Kirja vs. Leffa

Betoniyö

 • 57 min
 • toistaiseksi

Pirkko Saision neljäs romaani Betoniyö vuodelta 1981 on karu kuvaus kaupunkilähiöstä sekä yh-äidin ja kahden veljeksen elämästä. Pirjo Honkasalon ohjaama samanniminen draamaelokuva vuodelta 2013 sai ylistävää palautetta kriitikoilta, ja se valittiin Suomen ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon kategoriaan.

Vieraina ovat Marjo Pipinen Suomen Elokuvasäätiöstä, kirjallisuudentutkija Päivi Koivisto ja ylisukupolvista huono-osaisuutta ja nuorten syrjäytymistä tutkiva Teemu Vauhkonen Nuorisotutkimusseurasta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • to 23.5.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Hunter S. Thompsonin merkkiteos Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa ilmestyi 1971. Faktaa ja fiktiota sekoittava gonzo -journalismi esitti uuden tavan tarkastella vallitsevia totuuksia ja arvoja. Terry Gilliamin elokuvasovitus Thompsonin kirjasta nähtiin vuonna 1998. Myös leffa onnistui ottamaan kriittisen tulokulman amerikkalaiseen unelmaan.

  Thompsonin ja Gilliamin teoksista keskustelevat satiirin keinoja kirjallisuudessa tutkinut, filologi Tommi Kakko Aalto-yliopistosta ja Elitisti -lehteen elokuvista kirjoittava Juho Liukkonen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Veera Salmen Puluboin ja Ponin seikkailut ovat nousseet muutamassa vuodessa suomalaisten kirjasuosikeiksi. Kirjasarjan ensimmäinen osa - Puluboin ja Ponin kirja vuodelta 2012 - kuvaa perheen murroskohtia, mm. koulun aloittamista ja vanhempien aviokriisiä, lapsen näkökulmasta.

  Mari Rantasila elokuvasovitus Puluboin ja Ponin leffa - vuodelta 2018 - poikkeaa jonkin verran kirjan teemoista, mutta leffa antaa hienosti tilaa lapsen tunteille ja mielikuvitusmaailmalle. Teoksista keskustelevat eritysasiantuntijana Koulukinossa työskentelevä Heli Metsätähti sekä Maarit Mäkinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Virginia Woolfin teos Orlando ilmestyi 1928. Sukupuoltaan vaihtavan päähenkilön avulla Woolf kuvaa ennen kuulumattomalla tavalla sukupuolen vaikutusta ihmiselämään eri aikakausina. Teoksen suomensi Kirsti Simonsuuri vuonna 1984.

  Sally Potter sovitti Woolfin historiallisen fantasian kehutuksi elokuvaksi 1992. Teoksista keskustelevat Nuori Voima -lehden päätoimittaja Maaria Ylikangas sekä tutkija Touko Vaahtera Helsingin yliopistosta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vuonna 1975 julkaistu Jäniksen vuosi on yksi Arto Paasilinnan rakastetuimmista romaaneita. Kirja on yksi harvoista, suomalaisista maailmankirjallisuuden klassikoista. Myös Risto Jarvan vuonna 1977 tekemä elokuvasovitus Paasilinnan kirjasta luetaan kotimaisten klassikkoelokuvien joukkoon.

  Käsittelyssä Arto Paasilinnan rakastettu teos Jäniksen vuosi, sekä kirjasta Risto Jarvan tekemä, samanniminen elokuva. Vieraina TV-maailmaan kirjoittava Henri Walter Rehnström sekä elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Ville Suhonen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Stephen Kingin kirjoja on myyty maailmalla yli 350 miljoonaa kappaletta. Elokuvia ja tv-sarjoja Kingin teoksista on sovitettu toista sataa. Yksi Kingin tunnetuimmista teoksista on Hohto. Hohtoa arvostetaan paljon myös elokuvana, vaikka Stanley Kubrickin sovitus poikkeaa kirjasta.

  Käsittelyssä Stephen Kingin suosittu kauhuromaani Hohto, sekä kirjasta Stanley Kubrickin tekemä leffasovitus. Äänessä ovat Hohdosta elementtejä mediataiteeseensa ammentanut kuvataiteilija Vesa Vehviläinen sekä WSOY:n kustannustoimittaja Samuli Knuuti. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Elmore Leonardin rikosromaani Rommipunssi ilmestyi 1991. Leonard uudisti dekkarigenreä nostamalla keskiöön poliisien ja yksityisetsivien sijaan rikolliset. Lisäksi Leonardin absurdi huumori ja yllättävä dialogi olivat omiaan herättämään myös elokuvapiirien kiinnostuksen.

  Quentin Tarantinon elokuvasovitus kirjasta sai ensi-iltansa vuonna 1997. Kirjan päähenkilön mukaan nimettyä Jackie Brownia pidetään yhtenä Tarantinon parhaista elokuvista. Teoksista kertoo elokuvatoimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen. Äänessä on myös Leonardia kääntänyt, kirjailija Tapani Bagge. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Margaret Mitchellin Pulizer-palkittu kirja Tuulen viemää ilmestyi vuonna 1936. Scarlett O’Haran ja Rhett Butlerin suhdeseikkailut onnistuneesti valkokankaalle siirtäneen Victor Flemingin leffa voitti peräti 8 Oscar-palkintoa.

  Klassikoiden klassikoista keskustelevat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, KAVI:n viestintäpäällikko, elokuvatietokirjailija Outi Heiskanen sekä elokuvatoimittaja ja kirjallisuudentutkija Tytti Rantanen AV-arkista, eli suomalaisen mediataiteen keskuksesta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Tarzan on yksi länsimaisen populaarikulttuurin kuuluisimmista hahmoista ja sankareista. Tarzan-kirjoja on käännetty kymmenille kielille, mutta ehkäpä vielä kirjojakin suosituimpia ovat olleen lukuisat Tarzan-elokuvat ja animaatiot, ja tietenkin Tarzan -sarjakuvat.

  Edgar Rice Burroughsin vuonna 1912 ilmestyneestä Apinoiden Tarzan -kirjasta sekä W. S. Van Dyken vuonna 1932 valmistuneesta elokuvasovituksesta keskustelevat Tarzan-suomentaja Pekka Pakkala ja Tarzan-kuvittaja Petri Hiltunen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Hienoja kirjoja ja upeita elokuvia on maailma täynnä. Mutta monestako hienosta kirjasta on onnistuttu tekemään upea elokuva? Sitä selvittää Kirja vs. Leffa, jossa käydään läpi menestyskirjoja ja niistä tehtyjä menestyselokuvia.

  Märta Tikkasen vuonna 1975 ilmestyneestä romaanista Miestä ei voi raiskata sekä Jörn Donnerin kolme vuotta myöhemmin tekemästä elokuvasovituksesta keskustelevat elokuvalehti Episodiin kirjoittava Jesse Raatikainen sekä toimittaja ja kriitikko Leena Virtanen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Trainspotting on skottilaisen Irwine Welshin karu ja raju esikoisteos vuodelta 1993. Kolmisen vuotta myöhemmin Danny Boyle ohjasi kirjasta samannimisen elokuvan. Elokuva nousi nopeasti modernin klassikon asemaan. Elokuvan myötä myös Welshin maine inhorealismin kuvaajana alkoi kasvaa.

  Welshin ja Boylen teoksista keskustelevat kulttuuriviennin suunnittelija Otto Suuronen Suomen elokuvasäätiöstä sekä elokuvatoimittaja ja Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin tiedottaja Janne Sundqvist. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Bram Stokerin Dracula ilmestyi jo vuonna 1897. Teos on suomennettu ainakin kaksi kertaa, Risto Kalliomaa 1952 ja Jarkko Laine 1977. Transilvanialainen vampyyri, kreivi Dracula on myös kaikkien aikojen filmatuin kauhuhahmo. Yksi vakuuttavimmista sovituksista on Francis Ford Coppolan kirjalle varsin uskollinen versio vuodelta 1992.

  Kaikkien aikojen kauhuklassikosta keskustelevat tutkija Outi Hakola Helsingin yliopistolta ja Nuori Voima -lehden toinen päätoimittaja Maaria Ylikangas. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Vanki nimeltä Papillon on Henri Charrièren omaelmäkerrallinen romaani vuodelta 1969. Tarinan todenperäisyydestä on kiistelty kirjan ilmestymistä lähtien, joka tapauksessa teos lienee maailman kuuluisin vankilaolojen ja -pakojen kuvaus. Kirjan suomensi Matti Brotherus 1970.

  Kolme vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen Franklin J. Schaffner ohjasi kirjasta elokuvan, jonka päärooleissa esiintyvät Steve McQueen ja Dustin Hoffman. Vuonna 2017 valmistunut Michael Noerin versio on enemmänkin edellisen elokuvan uudelleen filmatisointi kuin alkuperäisen kirjan uusi sovitus.

  Kirjasta ja elokuvista keskustelevat Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen ja Episodi-lehden toimituspäällikkö Jussi Huhtala. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä