaan muun muassa suomalais-japanilaisin voimin kantamalla mikoshi-pyhäkköä yhteisvoimin läpi Helsingin keskustan. Haastattelussa Suomessa pitkään asunut yrittäjä Norio Tomida ja ylijohtaja Elina Anttila Kansallismuseosta. Toimittaja Marko Tammi.

  Koko Suomen Saunapäivä jälleen kesällä. Yle kampanjoi suomalaisten saunojen, saunomisen ja saunakulttuurin puolesta. Heinäkuun Saunapäivän tavoitteena on saada yhden päivän aikana kaikki mahdolliset saunat Suomessa auki ja suomalaiset yhdessä saunomaan. Saunapäivän tuottaja Tiina Klemettilä kertoo lisää.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Mehujää aikuiseen makuun. Nauvolainen ravintolayrittäjäpariskunta on kehitellyt kesän kuumuuteen vaikkapa marjasoseesta tehdyn jäädykkeen, joka nautitaan alkoholilla tai ilman. Tuotteesta keroo ravintoloitsija Henri Talvitie. Toimittaja Kalle Talonen.

  Lapin kunniatohtoreita. Lapin yliopisto vihkii kunniatohtoreiksi muun muassa Monacon ruhtinas Albert II:n ja taiteilija Rosa Liksomin. Toimittaja Jarmo Siivikko.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Vesille venosen mieli. Veneilykelit paranevat hiljalleen eri puolilla Suomea. Aluksi kuullaan vanhan puuveneen kunnostajan Jussi Hietalan tunnelmia Kemistä. Toimittaja Laura Valta.

  Sitten mennään haistelemaan veneilyn suuntauksia ja veneilijöiden mieltymyksiä veneiden koeajotapahtumaan Helsinkiin. Haastattelussa Venealan Keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Huomisen kynnyksellä -tutkimuksessa kysyttiin eläkeläisiltä heidän elämästään. Moni huoli oli ennalta tuttu, mutta toisaalta tietotekniikka oli enemmän hallussa kuin olisi arvannut ja tyytyväisyys omaan elämään suurempaa kuin nuoremmilla ikäluokilla. Haastattelussa tutkimusjohtaja Sakari Nurmela Kantar-tutkimusyhtiöstä. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Kansanradiolla on sunnuntaina vuorossa juhlalähetys. Ohjelmasta kertovat sen juontajat Jaana Selin ja Olli Haapakangas.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Euroopan neuvosto juhlii Finlandia-talossa 70-vuotista olemassaoloaan ja kipuilee Venäjän jäsenyyden kanssa. Finlandia-talosta raportoi Heikki Heiskanen.

  Talous mukaan hallitusneuvotteluihin. Mitkä ovat hallitusneuvotteluiden kipukohdat? Haastattelussa Palkansaajien tutkimuslaitoksen, PT:n johtaja Elina Pylkkänen, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja valtiovarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Euroviisupakohuone löytyy Tampereelta. Mistä on kyse? Päivi Solja kävi tutustumassa koko perheelle suunnattuun pakohuoneseikkailuun.

  Neuvoloiden terveydenhoitajista puolet kertoi Lukukeskuksen kyselyssä, että lasten kielellinen kehitys on heikentynyt. Noin neljännes vanhemmista lukee usein lapsilleen. Lukukeskus ryhtyykin jakamaan neuvoloiden kautta kirjakasseja lasten ja vanhempien innostamiseksi ääneen lukemiseen.
  Viestintä- ja hankepäällikkö Emmi Jäkkö kertoi Katariina Lahtoselle tarkemmin kassin sisällöstä.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Antibioottiresistenssi on yhä kasvava ongelma ja todellinen uhka myös Suomessa. Nyt ongelmaan on kehittety ratkaisua - bakteriofagihoitoa eli faagiterapiaa. Helsingin yliopistossa valmistellaan faagiterapian käyttöönottoa Suomessa. Bakteriofagit ovat bakteerien viruksia, jotka tappavat isäntäbakteerinsa lisääntyessään. Tätä voidaan käyttää myös bakteeri-infektioiden hoidossa, eikä antibioottiresistenssi estä bakteriofagin tehoa.
  Atte Uusinokan haastattelussa professori Mikael Skurnik Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan bakterologian ja immunologian osastolta.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Millaisilla autoilla tulevaisuudessa ajetaan? Sähköllä, dieselillä, yhteiskäyttöautoilla vai robottiautoilla?
  Autoalan tiedotuskeskus on kysellyt suomalaisten asenteista autoiluun. Kehittyvä tekniikka ja vaihtoehdot auton omistamiselle muuttavat pikkuhiljaa liikkumista ja toki ilmastohaasteet.

  Toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan keskusliitosta ja toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä Marko Tammen haastattelussa.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Yhdellä jos toisella on terveisiä ja toiveita lähetettävänä hallitusneuvotteluihin. Säätytalon edustalla on erilaisia järjestöjä ja eturyhmiä ilmaisemassa mieltään. Jari Mäkäräinen kävi kyselemässä, miksi he siellä ovat, ja mitkä ovat päällimmäiset terveiset? Muun muassa lisää biokaasutuotantoa, fossiilisista polttoaineista eroon, enemmän liikuntaa opiskelijoille, perheiden monimuotoisuus on huomioitava ja translaki on uudistettava. Siinä pähkinänkuoressa muutamia tavoitteita.

  Haastattelussa Juha Marttila MTK:sta, Joonas Suikula Opiskelijoiden liikuntaliitosta, Anna Moring Monimuotoisten perheet -verkostosta, Olli Tiainen Greenpeacesta ja Kerttu Tarjamo Setasta.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Hallitus on mahdollisesti käynnistämässä nopeiden junaratojen suunnittelua Helsingistä Turkuun, Tampereelle sekä itäiseen Suomeen Porvoon ja Kouvolan kautta. Raide- ja joukkoliikenneasiantuntija Antero Alku arvioi 11,4 miljardin euron suurhankkeita.

  EU-komission puheenjohtajakisa käy jo kuumana. Europuolueiden kuusi kärkiehdokasta kohtasivat myöhään eilen illalla vaaliväittelyssä Brysselissä. EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio analysoi tentin sujumista.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Olympiavalmennus ja talvilajien tulevaisuus. Mikä on talvilajien tila Suomessa? Minkälainen rooli niiden kohentamisessa on Vuokatissa sijaitsevalla olympiavalmennuskeskuksella? Haastattelussa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki. Vuokatissa on toimittaja Jarmo Nuotio.

  Muotikaupan näkymät. Mitkä ovat vaatetusalan uusimmat kehityssuunnat. Esimerkkinä retkeilyvaatteet. Haastattelussa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja  ja Sastan toimitusjohtaja Juha Latvala. Toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Kylmä sota oli muutakin kuin kilpavarustelua. Eri maiden arkistoihin pohjautuva kirja Lännestä tuulee kertoo, miten länsimahtien tuki Suomen itsenäisyydelle ja länsimielisyydelle olikin paljon voimakkaampaa kuin on aiemmin esitetty. Haastattelussa kirjan kirjoittanut historiantutkija Marek Fields. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Vauvaperheet saavat jatkossa neuvolatarkastuksessa kirjakassin, jolla kannustetaan perheitä lukemaan ääneen heti lapsen ensi kuukausista alkaen.

  Kirjakassit lähtevät ensi viikolla jaettaviksi neuvoloiden toimipisteisiin. Haastattelussa Lukukeskuksen hankepäällikkö Emmi Jäkkö. Toimittaja on Katariina Lahtonen.

 • Suomessa on noin 1,6 miljoonaa äitiä ja heitä juhlitaan äitienpäivänä. Viime vuonna ensimmäisen lapsensa synnytti hieman vajaa 19 400 naista. Tapasimme yhden heistä, tuoreen äidin, 26-vuotiaan Varpu Somersalon. Hän sai tyttärensä, Hilman, 25-vuotiaana viime joulukuussa.

  Somersalo kuvailee, että hänellä on äitinä rento ote. Hän on löytänyt vertaistukea seurakunnan Eka vauva -kerhosta. Mutta mitä kaikkea uusi perheenjäsen on laittanut arkielämässä uusiksi? Toimittajana Kaija Kellman.

 • Rohingyat ovat maailman vainotuimpia vähemmistöjä. Heidän tilanteensa nousi esille vuoden 2017 elokuussa, jolloin yli 500 000 rohingyaa pakeni Myanmarin asevoimien vainoa Bangladeshin puolelle.

  Muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällikkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru olivat viime viikon maailman suurimmalla pakolaisleirillä Bangladeshin Cox's Bazarissa. Leirillä asuu vaikeissa oloissa valtava määrä ihmisiä.

  "Lähes miljoona rohingyaa asuu muovipressuista ja bambusta viritetyissä hökkeläissään, jotka eivät missään tapauksessa ole myrskynkestäviä. Heillä on täällä pakopaikka, mutta he eivät ole turvassa". Näin kirjoitti muusikko Anssi Kela Facebookissa matkapäiväkirjassaan.

  Kelan ja Harun vierailun aikana alueella oli jopa +42 astetta varjossa. Tulipalon riski on alueella läsnä joka hetki, kun ruokaa tehdään kaasukeittimillä ja alueella asutaan hyvin tiheästi.

  Kelan mukaan heidän vierailun aikana alueella tapahtui tulipalo, jonka takia 30 taloa paloi maan tasalle ja 17 taloa vahingoittui. Hänen mukaansa asukkaat yrittivät sammuttaa paloa heittämällä vettä liekkeihin pienillä astioilla.

  Minkälainen mieliala alueella on ja miten Unicef jatkaa työtään alueella? Kokemuksistaan Cox's Bazarin pakolaisleiristä kertovat muusikko Anssi Kela ja Unicefin tiedotuspäällkkö ja hätäapuasiantuntija Kirsi Haru. Aki Laine ja Matti Ylönen haastattelevat.

  Kuva: Unicef/ Jari Kivelä

 • Kevätporriäinen on vuosittain ilmestyvä lehti, johon kerätään Helsingin alakoulujen oppilaiden tekstejä, mietteitä, ihmettelyjä ja vitsejä omasta elinpiiristä. Lehti on ilmestynyt jo 70 vuotta, ja se on nähnyt maailman muuttumisen ja muuttunut siinä itsekin.

  Kati Lahtisen ja Matti Ylösen studiovieraana on lähes 30 vuotta Kevätpörriäisen päätoimittajana työskennellyt Liisa Vasamies.

 • Millaisiin päästövähennyksiin olemme sitoutuneet ja millaisilla sopimuksilla?
  Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuluttajien päästöt ovat kasvaneet vuosina 2000-2016. Lisäksi Suomella on useita sitoumuksia ja lakeja, jotka velvoittavat Suomea lähes puolittamaan päästöt vuoteen 2030 mennessä.
  Haastateltavana Radio Suomen Päivä -ohjelmassa on ympäristöneuvos Magnus Cederlöf ympäristöministeriöstä. Toimittajat ovat Matti Ylönen ja Kati Lahtinen.

 • Psykologi ja organisaatioviestinnän työelämäprofessori, entinen vihreiden poliitikko Pekka Sauri näkee vaalituloksessa merkkejä äänestäjien ajautumisesta omiin kupliinsa. Suomalaisia jakavia kysymyksiä ovat mm. ilmastonmuutoksen torjunta ja maahanmuuttokysymykset, arvioi Sauri. Heidi Laaksonen haastattelee. Kuva: Katriina Laine/Yle

 • Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri Matti Torvinen arvioi, että puolueen putoaminen pois eduskunnasta johtui epäsuositusta hallituksesta. Sunnuntain eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhtään paikkaa eduskuntaan.
  - Meistä tuli Sipilän ja Orpon kyytipoikia, toteaa Torvinen Radio Suomen Päivä –ohjelman haastattelussa.

  Juontajina ovat Kati Lahtinen ja Matti Ylönen.

 • EU-johtajat ja Britannian pääministeri Theresa May ovat sopineet, että Britannian EU-eroa lykätään lokakuun loppuun asti. Britannia voi kuitenkin erota EU:sta jo ennen sitä. Skotlannissa EU-eroa on vastutettu jo vuoden 2016 kansanäänestyksestä lähtien.
  Nyt skotit haluavat päätöksen brexit-sotkuun.

  Radio Suomen Päivä –ohjelmassa Skotlannissa asuva suomalainen Paula Murray kertoo, millaisia ajatuksia brexit tällä hetkellä herättää. Toimittaja on Raisa Pöllänen.

 • Väestöliitto on päivittänyt yli kymmenen vuotta vanhan lausuntonsa, joka antaa oikeudenkäyntejä varten tietoa alaikäisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vaikutuksista. Asiantuntijalausunto sisältää nyt ensimmäistä kertaa tietoa alaikäisen uhrin erilaisista reagointitavoista, kuten lamaantumisesta tai alistumisesta. Aihetta käsiteltiin keskiviikkona Radio Suomen Päivä -lähetyksessä.

  Haastateltavat ovat Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras, erikoissyyttäjä Leena Salovartio ja rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta. Toimittaja on Atte Uusinoka.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

 • Vaalihäirintä on sosiaalisen median myötä tullut osaksi jokaisen maan vaaleja. Vaalihäirintäepäilyjä on esiintynyt esimerkiksi Ranskan presidentinvaaleissa ja Italian parlamenttivaaleissa. Ulkopuolista vaikuttamista ja kybertoimintaa havaittiin myös Britanniassa vuoden 2016 Brexit-äänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

  Sähköisen äänestämisen on väitetty helpottavan vaalihäirintää. Sähköinen äänestys on käytössä esimerkiksi Virossa, jossa on voinut äänestää valtiollisissa vaaleissa jo kymmenen vuoden ajan. Äänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi, mutta milloin Suomeen tulee sähköinen äänestys?

  Suomessakin häirintää on odotettavissa ja siihen pyritään turvallisuuskomitean johdolla varautumaan. Miten turvallisia suomalaiset vaalit ovat ja miten vaalihäirintää havaitaan? Haastateltavana erikoistutkija Antti Sillanpää Turvallisuuskomiteasta. Toimittajana Aki Laine.

  Kuva: EPA

 • Tapani Ripatti juonsi 1990-luvun loppupuolella Ocsid-nimistä suosittua musiikkiohjelmaa. Eräänä päivänä posti toi toimittajalle c-kasetin, jonka oli lähettänyt nuori musiikintekijä, joka käytti nimeä Da Rude.
  Ripatti kertoi Radio Suomen Päivä –ohjelmassa, kuinka hän tutustui musiikintekijä Darudeen ja mikä olikaan mystisen c-kasetin tarina. Toimittaja on Lauri Rautavuori.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä