Radio Suomen Ilta

Oravakuiskaaja Konsta Punkka kertoo, miten hänen ilmeikkäät luontokuvansa syntyvät

 • 28 min
 • toistaiseksi

Konsta Punkka on elättänyt itsensä luontokuvillaan viiden vuoden ajan. 25-vuotias Punkka on intohimoinen luontoihminen, joka hakee eläinkuviinsa tiettyä tunnelmaa. Hän pitää maagisena hetkeä, jolloin hän katsoo kamernansa linssin läpi oravaa tai kettua suoraan silmiin.

Punkka on kuviensa ansiosta yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista Instagram-käyttäjistä.

Hänet tapasi helsinkiläisessä puistossa itsekin valokuvaukseen aikoinaan hurahtanut luontoihminen Juha Blomberg.

Kuvalähde: konstapunkka.com

Lähetykset

 • pe 3.5.2019 9.31 • Yle Areena

Jaksot

 • Milla Lehdon DJ-ura on kestänyt jo 20 vuotta maamme konemusiikin ytimessä, ja hän on ollut todellinen uranuurtaja erityisen miesvoittoisella alalla. Lehto on tehnyt lukemattomia keikkoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Milla Lehdon musiikillinen tyyli pohjautuu houseen ja teknoon, mutta hänen DJ-seteissään yhdistyy monia housen eri lajeja, kuten deep, tech, progressive ja minimal.

  Lehto tutustui DJ-kulttuuriin jo 1990-luvun lopun Helsingissä. Tuolloin konemusiikki oli Suomessa vielä lapsenkengissä. Piti tietää, mistä etsiä. Yksi hyvä paikka oli nykyään jo jyrätty helsinkiläinen Screen Club.

  - Sinne tuotiin Ibizalta levyjä ja vinyyleitä. Se musiikki iski rajusti. Tuli fiilis, että halusin alkaa kerätä sitä musiikkia ja harjoitella sen esittämistä, kertoo Lehto uransa alkamisesta.

  Millaista on DJ Milla Lehdon elämä levyjä soittaessa ja ihmisten tunnelmaa nostattaessa?

  Toimittajana Olga Ketonen.

 • Arja Koriseva kertoo takahuoneen tunnelmat ennen illan Yle Olohuoneen keikkaa. Freelance -näyttelijä Ilkka Heiskanen kuvailee, miltä tuntuu kun kalenteri on tyhjentynyt töistä. Juontajana Olga Ketonen.

 • Futuristi, keksijä Perttu Pölönen sanoo, että korona palauttaa meidät perusasioiden äärelle ja tarjoaa tilaisuuden päivittää arvomme 2020 -luvulle.

  Mullistuksessa saattaa siis piillä mahdollisuus hyvään, mutta osaammeko tarttua siihen?

  Pölönen selittää, miksi nyt on aika inhimilliselle vallankumoukselle.

  Toimittajana Paula Jokimies.

 • Arki on mullistunut ympärillämme. On etätöitä, etäkoulua, etäystävyyttä. Muista etäisyys lenkkipolulla, muista etäisyys kadulla, muista etäisyys kaupassa.

  Sitä mukaa, kun etäisyys toisiin ihmisiin kasvaa, on hyvä hetki tulla lähemmäs itseään. Pysähtyä hetkeksi, hengittää ja kuulostella, miltä kehossa tänään tuntuu. Onko jumi niskassa vai selässä, kiristääkö leukaperissä vai vasemman jalan ukkovarpaassa?

  Radio Suomen radiorentoutus tarjoaa rauhallisen hetken kiireisen ja kireän korona-arjen keskelle. Etsi itsellesi rauhallinen paikka ja hetki, ota mukava asento ja anna joogaohjaaja Mira Räsäsen äänen johdattaa sinut täydellisen rentoutumisen tilaan.

 • Ile Kallio aloitti uransa legendaarisessa Hurriganesissa, jossa soitti useaan otteeseen 1970- ja 1980-luvuilla.

  Kallion nykyinen bändi Black Devils on Hurriganes-fanien keskuudessa laajasti tunnettu ja arvostettu. Yhtyeessä soittavat Ile Kallion lisäksi kitaristi Matti Kähkönen, basisti Tero Salminen sekä rumpali-laulaja JP Kakkola.

  Black Devils bändin uusi albumi Live at Tavastia 2019 tekee kunniaa Hurriganesin tuotannolle.

  Olga Ketosen juttukaverina on suomirockin maineikas kitaristi Ile Kallio.

 • Viime pääsiäisen aikoihin Olga Ketonen kahvitteli Kirsti Paakkasen kanssa ja palaamme tuohon muistorikkaaseen hetkeen.

 • Korona vaikuttaa arkeemme nyt hyvin monella tavalla.

  Kuinka sinä olet varautunut tähän tilanteeseen? Olemaan pidempiä aikoja kotona ja erossa ihmisistä?

  Oletko hamstrannut, löytyykö kotivaraa, mitä olet hankkinut aivan erityisesti, pehmopaperia ja kuivamuonaa?

  Oletko tarjonnut korona-apua naapurille, läheisille, omaisille? Entä miten sujuu arki ulkosuomalaisilla? Juontajana Markus Turunen.

 • Keski-iän äärellä ollaan Naisten saunavuoron merkeissä.

  ”Kun nuoruuden valinnat oli tehty, elämä alkoi olla liikkumatonta. Aloin kiukutella ajan hahmottomuutta ja rutiinien toistoa vastaan.” Keski-ikäistyminen saa ajattelemaan elämän rajallisuutta.

  Monelle keski-ikä on kriisin paikka. Miten löytää elämänilo, kun nuoruus on jäänyt taakse ja vanhuuteen on vielä matkaa?

  Naisten saunavuoro -sarjassa Paula Tiessalon haastateltavana on kirjailija Pauliina Vanhatalo.

 • Funkkia, punkkia, rappia, bluesia, rockia, rautalankamusiikkia – Atomirotta yhdistelee menestyksekkäästi näitä kaikkia. Rosoisesta Atomirotta-yhtyeestä on tullut kultti-ilmiö, jonka lauluissa kuuluu eletty elämä.

  Haastattelussa puhelimitse pitkän linjan rock- ja punk -kitaristi Rane Raitsikka Atomirotta -yhyeestä. Millaiset olivat Ranen Amerikan vuodet? Entä miltä tuntuu elämä juuri nyt, kun uunituore Atomirotta IV -albumi on julkaistu?

  Olga Ketosen juttukaverina myös Pääesiintyjät -yhyeen solisti Vesa Haaja, jonka suuri yleisö muistaa Agents -yhtyeestä.

  Pääesiintyjät on rockabillypopista tyyliään ammentava yhtye, joka uuden albumin myötä on aloittanut keikkailun jälleen pienen tauon jälkeen. Miltä paluu on tuntunut?

 • Uutuusohjelma Kaikki kotona live kutsuu koko Suomen viettämään yhdessä tunnelmallista koti-iltaa.
  Ensimmäinen live lähetys televisioidaan perjantaina 20.3. klo 19 TV2:ssa ja lähetyksen voi katsoa myös Yle Areenassa. Mistä on kyse Kaikki kotona live:ssä? Sen kertoo Anssi Kela, yksi illan tähtiesiintyjistä.

  Itähelsinkiläinen kuvataiteilija Blythe Smith valittiin New Yorkissa järjestettävän kansainvälisten
  migreenijärjestöjen konferenssin vuoden taiteilijaksi.

  Miten kuvataiteilija Blythe Smith kuvaa töissään kroonista, usein näkymätöntä sairauden läsnäoloa jokapäiväisessä elämässä? Miltä tuntuu olla vuoden taiteilija?

  Toimittajana Olga Ketonen.

 • "Se on järkyttävää! Koska itsehän en tunne itseäni tämän ikäiseksi kuin olen."

  Näin kuvailee Päivi Soini tilannetta, kun sai ensimmäistä kertaa työhaastattelussa kuulla olevansa liian vanha. Eikä kerta jäänyt yhteen: kahden vuoden työttömyyden aikana Päivi sai kuulla saman asian monta kertaa. Että muuten olisit ihan hyvä, mutta kun olet jo tuon ikäinen.

  Päivin ratkaisu pattitilanteeseen oli alan vaihto. Hän ei suostunut uskomaan, ettei enää kelpaisi mihinkään. Ja hyvä, ettei uskonut, sillä kelpasi kyllä. Ensin laboranttiopintoihin ja jo opiskeluaikana myös töihin. Päivi valmistuu tänä keväänä ja työpaikka on jo odottamassa.

  Sanna Pirkkalainen kutsui Päivi Soinin valmistujaiskahville vähän etukäteen ja yhdessä naiset pohtivat paitsi työtä, sen puutetta ja uuden oppimista, myös sitä, miten saada yhteiskunta ymmärtämään keski-ikäisten arvo työelämässä.

 • Studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamassa ovat UM:n ulkoasiainneuvos Pasi Tuominen, STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

  Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

  - Matkustussuositukset ja ohjeita ulkomailla oleville suomalaisille löytyvät myös Facebookista, Twitteristä ja UM:n kotisivuilta.

  - Terveydenhuollon voimavarat suunnataan valmistautumiseen ja kiireettömiä hoitoja lykätään.
  -  Viranomaisten kannalta Suomessa ollaan nyt rajoittamis- ja valmistautumisvaiheessa. Lääkkeiden ostoa voidaan rajoittaa.
  - Ulkomailla olevista suomalaisista vain n. 40 000 on tehnyt matkustusilmoituksen. Aurinkorannikolla oleva suomalainen ihmettelee, kuinka pääsee kotimaahan.

  - Saako hautajaisia järjestää? Kuinka pitkään tilanne jatkuu? Sairaanhoitopiirien erot. Taudin voimakkuus ja kesto vaihtelevat ihmisten välillä. Koronaoireiden jälkeen varoaika on ainakin 24 tuntia.

  - Rovaniemeltä kysymys hyväkuntoisista yli 70-vuotiaista. Ohjeita noudatettava huolella karanteenimaisissa olosuhteissa, mutta ulkoilla saa! 

  - Miten määritellään lähikontakti? Mikä on karanteeni? Voiko mennä mökille? Jos sairastuu mökillä tai muuten kotimaan reissulla, kehen ottaa yhteyttä, jos oireita tulee?

  - Taloyhtiön saunaa ei kannata käyttää.

  Virologian professori Olli Vapalahti vastaa kysymyksiin immuniteetista, koronaviruksen mutatoitumisesta, menehtyneiden keski-iän mahdollisesta laskusta, uusien virusepidemioiden synnystä sekä muuttolintujen osuudesta virusten levittämiseen.

  Onko varmuusvarastoihin jo kajottu? Testaamiseen tehty rajoituksia hyötynäkökohdista. Terveydenhuollon nenä-suusuojat olleet osin kiven alla. Uuden koronaviruksen elinaika pinnoilla? Hanskat käteen kauppareissulla! Onko turvallista olla kassalla töissä, kun on raskaana? Entä diabeetikkona? Miten käy hammashoitojen?

  Kampaamoketjun tj. Nina Olander kertoo, miten korona on hiljentänyt alaa, kuinka työntekijöistä pidetään huolta ja miten palveluita on rajattu.

  - "Hallittu maraton", kuvaa Tulokas tilannetta. Miten erot eri maiden välillä selittyvät?
  - Poikkeuslain seuraukset epätasa-arvoisia. Omaistaan hoitavien tilanne? - "Ketään ei pidä jättää yksin", sanoo Metsäniemi.

  - Pienipalkkaiset tekevät töitä, jotka tehtävä läsnä. Nämä työt ratkaisevat, kuinka yhteiskuntamme pyörii.

  -Yskä, kuume ja kurkkukipu tärkeimmät koronatartunnan oireet. Yli 70-vuotiaiden kanssa voi käydä kävelyllä. Peloista kannattaa puhua. Toisinaan kannattaa eristää itsensä uutisvirrasta.

Klipit

 • Miksi amerikkalaiset äänestivät kiistanalaista johtajaansa ja tekevätkö he sen uudelleen? Keskustelussa mukana Yhdysvaltojen politiikkaan erikoistunut uutistoimittaja Maria Annala. Radio Suomen Illassa pohdittiin amerikkalaisten äänestäjien motiiveja, mielenliikkeitä ja vaaliasetelmia marraskuun presidentinvaaleissa. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • 1980-luvulla perustettu Juliet Jonesin Sydän julkaisee albumin ”Kansas" helmikuussa 2020. Edellinen ilmestyi vuonna 1996 eli 24 vuotta sitten.

  Yhtyeen Sami Pirkola ja Kari Hyvärinen lähtivät Musiikkimuseo Fameen tutustumisretkelle Olga Ketosen kanssa.  

 • KUUMAA-yhtyeen keulahahmo, muusikko ja näyttelijä Johannes Brotherus on ehtinyt näytellä ja soittaa nuoresta iästään huolimatta useissa eri projekteissa. Miten elokuvien ja sarjojen tähdittäminen ja säveltäminen ovat vaikuttaneet Johanneksen elämään ja millainen on kesällä festarilavoille nouseva Johannes Brotherus?

  Brotheruksen tapaa Adile Sevimli.

 • Matti Mikkola keskustelee Olga Ketosen kanssa hiuksista, isyydestä ja musiikista.

  Mikkolan johtama Saimaa-yhtye ja Pyhimys julkaisevat 10.5.2019 albumin "Olisinpa täällä". Vastikään Mikkola teki yhteistyötä Ellipsin eli Elli Haloon kanssa.

 • Konsta Punkka on elättänyt itsensä luontokuvillaan viiden vuoden ajan. 25-vuotias Punkka on intohimoinen luontoihminen, joka hakee eläinkuviinsa tiettyä tunnelmaa. Hän pitää maagisena hetkeä, jolloin hän katsoo kamernansa linssin läpi oravaa tai kettua suoraan silmiin.

  Punkka on kuviensa ansiosta yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista Instagram-käyttäjistä.

  Hänet tapasi helsinkiläisessä puistossa itsekin valokuvaukseen aikoinaan hurahtanut luontoihminen Juha Blomberg.

  Kuvalähde: konstapunkka.com

 • Hlei Sutela on näyttelijä, komedienne, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja. Ylellä pyörivä uusi komediasarja Melkein totta kertoo teatterin tekemisestä. Sutela on yksi sen käsikirjoittajista ja näyttelijöistä. Sutelan hurmaava hahmo saapastelee töihin joka päivä joogamatto kainalossa.

  Käsikirjoitusvaiheessa harmaita hiuksia tuotti naisroolien yksioikoisuus ja vähyys näytelmissä. Sutelan mukaan se oli "paljastavan, musertavan, kiusallisen kamalaa".

 • Hyvien kirjojen aloituksia muistellaan ja siteerataan, mutta kuka muistaa hyvän kirjan lopetuksen? Onko loppu vähemmän tärkeä kuin mukaansatempaava aloitus. Miksi romaanit usein menettävät voimansa loppua kohti? Mitä kirja voi parhaimmillaan antaa lukijalle?

  Adile Sevimli haastatteli Sinikka Vuolaa ja Tommi Melenderiä, jotka ovat kirjoittaneet Maailmojen loput -nimisen teoksen, jossa ruoditaan kaavamaisia tapoja päättää romaani.

  Kuva: Veikko Somerpuro, Wsoy

 • Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Tie on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Tekeillä on myös kirja. Sen motto on: "kiitollisuus johtaa onnellisuuteen ja onnellisuus johtaa menestykseen".

  Vappu Pimiä käväisi Riikka Porttilan vieraana.

 • Reino Nordinin helmikuussa ilmestyneellä albumilla Cara mia kuullaan artistin itsensä mukaan "parempaa Reinoa".
  Nordin on jättänyt päihteet taakseen ja kertoo nyt, millaista on rakastaa elämää, elää hetkessä ja heittää irti egon lieveilmiöistä.

  Adile Sevimli haastatteli Reino Nordinia aikuisen miehen perheeseen liittyvistä ajatuksista

 • Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Vilkkumaa juhlistaa 20-vuotista soolouraa kiertueella ja kokoelmalevyllä.

  Olga Ketonen haastattelee Vilkkumaata.

 • Millaisen perinnön Minna Canth meille jätti? Mitä Minna Canth tuumisi ajastamme? Mihin hän ajassamme tarttuisi?
  Olga Ketosen vieraana ohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

 • Viime ajat Mariska on keskittynyt oman soolomusiikin tekemiseen, mutta hän sanoittaa kappaleita myös muille artisteille.
  Mariska on kirjoittanut tekstit mm. "Missä muruseni on", "Mestaripiirros" ja "Suloinen myrkynkeittäjä" -kappaleisiin.
  Mariskan tapaa Olga Ketonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä