Slaget efter tolv - dagens debatt

Arbetsplatser eller klimatmål?

 • 35 min
 • 5 kk 8 pv

Regeringssonderaren Antti Rinne hade precis hunnit skicka iväg sina frågor till potentiella regeringskumpaner, då Metsä Group dinglade en investering på en och en halv miljard framför näsan på honom.
Rinne säger att det går att både nå ambitiösa klimatmål och öka avverkningen av skog, vilket en ny biomassafabrik i Kemi skulle innebära.
Men går det?
Vilken blir i så fall prislappen på arbetsplatserna i Kemi?
Anders Portin, skogsombudsman vid SLC och Bernt Nordman, verksamhetsledare vid Natur och miljö debatterar.
Programledare Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Lähetykset

 • ti 30.4.2019 12.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Experimentellt, modigt och spännande - Svenskfinland behöver fler satsningar som allkonstverket Kalevala som just nu spelas på Åbo svenska teater, anser skådespelare på fältet. Men på fältet pyr också ett missnöje. Inleder Kalevala en ny tid för frilansade skådespelare? En krassare verklighet där man förväntas jobba med sämre villkor och sämre lön? I Slaget efter tolv deltar Åbo svenska teaters chef Jukka Aaltonen, pensionerade regissören Jussi Helminen, skådespelaren Sofia Törnqvist från Kalevala-ensemblen och Tom Rejström från Skådespelarförbundet. Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Det senaste årets fallerade kommunfusioner i Österbotten har lämnat spår i form av rättsprocesser och på många håll djup osämja, inte bara mellan politiker. Vad beror det på att vi sätter så mycket känslor och prestige i hemkommunen, det som egentligen är - en administrativ enhet?
  I Slaget efter tolv diskuterar professorn i utvecklingspsykologi Kaj Björkqvist, demokratiforakren Marina Lindell och tidigare riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos. Redaktör Filip Stén.

  E-post: slaget@yle.fi

 • E-post: slaget@yle.fi

 • Hade vinterkriget som började för snart 80 år sedan kunnat undvikas? Hur hade Finland sett ut i så fall? De äldres råd dyker ner i historien, men diskuterar också senaste aktuella frågor. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Det råder brist på många läkemedel, Både vanlig värkmedicin och p-piller, men också medicin mot cancer och högt blodtryck. Bland annat. Varför är det så? En del patienter reser utomlands för att köpa läkemedel, andra blir utan och på apoteken använder personalen mycket tid åt att få fram ersättningar.
  I Slaget efter tolv diskuterar apotekaren Susanne Lindberg (bilden till vänster), Liisa Hurme, Senior Vice President Global Supply Chain från läkemedelsbolaget Orion (bilden till höger) och läkaren Robert Bergholm, känd från Radiodoktorn.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Många djurgårdar har hoppat av jordbrukets miljöersättningssystem på grund av för stränga miljökrav. Miljökraven borde tvärtom bli strängare - tycker miljöorganisationerna. Fortsättningsvis rinner en massa näringsämnen ut i Skärgårdshavet - lika mycket år efter år. Något måste göras - men vad? I Slaget efter tolv deltar jordbrukaren Jan-Erik Karlsson, växtodlingsrådgivare Peter Fritzén och linjedirektören för jordbrukslinjen vid Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK Johan Åberg. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Samhällsfreden är i gungning då de postanställda inleder en strejk på måndag - en strejk som ser ut att dra med sig andra branscher i form av stödstrejker. Arbetsgivaren säger att statsägda posten måste få ner kostnaderna för att kunna konkurrera med andra företag i distributionsbranschen. Men för de anställda är de föreslagna lönesänkningarna oacceptabla.
  Måste posten vara ett vinstdrivande företag?
  Vad innebär statens ägarstyrning? Hur mycket skall staten blanda sig i postens verksamhet?
  Akavas ordförande Sture Fjäder, Finlands svenska socialdemokraters ordförande Anette Karlsson och journalisten Pekka Palmgren debatterar under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • I Sverige avlöser rubrikerna om bomber och unga män som mördas varandra. Inget annat västligt land har i fredstid haft en sån serie bombdåd som vårt västra grannland. Vad är det som ligger bakom?
  I Slaget efter tolv diskuterar författaren och journalisten Lars Åberg, nordenforskaren Johan Strang och Yles tidigare stockholmskorrespondent Linda Söderlund.
  Programledare: Stefan Winiger
  slaget@yle.fi

 • Riksdagens biträdande justitieombudsman säger att en skolavslutning inte skall hållas i en kyrka och debatten löper amok. Riksdagsledamöter både från opposition och regering ondgör sig på social media över att barn inte ens får gå i kyrkan längre, och det varnas både för militant ateism och undfallenhet inför andra kulturer.
  Vad är det som hänt? Är det frågan om ett äkta missförstånd av justitiemannens utlåtande eller plockar politiker från diverse partier politiska poäng.
  HBLs ledarskribent Susanna Ginman och mediakonsulten Petteri Väänänen analyserar och diskuterar under ledning av Bettina Sågbom.

  E-post: slaget@yle.fi

 • En stor aktör som erbjuder dem penningspel är statsägda spelbolaget Veikkaus. Efter en hård politisk press lovar Veikkaus nu ta större ansvar för individen. Räcker det? Det debatteras i Slaget efter 12 tillsammans med riksdagsledamöterna Juhana Vartiainen från Samlingspartiet och Mikko Ollikainen från SFP, forskningsdirektör Matilda Hellman från Helsingfors universitet och projektchef Tapio Jaakkola från föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT.

  Programledare Ann-Charlotte Åkerholm.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Inför Svenska dagen på onsdag diskuterar De äldres råd svenskans och finlandssvenskarnas ställning i vårt land. Vi är kanske inte så lyckliga som vi länge har trott. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius
  E-post: slaget@yle.fi

 • Skattehöjningar och sparpaket har inte haft önskad effekt på det växande budgetunderskottet i Vasa. Till nästa år föreslår tjänstemännen storsläggan - både skattehöjning och stora nedskärningar. Vad vill politikerna göra? I Slaget efter tolv debatterar (fr.v.) Nils-Johan Englund (sdp), Lars-Erik Wägar (sfp) och Aino Akinyemi (vf) under Filip Sténs ledning.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä