Radio Suomen Päivä

Ketkä menestyvät eurovaaleissa?

 • 28 min
 • 6 pv

Eurovaalit: Arvio siitä, miten vaaleissa käy. Yle julkisti aamulla eurovaalien kannatuskyselyn. Sitä avaa politiikan toimittaja Matti Koivisto.

Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • to 23.5.2019 10.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Mikä animessa viehättää? Toimittaja Sanna Pirkkalainen tutustuu Lahdessa käynnistyvään Desucon-tapahtumaan pääjärjestäjä Renne Brandtin opastuksella.
  Yli kolmekymmentä vuotta elokuvan ystävät ovat kokoontuneet Sodankylän elokuvajuhlille. Mikä saa leffahullut vuosi toisensa jälkeen matkustamaan Sodankylään? Haastateltavana talkoolaiset Johanna Lehtonen ja Juho Liukkonen, toimittajana Risto Koskinen.
  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Suomen hävittäjähankinnat etenevät. Ehdokkaat ovat koko kansan nähtävinä viikonloppuna Turussa. Hävittäjiä arvioi ilmavoimien entinen koelentäjä, insinöörieverstiluutnantti evp. Jyrki Laukkanen.

  Tanssi palautti Sirkka Kirjosen puhe- ja liikuntakyvyn aivoinfarktin jälkeen. Toimittaja Varpu Mäntymäen haastattelussa myös tutkijatohtori Hanna Pohjola, joka on tutkinut tanssia terapiamuotona.

  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Miten työpaikalla saa käyttätyä - missä kulkee harmittoman flirtin ja seksuaalisen häirinnän raja? Haasteltavana aiheesta kirjan kirjoittaneet Minea Pyykönen ja Mikko Pyykönen.
  Toimittajana Marko Miettinen.
  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Viron uuden itsenäisyyden alkua leimasi rikollisuuden kasvu. Vieraana "Tallinnan tappajat - Viron veriset vuodet" kirjan tekijä Antto Terras.
  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Yhdysvallat syyttää Irania Omaninlahden tankkeri-iskuista. Maiden kiristyneitä suhteita arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.
  Millaiset ovat Syyriassa Isis-leirillä olevien suomalaislasten ja naisten kotiinpaluun mahdolisuudet? Palauttamisista arvioi  Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen.
  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Jyväskylän Korpilahdella on tehty vahvaa peeärrää suomalaisesta ruokakasvatuksesta. Japanilaisen tv-yhtiön NHK:n kuvausryhmä on vieraillut Korpilahden päiväkodissa tutustumassa lapsiin ja lapsien ruokailuun. Jussi Lindroos kävi seuraamassa kuvauksia ja haastatteli päiväkodin johtajaa, Tiina Ruppaa ja ohjaaja Eijchi Sasage. Yoshiko Utano tulkkaa.
  Piipahdamme Kiteen kirjastossa, johon on kerätty näyttelyksi Marimekon tehtaan historiaa. Armi Ratian vierailut olivat näyttäviä tapahtumia. Henrietta Nyberg tapasi kaupunginkirjaston Kiteeläistä elämänmenoa -hankkeen vetäjän, Maija Ala-Nikkolan.
  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Työväen urheiluliitto TUL täyttää sata vuotta. Urheilun poliittisesta jakautumisesta kertoo opetusministeriön ylijohtaja - aikanaan myös TUL:n pääsihteerinä toiminut - Esko Ranto. Aki Laine haastattelee. Juhlaohjelmasta kertoo projektipäällikkö Mirjan Beekmann.
  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • C-hepatiitilta ei rokotus suojaa. Taudin esiintyvyydestä ja hoidosta kertovat A-klinikkasäätiön toiminnanjohtaja Kaarlo Simojoki ja Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström. Mira Stenström haastattelee. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Suomalaisten luottamus eläkejärjestelmään on vahvistunut. Eläketurvakeskuksen eläkebarometria esittelee ekonomisti Sanna Tenhunen. Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Miten valtion taloutta tulisi hoitaa? Hallitusohjelman investointisuunnitelmia ruotivat Vihreiden eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja ja uusi kansanedustaja Jenni Pitko, keskustan eduskuntaryhmän vasta valittu puheenjohtaja Antti Kurvinen sekä kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen. Toimittajana Päivi Neitiniemi.
  Terveyspalvelut ovat Lahdessa tällä hetkellä sekaisin, sillä kaupungin tietoverkkoon kohdistui tiistaina laaja kyber-hyökkäys. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta törkeänä tietojärjestelmän häirintänä. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sami Siurolan mukaan KRP:llä on edessään valtava urakka, sillä tutkittavaa dataa on todella paljon. Toimittajana Petri Niemi.
  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Kosovon sodan päättymisestä on kulunut 20 vuotta. Muusikko Pauli Hanhiniemi kiersi pariinkin kertaan ex-Jugoslavian alueella rauhanturvajoukkoja viihdyttämässä. Hän kertoo kokemuksistaan.

  Junamatka Ukko-Pekan kyydissä tarjoaa rutkasti nostalgiaa. Hyppäämme puksuttavaan kyytiin Kemistä Haaparannalle. Risto Koskinen tapasi matkustajia ja fiilisteli heidän kanssaan.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Alkoholittomat oluet lisäävät suosiotaan. Alkuvuonna niiden suosio on kasvanut 34,5%, kertoo Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen. Alkoholiton ohrajuoma on jopa pienpanimolle tekemisen arvoinen tuote, vakuuttaa Mustan Virran Panimo toimitusjohtaja Petteri Vänttinen. Lisäksi kuulemme kuluttajien mietteitä, siitä kuinka suuri on alkoholittoman huurteisen kutsu. Toimittajana on Jari Mäkäräinen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Tallinna näyttäytyy suomalaisille kivana päivämatkan kohteena kahviloineen ja kauppoineen. Lähihistoriaan mahtuu kuitenkin synkempi väkivaltainen ajanjakso, joka alkoi itsenäistymisen aikoihin ja rauhoittui vasta tämän vuosikymmenen alussa. Antto Terrasin kirjoittama Tallinnan tappajat - Viron veriset vuodet -kirja kertoo kymmenin tositarinoin tuosta ajanjaksosta ja sen tapahtumista. Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Työväen Urheiluliitto TUL täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Järjestö syntyi sisällissodan jälkeen kun valtakunnallinen urheilujärjestö SVUL sodan jälkeen erotti seurat, joissa oli punaisten puolella taisteluihin osallistuneita. Aluksi järjestettiin jopa erillisiä työväen olympialaisia. Opetusministeriön ylijohtaja, aikanaan myös TUL:n pääsihteerinä toiminut Esko Ranto kertoo minkälaista oli urheilujärjestöjen vastakkainasettelu ja miten TUL on vaikuttanut urheilun kenttään. Aki Laine haastattelee.

 • Suomalaiset syövät arkena keskimäärin kahdeksan kertaa päivässä ja viikonloppuisin seitsemän kertaa päivässä, selviää suomalaisten ruokailutottumuksia kartoittaneesta FinRavinto-tutkimuksesta. Välipaloja napsitaan kiireessä, mutta myös aivan terveyssyistä, kertovat helsinkiläiset Mika Widing, Pirjo Harapainen, Anne-Mari Lehto ja Klaus Kinanen. Ravitsemustieteen tohtori Marika Laaksonen Fazerin tutkimus- ja innovaatio-osastolta arvioi mitä välipalaistuminen kertoo suomalaisesta ruokakulttuurista. Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Antti Rinteen hallituksen suunnittelema perhevapaauudistus on tuomassa pidennystä nykyisiin äitiys- ja isyysvapaisiin.
  Hallitus kaavailee mallia, jossa sekä äidille että isälle tulisi viisi kuukautta vapaata. Loput viisi kuukautta vanhemmat voisivat jakaa haluamallaan tavalla. Kyseessä on niin sanottu 5+5+5 -malli. Ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden yhteenlaskettu kesto kasvaisi näin useammalla kuukaudella. Elinkeinoelän keskusliitto vastustaa mallia.
  Perhevapaauudistuksen yksityiskohdat sorvataan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Elinkeinoelämän keskusliiton johtavaa asiantuntijaa Vesa Rantahalvaria haastattelee toimittaja Aki Laine.
  Kuva: AOP

 • Uraanin talteenotto saattaa alkaa Talvivaaran kaivoksessa. Säteilyturvakeskus ei näe esteitä Terrafamen suunnitelmille. Kuinka uraania otettaisiin talteen ja mitä riskejä siihen liittyy, tähän vastaa STUKin ydinjätteen ja ydinmateriaalin valvonnan johtaja Jussi Heinonen. Toimittajana on Marija Skara. Kuva: Anna Savonius / Yle.

 • Lomat alkavat, Euroopan taivas ruuhkautuu. Ruuhkainen taivas tarkoittaa entistä pidempiä reittejä ja lentoaikoja. Haastateltavana Suomen lennonjohdosta vastaavan ANS Finlandin lennonjohdon asiantuntija Osmo Liimatainen. Toimittajana Matti Ylönen. Kuva: Risto Degerman/Yle

 • Varhaisperuna on mitä parhainta kausiruokaa. Tällä viikolla uutisoitiin, että viikonlopun valmistujaispöytiin on tarjolla uusia perunoita.
  Uudet perunat ja kesäiset torit kuuluvat yhteen, ilman niitä ei kesää tule.

  Ruokatoimittaja ja -kirjailija Sanna Mansikkamäki on huolissaan perunan asemasta suomalaisesta ruokakulttuurissa. Hän kertoo, mikä tekee suomalaisista uusista perunoista niin maukkaita ja suosittuja. Entä vieläkö lohella on paikkansa uusien perunoiden kyljessä? Mansikkamäkeä haastattelevat Matti Ylönen ja Aki Laine.

  Monilla torikauppiailla oli tänään ensimmäistä kertaa tänä kesänä myynnissä varhaisperunoita. Alkaako kesä siitä, kun uudet perunat saapuvat torille? Entä miten kysyttyjä uudet perunat ovat? Toimittaja Atte Uusinoka käväisi sateisella Hakaniementorilla Helsingissä aistimassa tunnelmia. Ääneen pääsevät asiakas Janne Nyyssönen ja torikauppiaat Make Harju, Jukka Nyquist ja Pirjo Höglund. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

 • Yli 30 suomalaista laskuvarjojääkäriä on lähdössä Ranskaan, Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhlien viettoon. He osallistuvat juhlallisuuksiin neljässä hyppynäytöksessä Normandiassa. Mukana ovat Laskuvarjojääkärikillasta myös Juha Björnman ja Jarmo Kaipainen. Normandian muistotilaisuuksilla kunnioitetaan ennen kaikkea veteraaneja, jotka osallistuivat taisteluihin Normandiassa vuonna 1944. Toimittajana on Kaija Kellman

 • Sydänliitto, Muusikkojen liitto ja Freelancemuusikot ovat aloittaneet hankkeen freelancemuusikoiden terveyden kohentamiseksi. 20 freelancemuusikkoa on hikoillut keväällä helsinkiläisessä painonnostosalissa yhteisen edun nimissä. Kokemusten perusteella laaditaan paljon matkustaville muusikoille liikuntaohjelma, joka on helppo tehdä matkustamisen, roudaamisen ja esiintymisten välillä. Kampanjalla on tarkoitus kiinnittää huomiota muidenkin alojen epätyypillistä työtä tekevien työterveyshuollon puutteisiin. Haastateltavana ovat Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax, basisti Tuure Koski ja kansanmuusikko Leija Lautamaja. Toimittajana on Kaija Kellman.

 • Luokkaretkisesonki on kuumimmillaan. Huvipuistot ovat vakiopaikkoja luokkaretkiläisille, mutta iso osa koululaisista matkaa myös tiedepuistoihin, kuten tiedekeskus Heurekaan.

  Heureka on viime vuosina nostanut kävijämääriään, ja vuodelle 2019 asetettu tavoite, 300 000 kävijää, on ylittymässä kevyesti. Näin kertoo Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski. Onko kävijämäärien nousuun syynä koripalloa pelaavat rotat vai jättimäiset dinosaurukset? Entä minkälaisia ajatuksia luokkaretki on herättänyt Lahden Kirkonkylän koulun oppilaassa Polinassa ja koulun opettajassa, Arttu Koskisessa?

  Kuva: Atte Uusinoka / Yle

 • Jyväskylää ehdotetaan Suomen pääkaupungiksi Kansalaisaloite-sivustolla.
  Kuukauden päivät julki ollut aloite on kerännyt vasta alle 400 kannattajaa. Jotta se etenisi eduskunnan käsiteltäväksi sen pitäisi saada 50 000 kannatusilmoitusta.
  Toimittaja Jussi Lindroos haastatteli Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivistoa, joka on tutustunut aloitteeseen.

 • Vauvaperheet saavat jatkossa neuvolatarkastuksessa kirjakassin, jolla kannustetaan perheitä lukemaan ääneen heti lapsen ensi kuukausista alkaen.

  Kirjakassit lähtevät ensi viikolla jaettaviksi neuvoloiden toimipisteisiin. Haastattelussa Lukukeskuksen hankepäällikkö Emmi Jäkkö. Toimittaja on Katariina Lahtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä