Brysselin kone

Miksei EU:n maatalouspolitiikka ole muuttunut enemmän, entinen suurlähettiläs Antti Kuosmanen?

 • 54 min
 • toistaiseksi

Miltä nyt vaikuttavat EU:n ja Kiinan kauppapoliittiset suhteet ja onko EU:lla tai muilla kehittyneillä mailla mahdollisuuksia tukea kehittyvien maiden talouksia kauppapolitiikan avulla? Entä minkälaista keskustelua maatalouspolitiikasta ja sen vaihtoehdoista käytiin niihin aikoihin EU:ssa, kun menossa oli Suomen jäsenyysneuvottelut?
Ja miten vaikeaa oli ennakoida niihin aikoihin EU:n tulevaa kehitystä euron käyttöönoton suhteen?
Haastateltavana on entinen suurlähettiläs Antti Kuosmanen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Ja lisäksi radiolähetyksen aikana on nyt myös mahdollisuus kommentoida näitä EU-asioita WhatsAppissa lähettämällä viestin numeroon 044-5 144800.

Lähetykset

 • ke 5.6.2019 10.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten Turkin hyökkäys Syyrian puolelle voi heijastua EU:hun?
  Ja miltä vaikuttaa Turkin presidentti Erdoganin uhkaus lähettää Turkissa EU:n tuella pitämät pakolaiset EU:n puolelle mikäli EU arvostelee sitä, että Turkki on hyökännyt Syyrian puolelle Ja miten EU ja eri jäsenmaat ovat tähän asti reagoineet tilanteeseen?
  Ja entä onko tämä vain väliaikainen kriisi vai heijastaako tämä tilanne ylipäänsä Turkin nykyisiä toimintaperiaatteita?
  Ja miltä Turkin mahdollinen tuleva EU-jäsenyys näyttää tämän Turkin toiminnan valossa?
  Haastateltavana Brysselin koneessa on vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Miten EU sai alkunsa?
  Ja miten paljon se oli kokonaisuudessaan rauhanprojekti ja miten paljon nationalistinen ja taloudellinen projekti, kun vielä oltiin 50-luvulla hiili- ja teräsyhteisöä ja EEC:tä. Ja miten iso merkitys asiaan oli Neuvostoliitolla ja miten paljon koko projekti tehtiin liike-elämän ehdoilla.
  Ja miksi Britannia suhtautui koko prosessiin san alkuaikoina niin epäillen?
  Aiheesta on keskustelemassa Yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen Helsingin yliopistosta ja Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten pahasti mahdollinen jonkunlainen tuleva taantuma, eri maiden kasvanut halu suojata omia markkinoitaan ja isot ongelmat maailman kauppajärjestössä uhkaavat EU:n maailmanlaajuista kauppaa?
  Ja saadaanko nyt viimein allekirjoitetuksi EU:n Mercosurmaiden eli Brasilian Argentiinan Uruguayn ja Paraguayn välille jo 20 vuotta tekeillä ollut maailman suurin kauppasopimus vai kaatuuko se nyt Brasilian metsäpaloihin tai Mercosurmaiden oppositioiden tai EU:n jäsenmaiden vastustukseen?
  Ja jos EU laittaa voimaan hiilitullit Kiinasta tuotuja tavaroita vastaan, niin miten haastavaa olisi erilaisten tuotteiden hiilitullien suuruuksien laskeminen?
  Ja miten isoissa ongelmissa WTO on ensi joulukuusta lähtien,? Silloin USA jälleen estää uusien henkilöiden valinnan erovuoroisten tilalle WTO:n ylimpään valitusinstanssiin. samalla se nyt sitten estää koko valitusinstanssin toiminnan.
  Haastateltavana on ulkoministeriön kauppapolitiikan yksikön päällikkö Pasi-Heikki Vaaranmaa, ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Ja lisäksi radiolähetyksen aikana on nyt myös mahdollisuus kommentoida näitä EU-asioita WhatsAppissa lähettämällä viestin numeroon 044-5 144800.

 • Voisiko Mercosur-kauppasopimuksen avulla vaikuttaa parempaan työntekijöiden oikeuksien toteutumiseen Argentiinassa, Brasiliassa, Paraguayssa ja Uruguayssa tai torjua Brasilian metsien polttamista? Ja mikä on EU:ssakin nyt paljon puhuttanut käsite yritysvastuu?

  Miten paljon ja millaisia paikallisia ihmisiä ja ympäristöä suojaavia säännöksiä EU voisi edellyttää omilta yrityksiltään silloin kun niillä on tuotantoa EU:n ulkopuolisissa maissa?

  Haastateltavana on Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Miten todennäköistä on että Irlannin saari yhdistyy lähiaikoina ja miten voisi ratketa brexittiin liittyvä Irlannin iso rajakysymys? Milloin katollisten määrä Pohjois-Irlannissa ohittaa protestanttien määrän ja mikä sen poliittinen vaikutus on? Miksi levottomuudet Irlannissa taas kiihtyisivät, jos Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille muodostuu kova raja ja kuinka paljon Britannia tukee taloudellisesti Irlantia ja kuinka paljon EU?
  Mm näistä teemoista keskustelee Pohjois-Irlannin rauhanprosessia tutkinut väitöskirjatutkija Susanna Sulkunen ja toimittajana on Maija Elonheimo.
  Kuva: AOP

 • Mihin suuntaan maatalous ja maatalouspolitiikka EU:ssa ovat muuttumassa seuraavan seitsenvuotiskauden aikana.
  Mitä voidaan ehkä olettaa uuden maatalouskomissaarin maatalouspolitiikasta?
  Millä erilaisilla tavoin ilmastonmuutoksen estäminen saattaa näkyä tulevaisuuden maataloudessa.
  Ja kun EU:n maatalouspolitiikkaa perustellaan usein sillä, että maataloutta tarvitaan EU:ssakin mahdollisten suurien katovuosien ja muiden kriisiaikojen ruoan saatavuuden vuoksi, niin onko sitä EU:n maataloutta todella mietitty riittävän syvällisesti sillä kärjellä?
  Haastateltavana on MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Minkälaisia ovat Ranskan eliitin ja muun kansan väliset jännitteet ja miten tilanne on kehittymässä,
  Miksi keltaliivit ovat kaduilla ja minkälainen on ranskalainen perinne mennä kaduille osoittamaan mieltään. Minkälainen on Macronin suhtautuminen pakolaisiin ja maahanmuuttajiin ja millainen on hänen ajatuksensa kehittää ranskalaista islamia.

  Haastateltavana on tutkija Laura Parkkinen ja toimittajana Maija Elonheimo

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Ja lisäksi radiolähetyksen aikana on mahdollisuus kommentoida näitä EU-asioita WhatsAppissa lähettämällä viestin numeroon 044-5 144800.

 • Miten maailmantalouden tilanne heijastuu EU:n alueen talouteen?
  Mikä tulos USA:n presidentinvaaleissa voisi olla EU:n talouden kannalta hyvä.
  Entä jos Saksan talous yskii, niin miten nopeasti sen vaikutus leviää isosti muuhun EU:hun?
  Kannattaisiko Italian erota eurosta ja mitä seurauksia siitä olisi?
  Entä olisiko järjestäytymätön nopea Brexit EU:n taloudelle parempi vaihtoehto kuin kovin hidas Brexit?
  Keskustelemassa näistä asioista on Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Italian hallitus kaatui ja tulossa saattaa olla uudet vaalit.
  Miltä tilanne nyt vaikuttaa ja miltä on vaikuttanut oikeistolaisen Lega-puolueen johtaja, sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvinin politiikka.
  Entä miltä vaikuttaa Italian taloustilanne? Mitä Italia haluaa EU:lta ja mikä on oikeusvaltion tilanne Italiassa.
  Haastateltavana on tietokirjailija Anton Monti ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Yhdysvalloissa valitaan ensi vuoden marraskuussa uusi presidentti ja vaalien lopputulos vaikuttaa paljon myös moniin maihin Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kuka on todennäköisimmin tulevien vaalien voittaja ja mikä on vaalien tuloksen vaikutus EU:hun. Ja minkälaista politiikkaa etenkin globaalisti USA:ssa eri puolueet ja eri ehdokkaat haluavat ajaa ja mitä seurauksia eri politiikkavaihtoehdoilla voi olla.
  Haastateltavana on Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston dosentti Markku Ruotsila. ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Millaisia eroja on Yhdysvaltain ja EU:n kulttuureissa ja politiikoissa ja minkälaisia kulttuurisia ja poliittisia vaikutteita Atlantin yli on liikkunut? Mitä Yhdysvalloissa etenkin ne ihmiset joiden juuret ovat Euroopassa ajattelevat nyt EU:n alueesta onko siellä konservatismi silloin muinaisen Euroopan ihailua vai jotain muuta. Ja miksi USA:ssakaan sisämarkkinat eivät toimi niin esteettömästi koko liittovaltion sisällä niin kuin täältä EU:sta käsin voisi olettaa.

  Haastateltavana on dosentti Markku Ruotsila ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Millaisia pakolaisleirejä EU:n kannattaisi tukea, että ne ratkaisisivat tehokkaimmin Afrikan pakolaisten ongelmia ja Afrikan tilannetta muutenkin?
  Minkälainen politiikka ja minkälainen sääntely sen suhteen, miten EU-maiden yritykset saavat toimia kehittyvissä maissa, vakauttaa Afrikan tilannetta parhaiten?
  Jos ihmiset liikkuvat sinne, missä pääomat ovat, niin onko viisaampaa liikutella pääomia kuin ihmisiä? Miten voidaan estää pääoman pako Afrikasta EU:n alueelle?
  Kysymyksiin vastaamassa eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen. Toimittaja on Maija Elonheimo.

  Oikealla ohessa Matti Kääriäisen artikkeli.

  Kuva: Epa

Klipit

 • Brysselin kone -ohjelmassa käsiteltiin Irlannin ja Pohjois-Irlannin historiaa ja tilannetta nyt, kun välille saattaa brexitin myötä olla muodostumassa kova raja. Miksi Irlannin tasavallassa pelätään Pohjois-Irlannin mahdollista liittymistä siihen? Haastateltavana Pohjois-Irlannin rauhanprosessia tutkinut väitöskirjatutkija Susanna Sulkunen, toimittajana Maija Elonheimo. Koko ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Suomalaisen ruuan puolestapuhuja Jaakko Nuutila puhuu mm. ruokaturvasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä