Radio Suomi Lahti

Retkeilijät osaavat arvostaa Lahden retkeilypaikkoja - paikat ovat pysyneet siisteinä roskista

 • 11 min
 • toistaiseksi

Retkeilykausi on alkamaisillaan. Lahdessa retkeilypaikat ovat suhteellisen hyvässä kunnossa talven jäljiltä, silti pieniä korjauksia pitää tehdä talven jäljiltä. Kansallispuistot ovat ruuhkautuneet ja moni haluaa hyädyntää lähiretkeilypaikkoja. Pientä kulumista on havaittavissa sekä Lapakistossa että Linnaistensuolla. Lahden kaupungin luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä kertoo, että Lahden luontokohteisiin tullaan myös pidemmän matkan päästä kuten Helsingissä. Retkipaikat ovat pysyneet siisteinä retkeilijöiden jäljiltä. Lapakistossa käy vuosittain noin 30000 retkeilijää.

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • ti 7.5.2019 13.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Ihmisten vieraantuminen kotieläimistä voi aiheuttaa väärinkäsityksiä eläinten luonnollisesta käyttäytymisestä. Eläinten tavoista, kuten lisääntymisestä on myös harhakäsityksistä. Yli-Marolan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkän mukaan Yli-Marolan kotieläinpihalla Lahdessa jotkut aikuiset kävijät pahastuvat, jos eläimet eivät lähesty heitä, vaikka se voikin olla täysin normaali tapa suhtautua vieraaseen ihmiseen. Moni lapsi kohtaa Yli-Marolassa ensimmäistä kertaa muita kotieläimiä kuin tavanomaisia lemmikkejä. Petra Kerkkä toivoo, että tietämyksen lisäämiseen olisi enemmän mahdollisuuksia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hämeen poliisi on saanut haltuunsa rahaväärennöksiä. Laadullisesti setelit ovat heikkolaatuisia. Poliisi neuvoo tarkkaavaisuuteen käteisen rahan vastaanottamisessa. Hämeen poliisin rikoskomisarion Gunnar Golnickin mukaan petoksilla rahoitetaan usein huumeidenkäyttöä ja rahapeleistä aiheutuneita ongelmia. Väärällä rahalla maksaessa syyllistyy rahajäljitelmän levitykseen.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Jos linnunpesä löytyy omituisesta paikasta pihapiirissä, ihmisen kannattaa vetää henkeä ja laskea kymmeneen. Kovin montaa viikkoa ei tarvitse odottaa, ennen kuin lintuemo häätää poikaset pesästä. Heinolassa huomattiin, että lokki oli tehnyt pesän museorakennuksen piipun päälle. Toimittaja Tuija Veirto kävi tarkastamassa tilanteen lintuopas Olli Vuoren kanssa.

 • Nuoret haluavat osallistua ja vaikuttaa asioihinsa, jos vain heille annetaan siihen mahdollisuuksia. Sysmäläiset Ella Siltanen ja Nette Rimpioja osallistuivat kesäisenä lauantaina nuorten vaikuttajien kesäseminaariin, joka antoi eväitä yhteiskunnalliseen toimintaan. Haastattelussa myös tilaisuuden järjestäjä Hämeen Nuoret Vaikuttajat ry:n puheenjohtaja Kimi Uosukainen.

  Toimittaja on Marjo Pirilä.

 • Nuoret lääkärit ovat koonneet voimansa Lahdessa ja perustaneet oman Nuoret lääkärit ry:n paikallisjaoston. Vastavalmistuneilla ja erikoistuvilla lääkäreillä on näkemys siitä, miten Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää voisi muuttaa modernimpaan ja tehokkaampaan suuntaan. Tulevat yt-neuvottelut herättävät kuitenkin huolta.
  Erikoistuvaa yleislääkäriä Niko Korpea haastattelee Marjo Pirilä.

 • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän taloustilanne on kärjistynyt tänä vuonna eikä Lahden kaupungin poliittinen johto ole sanojaan säästellyt. Yhtymää on syytetty tehottomuudesta ja johtajuuden puutteesta.
  Yhtymään pari kuukautta sitten palkattu muutosjohtaja Asko Saari vastaa haastattelussa syytöksiin. Hän myös kertoo, ettei suurista säästöistä selvitä mitenkään ilman henkilöstövaikutuksia.
  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Ranta-Kartanon aluelle rakennettava 50-metrin uima-allas mahdollistaa lahtelaisen uimaseuratoiminnan kasvattamisen. Lahdessa voidaan järjestää tulevaisuudessa myös kansallisia uimakilpailuja, joita tähän asti ei ole pystytty järjestämään.
  Aikuisten uimataito on edelleen tabu, kun kaikki eivät osaa uida. Lahden uimaseuran toiminnanjohtaja Tommy Rundgren kertoo, että uimataidottomat aikuiset osallistuvat aktiivisesti uimaseurojen järjestämille aikuisten alkeisuimakouluihin. Aikuisten alkeisuimakouluissa opetus alkaa perusasioista samalla tavalla kuin lasten uimakouluissa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen pitkän linjan jalkapallofani Jari Karppinen on matkustanut Suomen maajoukkuepelien perässä runsaat kaksikymmentä vuotta. Jalkapallon lisäksi hän on käynyt maailman kaikissa itsenäisissä valtioissa sotaisaa Libyaa lukuun ottamatta.
  Alkuviikosta hän näki paikan päällä kuinka miesten maajoukkue voitti Liechtensteinin ja säilytti erittäin hyvät mahdollisuudet päästä ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, ensi kesänä pelattaviin EM-kisoihin.
  Jari Karppinen sanoo, että jalkapallo-otteluiden lisäksi matkoilta kertyy kokemuksia ja maailmankuva avartuu.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden kaupungin tietoverkkoihin alkuviikolla iskenyt kyberhyökkäys on teettänyt sotkun korjaajilla pitkiä työpäiviä. Korjaaminen on vaikuttanut myös muun muassa terveysasemien toimintaan, vaikka muun muassa kiireellinen hoito on pelannut koko ajan. Haittaohjelman jälkien korjaaminen vienee vielä useita päiviä. Petri Niemi haastattelee Lahden kaupungin tietohallintojohtajaa Marko Monnia

  Petri Niemi tavoitti Lahden kaupungin tietohallintojohtajan Markon Monnin aamupäivällä.

 • Järvitaimen on eteläisessä Suomessa erittäin uhanalainen ja pääosin istutusten varassa. Nyt Asikkalan Kalkkistenkoskella aiotaan elvyttää kosken luontainen taimenkanta ja rakentaa poikastuotannolle paremmat olosuhteet. Tuija Veirto kävi kosken äärellä yhdessä maanomistajan, kalastusyhdistyksen puheenjohtajan ja kalastusbiologin kanssa.

 • Kuntaliitto on valinnut Vuoden valtuutetuksi Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtajan Hilkka Kempin.Palkinto myönnetään nyt ensimmäistä kertaa. Valinnassa on painotettu muun muassa valtuutetun uudistamis- ja yhteistyökykyistä. Keskustan 31-vuotias Hilkka Kemppi valittiin valtuustoon kaksi vuotta sitten ja hän nousi heti välillä riitaisankin valtuuston johtoon. Petri Niemi haastattelee.

 • Jukolan Viesti on suunnistajien vuoden kohokohta. Lahti-Hollola Jukolan jälkeen suunnistajat suunnistavat tänä vuonna Kangasalle.
  Kilpasuunnistaja Topi Anjala voitti KooVeen riveissä viime vuonna Lahti-Hollola Jukolan viestin. Jukolaan lähtijöille Anjala vinkkaa, että kompassia ja karttaa kannattaa käyttää erityisen tarkkaan. Lahti-Hollolasta jäi hänelle mieleen erityisesti supat ja kuivat maastot. Jukolatunnelmasta kilpasuunnistajat eivät pääse nauttimaan samalla tavoin kuin harrastajasuunnistajat.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä