Aktuellt 17

"Alla vann" - uppsluppen stämning då regeringsprogrammet presenterades

 • 42 min
 • 11 kk 15 pv

Glada miner och uppsluppen stämning när nya regeringskoalitionen presenterade sitt program.

Fler i jobb, balans i ekonomin, längre läroplikt och högre fossilskatter finns bland annat i planerna för landet Finland för de kommande fyra åren.

Många applåderar medan andra är kritiska och undrar var pengarna ska tas.

Svenska Yles politiska reporter Marianne Sundholm och professor Åsa von Schoultz kommenterar regeringsprogrammet.

Lähetykset

 • ma 3.6.2019 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Det akuta hotet mot samjouren vid Raseborgs sjukhus är avvärjt. Nu tillsätts i stället en arbetsgrupp som ska dra upp riktlinjerna för sjukhuset. Formuleringen om att samjouren ska läggas ned efter sommaren ströks i dag då styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt behandlade en utredning om Raseborgs sjukhus.

  Finansministeriet tror att den ekonomiska tillväxten i Finland avtar ytterligare under de närmaste åren.
  Den årliga tillväxten är en hel procent för långsam för att regeringen ska kunna höja sysselsättningen till 75 procent ifall de åtgärder som den tänker sätta igång inte fungerar.

  Dom så kallade Gullrandasamtalen fortsatte i dag med Finlands beslutsfattare samlade i Nådendal. Världen blir alltmer polariserad i liberaler och nationalister. De demokratiska värderingarna är under hot och dialogen är allt viktigare.

 • Två tankfartyg rapporteras ha angripits i morse i Omanbukten utanför Irans kust - båda fartygen fattade eld efter stora explosioner. Angreppen väcker både förundran och oro - då de kommer mitt i ett mycket spänt läge mellan USA och Iran.

  Nio högerpopulistiska, främlingsfientliga EU-partier presenterade sin nya parlamentarikergrupp under namnet Identitet och Demokrati. Sannfinländarna ingår i gruppen som blir den femte största i EU-parlamentet.

  Anttis Rinnes regering har vunnit sin första förtroendeomröstning i riksdagen när regeringsprogrammet godkändes med rösterna 113 mot 75.

  Frågan om staten ska betala för och arrangera hemresor för de finska barnen och kvinnorna i IS-läger i Syrien delar det finska folket. Enligt ny undersökning som Taloustutkimus gjort för Yle så finns det ingen åsikt som får stöd av en majoritet av befolkningen. Mest negativa ställde sig Sannfinländare och
  Samlingspartister.

 • En familjeledighetsreform ser ut att bli verklighet - den nya regeringens förslag är en kompromiss - där båda föräldrarna får öronmärkta dagar men där det omtvistade hemvårdsstödet blir kvar.

  Regeringen är alltså överens, men kritiken från oppositionen var hård i riksdagen idag.

  Reformen är ett steg i rätt riktning, men att hemvårdsstödet bevaras är problematiskt - säger professor i socialpolitik - som nämner den förlängda läroplikten och vårdardimensioneringen som de viktigaste socialpolitiska satsningarna.

  I Hongkong har ett lagförslag om utvisningar till Kina lett till våldsamma protester - som har fortsatt idag.

  och vi ska också tala om Venezuela - det humanitära och ekonomiska läget är kritiskt - men proffesor vid universitetet i huvudstaden ser för första gången på länge ljus i tunneln!

 • Gruvbolaget Terrafame får grönt ljus för att utvinna uran av strålsäkerhetscentralen - men en politisk diskussion väntar och frågan kan bli en knäckfråga för De gröna
  Finland är stortkonsument av energi och måste ta sitt ansvar - istället för att skjuta produktionen till tredje världen -säger professor i geologi

  Den pinfärska regeringen fick ett smakprov på oppositionens agerande de kommande fyra åren - kritiken var hård

  En färsk rapport ger en mer nyanserad bild av unga som har hamnat utanför arbets- och studieliv -

  Lektor i socialt arbete och sociologi hoppas att den nya regeringen kommer att gå från en aktiveringspolitik mot en inkluderingspolitik!

 • En ny funktionshinderlag har varit efterlängtad i branschen i över tjugo år - men också det nya lagförslaget är problematiskt - vi ska diskutera mer kring det här med FDUV:s verksamhetsledare Lisbeth Hemgård.

  Brexit är på agendan igen - i Storbritannien ska man välja en efterträdare till Theresa May - och en hårdför Brexit-linje ser ut att segra.

  Helsingfors har ovanligt besök - av Sydkoreas president - hur kan norden påverka fredsprocessen mellan Nord- och Sydkorea - det frågar vi i dagens sändning.

 • En explosion i Linköping - knappa 200 km söder om Stockholm - i morse sprängde bort balkonger och fönsterrutor på två höghus. Tre personer fördes till sjukhus med ambulans efter explosionen och tre tog sig till sjukhus själva. Enligt polisen finns det mycket oklarheter gällande explosionen.

  I dag har domen i tingsrätten fallit i helheten där ärekränkningarna i fallet Marjaana Toiviainen behandlades. Samtliga 28 åtalade personer dömdes för ärekränkning, och en person dömdes för både ärekränkning och olaga hot i tingsrätten i Helsingfors.

  Riksdagen valde i dag Centerns Matti Vanhanen till talman. Valet var dramatiskt, då samlingspartisterna protesterade genom att rösta blankt. I dag klarnade också att Antti Kurvinen är ordförande för Centerns riksdagsgrupp, Paavo Arhinmäki för Vänsterförbundets riksdagsgrupp och Anders Adlercreutz för Svenska folkpartiets riksdagsgrupp.

  Regeringen Rinne vill bekosta sina reformer med höjd sysselsättning. Och det visar sig att vi har fått mycket mera kunskap om hur man ska höja sysselsättningsgraden under de tre senaste åren. Det första är att lägga in skräddarsydda åtgärder för att hjälpa personer som saknar annan utbildning än grundskola. Det andra är att stöda personer med invandrarbakgrund som kanske tampas med språkproblem med hjälp av mycket noggrant riktade och planerade lönestöd.

 • Idag har Riksdagen har valt Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne till statsminister. I samma veva beviljade presidenten Juha Sipiläs regering avsked, och nu tar alltså Rinnes regering vid.

  Den nya regeringen har klimatet som en tyngdpunkt och i kampen mot klimatförändringen dyker nu också nya aktörer upp - en av dem är stiftelsen Compensate - Kompensäätiö som vill ge den vanliga konsumenten verktyg att själv med sina egna val kompensera för hens koldioxidavtryck. Stiftelsens grundare Antero Vartia ser verksamheten som en väckarklocka för politiker.

  Magnus Cederlöf miljöråd vid miljöministeriet ser risker med att kompensationen eventuellt leds utomlands och inte gagnar Finland.

  Den senaste tiden har Kina och presidenten Xi Jinping försökt profilera sig som en lysande stjärna på klimatkrishimlen, och deras åtgärder för att förbättra landets rykte som ett av världens största miljöbovar har mötts med skepsis men med också ett visst mått av positiva reaktioner.

  Till sist stämningar från firandet av 75-årsdagen av de allierades landstigning i Normandie.

 • Jussi Hallaaho vill fortsätta leda Sannfinländarna och laddar för en ettrig tid i opposition

  De sista ministernamnen klarnar ikväll - samtidigt väcks frågan om Centerns starke man Antti Kaikkonen faktiskt är lämplig för finansministerposten.

  Vi ska också analysera läget i Danmark där man går till folktingsval idag - socialdemokraterna ser ut att gå starkt framåt - bland annat på grund av en strikt invandringspolitik

 • Ministernamnen börjar droppa in - Centern ser ut att lyfta Antti Kaikkonen till finansminister, rapporterar Uutissuomalainen

  medan ett av Socialdemokraternas starka namn - Antti Lindtman - överraskande tackar nej till en ministerpost.

  "Klimattokerier" sa dansk folkeparti efter förlusten i EU-valet - men det är just klimatfrågorna som avgör när Danmkark går till folketingsval i morgon!

  o en internationell tribunal för att döma IS-krigare kan bli verklighet

 • Glada miner och uppsluppen stämning när nya regeringskoalitionen presenterade sitt program.

  Fler i jobb, balans i ekonomin, längre läroplikt och högre fossilskatter finns bland annat i planerna för landet Finland för de kommande fyra åren.

  Många applåderar medan andra är kritiska och undrar var pengarna ska tas.

  Svenska Yles politiska reporter Marianne Sundholm och professor Åsa von Schoultz kommenterar regeringsprogrammet.

 • Regeringsförhandlingarna har alldeles nyss avslutas - meddelar Antti Rinne som har lett förhandlingarna - men det dröjer tills regeringsprogrammet offentliggörs.

  Men det sipprar ut en hel del information om innehållet- vi ska titta närmare på förslaget om att förlänga läroplikten så att man måste studera vidare efter högstadiet och höra fackets reaktioner på Antti Rinnes inbjudan till trepartsförhandlingar.

  Förslaget om fotboja på asylsökande som fått avslag är problematiskt - men kan också förbättra läget - om planen förverkligas på rätt sätt - säger mänskorättsorganisationen Amnesty.

  Utlänningslagen uppdateras i morgon - och innehåller en del förbättringar - säger flyktingrådgivningen.

 • Det drar ihop sig kring regeringförhandlingarna - Antti Rinne - som leder förhandlingarna väntas ställa sig inför pressen vilken stund som helst - han har skjutit upp sin presskonferens flera gånger idag!

  Förhandlarna gläntade lite på dörren i går - och avslöjade de ekonomiska ramarna - hur kommer det här att märkas de kommande fyra åren - frågar vi i dagens sändning.

  Den kritiserade markandsmodellen slopas i regeringsförhandlarnas förslag till ny vårdreform - men det betyder inte att de privata bolagen är helt ute ur reformen - säger mannen bakom valfrihetsmodellen.

  O vi ska fortsätta med efterdyningarna av EU-valet - i Ungern stärks den högerpopulistiska politiken - och det påverkar till exempel idella organisationer.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä