Puheen Aamu

Perjantain lähetys

 • 3 h 0 min
 • ei kuunneltavissa

Puheen aamu - aina kiinnostava. Studiossa Linda Vettanen, Juhani Kenttämaa ja Kati Lahtinen.

Cirque de Soleil nykysirkuksen tekijöiden joukosta löytyy myös yksi suomalainen - head of acrobatic rigging Matias Yläkotola.

Saako nainen panna mitä haluaa? "Munametsä" kertoo tästä, Puheen aamun vieraana esikoiskirjailija Olga Kokko.

WhatsApp: 040 163 8586

Lähetykset

 • pe 17.5.2019 6.59 • Yle Puhe

Jaksot

 • Herää kesäaamuun Yle Puheen seurassa. Studiossa Juha Valvio ja Kati Lahtinen.

  Apollo 11 historiallinen kuulento tehtiin 50 vuotta sitten. Lennon erikoisuus ymmärrettiin jo tuolloin, mutta samalla tiedettiin, että sen mittakaavan tulkitsevat tulevat sukupolvet.
  Kuulentojen merkityksestä ja avaruustutkimuksen tulevaisuudesta Puheen Kesäaamussa puhumassa avaruustekniikan tohtorikoulutettava Leo Nyman Aalto-yliopistosta.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Herää kesäaamuun Yle Puheen seurassa. Studiossa Juha Valvio ja Kati Lahtinen.

  Kesällä tehdään paljon eropäätöksiä ja syksyllä istutaan pari- ja eroterapiavastaanotoilla.
  Mitä suomalaisista eroista kertoo miesten radikaalia eroterapiaa kuvaava draamasarja 'Suden hetki'?
  Puheen aamussa vieraana sarjan tuottaja Seija-Liisa Eskola ja erityistason seksuaaliterapeutti, bloggari Marja Kihlström.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Herää kesäaamuun Yle Puheen seurassa.
  Studiossa Juha Valvio ja Kati Lahtinen.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Herää kesäaamuun Yle Puheen seurassa.
  Studiossa Juha Valvio ja Kati Lahtinen.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Herää kesäaamuun Yle Puheen seurassa.
  Studiossa Juha Valvio ja Kati Lahtinen.

  WhatsApp: 040 163 8586

 • Noin viikon uutiset -tv-ohjelmasta tuttu Jukka Lindström on asunut 10 kuukautta Belgiassa ja tuo nyt Suomeen Välikysymys-stand up -shownsa, jossa hän kertoo vitsejä suomalaisesta yhteiskunnasta ja pohtii, ovatko poliitikot sittenkin koomikoita hauskempia.

  - Politiikka näyttää etäämmältä koomisemmalta. Esimerkiksi irtisanomislaissa mua huvitti se, että suomalaiset meni ihan hajalle siitä, että lapsille piti tehdä eväät kouluun - Belgissa eväät tehdään joka aamu, eikä kukaan rikas yrittäjä tule tarjoaamaan pastaa.

  Jukka Lindström kävi kertomassa kuulumisensa Puheen Aamussa. Jere Pehkonen ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Nuoremman konstaapelin ja jalkapallomaalivahti Heidi Foxellin elämä muuttui lopullisesti nuoren miehen ammuskeltua kiväärillä liikehuoneiston katolta Hyvinkäällä. Tuore kirja "Luodinkestävä" on Heidi Foxellin tarina epätodennäköisestä selviytymisestä, rankasta toipumisesta ja ihmissuhteiden vaikeudesta.

  Heidi Foxell oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, kuinka selvitä päivästä toiseen, kun kaikki mikä on ollut itsestään selvää, otetaan pois.

 • Arkisessa työssä mietimme rajoitteita, jotka estävät tekemästä asioita. Ketterässä työkulttuurissa tehdään pieniä kokeiluja ja keskitytään asiakkaalle hyvän tekemiseen. Ketterään työkulttuuriin voi tarttua kiinni miettimällä yhdessä, mitä kokeilemme tällä viikolla. Viikon lopulla käydään läpi, mitä odotimme, mitä tapahtui ja mitä opimme.

  Ylen Ketterän kiihdyttämön päällikkö Mirette Kangas on johtava ketterän yrityskulttuurin ja johtamisen asiantuntija ja muutoksentekijä Suomessa. Kankaan kokemuksen mukaan suurin este uudenlaiseen tekemiseen siirtymisessä on pelko: Uskallanko tehdä uudella lailla? Onko mulla lupa tehdä näin? Voidaanko päätöksentekoa ja johtamistapaa muuttaa?

  Mirette Kangas oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavana.

 • Alle kouluikäinen lapsi tulee pahoinpidellyksi todennäköisemmin kotonaan kuin päiväkodissa tai pihalla. Pahoinpitelijä on usein oma äiti. Parikymppinen Henkka halusi nostaa kokemansa väkivallan julkisuuteen, jotta kukaan muu ei joutuisi ajattelemaan olevansa ainoa äitinsä pahoinpitelemä lapsi.

  Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaavan sosiaalityöntekijän Minna Remes-Sieväsen mukaan äidin käyttämä väkivalta on tyypillisesti rankaisuväkivaltaa kuten tukistamista lapsen kurissa pitämiseksi. Toinen äideille tyypillinen tapa on mitätöidä ja vähätellä lasta. Niin henkinen kuin fyysinen väkivalta on lapselle aina haitallista, vaikka lapsi saataisiin sillä hetkellä tottelemaan.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

 • Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kävi syksyllä 2017 viimeistä kertaa neuvottelupöytään nykyisessä tehtävässään. Yleisradion kuvausryhmä pääsi seuraamaan Selinin valmistautumista neuvotteluihin kulissien takana. Talvi oli pitkä ja raastava 57-vuotiaalle Selinille, sillä hän oli hädin tuskin toipunut syöpähoidoista, kun neuvottelukierros pyörähti käyntiin.

  Väsynyt Selin yrittää pitää itsensä kasassa, kun kolmen suurimman ammattiryhmän sopimusneuvottelut junnaavat paikallaan. Periksi antaminen ei kuulu hänen luonteeseensa. Selin aikoo viedä neuvottelut päätökseen, viimeisen kerran, sillä kesäkuussa 2019 hän luopuu PAMin puheenjohtajuudesta.

  - Selinin kiehtovuus löytyy hänen särmikkyydestä. Hän ei varmasti ole se helpoin ihminen elää ja työskennellä, mutta hän puhuu suoraan ja vilpittömästi, jota arvostan suuresti. Keskinäinen kemiamme toimi hyvin, toteaa Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu ohjannut ja käsikirjoittanut Simo Sipola.

  Yli 15 vuotta PAMia johtanut Selin puhuu dokumenttielokuvassa suunsa puhtaaksi työmarkkinoiden ja yhteiskunnan ilmapiiristä. Hän ei säästä maan hallitusta, työnantajia eikä omiaan, ammattiyhdistysliikettä. Poikkeuksellisen avoimessa ja suorapuheisessa elokuvassa pääsee ääneen myös Selinin lähipiiri.

  Simo Sipola oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Liikenneturvan vuonna 2015 julkaistussa kyselytutkimuksessa vastaajista kuusi kymmenestä myönsi ärsyyntyneensä liikenteessä. Useimmiten mielenkuohut haihtuvat nopeasti, jos niihin ei jää vellomaan. Mutta toisinaan niin kutsuttu liikenneraivo roihahtaa.

  Liikenneturvan selvitysten perusteella liikenneraivo ilmenee tavallisesti tööttäilynä, keskisormen heristämisenä, perässä roikkumisena ja kiilailuna.

  Tahallinen vahingonteko on Suomessa hyvin harvinainen ilmiö. Sitä vastoin melko yleistä on esimerkiksi "näpäyttäminen" täpärällä ohittamisella.

  Miten tunteita tulisi hallita auton ratissa? Puheen Aamussa aiheesta oli puhumassa liikennepsykologi Mika Hatakka.

  Jere Pehkonen ja Juhani Kenttämaa haastattelevat.

 • Viimeiset pari vuotta laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula on käynyt läpi eroprosessiaan pitkäaikaisesta kumppanistaan Mikko Pykäristä. Samassa myllerryksessä Iisa loi uudelleen oman nahkansa ja työsti levyn, joka kantaa nimeä Päivii, öitä.

  - Rakkaus ja luopuminen ovat pyörineet tuotannossani aina pääteemoina, mutta nyt ne avautuivat itselleni koko raadollisessa kauneudessaan isommin kuin koskaan ennen, perustuksia myöden, toteaa Iisa.

  Iisa oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, millä tavoin tekemisen tavat ja maailmankatsomus muuttuivat henkilökohtaisen kriisin aikana ja miten se kuuluu uudella albumilla.

Klipit

 • Taikuri-mentalisti Pete Poskiparta vastaanotti kesäkuussa arvostetun Dunninger Memorial Award-palkinnon. Palkinnon on aiemmin voittanut muun muassa Bob Cassidy, Max Maven ja Uri Geller. Suomessa alaa tunnetuksi tehnyt taikuri ja mentalisti vieraili Puheen Aamussa kertoen palkinnosta, sekä estraditaiteilijoiden kohtalokkaita keikkoja tutkivan Viimeinen keikka-podcastin synnystä.

  Haastattelijoina Juha Valvio ja Oona Mattila.

 • Viimeinen Perversio-podcast kertoo kahdeksan aseksuaalin tarinan, joista Sofian on yksi. Puheen Aamuissa vieraillut Sofia on lesboromanttinen aseksuaali, joka on ollut kymmenen vuotta parisuhteessa. Minkälainen on parisuhde seksin ulkopuolella, entä mitä ennakkoluuloja aseksuaaleihin liitetään?

  Haastattelijoina Juha Valvio ja Oona Mattila.

 • Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva tarkastelee työkseen tulevaisuuden kehityskulkuja, niiden välisiä jännitteitä ja tulevaisuuteen liittyviä mielikuvia. Mitkä ovat hyviä tapoja ottaa maailmasta selvää?

  - Heikko signaali on mahdollisen muutoksen ensioire tai merkki mahdollisesti nousevasta ilmiöstä, joka ei ole vielä valtavirtaa.

  Mikko Dufva oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon vieraana.

 • Sanoittaja Ilkka “Ile” Vainio muistelee Puheen Aamussa ystäväänsä ja kollegaansa Kirsi Siréniä, Kikkaa (1964–2005). Suomessa 1990-luvulla levyttänyt Kikka oli aikansa musiikkialan rohkea uudistaja.

  - Se ei ollut millään tavalla limaista, ei likaista - vaan iloista, puhdasta hauskanpitoa. Hänellä itsellään oli hauskaa ja hän säteili sitä ulospäin. Monelle vanhoilliselle tosikolle tämä oli liikaa, koska hän loi uutta.

  Haastattelijoina Juha Valvio ja Alina Kulo.

 • Jenna Antila sitoutui 365 päivän ajaksi valitsemaan jokaiselle päivälle uuden, jo valmiiksi vaatekaapistaan löytyvän asun. Puheen Aamun studiossa vieraillut Antila kertoi #365 -projektista ja ajatuksista tämän taustalla.

  - Mietin perusarkeani ja elämää ja ajattelin, että olisiko vielä jotakin, mihin voisin kiinnittää huomoita?

  Haastattelijoina Juha Valvio ja Alina Kulo.

 • Matti Johannes Koivun modernin Suomen historiaa käsittelevän radiotrilogian kaksi ensimmäistä osaa Tulevaisuuksien historia ja Oikeudenmukaisuuden historia saivat rinnalleen kolmannen ja viimeisen osan, Keskeneräisyyden historian. Tarinankertojan kahdeksannen albumin teemoissa on julkaistu niin ikään single Tulevaisuus.

  - Historian kautta on osoitettavissa narratiivi ja kehityskaari, kuinka olemme päässeet tähän pisteeseen, jossa olemme nyt. Havahduin ajattelemaan, miten kertomus jatkuu, mitä meidän pitäisi tässä hetkessä tuntea?

  Matti Johannes Koivu oli Puheen Aamun vieraana. Haastattelijoina Juha Valvio ja Alina Kulo.

 • Juha Kumara ja Matti Kemi pyöräilivät 700 kilometriä tutustuakseen suomalaisiin saunoihin. Puhdistavasta matkasta syntyi podcast nimeltä Saunan kutsu. Juha Kumara kertoo pyhiinvaellukseksikin kutsumansa matkan merkityksellisyydestä Puheen Aamussa.

  - Koen, että sauna on minulle hiljentymisen ja maadoittumisen paikka. Paikka, jossa pääsen arkisen hetken keskellä ihmisten keskelle hiljaiseen tilaan, kiinni omaan kehoon

  Saunan kutsu -podcast on osa Podcast on osa Ylen kesän 27.7. huipentuvaa SAUNAPÄIVÄ -kärkikampanjaa. Haastattelemassa Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.

 • Sketseistään ja some-famestaan tunnetut Seksikäs-Suklaa ja Dosdela hyppäsivät metallimaailman syövereihin, seuranaan Harto ja Lieminen KMA:sta ja Lighthouse Projectista tutut Lauri Ehrlund ja Samuli Peurala. He ovat yhdessä rap metal -yhtye Lähiöbotox.

  Erikoinen ja yllättäväkin kokoonpano ei tee huumoria vaan musiikkia, jonka lyriikoissa otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin kuten maahanmuuttoon, syrjäytymiseen, päihteisiin jne.

  Meillä kaikilla on enemmän tai vähemmän lähiötausta, joten veljeys on tämän bändin sitkos, toteaa Lieminen.
  Raskaampi musiikki on omalla tavallaan terapeuttista. Jos mulla on huono päivä, bänditreenien jälkeen mulla on parempi fiilis, koska pääsen purkamaan sitä ärsytystä mikkiin, kertoo Dosdela.

  Lieminen ja Dosdela olivat Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon vieraina.

  #puheenaamu

 • Emma Kantanen on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri ja peligraafikko, jonka vapaa-ajan täyttävät kuvataide, sarjakuvat ja kirjoittaminen. Hän kokee itsensä ennen kaikkea tarinankertojaksi.

  Kantanen oli mukana luomassa Angry Birds -hahmoja. Rovion jälkeen Kantanen lähti vuodeksi Kiinaan työskentelemään pelialalle. Hänen esikoisromaaninsa Nimi jolla kutsutaan öisin tutustuttaa pekingiläiseen työ- ja yöelämään. Se on rohkea ja hurja tutkimusmatka vieraaseen kulttuuriin ja uusiin ihmissuhteisiin.

  Emma Kantanen oli Puheen Aamussa Juhani Kenttämaan ja Alina Kulon vieraana kertomassa, miten kiinalaiset työolosuhteet, kulttuuri ja kielimuuri yllättivät.

  #puheenaamu

  Kuva: Marek Sabogal

 • Lauri Ahtinen tuli isäksi nuorena, 22-vuotiaana. Isänä hän omaksui sirkushevosen roolin ja oli viihdytysautomaatti itselleen, lapsilleen ja puolisolleen. Se oli vastapainoa pikkukaupungin miehenä olemisen tavalle, joka ei tuntunut omalta. Ahtiselle viihdyttävän sirkushevosen muotti on menneiden miessukupolvien laiminlyöntien paikkaamista. Yhä edelleen tarinat murahtelevista lehtiin uppoavista ja poissa olevista isistä ovat vahvoja. Ahtinen halusi edustaa jotain muuta.
  Mutta viihdytysautomaattikin väsyy ja riskinä on, että viihdyttämisestä tulee uusi normaali, oletus. Sitten iskee arki.

  Ahtisen sarjakuvaromaani “Eropäiväkirja” käsittelee vanhemmuutta ja isyyttä ennen eroa ja eron jälkeen. Kirja voisi olla myös ero- ja uudelleenrakastumispäiväkirja, sillä se kertoo myös rakastumisesta eron jälkeen. Se kertoo myös pienistä elokuvallisista kohtauksista elämässä, esimerkiksi siitä kun kyykkyviinihyllyltä haetaan pirskahtelevaa, toiveikasta ja lopuksi lupaavaa viiniä. Ja itsesäälistä, jolloin ihminen kokee itsensä pieneksi ja avuttomaksi.

  Puheen Aamussa vieraana Lauri Ahtinen, toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.
  #puheenaamu

 • Perttu Häkkinen oli sukupolvensa omaperäisimpiä kulttuurivaikuttajia.

  - Perttu näki kauneutta siellä, missä muut näkivät rumuutta, luonnehtii viime syksynä kuollutta Häkkistä hänen työkaverinsa Panu Hietaneva, joka on yksi Perttu Häkkisen perintöä kunnioittavan säätiön perustajista.

  Säätiö tukee sitä marginaalia, jossa Häkkinen oli kotonaan. Idea säätiöstä ja rahat sen perustamiseen tulivat jääkiekkoilija Topi Jaakolalta. Häneen vaikutuksen oli tehnyt Perttu Häkkisen ajattelu, joka ei arvottanut ihmisiä, vaan suhtautui kaikkiin tasavertaisesti ja kunnioittavasti.

  Säätiö haluaa löytää ne, joita perinteinen säätiötoiminta ei tavoita. Avustukset eivät perustu hakemuksiin, vaan säätiö nostaa esille tekijöitä, Häkkisen hengessä. Moni marginaalissa ei edes usko olevansa apurahan arvoinen.

  - Kutsu kertoa kaikesta kummasta koskee kaikkia, kyse on koko Suomen hankkeesta, sanoo yksi säätiön perustajista, toimittaja Heidi Laaksonen.

  Puheen Aamussa vieraana Heidi Laaksonen ja Panu Hietaneva, toimittajina Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa.

  #puheenaamu

 • Kaikkien ei tarvitse olla tekoälykoodareita, mutta tekoälyn kehittämistä ei saa jättää vain nörttien tehtäväksi. Tarvitaan näkökulmia siitä, mihin tekoälyä tarvitaan, mitä me sillä teemme ja miten tekoäly muuttaa ihmistä. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos ei usko robottien kapinaan, mutta hän uskoo, että tekoälyllä voidaan vaikuttaa ajatteluumme. Cambridge Analytica ja vaalivaikuttaminen ovat tästä esimerkkinä.

  Roos vetää Helsingin yliopiston ja Reaktorin maksutonta verkkokurssia Elements of AI, Tekoälyn perusteet. Kurssin tavoite on tehdä tekoälystä ymmärrettävää kaikille. Vuoden aikana kurssille rekisteröityneitä on 170 000, heistä puolet ulkomailta. Alkuajan tavoite saada prosentti suomalaisista tutustumaan tekoälyyn täyttyi, uusi tavoite on prosentti maapallon väestöstä, siis 70 miljoonaa. Tekoäly on demokratiateko, se kuuluu kaikille, sanoo Roos.

  Puheen Aamun vieraana tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos, toimittajina Kati Lahtinen, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo.
  #puheenaamu

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä