Radio Suomen Päivä

Poliittinen väkivalta Suomessa

 • 26 min
 • ei kuunneltavissa

Millaista on poliittinen väkivalta nyky-Suomessa? Miten paljon vihapuhe ja uhkailut nakertavat demokratiaa ja aiheuttavat pelkoa?
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko on tutkinut asiaa. Hänen kirjansa "Vihalla ja voimalla" julkaistiin vasta.

Studiossa Matti Ylönen ja Mira Stenström.

Lähetykset

 • ke 22.5.2019 10.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Venäjällä historian uudelleenarviointi ja keskustelu Stalinin vainojen uhreista jatkuu.
  Petroskoissa ilmestyi äsken "Sandarmohin arvoitus", joka pitää yllä mahdollisuutta, että joukkohautaan on heitetty suomalaisten jatkosodassa ampumia neuvostosotavankeja. Moscow Times taas kirjoittaa, että Kreml yrittää puhdistaa Stalinin ajan menneisyyttä. Dosentti Markku Salomaa valottaa tilannetta Katariina Lahtosen haastattelussa.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Hallitus sai eilen valmiiksi ensimmäisen budjettiesityksensä. Sitä arvioivat Sosiaali ja terveys ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas ja Suomen yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

  Iskut Saudi-Arabiaan alkavat näkyä jo bensiinin ja dieselin hinnassa suomalaisilla jakeluasemilla. Yleisöhavaintojen mukaan litrahinnat ovat ainakin osilla asemista kohonnut eilisesestä illasta tähän aamuun 15-20 sentillä. Energayhtiö ST1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen haastattelussa.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Jalalla koreasti muistin merkeissä. Rovaniemellä Lappia-talossa on parhaillaan menossa muistitanssiaiset. Millainen on muistin ja tanssin liitto? Haastattelussa muistiluotsi Sirkku Rauma Lapin muistiyhdistyksestä ja Satu Uusimaa Länsi-Pohjan omaishoitajista.
  Toimittaja Kimmo Hiltula.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Sienivuoden näkymät. Nyt kannattaa mennä sienimetsään, kehottaa suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff Helsingin yliopiston Luomuksesta. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Mikä sieni on eliöitään? Sienet ovat yllättävän monessa mukana ja ilman niitä luontomme ja nautintommekin olisivat moninaisuudeltaan vähäisempiä. Asiantuntijana dosentti Sari Timonen. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Miten oppilaat koulussa voivat? Siitä kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskysely. Haastattelussa THL erikoistutkija Riikka Ikonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Nykyhallituksen tänään alkanut ensimmäinen budjettiriihi on hallituksen ensimmäinen todellinen näytönpaikka. Haastattelussa eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kai Mykkänen Kokoomuksesta ja Antti Lindtman Sosialidemokraateista sekä ryhmän varapuheenjohtaja Petri Honkonen Keskustasta. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Mistä budjetin kovimmat väännöt? Ennakkoon on arvioitavissa, mistä aiheista ministereiden ja toisaalta hallituspuolueiden välillä käydään tiukimmat keskustelut. Aihetta avaa politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Budjettiriihi ja mielenosoitukset. Nykyisen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi on alkanut ja mielenosoittajat ovat paikalla Säätytalolla. Mieltä osoitetaan koulutusrahojen lisäyksen ja ilmastonmuutoksen torjunnan puolesta. Haastattelussa ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen ja Amnesty Internationalin oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen. Säätytalon edessä on toimittaja Mira Stenström.

  Brexitiin varautuminen. Brexit tulee ennemmin tai myöhemmin.Vaikka uudesta kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisestakin on puhuttu, kovin todennäköiseltä ne eivät näytä. Jo puhe brexitistä ja eron jahkaaminen aiheuttavat vaivaa niin Britannialle kuin EU-maillekin. Jotenkin siis Britannian EU:sta lähtöön pitäisi varautua, mutta miten? Haastattelussa ulkoministeriön vastuuvirkamies Kristiina Kauppinen. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Talobisnestä demarien tapaan. Mistä on kyse? MOT -ohjelman toimittaja Kirsi Skön kertoo lisää poliittisia piirejä hyödyttävästä rakentamisesta.

  Palkkaa työstä. Moni kehitysvammainen tekee töitä, muttei saa työstään kunnon korvausta. Ihmisoikeusliitto ja Kehitysvammaliitto haluavat nyt puuttua pitkään jatkuneisiin epäkohtiin. Toimittaja Marko Miettinen tapasi kokijoita ja asiantuntijoita.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Uusi Tampereen lasten ja nuorten sairaala on valmis. Työntekijät pääsivät uusiin tiloihin tänään ja ensimmäiset potilaat siirtyvät huomenna tiistaina. Rakennusprojekti on kestänyt neljä vuotta. Sairaalassa on neliöitä 19 000 ja lähes jokainen potilas saa oman huoneen. Iloa uudesta talosta himmentää hieman tieto Helsingin uuden lastensairaalan ongelmista, joista Ylen MOT-ohjelma kertoi viikko sitten. Toimittaja Mari Vesanummi teki Tampereella tupatarkastuksen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Liikkujan viikko. Kävely on ilmaston ja terveyden kannalta erinomainen tapa tehdä arjen matkoja. Silti jopa alle kahden kilometrin matkoista yli puolet tehdään autolla. Miten kävelyä voidaan lisätä? Mikä estää kävelemistäsi? Mitä tarvitsisi tapahtua, jotta peppu nousisi autonpenkistä?
  Asiantuntijoina lähetyksessä ylitarkastaja Tytti Viinikainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista ja kestävän liikkumisen asiantuntija Sara Lukkarinen Motivasta.

  Osallistu suoraan lähetykseen numerossa 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Ruotsalainen Greta Thunberg ryhtyi muiden koululaisten kanssa ilmastolakkoon reilu vuosi sitten. Näistä lakoista tuli kansainvälinen sensaatio ja liikehdintä levisi ympäri maailman. Ilmastoaktivistista on tullut ilmiö ja iso mielipidevaikuttaja. Miksi vasta 16-vuotias lukiolainen herättää ihastusta, mutta myös vihastusta. Mitä me itseasiassa vastustamme kun tölvimme Gretaa?

  Tätä pohtii Iiris Arjanteen haastattelussa ilmastoahdistukseen perehtynyt tutkijatohtori Panu Pihkala Helsingin yliopistosta. Taannoin Greta seilasi New Yorkiin puhumaan vaikutusvaltaisille tahoille ja television talk-show -ohjelmiin ilmastonmuutoksesta sekä sen torjumisesta.

  Liikkujan viikko. Kävely on ilmaston ja terveyden kannalta erinomainen tapa tehdä arjen matkoja. Silti jopa alle kahden kilometrin matkoista yli puolet tehdään autolla. Miten kävelyä voidaan lisätä?
  Vieraina ylitarkastaja Tytti Viinikainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista ja kestävän liikkumisen asiantuntija Sara Lukkarinen Motivasta.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Millaisia vaikutuksia Saudi-Arabian öljykohteisiin tehdyillä iskuilla on Suomen bensapumpuilla? Saudi-Arabia on maailman suurin öljyn viejä. Kun sen öljyntuotanto kärsii, millaisia vaikutuksia sillä on raakaöljyn hintaan ja toisaalta suomalaisten maksamiin hintoihin?
  Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat. Ylen Abitreenit tarjoavat apua jaksamiseen, opiskelutekniikkaan sekä ruotivat kokeita. Tuottaja Mika Salomaa kertoo enemmän.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Tuhannet kehitysvammaiset ihmiset työskentelevät Suomessa työn kaltaisissa olosuhteissa ilman palkkaa. Jotkut tekevät työtä vuosikausia niin sanottuna avotyötoimintana, josta korvaus päivältä on viidestä kahteentoista euroa. Kehitysvammaliitto ja Ihmisoikeusliitto ovat käynnistäneet Palkkaa työstä -kampanjan. Sen tarkoituksena on kehitysvammaisten ihmisten työtoimintaa koskevan lainsäädännön uusiminen, jotta kehitysvammaisten ihmisten työoikeuksien loukkaaminen loppuu. Haastateltavana Radio Suomen päivässä olivat palkkatyöhön päässeet kokemusasiantuntijat Mia Pallonen ja Karoliina Olkkonen, vaikuttamistyön päällikkö Heli Markkula Ihmisoikeusliitosta ja asiantuntija Simo Klem Kehitysvammaliitosta. Toimittajana oli Marko Miettinen.

 • Ruotsalainen Greta Thunberg ryhtyi muiden koululaisten kanssa ilmastolakkoon reilu vuosi sitten. Näistä lakoista tuli kansainvälinen sensaatio ja liikehdintä levisi ympäri maailman.

  Ilmastoaktivistista on tullut ilmiö ja iso mielipidevaikuttaja. Miksi vasta 16-vuotias lukiolainen herättää ihastusta, mutta myös vihastusta. Mitä me itseasiassa vastustamme kun tölvimme Gretaa?

  Tätä pohtii Ippi Arjanteen haastattelussa ilmastoahdistukseen perehtynyt tutkijatohtori Panu Pihkala Helsingin yliopistosta. Taannoin Greta seilasi New Yorkiin puhumaan vaikutusvaltaisille tahoille ja television talk-show -ohjelmiin ilmastonmuutoksesta sekä sen torjumisesta. Mitä mieltä tutkija on tästä matkasta ja reaktioista siihen?

 • Suomessa on noin tuhat ruoka-apua jakavaa tahoa, mutta usein mediassa näkyvät vain kaksi leipäjonoa, vaikka ruoka-apu on paljon muutakin.
  Suomeen on perusteilla ruoka-apuliike, joka on ruoka-avun valtakunnallisten toimijoiden avoin verkosto. Verkoston tavoitteena on edistää yhteistyötä ruoka-avun kentällä ja toimia valtakunnallisena vaikuttajana. Mira Stenström kävi tutustumassa verkostoon.

 • Millainen on maailman kestävän kehityksen tila? Keskiviikkona 11.9. julkaistaan arvovaltaisen, kansainvälisen tutkijaryhmän raportti globaalin kestävän kehityksen tilasta ja siitä, miten tarvittaviin toimenpiteisiin päästään.

  Raportti liittyy YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, joihin on tarkoitus päästä vuoteen 2030 mennessä. Kestävän kehityksen tavoiteohjelma tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä kestävään kehitykseen, jossa otetaan ympäristö, talous ja ihminen tasavertaisesti huomioon. Ohjelman kantava periaate on, ettei ketään jätetä kehityksessä jälkeen.

  YK:n pääsihteeri nimitti kolme vuotta sitten 15 kansainvälisen, riippumattoman tutkijan ryhmän laatimaan arvion globaalin kehityksen tilasta ja ehdottamaan tarvittavat toimenpiteet niihin pääsemiseksi. Yksi näistä nimitetyistä tutkijoista on suomalainen, Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Eeva Furman. Hän sanoo, että työskentely ryhmässä on lisännyt hänen toiveikkuuttaan siitä, että ongelmat ovat ratkaistavissa. Furmanin mukaan luonnon monimuotoisuudella voidaan hidastaa ilmastonmuutosta ja sillä voidaan turvata ruokatuotantoa. Kansainvälisten tutkijoiden ryhmä esittää keskiviikkona suosituksia mm. valtioille, yrityksille ja kansalaisjärjestöille. Toimittajana Linda Vettanen. Kuva: Joedson Alves / EPA

 • Eroavien vanhempien riitoja lasten huoltajuudesta ratkotaan aiempaa useammin käräjäoikeuksissa. Kun vanhemmat lähtevät syyttelylinjalle ratkaisun löytyminen voi kestää vuosikausia eri oikeusasteissa. Lasten etu ja oikeudet jäävät helposti syrjään. Mitä asialle pitäisi tehdä, ettei tuomarin pakeille asti tarvitsisi mennä, siitä keskustelemassa asiantuntija Johanna Vaitomaa Ensi- ja turvakotien liitosta ja asianajaja Marja Välilä Legal Lounge -asianajotoimistosta. Välilä on erikoistunut lapsioikeuteen ja hoitaa pääasiassa huoltoriitoja. Hän kertoo ensin, miten eroriidat hänen työssään näkyvät. Toimittajana on Marja Ala-Kokko.

 • Suomessa tuotettu ruoka on pääosin turvallista. Uhat tulevat muualta. Globaalissa maailmassa ihmiset ja elintarvikkeet liikkuvat yli rajojen. Ruokaviraston ylijohtaja Pia Mäkelä sanoo, että valvonta ja opastaminen teettävät töitä. Toimittajana Aki Laine.

 • Keliakia on autoimmuunisairaus, joka koskettaa Suomessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Moni sairastaa keliakiaa kuitenkin tietämättään ja diagnoisoimattomia tapauksia on paljon. Sairauden ainoana hoitona on gluteeniton ruokavalio.
  Millä tolalla keliakian tutkimus ja tietämys on Suomessa, sitä selvittää kahvilan vitriinillä Mira Stenströmin kanssa lastenlääkäri ja keliakiatutkija Kalle Kurppa Tampereen yliopistosta.

 • Viimeinen voltti on nimeltään voimistelija Jari Mönkkösen elämästä kertova kirja. Mönkkösen osalta tuo viimeinen voltti tapahtui kesällä 2016. Hän halvaantui kaulasta alaspäin vapaa-ajan treeneissä noin 10 vuotta aktiiviuran päättymisen jälkeen. Kirja kertoo paitsi huippu-urheilijan urasta, myös onnettomuudesta, laitoksista ja siitä, miten päästä eteenpäin. Radio Suomen Päivässä Aki Laine haastatteli Jari Mönkköstä.

 • Brasilian laajat metsäpalot aiheuttavat kansainvälistä huolta. Brasilian avaruustutkimuskeskuksen mukaan tämän vuoden aikana on havaittu lähes 73 000 metsäpaloa. Määrä on 83 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.
  Rajuja metsäpaloja on myös muualla. Esimerkiksi Euroopassa on palanut tänä kesänä metsää huomattavasti enemmän kuin tavallisesti - ja Siperiassakin palaa.
  Erikoistutkija Ari Venäläinen Ilmatieteen laitoksesta kertoo, että palojen määrä on huomattavan suuri.
  Toimittajina Linda Vettanen ja Matti Ylönen.
  Kuva: Environmental Images / Universal Images Group / REX / AOP

 • Popin kuningas Michael Jackson oli kiistelty hahmo, mutta kiistatta jätti pysyvän jäljen pop-historiaan - ja kulttuuriimme yleisemminkin.
  Jackson on innoittanut lukuisan määrän taidetta ja taiteilijoita. Michael Jackson: On the Wall -näyttely Espoon EMMA-museossa esittelee 48 nykytaiteilijan töitä, joita kaikkia Jackson on inspiroinut.
  Näyttely nähtiin ensiksi National Portrait Galleryssa Lontoossa vuonna 2018, jonka jälkeen se kiersi Pariisiin ja Bonniin. EMMAssa näyttely on esillä tästä päivästä ensi tammikuun lopulle.
  Viime keväänä julkaistun, kuohuttaneen Leaving Neverland -dokumentin jälkeen EMMAssakin pohdittiin dokumentin ja näyttelyn suhdetta. Näyttelyä ei kuitenkaan haluttu esimerkiksi perua.
  Teoksissaan taitelijat ovat tutkineet Michael Jacksonin elämän ja taiteen merkitystä kulttuuriin ja ajatteluun. Näyttelyssä käsitellään yhteiskunnallisia teemoja, kuten etnistä alkuperää, sukupuolta ja julkisuutta. Näyttelyn kuraattorin Milja Liimataisen sekä Michael Jacksonin henkilökohtaisena valokuvaajana 70- ja 80-luvuilla toimineen Todd Grayn tapasi EMMAssa Silja Raunio. Liimatainen kertoo, että fanikulttuuriakin käsitellään, mutta faninäyttelystä ei ole kyse.

  Kuva: Private Collection. Image courtesy of Mark Ryden, MJJ Productions, Inc. and Paul Kasmin Gallery.

 • Sanomalehdet ovat viime aikoina olleet täynnä negatiivisia uutisotsikoita nuorista. Mutta onko se koko totuus?
  25-vuotispäiväänsä juhliva Aseman lapset ry on seurannut suomalaisia nuoria jo pitkään. Järjestön Walkers-toiminnassa kohdataan vuosittain noin 100 000 nuorta eri puolilla Suomea. Tavoitteena on kohdata ne, jotka eivät käytä nuorisopalveluita ja eivätkä harrasta mitään.
  Valtakunnallisen Walkers-toiminnan toimintavastaava Minna Lahtela kertoo, miten suomalaisilla nuorilla menee. Toimittajina Linda Vettanen ja Matti Ylönen.
  Kuva: Risto Koskinen / Yle

 • Lapsi on älypuhelimen kautta yhteydessä ystäviin, kotiin ja maailmaan. Millaisia rajoja ja suojelua hän tarvitsee?
  Haastattelussa erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa Lapset -järjestöstä ja ammattibloggaaja ja kansainvälisen sometoimiston perustaja Mira Rinne Seinäjoelta, joka on asettanut sisältörajoituksia lapsensa puhelimeen. Toimittajana Kaija Kellman.
  Kuva: AOP.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä