Tšernobylistä nousee rukous 

  • 1 h 13 min
  • 4 kk 26 pv

Mitä me tiedämme Tšernobylin onnettomuudesta? Mihin tietomme perustuu?

Tšernobylin ydinvoimalassa vuonna 1986 sattunut onnettomuus oli koko ihmiskunnan historian pahin teknologinen onnettomuus. Onnettomuutta on kutsuttu myös paikalliseksi kolmanneksi maailmansodaksi ja sen uhreiksi joutuneita ihmisiä mustiksi laatikoiksi, joilla suoritetaan kokeellista tutkimusta.

Tšernobylistä nousee rukous -kuunnelma perustuu kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaneen valkovenäläisen kirjailijan, Svetlana Aleksijevitshin samannimiseen teokseen.

Teosta varten kirjailija kiersi Valko-Venäjällä kolme vuotta ja haastatteli yli viittäsataa ihmistä. Aikaisemmin Svetlana Aleksijevitsh on käsitellyt teoksissaan naissotilaita ja lapsia, toista maailmansotaa, Afganistanin sotaa ja kommunistien tekemiä itsemurhia Neuvostoliiton romahdettua. Kun Aleksijevitshin teokset perustuvat haastatteluihin, ne ovat ilmestyessään herättäneet Venäjällä valtavaa keskustelua: "onko tämä edes kirjallisuutta?"

Venäjän television ykköskanavan uutislähetyksessä 24.4.1999 kerrottiin Tšernobylin onnettomuuden seurauksena kuolleen yli 130.000 ihmistä.

Tšernobylistä nousee rukous ei ole kirja Tšernobylista, vaan Tšernobylin maailmasta. Siitä mikä meille on lähes tuntematonta. Kirja unohdetusta historiasta. Ihmisten tunteista. Salaisuudesta.

Kuunnelman on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Joel Lehtonen.
Suomennos: Marja-Leena Jaakkola.
Äänisuunnittelu ja toteutus: Mikko Ahonen.
Rooleissa:
Sotilas - Rauno Ahonen
Rakkaus - Kristiina Halttu
Evakko - Jukka Voutilainen
Sanomalehtiääni - Risto Aaltonen
Mummo - Vieno Saaristo
Isä - Carl-Kristian Rundman
Yliopiston opettaja - Jukka Voutilainen
Kansalaisjärjestön edustaja - Risto Aaltonen
Politrukki - Olli Tuominen
Professori - Risto Aaltonen
Sotilaat - Rauno Ahonen, Timo Tuominen ja Petteri Hynönen.

Ensilähetysvuosi: 2000.

Lähetykset

  • ke 8.5.2019 3.00 • Yle Areena

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä